BLOGG.MARS.2020

MARS 2020

SÖNDAG

-8

1

Sidan uppdaterad 

22.25 / 31 MARS 2020

15.00 / -8 i Pajala, soligt som söndagsvädret bör vara :)

Så går vi in i marsmånad! ..och vad kan vi förvänta oss av denna nya månad som oss erbjuds? Kanske lite mer sol och kanske lite varmare på dagarna med fler och fler sol- timmar. Mer snö kanske? ..och jag ser gubbarna skaka på sina huvuden; 'Nu räcker det,' tycks de tycka samstämmigt. För mig spelar snödjupet egentligen ingenting, för det är andra som brottas med snön här. Jag kan nästan gå med lågskor dit jag behöver gå, eller också vänta tills det är plogat och skottat.

Det är inte bara Charlotte Kalla och Zlatan som står som staty medan de lever, för denna bild föreställer mig som staty vid Kengisforsens enorma vårvågs- rullning! :/

Foto: Elisabeth Pemer

17.45 / -11 i Pajala

Lyssnat på extra ekot.. om Coronaviruset och man blir inte så imponerad av svenska myndigheters hantering av smittspridningen. Det är vaga formuleringar och svar, och oklarheter om elever som återvänder till från sportlovet imorgon ska komma till skolan imorgon. Man får en bild av att de inte riktigt vet hur de ska göra. 

Lyssnade på hur Norge hanterade deras uppkomna fall, och det var helt annat än svenskarnas hummanden hit och dit. Det gav intrycket av att de visste precis hur de skulle agera. Jag antar att det skulle vara likadant om Finland skulle få virusfall. (Vet faktiskt inte hur läget är där)

Men varför.. varför ska vårt land alltid skilja sig från hur våra grannländer och andra länder agerar i trängande fall? Är det för att svenskarna tror sig vara bäst i allting.

Hörde också i radion att föräldrarna till skolbarn är oroliga och rädda om de ska skicka sina barn till skolan. Det kan bli ett föräldrauppror imorgon mot

närvaroplikten under sådana förhållanden. Myndigheterna hotar med att klassa frånvaro som 'ogiltigt förfall', men då kommer de att få på nöten ordentligt, siar jag!

18.30 / -13 i Pajala

Hörde just.. på finska nyheter att de också har misstänkta fall av Corona bland åter-vändande från smittade länder. 

På en skola med tusen elever var etthundra elever isolerade i karantän. Hur det skulle bli i fortsättningen med elever som inte var smittade skulle lösas via dialog med berörda föräldrar, sade skolans rektor.

Som sagt, våra grannländer velar inte utan handlar istället! Det svenska sättet skapar bara oro och ängslan. Men det är väl svenskarnas 'handikapp' på de flesta områden. Det 'mumlas' för mycket :/ Inte snällt sagt, men när allt fler tycker att det är så.

22.15 / -15 i Pajala /Godnatt!

Tillbaka till..

Så här mycket bränsle drar ett långdistansplan


Så här mycket drar en Airbus 340-300 (SAS långdistansplan) med 220 passagerare ombord på en resa tur och retur mellan Arlanda och Bangkok:

 

Jetbränsle: 169 294 liter, eller 169,294 kubikmeter.

 

Jetbränsle per passagerare: 768 liter

 

Bränslekostnad per passagerare: 3 310 kr

 

Koldioxidutsläpp per passagerare: 1 935 kg

(motsvarar ungefär en normal årskörsträcka med bil).

 

Med fyra gånger högre bränslepriser kostar samma resa nästan 10000 kronor mer per passagerare.


/Aftonbladet

MARS 2020

MÅNDAG

-16

19.30 / -10 i Pajala

Nu börjar det hända saker! ..när riskbedömningen i Sverige har höjts till 'måttlig' och risken att smittan kommer från utlandet som 'hög.' Också det att folk börjar ta virus- risken på större allvar, än som hittills med en axelryckning, hindrar kanske onödig smitt -spridning.

Annars.. har det varit fint väder idag med sol, lite småkallt som det ska vara i mars- månad, och det känns nästan som att vårdagarna rullar iväg för snabbt.

Flyktingmassorna som Turkiets Erdogan släppt iväg från lägren bankar nu på 'dörren' till  Grekland. Och Grekland har i sin tur satt militär att bevaka gränsen mellan Turkiet och Grekland.

Bybor var i farten idag och tittade in på eftermiddagen. Hörde att säsongsinfluenserna är i farten nu på riktigt. Hört flera säga sig ha varit sjuka  med feber och frossa. Så det gäller att hålla dörren låst och hålla sig hemma så långt det är möjligt. Ute i friska luften är det ingen risk att bli smittad. Vill undvika så långt det är möjligt. Sedan har vi Coronaviruset som är i startgroparna också i vårt land.  Usch!

2

MARS 2020

TISDAG

-10

08.45 / -10 i Pajala

Undrar.. om jag ska ta en bulle med morgonkaffet, eller.. bedömer jag risken som större att jag då själv också blir en bulle eller en rulle, hmm. Mina gäster igår kom med en hel bullepåse till mig, det gör dom förresten varje gång dom är hit. Och då förstår man att ju oftare dom är hit desto mer växer risken att jag blir en.. bulle :/ Men det är roligt när dom är hit :) ..trots 'bulleepidemin.' ;I Har man dålig bullekaraktär.. så har man! 

Men ärligt sagt, äter jag inte bullar ofta och jag försöker låta bli så långt det är möjligt. Däremot verkar mina gäster vara ena bullmonster för ofta har dom en bullpåse i handen. Jag råkade äta en semla tidigare när min granne kom med påsen, men när han kom andra gången så vägrade jag :/ Det var fult gjort, men nödvändigt. Man kan inte av artighetsskäl göra saker som inte är bra för en själv, tycker jag.

21.30 / -16 i Pajala

Nu plockar jag ihop pinalerna.. och säger Godnatt! Imorgon är en ny dag, en onsdag!

3

MARS 2020

ONSDAG

-14

08.45 / -17 i Pajala

Nu får jag väl plocka fram pinalerna igen! ..vilka jag plockade ihop igårkväll :) Tänker på småbarnsföräldrar då rummen kan vara på kvällen som efter bombnedslag, och plockas ihop efter att barnen lagt sig. Det tar inte så lång tid på morgonen när allt är framplockat igen :)

Hos mig vet man vem som har stökat till det om allt är huller om buller. Det är bara att peka på sig själv och börja städa :/

Onsdag alltså..

19.10 / -11 i Pajala

Behagligt väder! ..och det kändes nästan varmt i solen. Gjorde en liten promenadrunda i byn efter att min gäst hade åkt tillbaka till Byn med stort B. Hjälpte honom med några 


4

Onsdagen den 4 mars 2020

och klockan visar på 08.47

denna morgon.

