blogg.september.2020

Apropå Covid-19, märkte jag som mycket positivt att gällivareborna respekterar att hålla avståndet till andra och går undan om det behövs, det gällde både äldre och unga. Samma sade andra som jag pratade med. Bra!

Nostalgi! Jag tror att det är min bror Lasse i Kahtavaara med Stormyren (Isovuoma) nedanför, och långt i bakgrunden på bilden, älven och finska Ylimuonio.

Nedre bilden: Unge kavalleristen Lasse på K4 i Umeå.

Minnen och 

nostalgi


Nedan:

Min bortgågne bror Lasse med sin pärla och första bil, en Volkswagen, köpt i Västerbotten med AC-reg. skyltar.

                     Stolta kusiner,

                 Lasse och Gustav

             med sina 'pärlor'

          med älven och finska

       sidan i bakgrunden.

    Slips och kavaj hörde  till    

lördagskvällens utstyrsel.

En annan gång fick jag och min kollega hålla en liten kurs i hur man handskas med folk som kommer över gränsen, hur man tar emot, visiterar dom och kontrollerar deras identiteter, mm. Det var också i samband med en stor militärövning, förr förekom ju sådana faktiskt  med jämna mellanrum. Så var det på den tiden :/


- Ha en god söndag och vilodag!

Mina lumparbilder:

Övre bilden: Morgonuppställning framför förläggningen i Vuollerim (fd. Vattenfallsbaracker) Furir Lindberg (Limpan) har befälet.

Nedre bilden: På ett kafé i Jokkmokk som vi besökte under vintermarknaden. Vad killen med pipan hette har jag tyvärr glömt, han var göteborgare, tror jag. De flesta kom från södra Sverige. 

En bra tid att minnas :/

'Silvermåne över bergen..

Cool Candys                                                                            Foto: Raili K -20

Så här mycket bränsle

drar ett långdistansplan                           Se här..

En kall och mörk vinterkväll decennier efteråt satt jag ensam i det sk. Annexet i Byn där jag bodde då. Den vackra traditionellt byggda vita kyrkan var min granne och också den sk. Arbetsstugan där många av byarnas barn hade bott under skolåren, så även jag. Livet hade haft sina vändningar , ibland tvära och andra gånger mindre tvär. Tanken slog mig som blixten från klar himmel att jag skulle ringa till henne och överraska. Frågan var om hon hade bytt till annat efternamn, men jag chansade på Telias utlandsnummerupplysning och damen i luren frågade överraskande nog: 'Ska jag koppla till numret?

Efter viss vånda svarade jag: 'Ja tack!' ..och ringsignalerna började ljuda någonstans på andra sidan Bottenhavet i den vackra staden Porvoo eller Borgå. Också den mörka kalla stjärnklara norrländska himmelhalvan höll andan med mig, är jag övertygad om, och sekunderna tickade i takt med den stigande pulsen. Skulle hon svara, hon som en gång bara var en hägring och en dröm?


- Hallå! 

- Hej, sade jag, är det Hanne-Lill?

- Ja det är det. Vem är det som ringer, frågade hon?

- Du får gissa, svarade jag.

- Är det Kalle, Bertil, Sven....?

- Nädå, ingen av dom, svarade jag. Du får nog bläddra tillbaka i                 minnenas bananlåda' ett antal decennier.

- Det är väl inte...?

- Ja, det är det faktiskt. Det är Reino från minnenas värld!

Överraskningen slog ner som väntat, hörde jag i tystnadens sekunder, sedan plockade vi upp tråden igen och började spinna på den. Vi pratade om hur det hade blivit med våra liv, båda hade vi barn och båda var vi skilda. Hon jobbade på ett mentalsjukhus, som det hette på den tiden, och bodde i Helsingfors.


              - Men Reino, jag är inte lika vacker som jag var på den                               tiden, sade hon plötsligt lite pillemariskt.

              - Hör du Hanne-Lill, en dröm är alltid lika vacker för den                           varken bleknar eller gulnar, och tidens tand rår inte på den.

                 Det kändes bra att ha fått prata 'på riktigt' med henne som                     var så  viktig för mig en period i mitt unga liv. De unga åren i                   fantasiernas värld..

                 Allt detta fick jag uppleva några år senare på riktigt i det                         verkliga livet när ungdomsdrömmen hade slocknat och                           kändes mer som en skugga av den äkta förälskelsen. Livet                       ska levas på riktigt, men drömmarna bör finnas där för                             säkerhetens skull, som krockkuddarna i våra bilar.

                 Efter ytterligare många många år senare fick jag ett brev där

                 någon undrade: 'Minns du mig..?' och det är klart att jag                         mindes. Efter det har denna berättelse hamnat i den bruna                     resväskan och blivit till ett minne blott.

- Och nu undrar du så klart vad våra barn skulle heta? Jo, de skulle heta Tom Gunnar och Diana Theresia, helt enkelt ;=))


Jag satt på förrådstrappan en solig sommardag i år med den bruna öppna resväskan från 1950-talet som också min storebror bar när han ryckte in i lumpen.  Jag plockade i breven och läste och sjönk djupare och djupare in i en annan värld, en annan tid. På brevslutet var det oftast ett läppstiftsrött avtryck av hennes läppar, många skrivna pussar och ett kanske allvarligt menat; "Jag älskar dig."

Att så snabbt flyga i sin tankevärld över decennier, ja över ett halvt sekel nästan, är en svindlande fart.

"Herreguu' vad barnsliga vi var", utbrast jag och skämdes nästan när jag vaknade ur dagdrömmarna. "De här breven får aldrig hamna i händerna på mina döttrar och ingen annan heller", tänkte jag högt.


Den lilla byn med endast två hushåll, älven och den brusande forsen ovanför, och våra grannar på andra sidan älven på finska sidan finns kvar. I den lilla byn föddes jag och tillbringade min ungdomstid. En sorglös och lycklig tid.

Byn som i denna stund tycktes respektera med andaktlig tystnad min hiskeliga tidsresa.  


PS! Denna berättelse är sann och jag har också  skrivit ner den i en av mina böcker, kanske i den första

Googlebild. Fotograf okänd, googlebild.

SEPTEMBER  2020

TISDAG                        SYYSKUU  2020           A

10.00 / +8 i Pajala, segt, soligt

Tisdagsmorgon och första september! ..är ett faktum och jag får rysningar i kroppen när jag tänker på att somm- aren är förbi. Men men.. det är bara att se kung Bore i vitögat och förbereda sig för den kallare årstiden. Numera är ju inte vintrarna lika kalla som de var exvis i min ungdom då den blåa kvicksilverpelaren blev liten så den knappt syntes. Det fanns inga digitala termometrar och inga mobiltelefoner heller, utan vi hade en halvmeter hög svart 'låda' med vev på sidan som satt fast på kamm- arväggen. När det kom tre korta signaler så var samtalet riktat till oss, grannarna hade en lååång och två korta signaler, eller ringningar. Så var det då, nu är det helt annat när man ska vara anträffbar på sin mobil i varje stund för annars... tror folk att det hänt något och larmet går. Bra på ett sätt och dåligt på ett annat sätt :)

Ska försöka samla mig snart när jag fått i mig första koppen av det uppiggande kaffet - hoppas jag :)

Och den nya höstmånaden har således rullat igång. Många älgar kommer att förlora livet medan 'jakt- gubbarna' lever upp och laddar energi för hela året, antar jag. Ett jättestort mattillskott för hela landet och samtidigt minskas viltolyckorna i trafiken mycket.


- Så ha en god första septemberdag!


OBS! AUGUSTI-månads BLOGG hittar du under fliken ARKIVET i övre högra hörnet på denna sida.


16.00 / 14.00 i Risteranta

Det tog två timmar hit! ..fick vänta vid stoppljus i Autio i trekvart pga asfalteringsarbeten. Lotsades sedan av en 'Följ mig-bil' förbi vägarbetet.

