BLOGG.november.2020

God

Första advent!

Sent ska de sovande vakna!

OK                            st1

Bensin 95 13.53            13.38 kr  Diesel      13.73 kr        13.58 kr

                                   Automat

1

Det är inte bara Charlotte Kalla och Zlatan som står som staty medan de lever, för denna bild föreställer mig som staty vid Kengisforsens enorma vårvågs- rullning! :/

Foto: Elisabeth Pemer

Foto: Martin Soutukorva

Foto: Någon av bröderna Soutukorva

5

7

9

11

14

15

16

10.30 / kring noll i Pajala

Äntligen ljusare väder! ...

äntligen ur tunneln och Solen anar man någon- stans i söder. Och jag hade sovmorgon idag. Var nere i Skåne för en stund sedan och mönstrade på någon skum rörelse med en kompis här uppifrån men kunde inte urskilja vilken. Allt kanske handlade om lumpartider blandat med andra tider, tror jag ;/

Men i alla fall..

19.30 / +3 i Pajala, mörkt

Nya Coronainstruktioner av regeringen och FHM! ..men till vilken nytta när många inte bryr sig, hör man bland folk. Landet saknar en ledare/ledning som kan peka med hela handen på ett trovärdigt sätt som skulle ha skapat 

18

18.40 / +2 i Pajala

Den svenska rättsskipningen! ..liknar mer ett fals- arium och något helt annat än rättvisa. Två kumpaner som brutalt torterar och dödar en äldre man och tar hans bil får helt riktigt två livstidsdomar av Tingsrätten, men har nu av Hovrätten släppts fria för att de två skyllde på varandra. Liknande fall har vi hört förr. 

För tingsrätten och vanligt folk är det helt klart att båda är lika skyldiga till dådet och ska ha lagens strängaste straff gånger två. Inget annat alternativ är möjligt i ett sunt tänkande.

NOVEMBER  2020

LÖRDAG  

10.30 /+5 i Pajala, solen kommer fram

Godmorgon världen! Hur står det till med Dig? Har kungar och presidenter och andra hövdingar fallit, och nya kommit till? Är Din cirkelrunda värld komplett idag eller har möjligen något virrhuvud givit Dig klåda och irritation någonstans på Din runda hud?

Elefanter brukar inte bry sig så mycket om det sitter några fripassa- gerare på ryggen, och Du är ju många många många gånger större, så jag tänkte bara; Känns det alls för Dig om några gapar och bråkar och låter sablar hugga och klinga?

13.45 / +6 i Pajala, soligt

Först en frisk promenad i byn! Den blekvita solen bländade från dess låga position på västhimlen. 

Tog sedan bilen och körde längs älven ner till bron för att kolla läget. Det mesta var öppet vatten efter töandet och blåset.

Nu är det bara 'inne' som gäller, lite käk mot kvällen, lite teve och sedan sitter denna lördag som innesluten i min knutna näve :)

Farsdag 2020.

Tack för presenterna! :)

19

8

NOVEMBER  2020

SÖNDAG                       MARRASKUU  2020            A

12.00 / +1 i Pajala, mulet

Här börjar vintermånaden.. står att läsa på nätet när jag skulle kolla om november hette maaliskuu eller marraskuu på finska. Självklart heter den Marraskuu, och månaderna på finska har jag präntat i mig för bara några år sedan för jag var osäker på några.. alltid, exempelvis på mars och november, maaliskuu och marraskuu. Just idag var jag bara lite trög i hjärnan och blev osäker när jag skulle skriva det på finska här uppe ;/

Nåja, 'sent ska syndaren vakna' som åklagare Ruisniemi sade en gång här i Pajala tingsrätt, och det är väl så. Men det var inte jag som satt framför skranket utan jag var bara åklagarens vittne. Tingsrätten är för längesedan indragen i Pajala och likadant är det med landsfiskalen, en förlegad tjänstetitel, men borde finnas kvar åtminstone här på landsbygden. 

Idag inhyser gamla Tingshuset bland annat teatern, och den fyller väl vacumet i huset på nöjsamt sätt. Hela livet är väl en slags teater, kan jag tänka mig :/

Men nu.. måste jag skärpa mig och försöka göra något vettigare än att bara sitta här och svamla :)

21.30 / +6 i Pajala

Det är plusgrader igen! ..ingen hejd på töandet, trots att det redan pågått ganska länge.

Svenska medier verkar vara supertaggade på det amerikanska presidentvalet. Trump knappar in på Biden men 'uppförsbacken' är svår för en till åren kommen man. Glöden kanske har tappat i styrka sedan förra valet. Biden verkar ha vind i seglen, om än glappet mellan dem blir mindre, men han verkar fortfarande ha 'vind i seglen', trots sin höga ålder som borde ge en tanke om att låta bli att ta stafettpinnen. Han kommer i så fall att fylla 90 under sin presidenttid!? Är det så klokt?

Jag vet inte, men Biden själv borde veta det. /Godnatt!

NOVEMBER  2020

MÅNDAG                   Vecka 45 

10.10 / +6 i Pajala

Regnat så in i baljan blå!

..och regnar väl fortfar- ande, så det är nog 'good-bye för snön och isarna.

Hade sovmorgon efter nattens äventyr, tyvärr har de  redan raderats från korttidsminnet. 

Snart är det dags för den sk. säsongssprutan mot influensan, vill jag minnas, och det ska väl bokas tid i förväg, har det sagts. Antagligen glöder väl redan telefontrådarna eller så är atmosfären fylld av digitala signaler av allt ringande.  Fast det är den väl alltid, gissar jag.

Koppen väntar och ångar på bredvid på bordet :/

22.20 / +2 i Pajala  /Godnatt

NOVEMBER  2020

TISDAG  

NOVEMBER  2020

ONSDAG  

NOVEMBER  2020

SÖNDAG  

10.20 / -1 i Pajala, halvklart väder

USA har tydligen fått en (inte ny) men en annan president! 

En som många i Sverige och världen har önskat sig, dock en högerman längre högerut än de svenska moderaterna, samtidigt en man som haft svårt att hålla sig till sanningen med 'betygen' och 'upphovsrätter'. Miljardtrollerier med länder som Ukraina och andra liknande, som redan ifrågasatts.

Först ska den nye presidenten få installera sig i Vitahuset innan de 'hungrande' journalisterna får vittring och börjar vända alla stenar i Bidens förflutna, troligen, som exv Fox.

I USA har de inte ännu uppfunnit att skattefinansiera på folkets bekostnad 'statsmedian' som här i vårt lilla land. En media som i varje läge är lojal med makt -apparaten som ett skyddande  visir.

Mr.Putin har gått ännu ett steg längre och äger viktig media och på så sätt kan styra och ha folket 'i sin hand', lixom :/

Det blir intressant att se hur fortsätt- ningen på Bidenföljetongen blir :/

22.15 / +-0 i Pajala                /Godnatt!