Tidigare månaders bloggar hittar du under fliken ARKIVET här ovan.


'Om man inte

känner sin historia,

kan man inte heller känna sin nutid!'


..sagt av en finsk krigsveteran.

Foto: Någon av bröderna Soutukorva

DAGSSCHEMA


Sover zzz

09.30 - 10.00

Radioprogram


10.00 - 12.00

Skriver & admin


12.00 - 13.30

Lunch & promenad


14.00 - 15.00

TV-program


15.00 - 15.30

Kaffe


16.00 - 17.00

TV-program

Hmm..

4 mars 2020

32

Coronavirusfall

i Sverige.


På kvällen samma dag är antalet uppe i

52

fall i vårt land.

5

MARS 2020

TORSDAG

-8

10.50 / -5 i Pajala

Vad *** får vi för pengarna? ..var det någon som frågade i radion om de 44 miljarder- na som vi skickar till EU! Av den summan får Sverige tillbaka mellan 10-13 miljarder i form av bidrag som vi borde kunna leva utan också. 

Samtidigt skickar vi iväg 43,8 miljarder i bistånd till länder som inte 'klarar' sig utan hjälp utifrån. Vad det beror på är en bra fråga. Dessutom betalas bidraget bilateralt, dvs. direkt till deras statsbudgetar, och till mer eller mindre korrupta härskare. 

I Sverige finns fn. 256 förvaltningsmyndigheter som kostar enormt mycket. Varje ny regering vill visa handlingskraft genom att starta någon ny myndighet. 

Sverige har betalat en orimlig summa pengar för den slapphänta invandringen under ett antal år och som fortsätter att sluka miljarder.

Då uppstår frågan hur många morgnar den 'vanliga' arbetaren måste gå till sitt produk- tiva jobb  för att hålla uppe denna mastodonta 'pappersapparat?'

Det verkar inte våra politiker ha tänkt på, för de tänker i första bara på sina egna vinningar på andras bekostnad. Vore det inte på tiden att börja se över i vilka sektorer vi kunde spara pengar, istället för att bara öka på utgifterna. Eller ska vi låta de produktiva närande (betalande) jobbarna bli ännu mer krökta i sina ryggar.. för de tärande?

22.30 / -6 i Pajala

/Godnatt!

saker rent digitalt. Som tur var fick jag med posten en ny färgpatron till min skrivare och fick komplett färgskala igen på utskrifterna. Leveranserna är snabba när de kommer som brev.. i brevlådan. ubbelklicka här för att lägga till din egen text.

Undrar vad 'Uppdrag granskning' har ikväll att komma med..

MARS 2020

FREDAG

-5

22.50 / -5 i Pajala

Det blev sent med skriverierna! ..men bättre sent än aldrig, som man brukar säga. Denna fredag var en superdag när det gällde vädret. Därför tog jag en strandpromenad, en bit åtminstone, och stannade och pratade med en man som skottade snö. Det visade sig att han hade varit lärare i Muodoslompolo 1969-70. Hösten 1970 flyttade jag från Byn. Vi hade mycket att prata om. Jag fortsatte min promenad och han fortsatte  med sin snöskyffel. Solen fortsatte att skina.

Väntat på 'Skavlan-programmet', men stod plötsligt vid ett svårt val när finska teven körde en lång krigsfilm med bl.a. Brad Pitt som ledare för en pansarvagnsgrupp mot nazister. (Fury 2014 ‧ Dramafilm/Actionfilm ‧ 2h 15m)

I övrigt.. känns det som att också denna

dag bara sipprade iväg som sanden mellan

fingrarna, när man inte håller ordentligt tätt.    /Godnatt!

7

MARS 2020

LÖRDAG

-8

08.30 / -8  i Pajala

Hopp om sol också idag! ..tyckte att den redan kikade fram mellan grantopparna i 

söder. Men imorgon lovas det snöväder igen. Tänk så mycket snö vi får! Vore snön guld  värd så skulle vi alla gräva och hamstra allt vi orkade. Som tur är kostar det både krafter och pengar att försöka hålla den undan så att vi kommer framåt. Skidfolket gör naturligtvis tvärtom, och för dom är snön mycket värd, givetvis :/

Kikade på morgonens mörkaste rubriker och fann att ytterligare ett lyxfartyg har isolerats pga coronaviruset med ett par tusen människor ombord. 

Andra rubriken säger att majoriteten av folket vill ha färre flyktingar, och det är ganska självklart att det finns en smärtgräns även för vårt frikostiga land. Folk börjar inse det först nu när den egna välfärden rasar med fart.

En tidningsskribent skriver att det nu är dags att börja prata om Miljöpartiets fiasko. Människor som bara låter sig styras av känslor ska inte sitta på så viktiga stolar som exempelvis parlamentets. De är inte kapabla att fatta rationella viktiga och riktiga beslut. Det är som förälskade tonåringar som låter sig styras enbart av romansens rosenröda hallucinationer :/

22.00 / -10 i Pajala

Inte lätt! ..när man tänker se en film och somnar på soffan, och missar halva filmen. Plötsligt är halva berättelsen borta och man sitter bara och undrar.. /Godnatt!

6

Hur binder man böcker?

MARS 2020

SÖNDAG

-1

10.00 / -1  i Pajala

Vad är konst egentligen! ..ibland när man är ute i naturen så kan man se ett missväxt träd eller en deformerad stubbe, buske, för att inte tala om ovanliga stenar, berg- formationer och liknande. Jag kan plötsligt få en stark övertygelse att detta är genuin konst, medan min kompis ser konstigt och undrande på mig vad det är jag yrar om. Eller så kan det vara tvärtom, att jag ser skeptiskt undrande vad min följeslagare yrar om.

Konst är egentligen väldigt personligt och individfixerad. Alla ser inte det jag ser, eller jag kan inte se samma som någon annan ser.

En konstnär som avbildar och målar vackra vyer som jag känner igen, eller när en skulptör hugger en tilltalande skulptur som ger mig något kan jag kalla för konst. Poesi, dikter, prosa.. är viktigt för vissa, men betyder inget för andra.

Vart vill jag komma med mitt resonerande? Jo, att konst är, och 'konstkonsumtion' är i högsta grad något som vissa individer mår bra av, medan andra, kanske majoriteten, inte reflekterar alls över något så ointressant som 'konst'.

Konsten ska därför behaga och skänka harmoni över så många människor som möjligt. Människor ska känna igen sig i konsten och dela konstens existens med sin egen. 