Gräsmattan hade inte vuxit nämnvärt och behöver inte klippas den här gången. Istället är det 'fest' i Byn imorgon och jag ska kolla om det finns skrot och skräp att föra dit. Fest är det när återvinningen är öppen en gån i månaden och folk träffas där istället för någon annanstans :)

Ruskan' blev tydligare ochtydligare norrut jag kom, men höstfärgerna är inte så starka i år som man skulle önska sig. Men men.. om kylan kniper till så kanske det blir en ändring på detta över en natt :/

21.15 / +5 i Risteranta                                                     //Godnatt!

SEPTEMBER  2020

ONSDAG                     

08.30 / +9 i Risteranta, halvklart väder, kan man säga

Solen håller på att 'mogna' fram! ..och den smått vak- nande vinden stryker längs de tätlövade björkarna på stranden. Allt fler löv har börjat gulna och Rallarrosorna sprider deras frön med vinden för att försäkra sig om nästa sensommars glädje för oss.

Den nya månaden och hösten

är körd igång, och inget kan

hejda den. Det är bara att

köra igång och acceptera mån-

adernas växlingar och tidens

gång ;/

Som sagt, idag är det fest i

Byn när allt gammalt och

onödigt slängs i containrar

som sedan forslas vidare till

anläggningar där det sista

värdet tagas tillvara som ny

råvara, förhoppningsvis, för

att åter tjäna den galna slit-

och släng levnadsstilen där

inget är värt att reparera och

återanvända. Nytt och ännu

billigare varor från Kina och

andra låglöneländer lockar

och pockar oss lättpåverkade

likriktade konsumenter :/

20.50 / +10 i Risteranta

Blev bjuden till surströmmings-

partaj i Byn :) ..eller partaj 

och partaj. Trevligt att sitta

ute i den fina kvällen och känna

surströmmingens dofter gre-

ppas av vindrarna och lindra

den smakliga 'doften'. :)

Stort tack till värdparet!

Dessförinnan hade jag avläm-

nat ett släpvagnslass till åter-

vinningen, och det kändes 

som en stor vinst att bli av

med skräpet.

Nu är det så mörkt ute att man

inte kan urskilja annat än hori-

sontens skiljelinje mellan 

himmel och jord. //Godnatt!

SEPTEMBER 

TORSDAG 2020  

SEPTEMBER

FREDAG   2020

1

Det är inte bara Charlotte Kalla och Zlatan som står som staty medan de lever, för denna bild föreställer mig som staty vid Kengisforsens enorma vårvågs- rullning! :/

Foto: Elisabeth Pemer

Foto: Martin Soutukorva

Foto: Någon av bröderna Soutukorva

5

7

8

9

11

SEPTEMBER

LÖRDAG   2020

SEPTEMBER

SÖNDAG   2020

'Romansen' pågick i över tre år och sedan kom annat som tog över. Jag började på Folkhögskolan och hon hittade en annan kille där nere. Drömmen bara tonades ner på ett nästan omärkbart sätt. Det gjorde inte ont.


De hundratals breven var vår enda kontakt under åren. Det ringdes inte på den tiden, men i tankarna var vi ständigt uppkopp- lade som ungdomarna är idag via sina mobiltelefoner :/

SEPTEMBER

TISDAG   2020

09.00 / +8 i Pajala, mulet regnigt

Regnigt, som det var lovat! Då uppstår frågan direkt vad man ska hitta på idag när inte ens Solen är framme och lockar ut?  Men men..

..jag brukar ju inte skrämmas av vädret när det gäller att ta min dagliga dos av frisk luft. Så är det bara.. :/

Det blir bättre imorgon och några dagar till, ser det ut som.

Läste snabbt några rubriker i Expressen; Interna mejlen avslöjar: 

'Så styr Skolverket PISA-granskningen'.

Och då undrar jag om kampen om makten är så smutsig så att allt är tillåtet!?

Inga-Britt Ahlenius, henne kan man lita på, säger att en utredning om detta är värde-

SEPTEMBER

ONSDAG   2020

SEPTEMBER

FREDAG   2020

SEPTEMBER

LÖRDAG   2020

SEPTEMBER


TISDAG

o

2020

1

Tidigare månaders bloggar hittar du under fliken ARKIVET här ovan.

2

Mielmukkavaara (finska sidan), Visantoforsen och Muonioälven.

Finska Ylimuonio på andra sidan älven

3

06.00 / +7 i Risteranta, dimma i

luften

Det blåser och det jäser! ..och vädret verkar vara vilset och virrigt. Kanske för tidigt med höststormarna som brukar raljera när älgjakten har börjat, naturens mekanik styr så att de gulnade löven blåses bort för att göda jorden för nästa års blomning. Nu sitter största delen av löven ännu stadigt fast i grenarna och vägrar flyga med vildarna vindarna :/

En ovanligt tidig morgon för mig och den ångande kaffe-koppen känns mer som en inkräktare än som en varm vän.

Grannarna på andra sidan älven är en timme före oss men ligger likväl bland morgondimmornas dunkla värld. Hoppas det klarnar snart så att solen får kika fram och muntra upp allt levande på vår jord ;)

Som det syns på bilden bredvid så bär rönnen på rejäla bördor i år. Det lär betyda att snötäcket blir mindre tjockt under kommande vinter. För ett talesätt säger att 'Rönnen bär inte dubbla bördor samma år.' Må vara så, eller så är det bara hablahaa, jag vet inte! Mycket ligger dock i gamla ord- språk för våra förfäder följde vädrets olika skiftningar för de var så beroende av vädret för växter och grödor, mer än dagens folk som tror att det är bara fabriker som spottar ut maten på våra bord, och att det i sin tur inte har något med hurudant väder det är/varit att göra.

Andra tror på månens påverkan och en del på att det är vår herre som styr över allting? Gå och vet hur det verkligen förhåller sig då! Men i alla fall..

21.30 / +12 i Pajala

Plockade trettiosju lingon! ..och stoppade i munnen direkt för att utvinna energi. Träffade andra plockare i skogarna och de hade fått ihop avsevärt mycket mer.

Jag var på ett fotouppdrag i Byn och passade på att se mig omkring lite i de välkända trakterna. Träffade också min fd. finske kollega som körde traktor med betesputs bakkopplad.

Vid 15-tiden plockade jag snabbt ihop pinalerna och gjorde mig redo att åka iväg.

Härligt väder att köra på de

torra vägarna och jag var

framme i Pajala efter 18.

Ett är säkert i alla fall; att jag

kommer att sova nästa natt i

en mycket bättre säng än vad

som finns i stugan, som mer

liknar en hängmatta än en riktig

säng.                        //Godnatt!

4

09.30 /  +12 i Pajala, regnigt

Prognoserna slog in! ..och det

är regnigt idag. Bra att jag åkte

hit redan igår, inte för att min 

bil är otät för vatten men att

det var en solig och fin hem-

färd igårkväll. Det ska väl re-

na i några dagar nu.   Buuu! :(

22.20 / +14 i mörka Pajala

Fredagen har gnisslat iväg..

som ett gammalt kärrhjul :/

Om jag ska redovisa vad jag

åstadkommit idag då får jag 

tunghäfta för det lilla jag gjort räknas egentligen

inte. Man gör något smått här, något annat där

i förbifarten och de olika resultaten syns ingen-

stans när man ser till helheten. Ganska tröstlös

syssla.. att försöka göra något och ändå blir det

inget av det ;/                                 

Yippee, där gick den fredagen!                  //Godnatt!

08.30 /  +12 i Pajala, mulet

Kollade snabbt igenom! ..Expressens rubriker i hopp om att få något uppslag om läget i landet och världen. Trump hade tydligen gjort ett överTramp och sagt något dumt om deras soldater så att Melania hade fått rycka ut och försvara, om jag nu förstod det rätt - inte alls säkert det heller :/ ..för just nu är min värld väldigt liten, så det behövs nog en påtår till att utvidga den trånga tankevärlden.

I alla fall lite roligt att läsa om miljöpartisternas kommande byte av språkrör när de främsta tänkbara skyndar sig att uttala att de inte tänker kandidera. 'Nej, jag ska inte kandidera till kvinnligt språk- rör', 'En mie kyllä...!' Men ändå gnager tanken hos dem och det är bra att få ytterligare uppmärksamhet och genomslag i medierna att säga; 'En mie kyllä.. , 'Inte då jag..' !