NOVEMBER  2020

MÅNDAG                   Vecka 46

NOVEMBER  2020

ONSDAG

NOVEMBER  2020

FREDAG

NOVEMBER  2020

LÖRDAG

NOVEMBER  2020

SÖNDAG

NOVEMBER  2020

MÅNDAG                   Vecka 47

NOVEMBER  2020

TISDAG

NOVEMBER  2020

TORSDAG

Den alltid brett leende återkomna politikern Annika Strandhäll vill att svenskar som köper sex utomlands ska straffas. Varför tar hon inte i ännu mer och inkluderar alla världens män som köper sex någonstans i världen ska straffas i... Sverige.

Nu är hon i stort behov av en synlig plattform på den politiska arenan och sitter väl på kvällar med sin nuvarande man, justitieminister Morgan och planerar nya tag för publicitet.

Vore det inte klokare att börja med att de tvenne försökte komma åt den svenska brottsligheten med alla våldtäkter och hela listan med grova brott? Arbetsfältet för de tu skulle nog räcka gott och väl även om de släppte tanken på 'världspoliser'! Eller..?


Och nu.. har det hittats ytterligare hål i Estonia som kanske tvingar de svenska 'ansvariga' att göra en ny undersökning. Många anser ju att svenskarna har försökt mörka uppgifter om katastrofen. Men 'sent ska syndaren vakna', brukar de skadeglada utbrista när rättvisan hinner ikapp bovarna.

(Just i P1 nyheterna)

 

08.15 / +4 i Pajala, det blir soligt

Presidentval i Amerika idag! ..och vare sig Donald Trump eller Biden kan ena USA, läser jag en kommentar på Expressens digitala rubriker. 'Skandalen kring Biden ignoreras', osv. 

Slutsatsen av det som skrivs blir att ingen av de tvenne skulle bli en optimal president i ett mäktigt land vars val påverkar hela världen.

Nåja, det ordnar sig alltid, som man brukar säga, och den frasen ger lite hopp för framtiden.

I alla fall.. så blir det en solig och mild tisdag, kunde jag konstatera när jag drog upp persiennerna i köket, satte kaffet att puttra och kopp-

lade på strömmen till dator-

hörnet och gjorde det redo

för den 'heliga' morgonstun-

den; ett samlande av mina

tankar och ett försök till

rätt fokuserande på de väs-

entligaste. Därför tänkte jag

ringa och boka tid för sä-

songsvaccineringen, men 

tiderna var slut redan några

minuter efter att de öppnat.

Man tror att det är som förr

att det bara är att lyfta på

luren och ringa, men så är

det tyvärr inte utan det för-

väntas att man ska vara

lika rapp att trycka på kna-

ppar som en dragspelare

med knappdragspel :/)

21.15 / +-0 i Pajala

Finska femman.. visade en

dok.film om de ryska fång-

lägren under Stalins tid.

Som sagt, jag förstår inte..

I alla fall.. är det full fart på amerikanarna och rösträk-

ningen. Jag stängde teven och *****skiter i vad resul-

tatet blir. Hör säkert det imorgon om det går utan strul

och inbördeskrig :/                      Säger istället Godnatt!

Tidigare månaders bloggar hittar du under fliken ARKIVET här ovan.

2

3

"Det grönskar igen i Pajala efter en kortvarig 'vinter"!

4

?

07.45 / -1 i Pajala

Ingen aning om..

ännu vem av kandidaterna som leder eller har vunnit i USA. Måste nog först få i mig minst en kopp kaffe innan jag söker svaret.

Tidningarna verkar sova efter en hektisk natt,

Men om.. Biden vinner och den roligaste clownen över tiderna förlorar?  Hur tråkig

blir inte världen då?

..eller så pågår rösträkningen fortfarande, vet inte.

Här ute är det lite frostkänning, som det ser ut, men det blir nog en solig dag också idag ser det ut som.

Fick faktiskt kontakt med Hälsocentralens automatiska telefonsvarare så att de ringer upp. Ska försöka få tid för sk. säsongsprutan. Tydligen ska man inte vara så noggrann att respektera tiderna för nu ringde jag minut- erna före 08.00 och då lyckades jag komma fram ;/

Läser också i Expressen.. att Kalifornien kanske kommer att bryta sig loss från unionen 2026 i samband med USA:s 250-årsjubileum. En folkomröstning diskuteras redan.


JUST NU i radion: Röstresultatet ännu ej klart och ställningen sägs vara väldigt lika mellan de två lägren, men Trump håller tal i denna sekund från Vita huset.

NOVEMBER  2020

TORSDAG  

09.00 / +2 i Pajala, halvmulet

Grått och blött ute! ..men sol och torrare i sikte! Vädrets växlingar kring +-0 verkar fortsätta enligt yr.no.

Ska vara till Hc och ta säsongssprutan nu på förmiddagen och förhopp- ningsvis då slippa eländet som det skulle innebära. Det räcker med Covid-19 eländet, tycker jag.

Men nu ska jag 'hugga i' den ångande koppen på bordet..

22.30 / +2 i Pajala

Vilda västernfilm med Clintan! ..i finsk kanal fick avsluta kvällens underhållning. Och som alltid överlevde Clintan nästan alla skurkarna i filmen. Dags att släcka ner nu..                                        /Godnatt!

NOVEMBER  2020

FREDAG  

6

10.00 / +4 i Pajala

Är det presidentval i Sverige?! ..eller är det bara medias och journal- isters frosseri i det amerikanska valet på andra sidan jordklotet? Eller är det för att det svenska folket är så engagerat och involverat i det som nu sker i Amerika. Kan det vara en 'Trumpeffekt' som eggat upp människorna till den grad?  Jag tror att det är så, för skulle det till exempelvis vara två 'normala kandidater' typ Biden så skulle intresset inte orka finnas så här lång tid, men bara för att Mr Trump är en suverän 'showman' så engageras troligen hela världen i spelet mer eller mindre, tror jag. Sedan är det en annan sak som enbart ligger på amerikanarnas axlar att hantera om de vill ha en 95%-ig clown som president. Det där med procenten har de amerikanska komikerna själva slagit fast att de bara är 5% roliga jämfört med Trumps 95% :)

Lyssnade just på 'Ring P1' dit folk ringer in och ventilerar sig och sina tankar.

Sedan är det självklart alltid några snälla blåögda damer och några herrar som bara tänker med det goda hjärtat och vill att alla världens lidande människor ska fritt få komma till vårt land och leva gott på det som svenskarna genom långa tider och hårt arbete med världens högsta skatter dukat upp. Problemet är bara att just dessa 'pionjärer' nu glöms bort och 'kranar' stängs av för att avlasta vården som just de som nu behöver en hjälpande hand byggt grunden till under deras levnadstid!? 

