ARKIVET

Pajala, den röda kommunen

Text: Reino Larsson

Jan 2012

PAJALA den röda kommunen

..den mänskliga kommunen, har börjat darra i manschetterna och vill nu sälja ut de befintliga kommunägda bostäderna, vilka idag är en slags motvikt till de privatägda så att även människor med svagare ekonomier, ensamhushåll, ska ha tak över huvuden. Vi vill väl ändå inte ha en kommun där de som inte orkar hänga med i marknadens omättliga hunger hamnar i skjul och baracker utanför grindarna som i `välfärdens´USA idag.

Men tydligen har utförsäljningshysterin även nått vår kommun! Inte nog med att staten rear ut svenska folkets egendomar som skolor, sjukhus, äldreboenden till brottsligt låga priser.

Det senaste var väl vårdcentralen i Stockholm som såldes för 700 000 kr till några läkare, vilka sedan sålde den vidare för 20 miljoner! Vi ska givetvis välkomna så kallade kapitalister hit, för att låna i sammanhanget använd benämning på externa finansiärer, för att bygga bostäder för oundvikliga behov, men det måste ske på justa villkor och inte under galgen, och absolut inte i syfte att privata aktörer kan tillförskansa sig en smaskig position som ensam tupp på täppan.

Vidare vore det ju inte för mycket begärt att det internationella gruvföretaget tog sin del av ansvaret för byggandet av bostäder åt sina anställda. De kommer ju att omvandla vår naturresurs till att inkassera vinst därav, vilket givetvis är logiskt för ett företag, lika logiskt som att dela på kostnader som gruvverksamheten medför. Efter uppbyggnadsskedet sjunker det akuta behovet av tillfälliga bostäder och trycket på bostadsmarknaden lär lätta när gruvan väl kommit igång.Om vi samtidigt sneglar som jämförelse på hur vårt eget LKAB har byggt bostäder, tagit ett stort samhällsansvar och levererat hundratals miljarder i vinst till svenska folket, så speglar det kanske rimligheten i mina gruvtankar.

Äldre inlägg från Samhällssidorna

Text: Reino Larsson

21 juli 2013

REGERINGEN OCH RÄTTVISAN

Kraven skalla men inte åt alla

Regeringen har beslutat att.. 

SJ:s ordförande Jan Sundling får behålla den felaktigtutbetalda dubbla lönerna från Regeringskansliet, trots att det strider mot regeringens egna regler. Samtidigt, kommer vi ihåg hur regeringen tillsatte speciella enheter på landets Försäkringskassor att jaga felaktigheter och fuskare i utbetalningarna. Så långt är väl allt rätt.

En bekant till mig med relativt låg pension krävdes att återbetala kring sextiotusen kronor pga att han fått pensionen utbetald enligt tabellen 'ensamstående'. Och så långt var väl allti sin ordning. Problemet var bara att han hade anlitat Fk att fylla i ansökningsblanketten och dom i sin tur hade missat att fylla i rätt ruta att han var gift sedan många år tillbaka. Handlingarna som Fk-handläggaren använde som underlag angav tydligt att min bekant var gift och fruns personnummer fanns angivet. Vem gjorde fel?

Två handläggare ville avstå kravet på återbetalning, men chefen för specialenheten beslutade att återbetalning skulle krävas. Det var en stor summa för en pensionär att återbetala för något som han varit helt ovetande om, att det drogs 600 kr för lite skatt/ mån i många år. Jag uppmanade min bekant att överklaga, men han ville betala för att 'undvika ännu mer trassel'.

Så kan man ju också se på saken. Men åter till SJ:s ordförande! Där handlade det om mycket större summor och om en person som säkert hade överlevt en återbetalning. Man undrar över regeringens 'rättvisepatos', eller snarare avsaknaden av den.

www.norrmix.nu