De har bara tagit efter sossarnas 'blygsamma rävspelspel' då de bytt partiledare. Alla säger; 'En mie kyllä...!' 'Inte jag int'..'   Och det är kanske ett bra sätt att dölja glupskheten efter det åtråvärda uppdra- get genom att istället låtsas visa en ödmjukare och avvisande attityd, fast 'myrorna' håller på att äta upp insidan :/  Int' vet jag..!

17.30 / +14,8 i Pajala, solskenskväll

Lyssnade på verkligheten! ..för det får man inte så mycket av om man bara håller sig till de politiskt korrekta nyheterna (Pk) som Svt och Sr, plus de största dagstidningarna. 

Visste ni exempelvis att en hög fd. politikers son har åkt dit för knark och sprungit naken påtänd utanför sin pappas bostad. Eller att den näst högste polischefen i landet säger att det finns 40 släktbaserade kriminella nätverk i vårt land som bara bidar tiden för att kunna ta över landet., osv.  Näst högste polis som har mycket guldgläns på skärmmössan och axelklaffarna.

Så det  finns en hel del som man inte får veta genom 'statsmedierna' som numera till och med är skattefinansierade och således betalas av alla som uppbär lön eller andra inkomster. 

Så det finns mycket att bekymra sig över för gemene medborgare, när vi dessutom har en på tok för svag poliskår. Och flykten från polisen lär fortsätta så länge kåren är farligt underdimensionerad gentemot den växande brottsligheten och den alltmer tydligare hotbilden inifrån.

Likadant är det väl med det nästan obefintliga försvaret som våra politiker tyckte inte skulle behövas.. och skrotade det för ett antal år sedan. Nu är paniken här och det satsas för syns skull.

Superkloka' företrädare som folket valt, eller fått till last!?

Och en sak till;

Lyssna på Stefan Sauks svidande ord!  ...här

 22.00     //Godnatt!

6

08.00 / +10 i Pajala, mulet och regnigt

Jag letade fram..  en del gamla papper och kvitton att sortera i två högar; en mindre och en större, en oviktig och en viktig, tänkte jag.  De hade legat i ett enkelt förråd i decennier och utstått vädrets alla växlingar, därför låg mögellukten i luften. Jag tog med mig från mitt föräldrahem en sk. 'bananlåda' full med sådant och en andra med böcker som jag nästan glömt bort. 'Kasta', säger många, men man kan väl inte kasta bort hela sin historia, brukar jag motargumentera med. Jag som gillar att sitta och studera farsans gamla papper och minnas.

Nåja, ingen efter mig har väl något intresse av dessa bananlådor ;/

Hade också kvar en gammal brun resväska full med brev som jag fått i min ungdom. Jag skrev mycket brev på den tiden och var också himla 'kär per brev' när jag var i sjuttonårsålder. Hon var en finlandssvenska från Borgå och var femton år. Hon var ljus och vacker som en hägring, tyckte jag. Jag fick hennes konfirmationskort när hon konfirmerades som femtonåring och jag tror att det fotot ligger kvar med andra i denna resväska. Vi skrev så att pennorna rykte utan rök, svarade med vändande post, cyklade på kvällen tio km till brevlådan i kyrkbyn och postade svarsbrevet. Inget kändes besvärligt, allt gick så lätt till. Sedan började jag vänta på hennes brev igen :/

Vi planerade vår framtid tillsammans och hon tecknade ner vårt blivande hem i detalj för detalj, och två barn skulle vi ha, en pojke och en flicka. Namnen på dem låter jag bli osagt för de tog vi antagligen från amerikanska filmer.

Hon skulle ordna ett jobb åt mig där nere på Neste Oy via sin bror som redan jobbade där. Ok, det lät bra, tyckte jag, och såg fram emot det, så klart :)


Hon skickade mig en ljus hårsslinga ihopknuten med rött band. Den var en riktig och viktig bit av henne och jag vårdade den slingan väl. När längtan efter henne skavde som värst så tog jag fram den och luktade på 'henne'. Denna saga.. kändes nästan verklig. Den kanske var verklig för en femton- och en sjuttonåring!

SEPTEMBER

MÅNDAG   2020         Vecka 37 av 52

07.30 / +6 i Pajala, klar solig himmel

Älgjakten har börjat! ..för några timmar sedan här uppe i norr och mest troligt har en del älgar redan fällts. Det brukar bli så, i alla fall i 'hemmalaget', ja redan de första ljusa timmarna överraskas älgarna. Jag däremot har aldrig varit intresserad av jakt på djur eller fåglar - är väl inte tillräckligt karl för sådant och platsar inte bland de stora grabbarna i skogen :/ Tänker på de tuffaste bland de tuffa; Jan Guillou, GW Persson, Göran Skytte, m.fl. som gjorde en tv-serie om det tuffa jägarlivet. Kanske den bilden var väl så uppskruvad och anpassad för tv-publiken.

Nu är det måndag i september och tiden går fort. I nästa månad får vi börja vänta på snön, ta fram skidorna och hoppas att covid-19 viruset är dålig på det :/

20.45 / +9 i Pajala

Kanske det blir en kall natt! ..när månen ser så cool och kylig ut när den bygger sin bro över det lugna vattnet i Naankijärvi. Kuun siltaa..

Annars.. börjat så smått att gå igenom mina bananlådor som jag kuskade hit. Gamla postgiroutbetaningar, pärmar och anteckningar från 'Projektledarutbildningen som jag gick här i Pajala 1999, svartvita fotonegativ och annat.. Så säg, ska man spara på sådant? Tror inte det!                 //Godnatt!

'Illalla kuunsillalla..'

Naankijärvellä

lös. Och det är den ju om det fuskas!

Vart är det tidigare bästa Sverige på väg

mot, kan man fråga sig om och om igen!?

15.00 / +8 i Pajala

Råkade få in Löfvéns tal i bilradion! ..och skulle rent reflexmässigt stänga av eller byta kanal, men av stundens trafikläge valde jag att prioritera uppmärksamheten på trafiken istället för på radion som babblade på. Jag hade nämligen just varit till soptippen (Återvinn- ingsstationen) och lämnat av en del saker som fallit ur tiden och inte behövdes mer.

I alla fall.. när jag väl hade kommit på Genvägen så nådde stats- ministerns ord mina öron igen och hjärnan registrerade dessa lite slött, får man väl säga. Det var fina ord och ett mycket målande tal, så det var nog inte han själv som hade författat det talet utan någon av hans många hantlangare. 'Det var ett mycket nyhetsfattigt tal', sade radions kommentator efteråt. Jag nickade instämmande till det och tänkte att statsminsistern hade nog varit mer övertygande för mig om han hade haft på sig en svart rock med vit krage och pratat högtidligt från en upphöjd predikstol. Därifrån lovas det också fina utmålningar pepprat med beska förmaningar åt de olydiga. Så mitt engagemang för statsministerns tal var närmast zero (noll). Jag har hört dom förr! 

Men självklart.. är det inte lätt för Löfvén att styra landet när han i sin tur styrs av 'tomtegänget' som han numera polar med. Jag skulle önska att statsministern hade mer ryggrad och följde mer sin övertygelse.. än Isabella Löfvin med gänget som vill dela vårt land med hela världen och ensidigt ta bort våra gränser som redan suddats ut pga av EU-medlemskapet. Vårt land har ju blivit till ett fritt spelfält för nästan hela världens rövare, och i synnerhet för alla eu-europeiska länders tjuvar som gör sina rundor också här uppe i norr. 

Hoppas att alltfler eu-medborgare börjar inse att eu bara är ett påfundat 'porslinsmaktcentrum' där de lyckligt lottade byråkraterna dansar som bina runt deras visa bidrottning.

Jag kan bara inte.. försonas med tanken på att det blivit som det blivit i vårt fina land! Vem/vilka bär ansvaret?

Guld och gröna skogar..

men plötsligt tänker jag på

Stefan Sauks fråga: Lyssna!