Men men.. konstnärer av alla slag vill förstås nå framgång och få uppmärksamhet med deras 'konst' , och för att snabbt och enkelt nå det målet så försöker de få blickarna på sig med chockverkan genom stark provokation. När folk blir chockade och arga så sprids 'reklamen' som en löpeld över land och rike. Vi har ju erfarit flera 'konstverk?' genom åren som har skakat om folk ordentligt. Låtsaskonst och dravel.

Därför bör inte konst och kultur i första hand vara en angelägenhet för staten som uppbärs av ett skattebetalande folk där en stor majoritet varken kommer åt eller vill komma åt konsten. Samma gäller väl också på kommunalnivå där en stor majoritet av kommunmedborgarna varken vill eller kan ta del av den skattefinansierade konsten.

Vad blir slutsatsen då av mitt resonemang: Jo, att kultur och konst ska skapas, åskådliggöras, upprätthållas och finansieras av de konstkonsumerande/skapande/ intresserade. Ideella krafter skulle kanske göra konsten mer levande och kanske mer lockande för potentionella 'sökare'.  Hm.. så tänker jag ;/                                                 

22.45 / +1 i Pajala.  Såg kommissarie Columbo nyss. Han löste mordet som alltid :/

8

Statsstyrd konst

är själlös konst!

..för tusan!

MARS 2020

MÅNDAG

+2

07.40 / +2  i Pajala

Det regnar som på sommaren!  ..och regnet packar snön som blir till is vid första köld- knäppen. Inte bra för renarna, för den som äger sådana. Inte bra för andra djur heller, som exempelvis rådjuren som kämpar i skogarna. I söder har dom problem med vild- svinen som bökar och gräver i rabatterna nattetid. Ett elände tydligen! De stora statliga skogsbolagen har problem med för många älgar som käkar trädplantornas knoppar, aptitligt. Nu vill de börja avskjuta älgar från helikoptrar, vilket många med mig tycker är vansinne. Sådant ska regleras med älgtilldelningen vid ordinarie älgjakt eller också genom en extra jakt, tycker jag.

Nu har jag fått i mig en kopp kaffe och då.. verkar mitt tyckande om ditt och datt bara tilltaga och bli mer och mer detaljerat :) ..verkar det när jag efterläser vad jag skriver.

Det är väl tidens nyck att folk tycker så mycket om allt och alla, har åsikter om det mesta och har så mycket att säga. Ingen är intresserad av att lyssna och lära. Vi lever i en tid där alla verkar vara experter.. på allting! (Inte minst jag ): Nutidens människor är i högsta grad så kallade 'universalexperter', sammanfattat av många års lyssnande :)

21.50 / +2 i Pajala

Det blev en fin dag efter regnet! ..och det blåste lagomt för att ge skjuts åt diverse virus och annat skit i luften. Har ju en mätare som mäter hur 'ren' uteluften är och det rör sig om värden strax under femhundra ppm. Inneluften är mer förorenad och ligger mellan 700-1000 ppm. (ppm = partiklar per miljon) På 60-talet var luften mycket renare med strax under 200 ppm, så det är dubbelt upp med föroreningar idag.

Första 'inhemska' fallet av coronasmittad har konstaterats i Sverige idag. En man som inte har haft kontakt med utlandet på något sätt, som det påstås. /Godnatt!

9

Antalet besökare  passerades idag

 9/3 -20 kl. 18.04

MARS 2020

TISDAG

+3

10.00 / +3  i Pajala

Många ringer in om virusfaran! Lyssnar på 'Ring P1' just nu. Många tycker att svenska myndigheterna varit för senfärdiga och mesiga, jämfört med andra länders. Nu är hela Italien satt i hård karantän, och det är ju bra men också i senaste laget. 

Många från Sverige åkte till Italien på sportlovet trots kännedom om viruset där. Vilket ansvar tog dom? ..sedan fick de komma tillbaka och fortsätta här som vanligt utan att testas eller begränsas. 

Vi får se hur det utvecklar sig, eller om de lyckas avveckla virusproblemet. Snart är det påsk och då reser och rör på sig massor med folk över landet. 


Stefan Lövén lovar.. nu ett krispaket med mer pengar till sjukvården. Ett bra tillfälle att använda krisen med viruset som täckmantel. Det har väl inte undgått någon att höra talas om att den svenska sjukvården 'går på knäna', plus alla andra kriser i den svenska välfärden. Ett gammalt politikerknep är att spela på folkets korta minne.

Mannen som skulle bygga upp en 'humanistisk stormakt' med importerade färdiga läkare och andra högutbildade har tystnat som alla med storhetsvansinne brukar göra förr eller senare och istället skuffas finansministern Magdalena Andersson fram i rampen alltmer som taleskvinna för regeringen. Min stilla undran blir därför om det förbereds ett byte i täten, eller..?

13.30 / +4 i Pajala

Ur led är tiden! Hörde det uttrycket första gången på Tornedalens folkhögskola i något sammanhang, fast nog hade 'gubbarna' hemma alltid pratat om tidens urspårning men inte i så komprimerade uttryck som detta. I och för sig har väl tiden varit ur led enligt de äldre gubbarna i alla tider :/ (Det var ett uppsatsämne, 'Ur led är tiden.')

I alla fall.. vattnet sprutade och nästan mejade ner en stackars gångtrafikant (mig, men bara nästan): på stora vägen mot södra bron. Mycket vatten överallt och asfalten var synlig i hjulspåren. Nä, bilisterna försökte verkligen undvika att skvätta på allvar.

Hade 'Runkeepern' på i mobilen och fick muntliga rapporter varje tionde minut om min prestation. Inte samma fart som förr om åren då jag kom under tio minuter/km i gång. Nu tog en km elva minuter och tio sekunder i genomsnitt, och då krävs det en upp- ryckning och uppiskning för att gå ner till tio igen. Kanske för mycket tid på sofflocket som är boven i dramat :/

22.30 / -4 i Pajala

Så var det dags igen.. att summera dagen och slå ihop pärmarna. Vilka pärmar, frågar du? ..men det var mer bild likt uttryckt än bokstavligt. Kollat på Brottsjournalen en stund, och blev lite överraskad men samtidigt stärkt i tron på GW som en 'riktig karl' när han sågade dagens kriminalpolitik, att det är lönlöst att fjäska och stryka medhårs  grovt kriminella och få dem  att ändra sig. Inslaget handlade om 'charmkurser' för kriminella där minst hälften hade parallellt fortsatt med deras verksamhet. Plus för GW! /Godnatt!  

10

MARS 2020

ONSDAG

-4

08.45 / -4  i Pajala

Tänk att få vakna tidigt en morgon. Höra ett vårregn sjunga sin sång. Jag älskar regnet som väcker jorden. Tack käre Fader för regnet du gav.'


