BLOGG.DEC.2022

Vår hund 'Sorry' från Pilkkasaivo, som liten valp.

Sidan uppdateradaterad

21.45

31 DECEMBER 2022

MIN BLOGG

DECEMBER  2022

1

DECEMBER 2022              VECKA 48 

TORSDAG                                JOULUKUU 2022

Blåtiran och sista dansen'

    E-bok av Reino Larsson

    E-BOK, Svenska, 2022-11-15    71 - 85 kr          BOKUS, BOKON, STORYTEL, BOKBEAT..

Tidigare månaders bloggar hittar du under fliken ARKIVET här ovan.

Välkommen   DECEMBER

             2022

GOD JUL &

GOTT NYTT ÅR!

Det är inte bara Charlotte Kalla och Zlatan som står som staty medan de lever, för denna bild föreställer mig som levande staty vid Kengisforsens enorma vår- vågor! :/

Foto: Elisabeth Pemer

Foto: Martin Soutukorva

Foto: Någon av bröderna Soutukorva

20 år och livet tycktes vara på topp, men i själva verket hade det bara börjat,

Foto/färg; selfie på den tiden ;)

'Livet är det som pågår

medan vi sysslar med annat!'

Lennart Hagerfors

Se tillbaka på

TIDIGARE BLOGGAR

Klicka här!

10.30 / -1 i Pajala                         281:a dagen 

Godmorgon December 2022!

Nu är vi här igen! Ett år går så fort när man tittar bakåt, men när man tittar framåt ett år så är det som den fem kilometer långa raksträckan mellan Tärendö - Ullatti. 

Man undrar hur de senaste prisökning-arna på nästan allting kommer att påverka köplustan i julvimlet. Det pratas om fördubblingar av priser exempelvis i matbutikerna, med viss reservation för överdrifter, men upp har de gått, utan tvekan.

-

Annars.. har en ny dag kläckts fram igen ur nattens mörker och fortsättningen verkar bli den gråmulna varianten.

Det är första december och första adventveckan med det första brinnande ljuset. En kWh el kostar eller har kostat över fyra kronor, och det är mycket. Hoppas att dom som fyller på sina fickor med sedlar, och förstör julglädjen för andra, inte trasslar in sig i julens alla släckta kabelhärvor!

17.30 / -2 i Pajala

Opinioner och lösa boliner! Vem tror på allvar att ett 'misshandlat fartyg' kan vändas på nio dagar? Det känns mycket tryggare nu som medpassagerare när vi bytt 'besättning i styrkabinen'. Hoppas att den nya regeringen kan skapa ett tryggare och säkrare Sverige för vanliga människor. Den förra körde landet rejält i reilingen, i klorna på de ansvarslösa miljöpartisterna.

Gillar.. att följa tv-nyheterna i 'Efter fem', men skippar oftast senare delen av programmet. En önskan som jag har är att Tilde inte använde ordet 'snälla' så generöst åt höger och vänster, så att ordet urholkas och mister den egentliga betydelsen! Tack!                                19.30

DECEMBER 2022 

FREDAG           282:a dagen 

09.00 / -3 i Pajala

Fredag! ..och dagen håller på att ljusna så smått. Det blir ytterligare en gråmulen dag.

Det ska enligt ett meddelande från Vattenfall bli strömavbrott här från 

09.30 -- 16.00, så jag måste skynda mig med datorn. Hooja!

20.45 / -4 i Pajala

Nää, snart dags att.. rulla ihop sockorna och lägga dom på elementet för morgon- dagens strapatser. Det är alltid något speciellt med lördagen, förr värmde man alltid utebastun denna veckodag, såväl på sommaren som på smällkalla vintern, och det varma vattnet i järngrytan fick man genom att smälta vit ren snö, helt enkelt.

Söndagen var ännu mer speciell för då fick man inte 'arbeta' utan bara umgås. Inte svära, spela kort och absolut inte dricka starkt. Därför blev vi också... som vi blev ;)                                    /Godnatt!

3

DECEMBER 2022 

LÖRDAG          283:e dagen 

10.15 / -5 i Pajala

God lördagsmorgon! ..både alla pigga och mindre pigga, som jag :)

Nåja, så farligt är det väl inte eftersom  jag stängde 'plattan' vid midnatt igår- kväll. Kollade inlägg på Youtube om Palmemordet och alla sk. privatspanare som fortfarande håller på och spåna om det. Helhetsbilden som man får om den kvällen 28/2 1986 är minst sagt förvirran- de och sanningen ligger i hög som puss-elbitarna i ett 1000 bitars pussel!