EU -  < Bryssel - Strassburg >

och ett enormt slöseri med skattebetalarnas pengar!

OBS! Bilden föreställer inte eu-centret i varken Bryssel eller Strassburg.

'Man är inte längre fri i tanken om man överlåtit tänkandet åt någon annan!

                                                                                         Tänkt av Reino Larsson

18.15 / +8 i Pajala, och en solig kväll

Och en glädjande nyhet idag! ..mämligen att om det skulle vara val idag så skulle Kristersson (M) bli statsminister i en ny regering med Kd och Sd. S har backat och L och Mp skulle åka ur Riksdagen, jippii! De kanske skulle kunna skapa lite ordning i landet!

Men vänta nu..! Vem vill egentligen ha en ren högerregering om inte hen har miljoner på banken och resten på Maldiverna, utan bara några ärgade slantar i börsen tillsammans med ett diffust antal döda flugor liggandes på rygg på bottensömmen?  Men...

men att vilja få bort någon för att istället få en likadan är väl inget att sträva efter? Eller som, har man ett sår på benet som börjat läka och bildat en skyddande skorpa på och det kliar i fingrarna att riva bort skorpan. Såh' inte vill man väl ha en likadan skorpa dit igen!? Man vill ha något friskare och finare. Utan det är variation man är ute efter, för inte vill en hund heller skälla på samma torrfura i all evighet utan den vill gå till en annan fura som ser fräschare ut och har finare grenar ;/

Så det är ingen fara, i så fall, att vi skulle bli utan tusen anledningar att också skälla på Kristersson och kompani. Det uppkommer nog stoff också där med tiden! Eller hur? :)

08.30 / +6 i Pajala, mulet

Idag ska jag vara snällare! ..lovar att inte skälla på någon, varken på politiker eller torrfuror. Lovat är lovat! 

Tjahh' vad ska jag nu hitta på att resonera kring ;/ Måste boka tid till bilbesiktningen innan tiden går ut och det blir körförbud som förra hösten då jag fick åka till Övertorneå och besikta, för det var sem- esterstängt och sedan köer här, minns jag. I alla fall gick det lika bra där och besiktningsmannen var trevlig och berömde min bil så att jag rodnade på kinderna. Nåja, någon måtta fick det väl ändå vara, tänkte jag :) Och det blev ju som en liten extra semestertripp längs Torneälven neråt i det fina höstvädret. Då alltså!

Egentligen spelar det inte så stor roll om bilen skulle få körförbud en kortare tid för den står ju mestadels i garaget och gäspar, i dessa coronatider.

Det skulle ju vara sol här i Pajala idag, enligt yr.no, men de har ändrat sig och det blir soligt först imorgon :/ Det blev sol! :)

21.15 / +12 i Pajala

På tur- och retur! ..på en biltur fram- och tillbaka till Muodos.. och Ruosteranta. Hämtade gamla papper som jag ska gå igenom och hoppas kunna kassera större delen. 

Det blev tjugofyra mil totalt och en fin 'ruskaupplevelse' med alla höstfärger som kantade vägen. Några älgjägare här och var med nästan lysande röda mössor och jackor. Norr om Muodos.. hade de ställt upp en skylt med varningstexten 'Älgjakt pågår'. och det var klokt gjort.                                                                     //Godnatt!

Egentligen borde eu-medborgarna ställa ett absolut ultimatum till eu-byråkraterna att den huvudlösa galenskapen med fram- och tillbaka flyttningen av 'eu-bikupan' eller högsätet mellan Bryssel och Strassburg stoppas omedelbart och bara ena platsen blir permanent, annars får hela eu packa ihop sina pinaler och skrivas in i historieböckerna och Guiness rekordbok som det värsta exemplet på galenskap! Förresten, vad kostar detta spektakel egentligen för de redan betyngda skattebetalarna?

Flyttningen lär kosta 109 miljoner euro plus ytterligare 5 miljoner euro i resekostnader.

(Några år gamla siffror)

SEPTEMBER

TORSDAG   2020

10

08.00 / +1 i Pajala, molndimmigt

Vädret kanske klarnar upp mot dagen! ..som det gjorde igår. Hör väl hösten till.

Apropå älgjakten; vi har ju i vårt land väldigt strikta bestämmelser när det gäller vapen och jakt (undantagna de illegala vapnen eller gatuskjutningar som vi har gott om) men att det fortfarande är tillåtet att älgjägarna får ha sina 'jakttorn' vid trafikerade vägar och tillåts skjuta längs trafikerade vägar om det dyker upp en älg. Tänk er en situation där älgen springer över vägen samtidigt som det dyker upp en bil bakom älgen i skjutriktningen och en upphetsad älgjägare måste ta ett beslut på en halvsekund!! Jag tycker det är obehagligt att komma med bil till exempelvis en raksträcka och veta att man har en skytt med en älgstudsare i högsta hugg mot mig :/

Å andra sidan händer det väl väldigt sällan att sådana olyckor sker, i och för sig, och att dagens älgjägare i allmänhet har tillräcklig sinnes -närvaro och diciplin att de inte chansar. Förr om åren var det kanske lite annorlunda och att det har skett en utveckling åt rätt håll är lov- värt.

Vi får hoppas att jägarna lyckas fälla ett lagomt antal älgar också i år så att skadorna orsakade av dessa stora djur blir mindre. Skogs-skadorna givetvis inräknade.

Hörde för några år sedan hur det diskuterades i vårt grannland Finland om antalet tillstånd att fälla älg. För dem verkade det vara viktigt att viltolyckorna just i trafiken skulle minimeras med fler fällda djur. Tio procent av älgstammen var ett mål, vill jag minnas, men hur det är idag vet jag inte.

22.00 / +7 i Pajala, mörkt som i en tjärtunna

Det fina vädret lockade! ..mig på en lite längre cykeltur ner till  Tannavallens camping, rstplatsen vid brofästet

och en tur över bron till andra stranden. Höst-

färgerna börjar ta över  naturen mer och mer.

Sommargrönskan får ge vika och böja sig för det

oundvikliga. 

Nyamko Sabuni (L) och Annie Lööf (C) lovade

sänka skatterna med 13 miljarder trots coronans

enorma kostnader för samhället. Deras enda och 

huvudmotiv är förstås att locka fler aningslösa

väljare till sig, landets bästa ger de blanka katten för. Den ena ligger klart under ribban och dit borde centern också sjunka :/ Godnatt!

Vandalism i Pajala!

Ilkivaltaa Pajalassa!

De som burit ner bänken i Torneälven

bär givetvis också  upp den till den fina

rastplatsen vid bron!

Meddelande

Skriv ditt namn

din e-postadress

och meddelande.

Tryck på skicka

Ditt meddelande

kommer till min

e-post och ingen

annan kan läsa det.

09.15 / -1 i Pajala, solen uppe

Jag märker att.. jag skriver längre inlägg nu här på bloggen och att det känns som att 'järki juoksee keveämmin' eller att de fåtal hjärn- celler springer lättare på något sätt! Tänkte, kan det ha något med covid-19 isoleringen att göra? ..att man har en mer eller mindre ständig dialog.. med sig själv. Man pratar helt enkelt med sig själv när man sitter och skriver ut i tomma intet! Och det kanske är en slags skyddsmekanism, en säkerhetsventil för själ och kropp för att und- vika bli skogstokig!? Det vore väl en bra fråga att ställa till Dr. Phil som kan allt och vet allt om hur människan fungerar, eller också hur det kan bli när vi inte fungerar! Hmm.. 