I min tankevärld känns detta vara helt galet, och alla de som före- språkar att vårt land ska vara en fristad för alla utsatta.. jag menar alla betyder ju mer eller mindre undergång för oss själva, i alla fall för den välfärd som vi själva byggt upp.. för oss själva!

Jag vet att det låter superegoistiskt, men vad är alternativet? Palliativvård?!

23.00 / +3 i Pajala

Skavlan' var bra som alltid!   /Godnatt!

Först trodde jag.. att det var en tung chokladask i paketet, som vanligt, men när jag rev i papperet kom korset fram och jag började undra vad döttrarna egentligen tänkt när de skickar mig en slags Bibel?

Nu var det ju ingen Bibel utan en 'tung' bok som handlar om händelserna i Knutby för en tid sedan. Bra, kommer självklart att läsa den med största intresse. Tack!


Specialkorv fick jag också, men tyvärr är 'hållbarhetstiden :) så kort på den såh'.. 

Ähh' skojar bara, den är bara så saltig och god;

Korven syns faktiskt på i övre kanten på bilden i mitten. Hm.. bara som ett tips, så klart!


Apropå Bibeln! ..har jag själv lite svårt att ta till mig det som står skrivet i denna heliga skrift. Har undrat många gånger hur den tidens människor kunde skriva så fina texter, som exempelvis Högavisan. Nu har ju  forskarna kunnat fastställa att bibeltexterna har 'filats' under hundratals år till vad de är i dag. 

När jag var i tonåren och levde i en halvt laestadianistisk miljö med återkommande bönemöten, också hemma, och stormöten på somrarna dit bygdens troende och mindre troende drogs så påverkades man som ung. Många gånger gick jag ensam på ängarna och grubblade på den där guden som både var god och mycket sträng, och som sades finnas, men visade sig aldrig, annat än möjligen när det var grymma åskväder om somrarna.

En minst sagt underlig älskande 'far' som inte

verkade bry sig så mycket om 'sina barn'.


Idag är jag ännu mer konfunderad över samma gud som inte lyfter ett finger för att stoppa 'sina barns' alla galenskaper och grymheter som de begår mot moder Jord och mot varandra hela tiden! 

Jämförelsen mellan Honom och dagens pappor som föräldrar går inte att tiga om :/ 

Det stående svaret över det obegripliga brukar vara att 'Det är Guds vilja!'

- Det är inget svar och ingen förklaring.


En engelsk komiker sa att när folk frågar honom om livet efter detta så brukar han säga att det är likadant som det var under de 4,5 miljarder år..  innan han föddes, dvs. ett mörker, ett ingenting.


Jag brukar skoja med min gode vän ibland när det är någon konsert i kyrkan  om han ska dit, så säger jag:

- Du din *****ateist släpps inte närmare kyrkan än till skoskrapan utanför kyrktrappan.

Och han svarar:

- Jag är ingen gudsförnekare utan jag är en

agnostiker. En som inte vet om Gud finns!

Och så är det väl för de flesta av oss.

Men jag tycker, att om Han finns någonstans så borde han ha ingripit mot människors ondska redan från begynnelsen.

En 'far' som lämnar sina  barn därhän - i sticket!? ..är ingen älskande far, har vi fått lära oss.

I det riktiga livet skulle Barnavårdsmyndig- heterna/Socialen ha gripit in för längesedan, tro mig.

10.00 / +2 i Pajala, klart väder

Så är det måndag igen! ..och då stampar man klackarna extra hårt i marken för att få den riktiga spurten för veckans utmaningar. Nu kan jag tyvärr inte räkna upp på rak arm vilka de egentligen är, men.. bara att vakna och kravla upp ur sängen är ju redan sju utmaningar.

Däremot, att sikta rätt och falla på sängen samma sju kvällar är mer en teknisk färdighet.. än sju utmaningar ;/

Nåja, utöver dessa lär det väl finnas glimtar av rekreation och förnöjel- ser också. Enbart att ta en höstpromenad i solen är som att sticka laddaren i mobiltelefonen varje dag :/ ..eller hur!?

21.45 / +-0 i Pajala

Kunde inte låta bli! ..att snabbt slinka in på Ica under min promenad när jag såg att det var så få bilar på parkeringen. Det var inte heller någon trängsel inne i butiken så jag bedömde risken att smittas som liten.

Nu pratar nyheterna om det nya vaccinet som har en verkningsgrad på hela 90%, enligt Expressen idag. Vi får hålla tummarna uppe..

.............
Vaccin mot corona – Pfizers visar 90 procents effektivitet

www.expressen.se › nyheter › nytt-vaccin-ar-mycket-effe...

för 9 timmar sedan — Pfizer och BioNTech berättar att deras vaccin är 90 procent effektivt mot coronaviruset efter två doseringar. Albert Bourla, vd på Pfizer, ..

....................................

Farsdagspresent från

Nina och Madde:

NOVEMBER  2020

TISDAG

10

09.15 / -6 i Pajala, soligt

Så gick en dag igen! ..och almanackan fick ytterligare en förbrukad och överkryssad dag. Cirka femtio dagar återstår innan en ny kalender får ta över tideräkningen.

Hämtade en nypa frisk luft under min dagliga promenad på byn. Mötte folk som troligen var ute i samma ärenden som jag, några hade mer bråttomt och kanske hade viktigare för sig än en simpel flanerare ;/ Nyheterna kom med ett tråkigt bud att vår store och av många  omtyckta skådespelare Sven Wollter hade somnat in idag under sviterna av Covid-19, sades det. 

Minns bäst och helst Sven i rollen som knekten i 'Raskenstam'serien. Ett suveränt skådespeleri av högsta klass!

Alltför många artister av den gamla stammen har fallit bort under de senaste åren. Tråkigt, men så är det.                                /Godnatt!

09.15 / -5 i Pajala, mulen dag, tror jag :/

Godmorgon onsdag!

13.30 / -3 i Pajala, dimmigt

Inte direkt Londondimma! ..för det har dom bara i London, men något liknande har vi här idag. 'Världen' för oss har krympt rejält, och det beror nog på att det blivit lite kallare, eller minusgrader från att ha varit plusgrader tidigare.

Det kändes i alla fall bra att göra en frisk promenad och se andra människor på tryggt avstånd ;/ Pratade också i förbifarten med en fd. bybo från Muodos.. som jobbar här.

Så nu kan jag med gott samvete slå mig till ro på soffan eller vid skrivbordet och ta det lugnt :)(

22.00 / -1 i Pajala

'Uppdrag granskning' ikväll! ..handlade om Sveriges ödesdigra hantering av Covid-19 smittan och senare pandemin. Idag med över 6000 döda jämfört med våra grannländers några hundra döda. Folkhälsomyndighetens felbedömningar och de högst ansvarigas passivitet i regeringen och undanflykter från huvudansvaret speglades tydligt i programmet. Det saknades en öppen hand som borde ha pekat riktningen och inte bara beskyllt deras underställda myndigheter för senfärdighet och handlingsförlamning. Vid liknande katastroflägen är det ett avgörande faktum att de ytterst ansvariga tar ledningen och pekar med hela handen om inte de underställda myndigheterna klarar av att agera beslutsamt och målmedvetet. Man kan som utomstående lätt tro att landets ledning inte klarade av uppgiften som folket förväntar sig av dem. Medan grannländerna vidtog åtgärder som effektivt bromsade virusets dödliga framfart och räddade många liv.