Det var på måndag det.. då vi blev väckta av tidigt vårregn, som av vårregnet, och efter det blev det sol. 

Idag är det mer mulet än soligt, men det kan bli sol senare, hoppas vi.

Förresten är det Carola Häggqvist som sjunger ovannämnda sång eller psalm, vet inte vilken, men texten lär ha skrivits av Ingamay Hörberg för snart femtio år sedan. Hon skrev den till Cat Stevens världshit på den tiden, står det att läsa på nätet.

Nåja, skönt i alla fall att vi har fått några minusgrader idag så att vi slipper klampa i snöblasket som igår. Det var inte så kul :(

Nu ska jag fylla på en koppen, som faktiskt är ren och fin denna morgon :), vad det nu kommer av sig, men det har inte varit några 'gäster' denna gång som har diskat - det är faktiskt jag själv som.. :)

21.30 / +-0 i Pajala

Boken kom idag! ..och jag har redan läst över halva boken på några

timmar. Den handlar om palmemordet och är skriven av Thomas

Pettersson år 2018. Han pekar ut  'Den osannolika mördaren' och

syftar då på den sk. 'Skandiamannen' som Holmér petade från

misstänktas skara i ett tidigt skede. Nu är den mannen troligen

aktuell igen och det ryktas om att den sk. palmegruppen också

har fastnat för samme man. De ska ju redovisa deras slutsats

senast juni detta år. Vi får se! /Godnatt!

12

MARS 2020

TORSDAG

+1

10.15 / +1,1  i Pajala

En global värld utan gränser eller dörrar! ..det var ett ämne som diskuterades i morgonens 'Ring P1', en absurd tanke som vissa politiska fanatiker försöker propagera för. Hur skulle det fungera i verkligheten när inte ens sådant är möjligt i kvartersområden eller små byasamhällen! 

Den som ringde in pratade om samma framtidssyn som jag har propagerat för här, att vi måste gå tillbaka till att bli mer självförsörjande redan av klimatskäl, men också att bättre kunna klara av 'eldsvådor' typ Coronaviruset just nu. Globalismen skulle bara öka på egoismen i världen och inbjuda snarare till huggsexa på viktiga och livsavgörande nödvändigheter, än tvärtom till en samförstående och kärvänlig samexistens över alla folk med alla deras olikheter och synsätt. Hur skulle en global värld exempelvis kunna jämka ihop alla världens olika

politiska synsätt, religioner, kulturer..?  Börja med att testa med

grannskapet och låt dörrarna stå öppna, ni som vurmar för den

globala fantasin!

Jag skulle gärna ha velat höra mer av mannen som ringde in,

men programledaren blev så klart väldigt nervös och bröt.

I Sverige håller vi oss till  den strikta 'åsiktskorridoren' så klart

och motar bort alla  inkräktande, men dock friska tankar, och

det kan stå oss dyrt längden :/

22.00 / -3 i Pajala

Det skulle inte förvåna mig.. eller snarare börjar jag tro att palmeutredarna har hittat både mördaren och mordvapnet. Något som de tidigare utredarna helt missat eller nonchalerat.  Det fanns nämligen vapensamlare med likadana vapen som Palme sköts med i den här kretsen som polisen har jobbat med. Troligen var det Hans Holmér som sabbade ingångsskedet i utredningen, den viktigaste delen. 

Det ska bli intressant att se vad de kommit fram till, men inte ännu på ett tag.

/Godnatt!

11

MARS 2020

FREDAG

10.15 / -6  i Pajala

Läste boken klar igårkväll! ..och klockan blev väl närmare midnatt, kunde bara inte sluta :/ Med andra ord slukade jag boken på ett antal timmar. Det blir kanske lösningen på ett mord som begicks för 34 år sedan. Det var därför jag köpte boken.

I övrigt.. verkar fredagen i Pajala ha börjat lugnt, och vädret ser ut att också bli gynnsamt för oss som bebor detta ställe på vår jord. Fast nu när jag tänker efter så stormade det väldigt på natten så att takplåten levde om.

Nu small det till i postlådan och posten kom, måste gå ut och kika.. Kanske flera böcker som kom, väntar faktiskt två som behandlar kommunismen och Gulag.

18.50 / -11 i Pajala

Det var sol idag, men det blåste iskallt! Jag försökte välja mina promenadrikt- ningar  så att jag skulle undvika  direktkonfrontation med nordanvinden. Det var lättare tänkt än gjort, för tillbaka måste man ju komma :/

Nu har världshälsoorganisationen deklarerat att Europa är epi-centrum nu för coronaviruset och det innebär att risken för smitta är mycket stor. Samtidigt får vi rapporterat att sjukvården i landet inte räcker till om smittan stiger som befarat.

Min undran blir då varför det är så illa med nästan all beredskap i vårt land? Vi har ju en särskild myndighet som borde ha sett till att beredskapen är tillräcklig. Vi minns skogsbränderna och då var också beredskapen usel. För att tala om sjuk- vårdens bekymmer vet ju alla att den 'gått på knäna' redan under normala förhållanden. Det saknas skyddsutrustning för både sjukvårdspersonal och poten- tionella patienter.

Regeringen tar beslut när tåget sägs ha gått, medan våra grannländer och andra länder handlar medan tid är. Läste faktiskt i läkartidningen där flera läkare var kritiska mot den svenska senfärdigheten och bristen på handlingskraft. I brådsk- ande fall är för sen hjälp till ingen hjälp!

Och tyvärr skulle det nog inte heller hjälpa med att dela ut gummiarmband med texten exv. 'Smitta inte!'

13

MARS 2020

LÖRDAG

09.45  / -9  i Pajala

Man börjar känna sig begränsad!  Viruset verkar spridas explosionsartat, enligt vad experten och professorn Johan Giesecke säger. Han är mer frispråkig när han inte längre behöver följa givna svenska direktiv, men han är rådgivare åt WHO. 

Det är inte bara sig själv man måste skydda som osmittad utan man måste ju ta ansvar och inte vara 'budbärare' åt Coronaviruset. Är man smittad så har man ett ännu större ansvar att hålla sig på sin kant.

Mycket riktigt som min dotter sade; att de som familj har flera riskfyllda kontakt- ytor via deras olika jobb, medan deras arbetskollegor i sin tur har sina kontaktytor, och att de är som ringar på vattnet. Barnen har sina genom skolan som helhet, och ringarna växer vidare med varje elev för sig, deras föräldrar, deras jobb och umgänge, och så vidare.

Så är det med det..

21.40 / -6 i Pajala                                                 Musik till eftermiddagskaffet.  2.     