Jag drömde.. nu på morgontimmarna, men jag drömde inte om att 'det var fred på jorden', utan jag hjälpte ett par som var ute med bil och husvagn. Kvinnan verkade bekant på något vis, som att vi hade träffats på någon kurs eller liknande. Men i alla fall var vi inne i ett stort garage eller en verkstad, det var folk där och till och med Rolle skymtade gå förbi där. Ena hjulet hade lossnat på husvagnen och jag monterade tillbaka det. Tyckte att konstruktionen var alldeles för klen med bara en rundstång genom hjulcentrumet och en liten liten skruv med fina gängor som skulle hålla axeln på plats. I verkliga livet hade inte den husvagnen rullat många meter, men i drömmarnas värld behöver tydligen inte allt vara så stabilt och genomtänkt, de håller ändå :/

21.00 / +8 i Pajala

'Den gröna milen' ..filmen visas just på finsk kanal Sub. Har tyvärr sett den tidigare. bra film!  Har inte haft teven öppen annat än såg på svt.play ett rekommenderat program om

en svensk präst som konverterade till

islam och tog sitt pick och pack och flytt-

ade till Marocko av alla länder. Intressant!

Programmet heter 'Bekännelsen'.

//Godnatt!

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

26

27

28

29

30

07.45 / +-0 i Pajala

Nollgradigt ännu på morgonen! ..brrr vilken utveck- ling av vädret vi har att se framemot.

Nåja, vi människor är väl lika anpassningsbara som.. råttor, tror jag :/  

Jag drömde igen.. att jag och andra befann oss i en skola eller liknande och plötsligt kom det en grupp svenska militärer som hade råkat ut för något fordonshaveri typ. Av någon underlig anledning kände jag att jag skulle ta över som 'värd' och rang så jag kommenderade 'lediga' och att de skulle invänta vidare order. Som tur var så vaknade jag ur knipan och kunde pusta ut :)

SEPTEMBER

TISDAG   2020        

SEPTEMBER

ONSDAG   2020 

SEPTEMBER

TORSDAG   2020 

08.20 / +5 i Pajala

Skeden i koppen klirrar.. som en häst- bjällra från fordom! Dessa 'varnings- klockor' hade ett klingande och genom- trängande ljus som hördes väl även i snö -storm och mörker. Vissa hade till och med två, en på hästens rygg och endra på sidan, vill jag minnas.

Ja det var tider det som aldrig kommer tillbaka, eller vad vet man när oljan sinar

eller när denna regering slår undan fött-

SEPTEMBER

FREDAG   2020 

SEPTEMBER

LÖRDAG   2020 

SEPTEMBER

ONSDAG   2020 

SEPTEMBER

TORSDAG   2020 

SEPTEMBER

FREDAG   2020 

SEPTEMBER

LÖRDAG   2020 

Vet inte varför jag kikar på Expressens rubriker ibland för att se läget. Jag gillar ju egentligen inte den blaskan som i mycket är en ren skvaller- och kändistjänare.  Men bland dessa halvnakna brudar hittar man faktiskt rubriker på riktiga nyheter. Tänka sig!

Det är ju presidentval i USA om drygt en månad och Mr Trump skapar förstås en del smaskiga rubriker: Han funderar exempelvis om han alls ska avgå vid en eventuell valförlust, och då undrar förstås många i vilket land de egentligen befinner sig? Men men Mr Trump är Trump, amerikas president och samtidigt en världens clown!

21.45 / +2 i Pajala

Efter dagens slut! ..brukar man ju säga från predikstolar, har jag hört, men det kan man ju säga annars också på kvällen. 

Cyklade till södra bron och tog dessa bilder längs vägen. Såg att på många ställen har björk löven blåsts iväg redan, och det hände väl de dagar då det blåste riktigt hårt.    //Godnatt!

SEPTEMBER

SÖNDAG   2020 

Vattnet är mörkblått pga att det blåste hårt!

SEPTEMBER

MÅNDAG   2020         Vecka 38 av 52

SEPTEMBER

MÅNDAG   2020         Vecka 39 av 52

SEPTEMBER

TISDAG   2020            Höstdagjämning

SEPTEMBER

MÅNDAG   2020          Vecka 40  av 52

SEPTEMBER

TISDAG   2020         

09.30 / +7 i Pajala, mulet regnigt

Lördag!.. Lördag i blickpunkten! ..och vad är det för speciellt med en lördag, frågar man sig? Ja, förr var lördagen en 'reningsdag' inför och för söndagen med allt vad det innebar. På lördag bastade hela familjen och gjorde sig rena och fina inför söndagen som i sin tur var en dag för återhämtning  och social samvaro med familjen och andra. Nu tänker jag på min ungdomstid då folk umgicks mycket mer än idag. Det fanns ju ingen tv eller facebook och annat digitalt som berövade det sociala livet från människorna. Idag umgås vi digitalt, hur dumt det än låter, men så är det tyvärr.

Men Ok, kanske vi människor anpassar oss till det också med tiden med följden att vi blir mer tafatta och osäkra inför andra människor. Är vi på väg att bli riktiga enstöringar, 'erakkoja', som bara sneglar skumt och misstänksamt på varandra och byter sida av gatan eller vägen när vi möts?  Således har vi en mörkgrå tid att se framemot? :/)

21.15 / +3 i Pajala

Avvek från rutinerna! ..när jag åt spagetti och köttfärssås istället för lax som jag brukar göra på lördagar. Det var gott med lite omväxling.

Annars.. var det regnigt hela förmiddagen och in på eftermiddagen, men efter klockan två slutade det regna och jag kunde ta en cykelrunda i samhället. Också solen kom fram senare på eftermiddagen.

Inget sevärt på teven bara lekande och flabbande kändisar som vanligt. Jag misstänker att de har flyttat in allesammans till tevehuset i huvud- staden och bor där som livegna, och har 'all inclusive' på skattebetal- arnas bekostnad :/  Övrig tid kör de gamla repriser som vi lite äldre har sett ett antal gånger innan. Det är vi äldre som fortfarande ser på teve, särskilt nu under covid-19-tider. Ungdomar har nog annat roligare att göra.   //Godnatt!

SEPTEMBER

SÖNDAG   2020

Drömmen gör att det dyker upp minnen nu från liknande händelser då jag och min kollega fick agera 'figuranter' i en stor militärövning inom vårt område. Vi åkte till finska Palojoensuu och hyrde en timmerstuga där för övernattning. Tidigt på morgonen skulle vi ro över älven med en lånad båt och föreställa oss vara ryska spioner. Det var stenigt och ganska strömt i älven just där.

De svenska gränsjägarna tog hand om oss och förhörde oss. Vi hade lite språksvårigheter för vi talade ju bara.. ryska :)  I alla fall togs vi hand om av gränsjägarkillarna på ett humant och sakligt sätt och släpptes fria senare på dagen. Det var en övning, som sagt.


17.00 / +9 i Pajala, solsken

Äntligen.. visade TV4 en superbra film 'Pearl Harbor' (2001). Den var var över tre timmar lång!!!, sändes på eftermiddagen, och innehöll alla 'ingredienser' en bra film ska ha. Den var spännande, rå och hemsk, sorglig och superromantisk. Handlingen var typiskt amerikansk, verk- lighetsbaserad med lämpligt varierande scener. Det var bra att den visades i fyran så att man kunde springa till köket under varje reklam- paus. Det var annat än svt:s urgamla repriser och den ständiga 'kändis -smörjan' som de sänder, särskilt under veckosluten då man skulle vilja luta sig bakåt i soffan med en chipspåse eller något annat gott bredvid sig och njuta :)

07.30 / -2 i Pajala, klart väder

Hemska tanke med minusgrader! ..men solen är ändå uppe och tröstar oss. Den ska ju också försvinna helt sedan när den sk. Mid- vinternatten faller in ca 9-10 december. Ombytligt är vädret i alla fall.

Såg på 'plattan' igårkväll intervjun med den näst högste polischefen som pratade om hotet med kriminella klaner i vårt land, det som regeringspolitikerna undviker att ta i mun in i det längsta. Därför gör det gott när någon tar bladet ur munnen och nämner saker som många själva har förstått för längesedan. Jag menar ställföreträdande rikspolischefen Mats Löfving, en karl för sin hatt.

Jag tycker faktisk att vår gode GW Persson var tarvlig när han nästan förlöjligade Löfving och påstod att han inte var någon riktig polis utan en pappersvändare, för nästan alla svenskar vet ju att han 'klädde av' dem som med alla medel försöker föra det svenska folket bakom ljuset när det gäller den grova kriminaliteten. Dit hör, tråkigt nog, nu även den mycket omtyckte GW som borde veta bättre, men försvarar nu dem som fört Sverige hit vad det är idag! Jag hade börjat tro på GW, men..