Här pekar de ansvariga finger på andra!

/Godnatt!

NOVEMBER  2020

TORSDAG

09.15 / +-0 i Pajala, mulet väder, troligen

Godmorgon igen! Jag förstår inte.. om det är fel på mobilen eller på mig när de så kallade apparna plötsligt försvinner till en annan sida så man får börja leta och flytta på dem!? Eller om det är något finger som av misstag drar med sig dessa till en annan plats. 

Samma har jag märkt med datorn att när det går lite långsamt ibland så kan det ske saker som jag inte har begärt, trots att jag har fiberanslut- ning.

Dessa 'ufo-tidens' revolutionerande manicker och skapelser. Livet var nog mycket enklare förr, som man brukar säga, för då hade man bara en timmermanspenna 'pölkkypännä' och ett ofördärvat hörn från Hapa- randabladets femte sida, ungefär.

Igår tog jag mig faktiskt i kragen och envisades med att fylla i den 'tusensidiga' Sifo-undersökningen som de skickat till mig för två veckor sedan, och några påminnelser med löften om extra presenter om man fyller i den. Förstår om många hivar den direkt in i värmepannan. Fick gjort den med seg envishet och bäverpissmak i munnen. Skrev med en kom-ihåg-lapp att det var den ******aste enkät jag varit med om.

A4 format med 45 sidor fullt med pyttesmå kryssrutor och påståenden.

12

13

09.00 / +-0 i Pajala

God fredagsmorgon! Dagen har inte riktigt öppnats ännu, utan tycks ligga kvar i nattens vagga. Nu skulle det vara dags för världens vaktmästare att skruva på lite mer ljus, nu när vi just nu lever i årets mörkaste månad, november, och i en mörk period i tiden.

Inte länge till att alla börjar tända adventljus och då blir det lite annorlunda, det lättar upp för oss nordbor i vår midvinternatt. Som min dotterson skrev så fint; 'en plats där halva året är dag och andra halvan natt', och det var så träffande sagt, för så är det, och jag kunde inte ha sagt det bättre själv ;)) 

22.15 Godnatt!

10.10 / +3 i Pajala, mulet väder

Det smäller i Sverige! ..nästan varje dag och handgranater kastas in hos vanligt folk, man blir bara ännu mer förbannad på dessa '******' eller på oförståndet bland de som styr och styrt landet den senaste tiden. De verkar ju sakna helt konsekvensuppfattning över deras politik.  Man blir så arg när våldet börjar bli allmänt och kryper närmare och närmare :/(

Tar en tredje kopp för att kunna lugna ner mig av koffeinets kraft, fast dess verkningskraft kanske är just tvärtom, vet inte.

En grå och mulen lördag, men plusgradigt så här nära inför Tomtens ankomsttid!

22.45 / +3 i Pajala                                                                                     /Godnatt!

21.00 / +5 i Pajala

Nu har det hunnit bli kväll! ..och jag hann slumra till några minuter på soffan framför teven :/ Mitt i ett reseprogram med Simon Reeve som den här gången var i Mexico. Gillar att se reseprogram.. för då slipper man resa själv :)

Självklart tog jag en promenad runt byn vid lunchtid, annars piggnar man inte till för resten av dagen. Fikade med en granne.

Och så har jag utsett min statsministerkandidat efter att ha sett en intervju med fd polskan Katerina Janouch, en duktig kvinna som har kompassen rätt inställd och har åsikter rena som kristall. Idag behöver vårt land sådana människor mer än någonsin :/                 /Godnatt!

Samarbetet.. mellan socialdemokraterna i Sverige och Muslimska rådet är 'cementerat' och dokumenterat genom denna hemliga överenskommelse som finns att läsa på nätet och andra medier som är trovärdiga.

I och med detta samarbete och ingångna överenskommelse är det lättare att förstå socialdemokraternas ovilja att stå upp för exv kvinnors rättigheter  som tidigare varit en naturlig del i det svenska samhället.

Man kan kalla det för köp av röster i framtida val och löften om platser i parlamentet och i politiken allmänt.

Det kan ses som ett smutsigt spel som samtidigt kan klassas som en slags korruption och vilseförande av medborgarna. Skattebetalarna står för 'smörjmedlet'!

Intressant intervju här.. 

(Stefan Thorsell är tidigare socialdemokrat och fd. byråkrat i Sjöfartsverket.)

Rädda Sverige,

innan det är försent!

Katerina Janouch till statsminister! 

En kvinna med kristallklara åsikter, orädd med mycket jävlar anamma.

Lyssna, klicka på bilden!

09.00 / +4 i Pajala, mulet och regn

Det regnar som på´sommaren! ..och gräset är grönt med fyra plusgrader i mätaren. Vart är vi på väg? ..kan man fråga sig. Pratade med en farbror häromdagen, han var ute med sin rullator och tränade benen, att det har faktiskt varit sådana här vintrar också förut, och det har jag hört av andra också när gubbarna något år på 50-talet fick komma hem från timmerskogen vid jultid därför att snön tog slut och det gick inte att köra timmer med häst. Men dom här förändringarna börjar bli ett mönster och det är lite annorlunda. Men men..

22.20 / +3 i Pajala                                                      /Godnatt!

Jag låg och lyssnade.. på en lettisk författare på plattan igårkväll tills klockan svängde över till natt.  Förundrades över hur mycket och vilken ordning han hade i sitt huvud när det gällde historiska händelser med årtal och exaktheter. Hur mycket som har pågått och troligen fortfarande pågår i världen utan att vanligt folk har en susning om. En nyhet var att Churchill och Stalin hade delat Europa mellan sig, norra Norge, Finland och norra Sverige skulle Stalin få medan Churchill fick de södra delarna. Lyckligtvis' anföll Hitler Sovjet just innan och Stalin fick annat att tänka på.

Juri Linas pappa hade hämtats på natten av ryssarna och försvunnit, som så många andra letter. Sveriges regering skickade tillbaka baltiska flyktingar på Stalins begäran och Hitler fick järn- malm och sympati av svenskarna med början redan kring 1938 då Hitler kom till makten i Tyskland. Nazisterna betalade med guld som tillhört judarna, enligt Aron Flams bok. En svensk författare och komiker vars över 2000 böcker beslagtogs för en liten tigerbilds skull. Jag trodde att sådana beslag bara hände i Kina och andra liknande regimer, men tjii fick jag.