/Godnatt!                                            

14

Tentakler som fortsätter i all oändlighet.

Bild: Trafikverket

Smitta inte!

    ..för tusan!

MARS 2020

SÖNDAG

-2

10.30  / -2  i Pajala

Söndag i mitten på mars! ..och vårdagarna tycks förångas till tomma puffar som smör på het kokplatta. Enligt kartan om antalet coronafall i landet visar den åtta (8) fall i Norrbotten. Det viktiga sägs vara att antalet stiger sakta och kontrollerat och inte exploderar och skickar upp kurvan.

Öppnar man radion så behöver man inte pricka rätt för att höra om viruset. För en stund gjordes det humor i det allvarliga ämnet med bland andra Erik Blixt. Och det skadar väl inte med lite lättare tongångar mitt i eländet.

Men men.. så länge inte viruset sprids med sydvästanvindarna så tänker jag gå ut om ca en timme.  Men först ska jag avnjuta en påtår, så klart :)

17.30 / -3 i Pajala

Ville ut och lufta mig lite! ..slängde mig i bilen, tankade billig bensin, och 403:an mot finska gränsen. Vägen dit var livsfarligt isig och spårig, samtidigt som det är ganska mycket tung trafik med långtradare som man möter ofta och nästan alltid på olämpliga ställen, exempelvis kurvor. Är det inte dags för de ansvariga att helt sluta prata om trafiksäkerhet för det här är precis tvärtom. 

I alla fall.. tänkte jag ta en grillad korv på finska sidan där vi brukar stanna, men.. Det var så mycket skoterfolk, turister från utlandet, så jag avstod korven för att inte ta risken att bli smittad! 

Istället åkte jag tillbaka över bron och gränsen och var till Ica Lahtis och handlade lite bra grejer och lite dåliga grejer som väl hemma bara gav dåligt samvete :/ 

Kollade på extrasändningen om virusläget, men det var inte så mycket nytt där annat än beskedet från statsministern att Sverige inte kommer att stänga gränser- na, för vi ska ju vara värst i allting! Så klart!  :/

15

MARS 2020

MÅNDAG

10.10  / -3  i Pajala

Debatten blir hätsk! ..läser jag i morgonens rubriker. Många har svårt att smälta varför Sverige alltid ska gå en annan väg, som nu också när det är en allvarlig kris i världen som också berör vårt land.

Det sunda bondförnuftet, eller 'maalaisjärki', säger att ju tidigare och effektivare man skär av smittvägarna desto större chans har man att stoppa 'kallbranden'. Kanske en konstig jämförelse, men en begriplig dock.

Jag tänker att Sverige borde ha agerat direkt när vi såg hur det uppstod smitt- härdar ute i världen, inte minst i norra Italien dit svenskar fick åka på skidsemester trots 'härdsmältan'. Också efter när det var känt att smittan hade brett ut sig där.

Nåja, vi svenskar vill hävda oss genom att handla annorlunda än alla andra. Om det sedan beror på någotslags mindervärdeskomplex eller liknande är frågan.

I alla fall.. min granne stegade in hos mig trots skylten jag satte på dörren igår. Måste nog ändra texten till 'Kom inte in, jag är smittad! , men om inte det heller hjälper så får jag väl.. strypa honom :/

22.15 / -3 i Pajala

Kraftiga motåtgärder mot viruset! ..i många länder som bl.a. Frankrike, USA, Finland..

Finland reagerar med styrka när så behövs, visar dagens beslut där att begränsa coro- nas framfart. Vet inte hur många fall de har. Likadant Frankrike och USA. Sverige velar som vanligt och vet inte riktigt var tummen ska sitta.

Eftersom Corona är ett helt nytt virus för mänskligheten så saknas immunitet. Därför sägs viruset gå igenom de flesta människor på vår jord med tiden. Nu ligger kärnan i Europa och då väntas många bli smittade, det gäller bara att mjuka upp nedslaget så gott man kan.

Men toalettrullarna kommer inte att ta slut, lovade största tillverkaren i Sverige idag i radion. 'Lilla Edet' spottar ut ca en miljon rullar/dag och enbart det bör täcka landets behov. Sedan tillkommer det rullar från också från andra tillverkare :/ 

Svenskarna har fått dille på att hamstar.. och framför allt just toapapper :) /Godnatt! :)

16

Vid Saivojärvikojan med Muonioälven i bakgrunden

och Saivosjön bakom fotografen. Det var i början av 1980-talet.

MARS 2020

TISDAG

09.15  / -2  i Pajala

Radion pratar om Coronavirus! ..och nu uppmanas alla över sjuttio att stanna hemma. Och 'Ring P1' med Thomas Tengby handlar väl också om viruset. Stats-ministern ska tala om en halvtimme och frågan är om alla skolor skall stängas för skolministern och andra är med. 'Skolfritids' pratas det också om.

Det pratas också om att paragrafer inte tillåteratt stänga skolor!? Ska man inte bara handla i liknande 'nödlägen' och inte stoppas av paragrafer. Håller någon på att drunkna så sätter man sig väl inte på en sten och börjar läsa paragrafer innan man törs ingripa! Vahh? Kl 09.45 börjar sändningen i radion om läget. Ska lyssna.   21.30 / -2 i Pajala /Godnatt!

17

PAJALA

KAUNISJOENSUU

Finska KOLARI

PAJALA

Smitta inte!

    ..för tusan!

Boxarhandske?  >

Foto RK på skidtur.

MARS 2020

ONSDAG

12.50  / +3  i Pajala

Det är mycket som är konstigt, tycker jag! ..exempelvis varför Sverige inte har någon beredskap inför kriser överhuvudtaget, för att inte tala om den aktuella allvarliga krisen. Hörde hur Folkhälsan har länge krävt en beredskap att tala om, och var mycket kritiska till de som har ansvaret, eller de som har nyckeln till vår gemensamma pengapung'. Tydligen har det svenska samhället i dess helhet anammat principen att leva 'ur hand till mun' och i värsta fall lita på hjälp utifrån. Så fungerar det ju inte i verkligheten! 

När den här krisen är över så borde svenska folket utse en kommision som skulle utreda varför det har blivit så i vårt land. Andra länders- och framför allt våra grannländers folkvalda tycks inte ha tappat huvudet som de i vårt land. Inte minst när viktiga samhällsfunktioner som försvaret, polisen, brandväsendet, sjukvården (som vi ser nu) har låtits slimmas till allvarlig bottennivå.

En annan sak som jag inte heller förstår är.. hur sk. flyktingar som flytt för sina liv från sina hemländer vågar och kan åka tillbaka till hemländerna efter att ha fått skydd i länder som exvis Sverige. Många är nu fast där ute pga flygstopp och reseförbud. Det kanske finns en rimlig förklaring till detta.