De som vågar säga sanningen som den är, trots sina höga positioner i samhället, och med faktum att han kommer att bli påhoppad av de som håller på med klappjakter i Sverige.

21.30 / +8 i Pajala, mörkt 

Tjahh', det var den måndagen! ..ingen speciell måndag, utan bara .. den måndagen, halvvägs i månaden. Lite tevetittande och spring till kylskåpet hör till de mer konkreta handlingarna för idag - och en cykeltur så klart! ..dessutom i motvind mot norr som fick flåset upp några streck.  Kanske lite tidigt ännu.. för slafen, men hittar väl på något läsbart..                                                                                   //Godnatt!

09.30 / +3 i Pajala, klart väder

Landstinget i Norrbotten måste spara 500 miljoner! ..och man undrar hur det är möjligt nu efter att viruset har härjat för fullt och belastat resurserna enormt mycket. Det är väl en wrong tid att spara just nu. Självklart borde vårdpersonalen ha ett starkt inflytande i processen, säger en personal i radion. Självklart, för det är ju de som har gjort jobbet, och inte landstingsbyråkraterna.

Nu började Torehammar att prata i 'ring P1', han är lite kul att lyssna på :)

22.35 / +6 i Pajala

Dags att tagga ner och stänga 'butiken!' ..och det var väl att ta i, för istället borde jag skrivit 'overksamheten'. Det beskriver läget bättre när det mesta verkar gå på tomgång. Tur att jag har det här pulandet här på min hemsida med bilder och texter. Sådant tar sin tid och jag brukar inte vara nöjd innan allt är exakt och ser bra ut för ögat.

//Godnatt!

08.45 / +5 i Pajala, mulet och regn

Högre makter som håller i hinken idag! Just nu vet jag inte om det regnar så mycket, men det har det gjort under natten när allt ute är så blött. Kanske dags att ta in utemöblerna igen, fast det känns att det var igår som jag släpade ut dom. Nåja, jag har ju hunnit dricka både kaffe och vin med mina grannar, vänner och gäster under sommaren, så det får jag väl vara nöjd med. 

Det slog mig faktiskt nu att glassbilen inte alls har kört och tutat här i sommar. Jag brukade ju köpa en kartong av henne - men bara om hon kunde komma ihåg vad jag hade köpt gångerna innan :)

22.20 / +6 i Pajala

Det regnade idag! ..så jag hoppade över cykelturen. En gång kan man göra det när jag annars gör det sju gånger i veckan.

Fick nya läsglasögon från Synsam som jag beställt, fina blåa med nylonbågar, och moderna. Noterade bara att förpackningen var väldigt fin och påkostad såh' ..undrade om det var så nödvändigt.Men trevligt att få :)                       //Godnatt!

erna för folket så att hästen återigen blir människans näst bäste vän :/ Vem vet!

På bilderna till höger vet grabbarna  inget om sådana hot utan känner bara att världen har öppnats för dem när de utöver två ben också har fått fyra hjul under sig.  1900-talet var ett positivt århundrade på många sätt!

22.20 / +-0 i Pajala                                                                             //Godnatt!

08.30 / +-0 i Pajala, mulet och regnigt

Det bidde inte som det skulle bli! ..eller, det blev ingen sol och blå himmel till veckoslutet fast det lovades så. Det bidde något helt annat :( Men å andra sidan; ännu finns det ju hopp om att vädrets gudar ändrar sig och rättar sig efter yr.no;s prognoser, för jag tror nog att gudarna smygföljer vad norrmännen kommer fram till.. innan de tittar ut genom fönstret :/

Men kors i taket, prognoserna försöker stå för det de lovat, och det ska vara sol i Pajala nu och i minst tre dagar framåt! Men när jag tar en andra titt genom mitt fönster så är vädret mulnare än mulet och blötare än blött!?  :/

22.00 / +8 i Pajala

Jag var till Systemet idag! ..och inhandlade två flaskor rött. Kände mig tvungen att fira 'Skavlans' återkomst till rutan efter sommar- uppehållet. Nu var jag inte så imponerad av gästerna som han hade valt denna gång och till premiärkvällen, nämligen Mona Sahlin, komikern Batra Albright och någon norsk designer. Jag kände mig inte hågad att lyssna på dom så jag tog till vinflaskan och skålade för Skavlan i alla fall :)                                                      //Godnatt!

Hittade ett foto i Lasses album där

dåtidens unga män poserar i Muonio

fr vänster: Alfred Lasse Arne Lars-Erik

Per-Erik och längst fram Tore och Tage.

Fotografen okänd, kanske någon fjälla.

09.45 / +6 i Pajala, soligt väder

Sovit gott inatt! ..och nästan inga drömmar alls, måste ha varit vinet som gjort underverk :) Missade ju stora delar av 'Skavlan' medvetet, men ingen skada skedd, det är ju gästerna som gör programmet, som det brukar sägas.

Undrar vart killarna på bilden var på väg till när de samlats i någon korsning i finska Muonio med många vägskyltar som gav många olika alternativ till resmål :) Skulle gissa att bilden är tagen på 1960-talet.

Annars..

21.00 / +7 i Pajala

Svt lever farligt! ..nu när det är skatte-

finansierat och ska tjäna hela folket oav-

sett politiska intressen. Såg en utredning

som någon hade gjort om de nuvarande

anställdas politiska inriktning och släkt-

banden, och de var skrämmande. Det 

handlade om nära släktskap i två tre led

och anställningar av underkända, som

exempelvis ett mycket känt ansikte på

teven, betygen räckte inte till men hon kom in i värmen 'på annat sätt' som hon hade uttryckt det. Det är jättefarligt med 'korruptions- nepotism' i ett så viktigt hus som Svt som borde vara absolut obesudlad av sådant. 

En spärr i avtalet mellan staten och SR och Svt som förhindrade anställda att anställa sina barn eller nära anhöriga. En självklar sak egentligen. Nu är en stor majoritet av de anställda vänsterpartister och miljöpartister och sossar så klart och det ger ingen opartiskhet för deras viktiga verksamhet för hela folket.

En spärr mot nepotism var det.. För decennier sedan gjordes en liknande kartläggning av SR som kom fram till ungefär samma slutsats.                                                                          /Godnatt!

Idag, lördag, borde det vara öppet för oss svenskar att fritt åka till Finland, men man vet ju inte på vilket humör dom vaknat nu i morse :/)

Ållerviken, Sundsvall, idag! 

Foto: E Pemer -20

SEPTEMBER

SÖNDAG   2020 

08.30 / +1 i Pajala, moloken morgon

Kollade om världen står sig! ..kände att jag måste kolla Expressens rubriker och se hur det ligger till i världen denna morgon. Och till min besvikelse kunde jag konstatera att Englands Boris Johnson igen hade glömt att kamma håret innan han satte igång att jobba. Rufsig och spretande åt alla håll låg hårstråna, sanna mina ord!

'Ilsken besökare slog sönder socialkontoret när han inte fick pengar', det kan man väl kalla för handlingskraft eller hur? ..läste jag också i  rubrikerna. 

Liberalernas Nyamko Sabuni säger att 'det är inte något fel på klanerna', !! Hm, ja vad tar man inte till för att försöka nå ut i strål- kastarljuset när mörkret vill svälja en. En och annan förvillad röst från dem dimper nog ner i valurnan när det så är dags :/

Lustigt nog så jämfördes huset 'Sveriges television' med klaner i kart-läggningen av nepotismen där som jag tittade och skrev om igår. Och det är ju så nära svenska klaner som man kan komma när samma släkter styr sveriges viktigaste och (opartiska) nyhetsmedia i flera led i generationer?