(Noterar att den svenska regeringens 'ovilja' att slå mot riktiga kriminella är för det mesta halvhjärtat, medan politisk kritik utifrån riktat innåt ofta blir över- dimmensionerat, som exv. i Aron Flams fall ): 

Nazismen hyllades i Sverige av stora grupper så det är inte så konstigt att dåvarande svenska regering hjälpte till. Journalisten och författaren Bosse Johansson har skrivit boken 'Kattmamman' och där beskriver han hur utbredd nazismen var också här i Norrbotten. Han har till och med namngett många och dom fanns överallt och i de flesta byar också här uppe. Vanliga arbetare var kommunister och småpåvar, tjänstemän, lärare, affärsmän var i hög grad nazister, får man veta i boken. Så all denna skenhelighet som försökts spridas är bara båg.                                Juri Linas intervju..

17

10.15 / +4 i Pajala, mulet regnigt

Jag blev väckt av bybor! ..men morgonen hade redan börjat ljusna. Dom kikade in under 'stränga' försiktighetsåtgärder och åkte sedan tillbaka till Byn med stort B. ;)

Som sagt, det är en grå och mörk dag så man får nog ha ljuset tänt inne under dagen också, som igår.

14.00 / +4 i Pajala,  molnigt och mörkt.

En frisk och upplyftande promenad! ..på de helt snöfria gatorna och trottoarerna. Det sköna duggregnet och motvinden gav en bra billig och naturlig ansiktsbehandling under endast några hundra meters promen-erande i rätt riktning.

Gjorde inga speciella iakttagelser på byn annat än att det var lite folk i rörelse och inte många bilar på butikers parkeringar. Med andra ord; ..skulle det ha varit ett ypperligt tillfälle att passa på att handla, men jag var ju på promenad ;)


- Ha en intressant eftermiddag,

själv ska jag kolla på 'Don Matteo' och när  'Dr Phil' löser människors knutar,

22.45 / Godnatt!  Fastnade i en finsk nostalgisk berättelsefilm om de stora artisterna som Tapio Rautavaara, Reino Helismaa, Särkkä, osv.

NOVEMBER  2020

ONSDAG

20

21

22

23

25

28

29

30

NOVEMBER  2020

FREDAG

NOVEMBER  2020

LÖRDAG  

NOVEMBER  2020

MÅNDAG                   Vecka 48

NOVEMBER  2020

ONSDAG                   

NOVEMBER  2020

TORSDAG                   

Ovan: Sundsvall idag, fredag!

Morgondimma i Ålle-viken, lördag >>

Foto; Elisabeth Pemer

NOVEMBER  2020

MÅNDAG                          VECKA 49                

Malmen' i Pajala på bild med Ugglans vassa ögon vakande över den viktiga knutpunkten där bussar kommer och bussar avgår. Ugglan är symbolen för Pajala och byggnaden inhyser också andra verksamheter. Vädret var blött på måndag.

tillit bland massorna. Vi vet ju att i svåra tider behöver folk något handfast att luta sig mot när det blåser. Det saknas i vårt land, tyvärr, för vi är ju flockdjur och har det behovet djupt inne i ryggmärgen. Och flocken följer ledaren, om det är en bra ledare som urskiljer sig från mängden.

Strategin mot covid-19 har varit felaktig redan från början i Sverige, börjar alltfler inse och erkänna, och det går inte att komma runt de dystra resultaten hur de än anstränger sig. Andra länder stängde av samhällsfunktioner i ett tidigt skede och det var rätt, hörde jag någon expert säga idag. Vi har kanske för många sk.  experter' i allting och därför blir 'soppan' som den blir, hörde jag någon annan säga. 'Fler experter än patienter', sade en tredje :/

Så vi får nog bara fortsätta att hoppas att flocken blir lydigare och lydigare men chansen är liten när förtroendet för flockledaren är liten.

Munskydd - en känslig fråga i Sverige!

Men redan sunda bondförnuftet säger att man ska isolera smittokällan så snabbt som möjligt, kapa av det onda och inte sprida själv om man är smittad. Men när prestigen tar överhanden försvinner sunda förnuftet!

08.30 / -1 i Pajala

Det var inte fredag ännu! ..som var min första tanke. Vad det är för skillnad på torsdag och fredag i dessa coronatider.

Något skulle först ta tio dagar och sedan tio veckor i amerika innan vaccinet var redo att bekämpa ner viruset. Hur det är med den saken har jag mindre susning om. Jag har bättre koll på när det susar i grantopparna, som det skulle göra snart. Stormvarningar åtminstone i Västerbotten och snö hit upp.

Vi får se, sade den nyfikne!

20.45 / -2 i Pajala

Blåste iskallt från norr idag! ..men en runda runt centrum avverkade jag till fots, sedan tog jag bilen och åkte till Rönnbäcks fisk. Brorsan i Gällivare är avundsjuk för att vi har en egen välsorterad fiskaffär i byn, det kan inte många byar skryta med, särskilt inte här i norr.

I alla fall.. köpte jag delikata fiskar som sik, löja eller sill, och en färdig laxsoppa att bara värmas upp, mmm.

Det har också blivit nya förhållningsregler påbjudna av FHM om bl.a. folksamlingar på högst åtta personer, undvikande av kontakter med andra, men inte munskydd eller begränsningar i skolan. Där kan tusen elever stötas och trängas, och sedan gå hem !!?? ..som en klok elev ifrågasatte starkt. Han hade också skrivit ett inlägg i någon tidning.

Men men.. vi ska inte ifrågasätta Folkhälsomyndighetens stora klok- het och visdom trots att uppsalaprofessorn Björn Olsén sade en gång att Tegnells ord inte var samma som Guds ord. Det var kanske lite elakt sagt men.. men ett krig är aldrig snällt :/   

Jag tyckte att en kvinnlig representant för FHM sade lite arrogant idag att de tar egna beslut och böjer sig inte för påtryckningar. Inte ett uns av ödmjukhet hördes där. Sådan har väl deras linje varit hela tiden! Och de är sant; de är en myndighet, men borde de ändå inte håva in alla goda råd de kan få? Ingen är 100-procentig! ..eller?      /Godnatt!

08.00 / +-0 i Pajala

Godmorgon! ..vaknade alldeles för tidigt vid sex och det är ingen human tid att vakna till när alla andra tycks sova och det är knäpptyst överallt ;/

Det är i alla fall fredag och det lär väl alstra

lite extra rörelse i tillvaron i form av att folk 

rör sig lite mer både inne och ute. Funderar

bara om jag skulle våga snabbt slinka in i

butiken och handla något till fredagkvällen.

Jag får tänka lite och kanske spana hur läget

är ute på byn lite senare på dagen. Har ingen

lust att gå ut i tidiga morgonen.