I övrigt.. verkar det vara grått och lugnt här i Pajala, 'hjulen' verkar ännu inte riktigt ha börjat rulla. Kanske lite sen tändning som man hade ibland på mope-den och då var den inte heller så pigg, minns jag :)      Men trots det...

13.45 / -4 i Pajala

Årets händelse! ..när pajalapolisen påkallade 'fri väg' med påslagna sirener och blinkande blåljus genom samhället mot väg 99 söderut. Något hade tydligen hänt någonstans. Samtidigt blinkade också de tända juleljusen i stolparna i centrum, så det var ett enda blinkande idag under promenaden. En gråmörk dag och ett par grader kyligare än de senaste dagarna.                      21.30

2

DECEMBER 2022 

SÖNDAG         284:e dagen 

10,40 / -6 i Pajala

Godmorgon! ..lyssnade med fingret i koppens öra på 'Godmorgon världen' i P1

med bland annat en kort krönika på slutet av Mark Levengood.

Morgonens stora nyhet är att Irans regering har sagt att den sk. 'moral- polisen' ska läggas ner. Risken är att någon annan tar över uppgiften att förfölja kvinnor. Demonstrationerna lär fortgå ännu.

20.45 / -6 i Pajala

En seg söndag! ..tycker jag. Släpade ut mig i friska luften i alla fall vid lunchtid. Kollat på teve, och det gör jag just nu också.                                     /Godnatt!

4

DECEMBER 2022                   VECKA 49

MÅNDAG                                       285:e dagen

07,45 / -7 i Pajala

Snäppet kallare denna morgon! ..och nattens mörker hänger ännu kvar, ser jag när jag glipar lite på persiennerna. Men bara sexton dagar till så blir det stopp (Vintersolståndet) och efter det börjar dagarna bli längre och längre och längre igen. Det vet vi ju!

Annars denna måndag...

20.45 / -7 i Pajala

Oj, somnade på soffan en stund! ..efter en lite 'trasig' natt med 'bio', alltså drömmar drömmar..                                         /Godnatt!

6

DECEMBER 2022                 

TISDAG                                         286:e dagen

09.30 / -4 i Pajala

Godmorgon i stugorna! 

Finland firar sin SjälvständighetsdagGratulerar!

En i sverige boende finländska ringde till radion och gratulerade sitt hemland och önskade att våra två länder borde aldrig ha skiljts åt. 'Ni svenskar är ju världens snällaste folk! sade hon. Jo ja, att vara världens snällaste folk är inte så dumt, men väl så riskabelt i en grym värld, eller hur? Tänker då på de snälla mormonerna i gamla Vildavästern-filmer där de blev förödmjukade och dödade av råbarkade rövare. :/ 


Annars.. hade det varit idealiskt om våra två länder hade fortsatt att vara ihop. Problem hade troligen uppstått pga mentalitetsskillnader mellan de mer verklighetsnärvarande finländarna och de 'snälla' svenskarna som vill se världen med andra ögon, tyvärr orealistiskt.

Att svenskarna skrotade nästan helt vårt starka försvar en gång i tiden, medan finländarna istället har förstärkt sitt försvar, trots fredligare tidsperioder, är ett tydligt exempel på skillnaderna.

Idag sett på finländarnas firande på sin 105-åriga självständighet, först gudstjänst i Storkyrkan med presidentparet närvarande, och sedan knappade jag över till filmen 'Okänd soldat' som liksom hör till denna dag... för femtielfte gången. :)                       21.00 / -7  Godnatt!

5

DECEMBER 2022 

ONSDAG         287:e dagen 

11.00 / -13 i Pajala

Hopps, vad klockan haft bråttomt igen! Man hinner ju knappt med i Tidens svängar ;I

Men i alla fall.. ser det ut som att det nog blir en vinter också i år. Kallare och aningen bistrare väder verkar det vara, i alla fall när man särar med två fingrar två persi- ennblad.

7

13.30 / -13 i Pajala

Snö snöö! ..finmalet snö, himlen rasar, kändes det som. Samtidigt kändes det vintrigt och juligt och lite mysigt faktiskt.