- Ha en god söndag och vilodag    (En påtår nu):

22.00 / +8 i Pajala

Ganska varmt ändå! ..och på dagen var det skönt väder fast det blåste lite mer. Hade motvind när jag cyklade tillbaka från södra bron och vattnet i älven var mörkare blå, eller lite upprörd blå :/

Nu ikväll intervjuades i Agenda den troliga efterföljaren till Jonas Sjöstedt. Hon har ett så krångligt namn så jag försöker inte ens skriva det.     //Godnatt!

Igårkväll läste jag ut med sista krafterna boken om Lenin som den kände radiorösten Kjell-Albin Abrahamsson skrivit: Stor var Lenin; En massmördare och hans statskupp' är titeln på boken.

En intressant bok som skärskådar den uppdiktade bilden och ger en mer verklighetstrogen förankring.

Tidigare har jag läst den tjocka boken om Stalin 'De som viskade',och flera böcker om Hitler.

Ruskiga herrar var de!

Denna bok är värd att läsa som motvikt till den förskönande bilden av honom. Bokus 207 kr

08.00 / +4 i Pajala, regnigt och mulet

Men ändå surrar samhallsgrabbarna! ..med sina åkgräsklippare och klipper. Självklart går det att klippa även i regn, men rengöringen av maskinen efteråt blir lite annat. De brukar ju komma på måndag- morgnar annars också så det är vanlig ordning. Blev bara lite för- vånad när de kom i regnet :/

Igår.. körde ju Viking lines färja 'Amorella' på grund i Ålands skärgård. Läste just att kaptenen valde att medvetet efter 'skrapet' köra mot ön på grund för att undvika att färjan skulle få slagsida och sjunka djupare, kanske. Det verkar ha varit ett klokt beslut. Kaptener är inte så dumma :)

Idag.. vet jag inte vad jag ska hitta på, eller jo.. det är ingen större risk att jag inte hittar något att putsa feja rycka i..

(Det regnar så att det smattrar i fönstren):

22.30 / +9 i Pajala, mörkt

Idag gällde det att hålla i hatten! ..och hålla tummarna i vädret så att taken inte skulle flyga iväg. Så hårt har det blåst! Jag tror det var västliga vindar för det gick lätt att cykla österut mot Torneälven och över bron, men jobbigare att komma tillbaka västerut. Därför drog jag slutsatsen att..

Nåja, hur som helst är det många som har ringt idag, som mina båda döttrar, men inte samtidigt, min bror, och Bettan så klart, så telefonen är på laddning nu för nya tag imorgon igen :/       //Godnatt!

09.00 / +5 i Pajala, klart väder med sol

Höstdagjämning idag, som sagt! ..'när solskivand centrum passerar gränsen mellan norra och södra himmelssfären, dvs passerar himmelsekvatorn', står det att läsa i Wikipedia, och det är ju enkelt att förstå :))

Men nu tänker jag inte ägna mig åt så stora tankar denna morgon - det räcker med pytteenkla och lättfattligare funderingar :/ Solen skiner idag och man får väl vara tacksam för det och försöka klänga sig fast i dagen!

22.45 / +4 i Pajala

Körde en vända till Kengis idag! bara för att kolla läget i Kengis- forsen. Forsar är lite intressanta, kanske därför att jag är född vid en brusande fors, Visantoforsen.

Det är som färggrannast nu i naturen, men det varar inte så länge till innan löven har flugit sin kos. Det blåste stormstyrkor igår som ruskade om ordentligt, men många gula löv sitter fortfarande kvar och envisas :/                                                                         //Godnatt!

15.15 / +8 i Pajala, mulet

En mulen dag! ..och det kom några små regndroppar tidvis. Det hindrade inte att cykeln 'flög' framåt i medvind.

Annat än att gå 'highline' över Lapporten som är ca 2,3 km bred, tyckte jag han sade just i radion, skåningen som valde en annan 'systerport' där i närheten för att det blåste så hårt. Nästa sommar blir det Lapporten, sade han.

Ok, jag tänker inte hänga med i alla fall, inte heller som åskådare. Lyssnar istället på 'Nordegren och Epstein' i radions P1 som går klockan 15 varje vardag. Ibland tar dom upp intressanta ämnen, andra gånger inte, men det går ändå att slölyssna och samtidigt göra något annat vid datorn. Nu till eftermiddagskaffets påtår!

21.50 / +9 i Pajala

Världen är full av skurkar! ..vill man påstå efter att ha kollat på ett undersökande program som 'Uppdrag granskning'. Nu handlade det om hur SEB har underlättat att miljarder skumma pengar har blivit tvättade i vårt land. Andra banker har ju avslöjats tidigare, och nu var det den här banken där vd:n har intygat att dom är helt rena. Så var det ju inte. En miljard i böter lät rimligt.'                       //Godnatt!

08.45 / +2 i Pajala, solen kravlar uppåt

Det blir nog en solig dag idag! ..och det har nog varit kyligt inatt, ser man på de fuktiga ytorna. Tiden börjar vara inne för det.

Annars.. har väl kurvan för novid-19 slutat att gå neråt och fått istället en försiktig stigning. I många länder, exempelvis i Storbrit- annien, Spannien är ökningen mer oroande, och folk kan inte undvara deras nöjestrippar ut i världen. Dom har helt enkelt fått för lite att tänka med! ..är min slutsats.

22.10 / +6 i Pajala

Svt kör repriser! ..så att man till slut lär sig utantill alla repliker som det sägs där. Kvällens 'extra' 'Uppdrag granskning' handlade om 'Knutby församling' och händelserna där för ett antal år sedan när det kallblodigt mördades folk i ruset av religionen.

Man undrar verkligen hur annars kloka och rediga människor kan bli så korkade och förvillade av någon slags masspsykos. Hur själva tron kan få till ett frigörande från verkligheten! Knutby är ju inte alls något unikt, utan sådant har ju hänt genom tiderna i olika sekter och mystiska rörelser, ja även i våra bygder minsann!

Nu ska jag också försöka frigöra mig från verkligheten några timmar och fly till drömmarnas härliga värld. De har i alla fall en väl fung- erande säkerventil i och med att väckarklockan ringer och kommer till undsättning. Ibland kan ringsignalen kännas som en inkräktare som kommer och förstör ;)                                               //Godnatt!

25

09.15 / +10 i Pajala, växlande väder

Så var det fredag igen! ..och det är något visst med fredag, man liksom pustar ut efter att ha dragit en varierande släde efter sig, trots att man som pensionär inte gjort ett smack :/

Nåja, det var väl igen lite överdrivet, så klart, men..

22.10 / +10 i Pajala

Ikväll var 'Skavlan' jättebra! ..jag menar så klart hela programmet 'Skavlan'. Gästerna var toppen med fantastiska Alender Rybak som drog en en käck låt på slutet på sitt vanliga raska sätt. Reportern Åsa Lindeborg, tidigare på Aftonbladet, är vass med pennan men annars verkade hon vara lite mesig :/ 

Och självklart var tidigare talmannen i brittiska underhuset en intressant och rolig person, ni vet han som hela tiden skrek: 'Order, Order..' Och sist men inte minst den amerikanska kända skådespelar- en i någon kvinnoserie vars namn jag inte har i huvudet. 

Och som sagt, spelade Alexander Rybak på sin fiol som avslutning på programmet.                                                              //Godnatt!

08.15 / -2 i Pajala Brrr

Inte kul med minus! ..men vi människor är bra på att anpassa oss, det är värre för djuren och fåglarna som inte bär på varma kläder och päls mössor :)

08.45 / -3 i Pajala, med rimfrost och sol

Nu är det tydligen allvar! ..när rimfrosten börjar pynta naturen åtminstone på nätterna och en bit på morgnarna. Varje höst känns det likadant, fast det är ofrånkomligt och samtidigt väldigt fint. Vädrets makter rår ingen på, inte ens människan och det är bra!