Sökte fram och ställde på plats lite stämnings-

ljus fast tiden inte riktigt är inne ännu, men 

kände grupptrycket av att grannarna har gjort 

det redan för en eller två veckor sedan. Tja, varför skulle man inte få göra det för det blir ju lite ljusare och mysigare mitt i mörka eländet.

(Menar Coronan så klart):

Men nu.. har jag fått i mig en kopp kaffe och livet börjar återvända så sakteliga, aromens kraft är magisk som alla andra underverk som man tror på. Så är det..

22.00 / -5 i Pajala

Det var väl den fredagen! ..som fick avslutas med Skavlan och hans gäster. Bra som alltid. Säger Godnatt!

Mina äldre hemsidor raderas:

www.rixmix.se      upphör 2021-02-02

www.norrmix.se   upphör 2021-01-15

11.30 / -4 i Pajala, oklart väder

Skäms att säga! ..men ska snart dricka morgonkaffet och det ska bli superuppiggande, lovar jag. Inget konstigt med det utan härligt att kunna sova ut när man sov dåligt natten innan. Det är liksom ett balanskonto som måste justeras och kompenseras. Sömnkontot!

I ärlighetens namn ska sägas att det blev två.. två små glas rött när jag såg 'Skavlan', men jag tror inte det hade någon verkan, eller så kanske lite lugnande. Skavlan är ju höjdpunkten på veckans tvtittande och konstigt nog blir det bra även om han har gäster som inte annars intresserar mig ett dugg.. så blir det bra. 

Nu.. skålar jag med den brunrandiga kaffekoppen och säger..

23.00 / -2 i Pajala, mörkt

Sven Wollters livsgärning! ..visades på svt på eftermiddagen. Så jag satt framför apparaten i tre timmar och förundrades över hans stora gärning för allmänheten. Han var en inbiten kommunist, men också med ett stort hjärta och insikt om ända till

slutet.. att han kan ha fel. Det är det största

man kan ha!

Jag har varit förbannad.. tidigare ikväll när

min gamla dator trilskades med mig om en

utskrift jag skulle ha. Jag blev både less och

arg på den. Men vad hjälper det, jag drog ur

sladdarna och visade långnäsa åt den! Jag

kände mig som vinnare mot tekniken :/)

Tog några glas rött och ringde brorsan för

att få ventilera mig lite. Det hjälpte.

Förr, på den gamla goda tiden nyttjade vi

också den säkerhetsventilen då och då. 

Med tekniken går det inte att föra ett vettigt

samtal med.

Nåja, det var den lördagskvällen och nu åter-

står bara att blunda och avvakta tills fjärilarna

lyfter åbäket in i drömmarnas förunderliga 

värld. Godnatt!

Naankijärvi (-sjön)  ligger istäckt (heltäckande) i en lite dimmig lördagsmorgon. Badstranden.  Foto: RK


Politik:

Tydligen har den borgerligt mixade arbetarregeringen, den feministiskt humanistiska regeringen  återinfört regeln att hela landet är sökområde för arbetsökande, hörde jag nyss på nyheterna. 

Många kommer att hamna i svårhanterliga livsvillkor och i många fall omöjliga ekonomiska trångmål. Vi äldre kommer ihåg deporteringar av arbetslösa till södra Sverige på 1960-talet. Och många flyttade under hot, vånda och protest, andra åkte av äventyrslust. Många fastnade där för livet.

Samtidigt som denna regering öser pengar och omtanke, går till till mötes sådana som aldrig har gjort ett handtag för landet. Därför uppstår frågan; Kan den 'nya politiken' ha något samband med att Jonas Sjöstedt V  lämnat politiken och landet?

Tror inte det, men frågan är berättigad, för han sade sig stå på sk. arbetarnas sida, eller låtsades stå. Gå och vet! De flesta politikerna står nog främst bara på sin egen och partiets sida?

NOVEMBER  2020

SÖNDAG  

09.00 / -1 i Pajala, snöigt men snöar inte

God söndagsmorgon! ..en månad innan jul. Hoppas att Tomten kan komma på medar.. och inte på hjul :/

Grannen på andra sidan gatan sopar ren sin bil och den lilla 'toffshunden' springer runt och nosar och undrar över mattes konstiga syssla. På min sida av gatan har morgonpigga grannar redan varit ute och handplogat medan jag dragit djupa sköna andetag i min varma säng. Så olika slår livets villkor och premisser på oss stackare här på jorden :/

Jag är på min första kaffekopp ännu och på de godaste slurpparna, och för mig är det nästan den heligaste stunden under dagen. En startramp från vilken jag sparkar igång 'åbäket', men knappast att jag skjuter iväg mig till något avlägset eller imponerande ställe. Jag stannar nog kvar på min vältrampade platt- form på jordklotets runda snövita yta  :)

22.30 / +-0 i Pajala

Nu ska jag inte bli långrandig! ..utan ta den kortaste vägen till sängen. Har kämpat med siffror och tang- enter tillräckligt för idag. Säger bara Godnatt!

Rondellen, Folkets hus och hotell Smedjan. Verkar vara lite hotellgäster idag på söndag!

Foto: RL

08.45 / -2 i Pajala, mulen dag

Snötraktorn skrapar och dunsar utanför! ..och grannarna, åtminstone några, borstar sina bilar medan lillhunden springer runt i sitt koppel och verkar vara intresserad av allt som sker runtomkring denna måndagsmorgon. Tydligen har det kommit mer snö under natten, eller är det för att det var söndag igår som det blivit oplogat. Så mycket insatt är jag i vinterns antågande och snöläget i smått!

Varför skulle man ta någon annans jobb och riva brödet ur munnen på 'sin broder', om man ska uttrycka sig på bibliskt sätt. Någon annan skulle svara; 'För sin egen skull, och för sitt eget välmåendets skull!' ..och det kan man ju inte invända ett uns emot ;/

Nu har jag i alla fall.. laddat min ångande kopp bredvid och ska inspisa både andligt varmt gott och uppiggande och hoppas att det ger en spark i baken på 'åbäket' ;)

- Ha en god måndag och början på 48:e veckan på året!

12.40 / -2 i Pajala, enligt mobilen

En rund runda i centrum! ..marken låg vit och man fick plumsa sig fram på sidotrottoarerna. Det är många krokar och svängar som traktorerna ska hinna med, och så fort som möjligt. De gör ett bra jobb!

Kom från Systemhållet (notera 'hållet') och kunde inte undvika att tänka på vårt 'världsberömda' Soltorg som åter restaurerats med nya torrfuror. Den längsta stolpen ser ut som ett superkanonrör och är dess- utom riktat snett mot våra grannar i Finland och även Putin kan ta illa vid sig av att stå i 'skottgluggen'.

Nåja, det jobbigaste är nog att förklara för besökande 'utsocknes' som undrar med stora ögon vad det där är för halvfallna torrfuror lite hursomhelst och liknar mer ett slagfält än en oas för flanörer. Jag brukar svara:

- Vet du inte det, det är ju världens största (näst största) Solur!?