Kom hem igen och slängde mig på soffan, slog på laptopen och teven. Fick direkt en kalldusch när kanalen bjöd på Carina Bergenfeldts talkshow med clownen Per Andersson som första gäst. Jag som inte kan med komiker som spelar över så enormt. Tålde inte heller Robert Gustafsson för det var bara flams som han kom med. Nu kanske har han blivit seriösare och bättre på det viset.

Nåja, "alla kan ju inte älska alla här i världen", och bra är väl det.

Och.. Carina håller sig vaken, ser jag! ;/ Ann Wilson nästa gäst. Bra!

Måste ta mig i örat lite; Programmet som helhet var faktiskt underhållande ;/

DECEMBER 2022 

TORSDAG          288:e dagen 

08.00 / -9 i Pajala

Godmorgon!

- Ha en bra dag!

21.45 / -9 i Pajala

Det blev inte.. så mycket skrivande idag, hade lite annat för mig. Dagen har börjat smalna av som flaskans axlar mot halsen, lite lyriskt uttryckt. 

Såg finska filmen 'Lapland Odysse II' för vet inte vilken gång i ord- ningen som finsk TV visat den.                                             /Godnatt!

8

DECEMBER 2022 

FREDAG             289:e dagen 

09.50 / -6 i Pajala

Fredag! ..vaknade redan vid 6-tiden. Försökte 'starta om' sömnen, men nix, det gick inte, så jag klev upp. Ute är det mörkt vid den tiden, hos några grannar lyser juleljusen och några lampor i fönstren. Pigga grannar visar vägen och vi (jag) som alltid lyssnar eller läser till midnatt håller i 'styråran' längst bak som i en nytjärad roddbåt :/

21.50 / -5 i Pajala

Föör mycket Facebook och TV idag! ..känns det som. Man blir sittande och sittande, men dagspromenaden gjorde jag ändå, trots snöandet och snö på trottoarerna som ännu inte var plogade. Imorgon är det bättre, får man hoppas.

Tro mig eller ej, men finsk tv visade igen samma film som jag tittade på igårkväll; 'Lapland Odysse II', sneglade lite på den även idag ;( Godnatt!

9

DECEMBER 2022 

LÖRDAG                290:e dagen 

10.10 / -9 i Pajala

Tydligen 'Pepparkakans dag', vad häftigt. 

Allt verkar ha sin egen dag; pepparkakans dag, kanelbullens dag, sko- snörets dag, osv osv. Och varför inte glädjas över det lilla.

Men jag tycker, att radioprogram som 'Spanarna', Annika Lantz, och några till inte borde läggas i Radions P1, för den kanalen borde fredas från larvandet med tanke på att det bara är vi tråkiga torrisar som lyssnar på den kanalen. Vi är ju allergiska mot den sortens skratt och svamlande, för vi har inte för vana att sitta och garva för någonting! Så är det bara!! Däremot kan programmet med NORDEGREN & EPSTEIN förslagsvis förlängas, det skulle uppmuntra oss till den grad..          Men nu är det lördag och den dagen kan man småle av förnöjsamhet lite försiktigt!

20.40 / -9 i Pajala

Lördagkväll. ..och fördriver timmarna framför dumburken. En snabb middag och som sagt, flanerat lite i den digitala världen.      /Godnatt!

11

DECEMBER 2022 

SÖNDAG                291:a dagen 

06.45 / -8 i Pajala

Godmorgon! ..och det blev en tidig morgon idag, vaknade redan före sex, och det är ju hemskt. Får hoppas att jag imorgon kan sova till halv- elva !! (åtminstone):

Klockan slog sju just, och nyheterna pratar om Sveriges kommande ordförandeskap i EU. Stora polisresurser krävs, minst 1500 poliser för enbart det.!?  Då får busarna härja fritt i övrigt.

Första koppen redan avverkad, och det före sju! Det är ju förskräckligt!

21.15 / kallt i Pajala

Stängde av ljudet! ..när sportredaktörerna började skrika efter nyhet-erna i pausen från partiledardebatten1 Den är intressant att lyssna på, samtidigt som det är förvånande att höra hur Magdalena med gänget låtsas vad dom nu skulle ha gjort, det som de inte gjorde under de åtta åren de hade 'bollen'. Det blir komiskt med sådana utspel att försöka härma det som nuvarande regering ska göra. Men självklart svider det alltid att förlora makten!  Det går inte att skyffla över sina egna misslyckanden på den som tar över. Nu fortsätter jag att lyssna....