Annars.. försöker jag råda mig själv så långt jag kan, och det är inte heller någon lätt uppgift, om någon händelsevis skulle tro det. Några beslut kan jag inte ta innan jag sörplat i mig ett par koppar kaffe, milt sagt :/

22.10 / +6 i Pajala

Till Gällivare och Dokkas idag! ..och jag kom äntligen iväg. Fint höstväder med sol hela dagen. Vägarna höll måttet och resan gick som en dans. Bytte datorer med brorsan och tog med lite grejer till återvinningen. Tittade också in i Dokkas både på ditvägen och tillbakavägen. Skandal egentligen att jag inte var till Dollarstore eller någon annan affär, utan bara fram och tillbaka. Hemma i Pajala strax

före klockan nitton. Finska teven visade en gammal jättespännande vilda västernfilm i vilken gubbar föll som stockar efter en skördare :/

//Godnatt!

08.00 / +6 i Pajala, mulet väder

Det var tur! ..eller snarare beräkning att jag åkte igår till Gällivare, än att jag skulle ha åkt först idag. Det var fantastiskt höstväder igår, idag är det bara.. tråkigt väder!

Men men.. det kanske ljusnar när jag får i mig lite aromer och koffein, då brukar dagen klarna och tankarna vidgas. Så hoppas jag att det sker också idag för jag ska vara en vända till besiktningen och jag har bara några hundra meter dit. Får höra vad Paul säger om bilen. Förra året besiktade jag samma bil i Övertorneå och fick så mycket beröm för den så att jag nästan rodnade ;)

22.45 / +8 i Pajala

Efter dagens slit! ..känns det bra att luta sig ner och få nattens vila :) Mer lyriskt och fantasifullt kan man väl inte uttrycka denna dag. Imorgon är en annan dag!                                          //Godnatt!

Inte den här, för det var längesén,

och inte nästa heller..

..men den här ska besiktas idag!

08.50 / +8 i Pajala, morgondimma

En vintrig bild bredvid.. visar vad vi har att förvänta oss så småning- om, och det ser ju rent vitt och fint ut, inte sant?

Det var förargligt att jag 'slarvglömde' en viktig kabel som skulle till min nyförvärvade stationära, men egentligen trodde jag att de vanliga kablarna är likadana i alla stationära datorer, men se, det var dom inte, och nu..!

Men som det sägs i en låttext; 'Det ordnar sig alltid, om man tar det som det kommer.. trallalaa.'

22.30 / +9 i Pajala

Var till Gällivare IGEN! ..och hämtade de kvarglömda kablarna. Skötte en del andra ärenden också, bland annat åt mina döttrar, åt en hamburgare för ovanlighetens skull och var till Dollarstore. 

Det var himla dimma på förmiddagen när jag åkte dit, men på tillbaka- vägen var det bättre. Såg faktiskt solen i Gällivare. Stannade en stund i Mettä-Dokkas.     //Godnatt!

 
 
 
 

OBS! De tidigare hemsidorna kommer att finnas kvar oförändrade till slutet av detta år, sedan försvinner de.

www.rixmix.se  / www.norrmix.se

SEPTEMBER

ONSDAG   2020  

08.45 / +6 i Pajala, mulet väder

Det ska vara mulet så långt ögat kan nå! ..enligt yr.no, förutom en solglimt kanske på fredag. Trist med trist väder när humöret följer väderkurvan :/

Tydligen har Trump och Biden debatterat i natt, läser jag i Expressens rubriker, och det skrivs att debatten var den sämsta genom tiderna. "Håll käften", lär ha sagts av endera kandidaterna vilket aldrig tidigare hänt, enligt rubriken. Inte svårt att gissa vem som sagt det. Då har nog nivån på debatten skrapat i bottenlagret, kan man gissa. "Svårt att få något sagt med den clownen", lär Biden ha sagt.

Men syvende och sist kan sådant snack sporra Mr Trumps anhängare ännu mer och få sofflocket att studsa uppåt :/

Det blir ett intressant val vars resultat antagligen kommer att påverka världen. Men ändå, tycker jag, att amerikanarna borde kunnat hitta en lite yngre kandidat till presidentposten, samtidigt som det ligger mycket klokhet i Bidens huvud.

19.30 / +10 i Pajala

Debatten mellan Biden och trump.. har manglats hela

dagen och fortsätter nu på kvällen. Nyhetsmedierna har

kalas och frosseriet är glupskt. 

Trump avbröt Biden över 180 gånger och till slut kunde

inte Biden hålla sig och bad Trump 'hålla klaffen' och till-

lade att det var ovärdigt en president att hålla på som

han gjorde. Det var bra gjort av Biden att visa lite kurage

och inte nedlåta sig att bli förödmjukad av presidenten.

I ett annat tillfälle sade Biden att 'det var svårt att för-

söka debattera med en clown.' :)

Reinfeldt var med i TV4  för att kommentera debatten

och tyckte att Biden tappade kontrollen över sig och 

gjorde något dumt. Enligt Reinfeldt borde han nog istället

ha 'öppnat sitt hjärta' åt Trumen, var nog hans tanke :)

Nej, vad Biden skulla ha gjort var att han bara hade bett tittarna om

ursäkt och avbrutit ensidigt debatten med presidenten. Sagt att det inte var någon mening att debattera med honom. Det hade han vunnit poäng på hos väljarna är jag övertygad om.

Vid ett tillfälle sa Biden att det var svårt att debattera med en clown'.

22.00 / +8 i Pajala

Nu var det dags.. att avsluta denna månadsblogg för imorgon, eller redan om två timmar så är vi inne i oktober-måndad. Huvvaligen vilken fart det är mot vintern som kan.. kan komma redan i oktober.

Väl mött då!

Gällivarecentrum uppgrävd och (förstörd).

Det gamla 'Tempohuset' ligger nästan i luften. Vilken stolthet det huset var år 1960 när jag var dit som ung.

<<  Resväskan och 'döstädningen'.

12

IDAG 10.00: Finland öppnar gränsen om en vecka för svenskar. Detta beslut kommer att omprövas varje vecka, enligt just nu pågående information från finska regeringen!

Antalet covidsmittade i Sverige ligger bara hårstrået under gränsen för fri gräns- passering till Finland.   25/100 000 EU:s greenlist.

Sidan uppdaterad 

22.00  /  30 september

2020

Till nya sidan

Vårt samhälle

Tack, för att du besökte

min nya hemsida www.norrmix.nu

Till gamla bloggen

Men med denna modernare vindruta med vinkel vid dörren.

Baktill var den snygg med panorama bakrutan.

OBS! Tidnings- och Googlebilder.

Min allra första bil som jag köpte för pengar som jag tjänat i flottningen samma vår. En Audi AU 1000 -62 (DKW:en på bilden är lite äldre,för min hade en vinklad framruta). Jag har för mig att jag betalade 600 kr för bilen som stod i vårt garage när jag kom hem efter flottningen. Mina bröder hade 'levererat' bilen.

Det var en mycket bra och pålitlig bil och mycket kul hann jag och mina polare ha med den när vi raggade på finska sidan om älven. Men plötsligt blev det slut med raggningen och jag muckade samtidigt.

Bilden föreställer någon annan ägare på en veteranbilsut- ställning någonstans, tidnings-bild.

DKW AU 1000

med 3-cylindrig tvåtakts motor, egen tändspole för varje cylinder, kylfläkten fungerade också som kupévärmefläkt (blåste svagare vid tomgång)

''Det är dyrt att klä sig så att man ser billig ut'

                                           Dolly Parton

Många S-väljare har tydligen fått nog.

Läs och begrunda!

Sundsvallstidningen.

Bra tänkt och skrivet!

webadm.

'Om man inte

känner sin historia,

kan man inte heller känna sin nutid!'

Visdom eller vishet är ett ord som har en djupare innebörd än all intelligens, kunskap och förstånd'.                   /Wikipedia

Just nu.. 

                           för hela rasket!

?

Till  Salu / Myytävänä  strandtomt   16 115 kvm

35 SEK/kvm

inkl.byggnader

ÖVERRASKNING!

Tryck på lotten!

Hösten, kung Bore och 'Jakob skickar massor med Rallarrosor 

i förväg och önskar oss välkomna till deras årstider.

Rentun ruusu ja Irwin Goodman ;)Mjölke, mjölkört eller rallarros (Chamerion angustifolium) är en flerårig ört i  familjendunörts växter.

Bilder från Långsand