Och då brukar dom titta på mig med konstig blick och sucka;

- Det där...!

Som en liten ursäkt brukar jag tänka att det byggdes väl på den tiden när kommunen styrdes enbart av viktiga män med allvarliga anleten och rynkade pannor. Vi vet ju sedan tidigare att sådana män inte sysslar med drömmar och fantasier som man inte kan greppa tag i.

- Nej men,så kan det va'...                     // 21.30 / +-0 i Pajala. /Godnatt!

NOVEMBER  2020

TISDAG                   

08.30 / -7 i Pajala, klart väder

Klirr klirr i koppens kant ;) ..med en sirlig sked långt ifrån en elefant!

Tänkte tanken om ett enkelt rim i morgontimman utan minsta strävan mot högre sanningar :/

I 'Min sanning' igårkväll intervjuade Cecilia Bodström författaren debattören och sanna kommunisten Jan Myrdal (död 30 okt 2020). Han som såg de positiva sidorna hos dåtidens stora mördare som Pol Pot och andra liknande regimledare. En sann kommunist, kan man säga. 

Intervjuaren Cecilia Bodström var tjejen som slängde ena benet på det andra som en riktig karl, och det skrevs om det. Ingen bra intervjuare för hon hackade sönder den intervjuades berättelse hela tiden med frågor och störde den intervjuade. Dotter till Lennart Bodström och syster till den 'lata' advokaten Thomas Bodström som Tage G Pettersson kallade honom för i sin bok.

Nu är det tisdag och några minusgrader i kvicksilvret. Snön knastrar som torrt knäckebröd under folks skosulor och under pressen av dubbade 'Hakka Peliitta', Firestone, Michelin och andra.


- Ha en bra tisdag!

Julafton om en månad!

24

Suck!

23.00/ -20 i Pajala

Inte sant? ..men tyvärr verkar det vara sant att kylan försöker ta struptag på oss nordbor. I och för sig är det inte alls fel tid för kyla utan det är så här det ska vara i slutet av november. På dagen försökte solen kika fram över västra horisonten och jag inbillade mig att den försökte klamra sig fast i horisontkanten allt vad den orkade. Vet inte om den gjorde så på riktigt, men så inbillade jag mig, kanske gjorde den det. Lite snö har vi också som det syns på bilden till vänster. Lagomt!

Även idag.. fick regeringen kraftig kritik av en granskande myndighet, IVO, för hur dåligt de äldre har behandlats överlag i landet under coronatiden. Sörmland låg i botten och deras ansvariga sade sig inte ha samma bild, vilket är väldigt underligt när nästan alla har vetat det.

I sitt tal till folket betonade statsministern flera gånger: 'Vi har tagit det fulla ansvaret, vi har..' Samtidigt har socialministern sagt irriterat: 'Det är väl inte mitt ansvar utan regioner- nas...!  Då uppstår onekligen den kniviga frågan; Vilket ansvar pratar statsministern om då egent- ligen.. 'som de tagit!?' Vad har vi för regering som misslyckas med det mesta!?  Bottenplaceringar i de flesta jämförelser, och som högstbeskattad svensk får man nästan skämmas i internationella mätningar. I ett land med världens högsta skatter sedan ett sekel tillbaka?

Och..***** finnarna bara skrattar åt våra komiker till statsmän! Ärligt sagt; nog tittar man hellre på deras statsminister.. än vår:))


- Nej, det här blir för tjockt för mig! /Godnatt!

10.00 / -10 i Pajala, Brrrr..

På natten har det varit kallt! ..men i mina drömmar åkte jag 'vatten-skoter' längs en slingrig smal bäck genom en skog. Jag såg stenar under vattenytan men parerade skickligt som den skickligaste vatten- skoterföraren. Allt får man prova på.. i sina drömmar :)

Vi är mitt i veckan nu och det är bara ett litet skutt till fredag.. igen! Tiden tycks faktiskt gå snabbare.. än vattenskotern i drömmen :/

22.25 / -5 i Pajala

Nu pratar också 'statstelevisionen' om klaner i Sverige! ..när somalisk' tjej har kommit i 'ljuset' och inte accepterar att tryckas ner av klankulturen bland de sina. 

Steg för steg tvingas tystnadskulturister ge efter och acceptera den verklighet som de själva skapat här i landet.

Nu har även Brå fått i uppdrag av regeringen att utreda vilka som begår brotten i landet sett även ur ett etniskt perspektiv. Det ska bli mycket intressant att se hur Brå lyckas formulera rapporten för att få det föreväntade resultatet. Deras trovärdighet skadades rejält under Zarneckis tid för de producerade sådana falsarier så att bara de trognaste trodde på dem.                                       /Godnatt!

26

09.30 / -4 i Pajala, snöigt

Godmorgon!

14.30 / -5 i Pajala, klarnat upp

Solen går ner och det blir snabbt mörkt! Det var behagligt promenadväder och man fick parera sig fram mellan traktorerna som höll på med snöröjningen, och det gällde i lika hög grad trottoarer som gångvägar o körbanor. Samtliga trafikanter försökte vara be- hjälpliga och ge företräde åt snöröjarna, som jag uppfattade det.

Efter promenaden tog jag bilen och var först och tankade den, sedan körde jag till bron och Strandvägen tillbaka för att kolla isläget, som en som är född vid en älv gärna gör. Körde också en vända till åter-vinningen och dumpade en gammal bläckstråleskrivare som brorsan haft. Det var inte samma mängd grejer där som det var på sommaren och hösten, självklart inte, för folk städar hellre när det är snöfritt.

Nu.. sitter jag på soffan och tittar med andra ögat på tv-serien 'Don Matteo', en trevlig och ovåldsam italiensk snäll' polisserie :) 

Ute hann det bli nästan mörkt på denna korta tid. Tur att så många grannar har pyntat och tänt en massa juleljus i förtid. Hörde just att i Muodoslompolo tänds ljusen först och prick klockan 18.00 på lördag kväll när kyrkklockorna klingar och ringer in helgen och första advent. Men så är också hela Byn som tagen ur sagornas och julens berättel-se.

22.00 / -10 i Pajala

Nu stängde jag av 'burken'! Såg en amerikansk psykofilm om en skoltjej som var en psykopat och seriemördare. Lite spännande var den. Kände igen lite på slutet av filmen att jag nog har sett den förr för längesedan.    /Godnatt!

NOVEMBER  2020

FREDAG                   

27

08.30 / -20 i Pajala, kallt

Nu börjar det likna något! ..eller så inte, när jag kikar på yr.no prog- nosen en vecka framåt, som fortfarande bara visar på enstaka minusgrader åtminstone en vecka framåt. Det känns konstigt med dessa milda dagar, samtidigt som det självklart känns bra att slippa den bistra kylan, som skulle vara det normala för årstiden :/


- Ha en god fredag!