10

DECEMBER 2022                   VECKA 50

MÅNDAG                                       292:a dagen

09.30 / -28 i Pajala enligt mobiltelefonen

Debatten fortsatte efter pausen! ..och jag som 'opolitisk' lyssnare häpnade över 'hönsgårdens' uppförande. Anders Holmberg och Camilla Kvarntoft lyckades inte hålla ordningen. De värsta kacklarna var Per Bolund, Annie Lööf och Noshi Dadgostar. Bolund var 'hemsk' när han kom igång. 'Varvade' som en som höll på att drunkna!

En inringare till radion säger nu att den som uppträdde mest vuxet i debatten var Annie Lööf!! Vad underligt hur en 'politisk religiös' person med 'skygglappar' uppfattar läget olika. Samma kan man uppleva om man ifrågasätter Guds ev. existens med en religiös person, då har man en vägg mot sig.  

Diskuterade ju med en Imam om dessa frågor för en vecka sedan. Enligt honom är Gud och Allah samma väsen, och det är ju bra att veta.     

Men trots detta...

21.30 / -29 i Pajala, enligt mobilen                                           /Godnatt!

12

I våra hjärtan..

TORNEDALEN


Bilden föreställer mig sittande på stranden vid

Muonioälven.

Visantoforsen brusar en bit uppåt med det

stora berget i bakgrunden på finska sidan,

Mielmukkavaara.

Gud, Du allsmäktige; Var är Du?

Gömmer Du dig bakom molnen,

eller har Du vänt bort Ditt ansikte

för att slippa se?

Det brinner i Ukraina och ondskans

krafter lever rövare!

Hör Du inte Dina barns hjärtskärande rop?

Många tror på Dig,

och förlitar sig på Din godhet.

Vad säger Du till dem som börjar tvivla?

Du tappar sanna själar! Dags att vakna!


För ser Du; även många tror på ondskans ord

och litar på ondskans falska uppsåt.

De spottar på rättvisans hjältar,

och skändar varje bud som är Ditt.


Gud fader, nu har Du chansen att visa 

Dina tvivlande själar,

att Du inte tillhör sagornas värld,

utan bekräftar Dina ord med gudomligt sigill!

Ty Riket är Ditt, Makten och Härligheten.

i Evighet!


- Så tag Ditt ansvar!                /Tankar som flög/RL maj -22 

Jessicas dikter..


jag ser hur ondskan greppar tag,

hur ont vill kuva gott

jag hör mitt hjärtas orosslag

när stort vill skada smått


när händer tvingas släppa tag

och hjärtan slits isär

när ingen vet hans nästa drag

och vad det innebär


när tårar fälls och pojken får

ett vapen i sin hand

när mor och barn i natten går

på flykt mot okänt land


det är så lätt att hata då

bli kall av upprördhet

det är så lätt att förebrå

bli fast i bitterhet


så hjälp mig få mitt hopp att gro

om världens ädelmod

och hjälp mig finna tröst och tro

att segraren är god


JessicaMarieOlsson2022

Bild: Pixabay.com

Jessicas dikter.. · 


allt är inte sockersött,

fjäderlätt, rosenrött

allt går inte som en dans

idyllen brister någonstans

allt är inte mys och pys

gulle-dig och fredagsmys

allt går inte som på räls

nog händer det att tårar fälls

bråk och tjafs och hårda steg

en blick så vass, en mun som teg

allt har inte sagoslut

ibland så längtar hjärtat ut

tjat och gnäll och ekorrhjul

stök och bök och vardagsstrul

egentid som aldrig finns

förälskelse man bara minns

nej allt är inte rosenrött,

fjäderlätt, sockersött

allt har inte guld i mund

jag älskar inte varje stund

men glimtar finns av lyckorus

ömhetsblick och glitterljus

trygghetslugn och vardagsro

det ljuset ger mig kärlekstro.


©JessicaMarieOlsson2012

ur diktsamlingen "När tusen tankar far",

Viberg förlag

En Julgumma har setts i

Muodoslompolo häromkvällen!

Foto: RK

(Klicka på bilderna)

Passerade

Ullatti. Tärendö, m.fl. för en tid sedan!