Jag undrar också varför den svenska regeringen har varit och är så ovillig att stänga gränserna medan andra länder har gjort det, och framför allt våra samtliga omringande grannländer. Kan det vara så pga att det tyvärr i regeringen sitter en hel del fanatiska 'globalister' som strävar efter en värld utan gränser, vilket givetvis är rent av en löjlig tanke i rådande världsordning. Hörde faktiskt nämnas något åt det hållet i radion för ett tag sedan, redan :/


I övrigt.. är det jättefint ute nu med några plusgrader och vattnet sprutar långt från rullande bildäck. Folk var ute i det friska och butikerna verkade ha kunder som vanligt. Men folk är nog försiktigare överlag och överväger nogrannare riskfyllda snedsteg ;/ ***** virus :/                                                      22.10 / -7 i Pajala /Godnatt!

18

MARS 2020

TORSDAG

15.00  / -4  i Pajala, sol

Det blåste kallt och hårt från norr! ..när jag rundade 'Mikkos ängar' i solskenet. Isigt och ganska halt var det många ställen. Lite folk i rörelse, sa vi samstämmigt

jag och en tant som förde sopor till soprummet. I den blåsten trivdes nog inte virusen, eller så fick de ordentlig skjuts mot söder :/

Det är onekligen lite trist att behöva vara så begränsad i kontakten med folk och framför allt att affärerna plötsligt blivit så farliga. Dessutom är vi svenska inte längre välkomna till våra grannländer heller för de har väl mer eller mindre stängt gränserna. Vet inte riktigt hur läget egentligen är idag för jag har inte orkat lyssna på Corona och Coronaviruset.

Försöker hitta något att pyssla med och att passa på att rensa i pappershögarna är lämpligt, eller så kan man lyssna på musik också, och det har jag gjort.

Dessutom har jag öppnat en 'musiksida' här under rubriken   'MINA FAVORITER'.

19

En bagarmössa' på en stubbe i Ruosteranta.                        Foto: RK

21.45 / -11 i Pajala.

/Godnatt!

OBS! Bilderna kompletterade

med text på sidan Galleri.

MARS 2020

FREDAG

-9

08.00  / -10  i Pajala, sol

Får en känsla av.. att också kvällstidningsrubrikerna försöker sparka uppåt' för att locka fler läsare med många smaskiga saker om viruset. Sedan om man läser resten så är det ungefär som en uppblåst tom påse, typ. 

Jag menar, att sådant snarare blåser upp skräckstämningar, mer än hjälper till att lugna och sprida rätt information.

'Kändisarna lämnar Sverige' var en rubrik som jag kanske inte tycker tillför så mycket i detta läge. Snarare visar det bara hur kändisfixerade våra medier har blivit och hur folket matas med diverse såpor och smörja. Ingen kommer undan när medieskatten drabbar även dem som ingen teve hava!


                                                                                                - Ha en god fredag!

20

Just nu läser jag denna bok om kommunismens pågående död.

Jobbigt bara att läsa en pocket.

När kommer boken om den döende råa kapita- lismen? ..kan man undra

MARS 2020

LÖRDAG

-8

09.30  / -9  i Pajala, sol

Lördag hela dagen lång! ..och dessutom en solig fin och småkall dag. Så låt oss njuta av dagen och avsky viruset som ställer till det för så många, inte bara mede- cinskt utan också rent ekonomiskt. Hur ska samhället klara av att hjälpa alla?

Nu ska jag fylla på en påtår :/                                            23.25 / -3 i Pajala /Godnatt!

21

LÖRDAG!

Mycket snö på Ruosterantavägen!

Foto: RK/-20

MARS 2020

SÖNDAG

-3

10.30  / -2  i Pajala, mulet

Lyssnat om Corona på radion! ..och det är en sak som jag inte riktigt förstår när det exempelvis i Frankrike är böter om folk går ut och promenerar, tränar..? Och det så starkt poängteras här också att vi måste hålla oss inne och inte gå ut. Men..? alla vi som bor på landet och kan hålla flera meters till hundratals meters avstånd till nästa person, såh'.. 

Eller menar de med att vara 'ute' att man är på uteserveringar, folksamlingar i parker, eller.. Undrar därför om viruset kan flyga med vindarna, när expertisen varnar så mycket om att gå ut?


Humormakarna har tydligen hakat på virusvågen och gör sig roliga över ämnet. Det kanske behövs lite skratt mitt i eländet, och också teven verkar ha ett syfte att lätta på stämningen genom att som igårkväll exempelvis visa 'Papphammar' och gamla Bob Hopefilmer i flera timmar. Kanske behövs..

22.55 / -2 i Pajala

Ovanligt.. att Sveriges statsminister håller tal till folket, men det gjorde han ikväll och det handlade så klart om coronaviruset.  Ett mycket bra tydligt och allvarsamt tal som förhoppningsvis fick många att stanna till och tänka efter. 

Direkt efter fortsatte 'Agenda' att fråga ut statsepitemologen Anders Tegnell om virusläget i landet. Han förklarade så gott det går att förutsäga vilka vändningar viruset kommer att ta, varje dag utan större ökning i smittade är en vinst, tyckte han. Vaccinet dröjer minst till 2021 trodde han, men att det är svårt att veta det så långt i förväg. 

Vi får väl avvakta allihop och ta en dag i sänder och försöka ha  tålamodet att inte börja fuska eller ta genvägar. /Godnatt! 

22

MARS 2020

MÅNDAG

+1

09.00  / +1  i Pajala, mulet

Måste ju försöka tänka på annat också.. och inte låtacoronan invadera hela tanke- banan. Men så är det förstås inte, och ändå kommer man inte ifrån den. När man vaknar på morgonen så kommer coronan som en mörkblå rullgardin som dras ner. *** också, tänker man då, men efter morgonkaffet skingras tankarna och blandas med en massa andra tankar. Jag tänker på de mina som måste leva och verka där viruset finns mest av. Hoppas att Anders Tegnell lyckas 'tämja' det vilda viruset, eller åtminstone få lite stramare tyglar på det så det inte förvildas som vikingarna på sin tid :/

23

21.45 / -0,4 i Pajala

Såg ytterligare ett.. avsnitt av GW:s teveserie 'Blattarna som byggde Sverige' och det handlade om Svenska akademin och dess tvåhundraåriga historia. En fristående insti- tution som inte skulle uppmärksammas idag om de inte hade fått uppgiften att dela ut Nobels kulturpris. Enligt GW tycktes sällskapet ständiga medlemmar ägna sig mer åt navelskåderi än till att uppmuntra det kulturella arvet. 