Nionyheterna just nu:

Anställda i vissa kommuner eskorteras mellan hem och jobb av vaktbolag pga hot och våld. (Samma gäller ju poliser på vissa ställen).

Samhället är allvarligt skadat och trolig- en oåterkalleligt. När ska det godtrogna blåögda folket vakna!?


Äntligen:

Lärarna protesterar mot att skolorna har blivit marknader och eleverna har blivit produkter. Dessutom är det ovisst vilka läror vissa friskolor lär ut.

Friskolornas vinst motsvarar 8000 lärar- tjänster!

Jag är i princip inte emot friskolor, men de ska inte finansieras av samhället och skolpengen, men de ska ändå stå under skolmyndighetens tillsyn.

Håller helt med Jonas;  'Bort med vinsterna i välfärden' som bekostas med skattemedel! Sjuka och äldre människor ska inte behandlas som handelsvara!


De äldre:

..har redan kommersiealiserats och kallas för brukare istället för vård/omsorgstagare.

23.00 / -13 i Pajala

Nu har jag sett det viktigaste på teven!

Joanna Lumlys resa fick bli avslutningen på kvällen. Skavlan' var si så där och'  Dobidoo' är jag allergisk mot :( 

Det var fredagskvällen i ett nötskal, sas.

Adventsljusen har ju tänts redan för två veckor sedan, så nu blev det inte så mycket annorlunda. Men det är ju först på söndag det är Första advent!

/Godnatt!

NOVEMBER  2020

LÖRDAG                   

08.00 /  -8 i Pajala

God lördagmorgon! ..några grannar har redan tänt ljusen och stjärnorna medan andra fortfarande sover. Jag tände mina, men jag är absolut inte själv som ett tänt ljus, absolut inte. Koppen ångar bedvid och inger hopp om att även detta lite skröpliga och vindpinade 'ljus' ska börja glöda medan morgonen mognar och blir till dag.

Som vanligt, har jag inga speciella planer för dagen, så jag följer väl bara de redan vältrampade spåren och låter de rostiga rutinerna styra dagen!

22.35 / +-0 i Pajala                                                                      /Godnatt!

NOVEMBER  2020

SÖNDAG                   

10.30 / -5 i Pajala, grått

Söndag och själen känns grå! ..som vädret utanför och såå. Men det ordnar väl sig efter två koppar kaffe, hoppas jag ;/

Idag är det Första advent på riktigt.. väl, men folk har ju tjuvstartat för längesedan,  och inte mig emot, folksjälen behöver mer ljus och hopp, absolut. Låt ljusen brinna!

22.30 / -4 i Pajala

'Den högst ansvariga.. för sjuk- och äldrevården pratar i kvällens Agenda som en utomstående när den allvarliga kritiken från folket och från IVO diskuteras. En tanke som direkt dök upp när den hårda kritiken från IVO offentliggjordes var att det måste ha blivit en miss av det regerande partiet i valet av berörda generaldirektör som släpper igenom en så diger rapport. Det vanliga är väl att 'de egna' ser till att 'manikyrera' siffrorna. Ett bra exempel är exvis Brå där busar omgörs till riktiga 'gullungar'. 

Ett annat ämne i kvällens Agenda.. var de sk. IS-kvinnorna och barnen som förvaras i stora läger någonstans i öknen. Det är klart att det blöder i många svenska hjärtan när inte dessa kan tagas över till Sverige för opinionen skulle bli för stark och påverka negativt i de berördas nästa valopinioner. Offrens lidande tycks vara ovidkommande för de godhjärtade. Svenskar har så goda hjärtan och alla människors lika värde är skrivet i sten, enligt vår statsminister! 

Jag läste i FN:s förklaring 'om alla människors lika värde' och där står det helt riktigt annat än den svenska tolkningen som används som mantra av bland andra statsministern. Det har faktiskt stört mig ordentligt när människor värderas som pengar eller guld.

Nu fick jag veta att den riktiga lydelsen på engelska är 'dignity' som betyder värdighet, och det är helt annat än värde.

Människovärdet kommer från kommunismen där man låtsades vara likvärdiga kamrater, som kamrat Stalin eller kamrat Ivanovitjs. En liten skillnad var bara att den ena lyftes på piedestal medan den andra fick ett nackskott, tyvärr!

När alla människor istället borde behandlas med samma värdighet, det är riktigt, jag ställer mig  bakom det till 100%. Det borde andra också göra - inte om samma värde!    /Godnatt!

09.00 / -2 i Pajala

Det var den månaden! Undrar om det är ett tecken på någonting när man börjar spilla kaffet i en bräddfylld kaffekopp vid förflyttning från köket till rummet!? Tror att det bara är ren oförsiktighet :/

21.45 / -2 i Pajala

Ja, nu är det väl bara att göra bokslut med november! ..vad det nu skulle innebära. Vi vänder på bladet i alla fall och börjar på nytt blankt obesudlat imorgon. Tomtens' månad! ..för den som tror på honom, det gör jag, och om ca en vecka - tio dagar går vi in i midvint- erns mörker då solen håller sig helt borta tjugofyra timmar om dygn-et. Vi överlever nog det den här gången också :/

Vi ses i december!

Sidan uppdaterad  21.45 / 30 november

Till nya sidan

Vårt samhälle

Tack, för att du besökte

min nya hemsida www.norrmix.nu

Till gamla bloggen

Men med denna modernare vindruta med vinkel vid dörren.

Baktill var den snygg med panorama bakrutan.

OBS! Tidnings- och Googlebilder.

Min allra första bil som jag köpte för pengar som jag tjänat i flottningen samma vår. En Audi AU 1000 -62 (DKW:en på bilden är lite äldre,för min hade en vinklad framruta). Jag har för mig att jag betalade 600 kr för bilen som stod i vårt garage när jag kom hem efter flottningen. Mina bröder hade 'levererat' bilen.

Det var en mycket bra och pålitlig bil och mycket kul hann jag och mina polare ha med den när vi raggade på finska sidan om älven. Men plötsligt blev det slut med raggningen och jag muckade samtidigt.

Bilden föreställer någon annan ägare på en veteranbilsut- ställning någonstans, tidnings-bild.

DKW AU 1000

med 3-cylindrig tvåtakts motor, egen tändspole för varje cylinder, kylfläkten fungerade också som kupévärmefläkt (blåste svagare vid tomgång)

''Det är dyrt att klä sig så att man ser billig ut'

                                           Dolly Parton

Visdom eller vishet är ett ord som har en djupare innebörd än all intelligens, kunskap och förstånd'.                   /Wikipedia

..för tusan!

Till  Salu / Myytävänä  strandtomt   16 115 kvm

Just nu.. 

                       ..för hela rasket!

35 SEK/kvm

inkl.byggnader

'Om man inte

känner sin historia,

kan man inte heller känna sin nutid!'