Det var många som såg ett hopp om förändring och vitalisering av akademin när Sara Daniels valdes till ständig sekreterare. Men det hoppet kvävdes effektivt av gubbarna som satt på sina numrerade stolar. 

Sex ledamöter lämnade akademin varav fem var kvinnor. Gubbarna med Horace i ledningen återtog makten och härligheten.  /Godnatt!


Gjorde en skylt som jag sätter på ytterdörren för att hålla ev. virusbärare på avstånd och för att varna för en grinig gubbe.

Vi äldre har ju uppmanats att hålla gardet uppe för att bespara sjukvården mot en övermäktig belastning.

MARS 2020

TISDAG

+7

10.30 / +5 i Pajala

Ett halvmulet, blåsigt töväder! ..denna tisdag i mars. Minst sagt en konstig vinter, och jag kan ju jämföra med ett antal vintrar som varit. Mars var typiskt med kalla nätter och solvärmda dagar. 

Ska väl snart ut i solen och blåsten.. ;)

15.00 / +7 i Pajala, sol och blåsigt

Det kändes varmt.. att promenera ute på byn i denna vårdag i mars! Vinden var lite onådig, men höll man den bakom ryggen eller vid sidan om så slapp man konfronteras med den öga mot öga :/ Besked idag att Åre får ha öppet i påsk. Det verkar vara brutalt mot de vanliga åreborna som bor åretrunt där. Är det den veka svenska mentaliteten, eller.?

22.35 / +4 i Pajala

Slötittat på 'Brottsjournalen med GW Persson som kriminalguru! Också det program- met börjar bli lite småtjatig med analyeser av begångna brott och ännu inte begångna brott.  Nu är det dags att läsa på boken istället om den döende kommunismen /Godnatt!

24

Snöras i Muodos.. idag!


Plusgrader +7 och snön rasar ner från taken. Ovanligt tidigt när det sker redan i marsmånad. Minst en månad tidigare än vanligt.

Bilderna tagna i Muodoslompolo den 24 mars. /Foto: RK-20

MARS 2020

ONSDAG

+5

09.30 / +5 i Pajala

Våffeldag idag! ..synd bara att då måste jag till affären och hämta ingredienser - och det försöker jag undvika så länge det går. Jag tycker inte heller att det är så viktigt att åta våfflor på just 'våffel- dagen' , utan äter hellre någon dag jag känner för det :/

Det 'konstiga' vädret fortsätter tydligen och det är plusgrader fortfarande, hur länge det nu är så här. Ännu hinner det bli riktigt kallt, åtminstone på natten, om det vill sig.

/Facebook bild

25

22.10 / +1 i Pajala

Coronakaoset tilltar! Italien, Iran, Spanien.. verkar vara mest drabbad, och andra länder också som USA exempelvis. Det beror mycket på hur massmedier rapporterar från olika ställen på jorden.

Kvällens 'Uppdrag granskning' handlade om ungdomsbrottsligheten och framför allt rånen som utförs av ungdomar mot ungdomar.   Poliserna som jobbar med det känneratt de inte får uppbackning av samhället, utan tvärtom. Uppgivenheten lurar bland dem som ska försöka stävja och stoppa ett växande stort samhällsproblem som bäddar för tyngre kriminalitet längre fram. De högst ansvariga för denna negativa utvecklinga har 'infiltrerats' av människor som lever i deras egen fantasivärld som aldrig blir något annat än meningslösa fantasier och naiva drömmar om något som inte finns och aldrig kommer att finnas :/                                                   /Godnatt!

MARS 2020

TORSDAG

13.30 / +5 i Pajala

När man tar sin byrunda varje dag.. så stöter man ofta på samma människor som är ute i samma ärenden, tar sig en promenad. Idag mötte jag paret som hade skoaffär här tidigare, och vi möts kanske flera gånger per vecka och byter några ord i förbifarten. 

Gick också förbi konsumingången och kollade om de hade några särskilda tider för oss 'gamlingar', men det verkade de inte ha, förutom en vädjan att försöka ha ett ansvar så att inte smittan sprids.

Ica har tydligen ett par timmar på morgonen särskilt för oss äldre två dgar i veckan, läste jag. Min fundering var om alla pensionärer är morgonpigga, utom jag då förstås som aldrig hinner till de timmarna :/

21.45 / +2 i Pajala

Dagarna fylls av Corona! ..verkar det som. Ikväll sade Anders Tegnell att Stockholm nu står inför den branta stigningen i antalet nya fall. Vi får se hur det blir, och hoppas på det bästa.  Nu till bokens värld och ska läsa den jobbiga pocketboken tills ögonlocken hänger som ett par trasiga persienner i fönstren.                  /Godnatt!

26

MARS 2020

FREDAG

+5

14.30 / +5 i Pajala

Promenerade längs stranden en bit.. och en träbåt lutade mot skjulet och signalerade om en vår. Snön hade också där rasat ner från taket som från många andra tak. Folk använde isbanan ännu för rekreation så tydligen har det inte kommit vatten på isen ännu. Om det blir kallare nu som det lovats så räddas isbanan från att drunkna i vatten.

I övrigt.. var det folk på byn och i affärerna nästan som vanligt på fredagar, kanske lite mindre, men jag höll mig undan dessa ställen, allt enligt statsepidemologens riktlinjer. Så det blir inget fredagsmys med godsaker för min del :( , men det kan jag stå ut med, passar ju på att låta några kilon rasa från mina axlar :)

Hörde av min dotter i Uppsala att Pajala hade fått första coronafallet och det var på något boende. Tänk att man får höra sådant från hundramils avstånd trots att man själv går mitt i smeten. När jag kom hem så ringde en bekant och visste att det redan var minst två fall här i orten. Sådant borde informeras direkt till ortsborna så att vi kunde skärpa oss ytterligare och snabbare. Man ska givetvis inte namnge de drabbade, allt enligt sjukvårdssekretessen. Hmm..

22.00 / +1,2 i Pajala

Skavlan fick sätta punkt.. för kvällens tevegloende. Återstår inte så mycket för  denna fredag.  /Godnatt!

27

Sluta hamstra 

så räcker livs-

medlen och toa- papperen åt alla!

MARS 2020

LÖRDAG

08.30 / -1  i Pajala

Plåten på taket lever om! ..och det måste vara plåten i ventilationslådan som alltid låter när det blåser hårdare. Takplåten rör sig inte när det ligger tjockt med snö på dem :)

I alla fall, är det på minussidan nu på morgonen och det är skönt, man slipper smutsa ner skorna när man går ut. Istället kastas det upp sandkorn som prickar skomynningen

och dalar ner under foten medan man går - det stör lite :/

Tja, vad ska man hitta på idag.. (funderar):

19.30 / -5 i Pajala

Graden av svenskars krismedvetenhet avslöjad!  Det är naturligt att folk som många djur och fåglar hamstrar mat inför sämre tider eller inför kriser. Vi svenskar däremot avviker också här från andra arter, det första vi tänker på vid allvarlig kris är att plocka hem så mycket toapapper som möjligt och tömma hyllorna i affärerna utan en tanke på att andra också behöver. Dessutom var det liten risk att toapappret skulle ta slut. Nu gapade affärshyllorna tomma för att några roffade åt sig och andra 'normal-kunder' blev utan.  Också jästen lär ha tagit slut och det är kanske mer förståeligt. 

Forskarna borde grundligt undersöka varför det blev sådan panik.. på just toapapper. 

Nu efteråt skojas det mycket om detta och givetvis har bagerierna hakat på humorn i detta och säljer bakelser som ser ut som toalettrullar :)

- Ja dessa svenskar är ett folk för sig.., måste man säga! Tur att man själv är samman-

satt av flera olika etniciteter. Försökte förklara mitt släktträd för min dotter härom- dagen i telefon, men det blev för många ingredienser så förklaringen föll.. :(

22.30 / -6 i Pajala /Godnatt!

28

Lagret för toalettrullar

OO                      O

29

MARS 2020

SÖNDAG

11.40 / -3  i Pajala

Men guu vad klockan tagit ett skutt! ..tänkte ju inte på det innan någon på-

pekade det. I alla fall.. skiner solen och jag måste hinna ut innan det blir kväll :/

Idag skulle jag ha varit i Kiruna och hämtat min dotter med barnen från 

flyget om allt hade varit normalt.                       22.15 / -8 i Pajala /Godnatt!

- Men titta här!

  Båten bakom ladan är redo för en tur på   Torneälven direkt när islossningen har varit.  Isbanan i bakgrunden verkar vara i skick ännu.

Idag i Ållerviken utanför Sundsvall. Jämför med bilden ovan :)   28/3 -20

/Foto Elisabeth Pemer

MARS 2020

MÅNDAG

13.00 / -2  i Pajala


Tänkte till.. när jag lyssnade på ekonyheterna! Våra politiker är ju oerhört snabba på att ändra lagar och täppa till hål för vanliga hederliga medborgare, men.. när det gäller sådana saker som att en medellös oåtkomlig person 'äger'  hundra bilar vilka hen omöjligen använder själv så står byråkraterna med tummen i munnen och ser konstiga ut. Och obetalda parkeringsböter växer i högar, och ingenting händer. Det vore bra att ha kvar regeln att obetalda böter kan och ska sittas av bakom galler.

Samma är det när hundra personer är skrivna på samma adress i en liten etta. Relativt enkla åtgärder skulle göra slut på sådant, exempelvis att stifta en lag snabbt som säger att en person inte kan äga fler än exvis två eller tre bilar. Samma sak med omöjliga antal skrivna på en och samma adress. 

Jag tror det beror på ovilja hos politikerna att ta i med hårdare nypor mot liknande brottslighet.

Jag var en vända.. runt byn i solen. Blåsten jagade mig på ryggen och vände jag mig om och tänkte ta fajten mot den öga mot öga så.. tänkte jag :/ 

Annars var det folk i farten som vanligt på måndagar, men lite glesare dock pga viruset.  En farbror mötte jag på stora vägen och vi hade sex meters säkerhets-avstånd mellan oss, ändå tyckte jag att han sneglade på mig och tänkte: 'Kom inte närmare!' ..och det ville jag inte heller riskera för han hade ju stavar med vassa piggar i nedre ändarna :/)

21.10 / -6 i Pajala

En fin måndag.. och jag säger bara godnatt!

30

MARS 2020

TISDAG

15.30 / +5 i Pajala

Fyller på påtåren! ..till eftermiddagskaffet, sista kaffet för idag, och med glass.

Tog promenaden vid lunchtid runt kärnan av byn. Nysnön gjorde att det var förrädiskt halt med isfläckarna under, men snabb som jag är :) ..så lyckades jag parera ett par ansatser till kullerbyttor.


Som vi kan se.. här ovan så är denna marsmånad snart till ända och nästa tar över. Det har varit några turbulenta veckor och alla har väl undrat och väntat på covid-19 virusets nästa drag. Sverige går sin egen väg, som i det mesta nuförtiden, och vi kan bara hoppas på att de valt rätt väg som bygger på varje enskild persons ansvarstag- ande, inte bara för sin egen del utan kanske ännu mer för andras välbefinnande. Det är en optimistisk syn på massornas disciplinförmåga när det gäller att ta hänsyn utanför det egna jaget. Brister på det rapporteras dagligen via medier om folk som inte bryr sig speciellt mycket, och att nöjeslivet och skidåkning är viktigare än det världsom- spännande virushotet. Andra länder handlar mer resolut och stänger av hårtsmittade områden för att stoppa viruset, och för en enkel hjärna känns sådana åtgärder som effektivast. Men jag kan ju ha fel - det har hänt förut :)

22.00 / -0,2 i Pajala

Kan vara tiotusen smittade..  i Norrbotten, säger smittskyddsläkaren i Sunder byn,

sägs det just på lokalnyheterna. Han menade väl om alla småförkylningar också är covid-19. Det gäller att ta en dag i taget bara och hålla sig hemma.

Imorgon, eller redan om ett par timmar faktiskt, är det april och en ny månad. Hoppas att en ljusning i tunneln börjar synas då. /Godnatt!

31

Meddelande

Skriv ditt namn

din e-postadress

och meddelande.

Tryck på skicka

Ditt meddelande

kommer till min

e-post och ingen

annan kan läsa det.

 
 
 
 

Till nya sidan

Vårt samhälle

Tack, för att du besökte

min nya hemsida www.norrmix.nu

Till gamla bloggen

- Det var det!

Den nya papperspåsen för frukt och rotsaker på Coop. Fungerar utmärkt och till och med jag kan med lätthet få upp den jämfört med den tidigare plastpåsen som var omöjlig :/

'Bortom Rostmyrens källor'  år 2000


'De tusen fotspåren' år 2003


'Blåtiran'  år 2006

Köper boken:

Om någon har min första bok och den är i bra skick och vb är villig att sälja den så köper jag för ett överenskommet pris plus ev porto vid utskick.

Lånade ut mitt sista ex för ett antal år sedan som jag  inte fått tillbaka, så jag tänkte ifall någon har tröttnat på att ha boken så köper jag?


Epost: mixarense@gmail.com