'Snabbköpskassörskan

i kvarteret där jag bor,

hon är så vacker,

och min kärlek är så stor..' trallalaa..

DECEMBER 2022                 

TISDAG                                       293:e dagen

07.40 / -25 enligt mobilen

Är det Tomten som spökar? ..när jag plötsligt börjat vakna ovanligt tidigt. Vet inte vilka nissar som tidigt 'spökar' utanför huset. Men Ok, julen närmar sig med långa steg :/

Det är en lättnad att veta så här inför julen, att det syvende och sist är helt och hållet jultomtens ansvar att bedöma vilka som varit snälla under året och ska belönas med julklappar :/)


LUCIAMORGON, men ingen Lucia! Hoppas vi håller hårt på våra gamla traditioner och inte underkastar oss 'världens'! Att överge sin kultur är som att sälja sin själ!

21.00 / -16 i Pajala enligt mobilen

Mildare igen! ..och då får man pusta ut, känns det som. Dagen har förlöpt ganska smidigt och tankarna kring julen har gjort sig på-minda då och då. Tycker ändå att det tyngsta ansvaret för julklappar och sådant borde fortfarande ligga hos självaste jultomten. Han ska inte komma för lindrigt undan och bara ta äran och slicka grädden ur spektaklet!  Nåja, alla får vi ju mer eller mindre glädje under den mörkaste tiden!                          /Godnatt!

13

DECEMBER 2022                 

ONSDAG                                       294:e dagen

09.30 / -15 i Pajala enligt mobilen

I mitten av veckan! ..ons dag, Ons dag! Vem var den där Ons då? En gammal gud eller något. Tors dag förstår jag.

Nåja, jag har väl läst om dessa veckodagnamn och varifrån de kommer, men ingen viktig fråga.

Tomas Tengby leder programmet 'Ring P1' i radion. Folk ringer in och är upprörda över elpriserna och energikaoset i vårt land. Folk som ringer och har synpunkter verkar vara sjuttiofalt klokare än våra politiker som bara tjafsar och tjafasar med varandra. Deras egna plånböcker är ju säkrade och deras pensioner kommer att betalas direkt ur 'rikskassan' medan folks pensioner kommer från pensionskassan, som också kan kollapsa som andra kassor i vårt land.

Vårt land och vanliga människors vardag är, helt enkelt, förvandlat till ett kasino, spotmarknad, en osäker plats med tanke på hur stabilt det har varit tidigare!

21.15 / -26 i Pajala enligt mobilen                                                                    /Godnatt!

14

Nyheter igår, Luciadagen:

Hot om våld i Luciafirandet i Umeå. Traditionella tomtar, pepparkaksgubbar, stjärngossar förbjuds i skolorna. Polis fick bevaka barnens glädjedag!

Men herregud, svenska folket, ser ni inte vart vi är på väg mot. Ni har redan givit lillfingret och nu är vi framme i långfingret. 'Gästerna' tar över medan husfolket står och tittar på med stora ögon och med 'tummen i munnen'!! Horribelt!

En mycket farlig utveckling som kommer att drabba våra barnbarns framtid, om inte sunda förnuftet får råda! Jag börjar snart tro att svenskarna är dummare än andra folk, faktiskt :)

"De såg det inte komma", är kanske typiskt för svennarna!  Synd!

DECEMBER 2022                 

TORSDAG                                       295:e dagen

08.00 / -19 i Pajala enligt mobilen

Låg och läste igårkväll innan John Blund! ..en bok av Magnus Utvik om den svenska 'kommunismen' som försvann. Intressant och oförståeligt.

Innan det såg jag på TV sista avsnittet för året 'Sverige möts' som handlade om kvinnor som jobbar med barn ska få 'täcka sig'. Om poliser i Sverige ska gå runt i 'Hijab'. Det får dom kanske redan, om jag förstod det rätt. Sverige är ändå Sverige, de eviga eftergifternas land, och det bådar inte gott.

I programmet nämndes inte ett ord om kvinnornas, och männens också, kamp i Iran med livet som insats om just friheten att kvinnor inte behöver täcka håret eller andra synliga delar av kroppen. Hemska straff som påföljd.

De mest och flest högljudda hade Svt plockat fram för att täppa munnarna på dem som var emot 'spökeriet'. Svenska poliser med hucklen!!! ..jag svimmade. Men å andra sidan, är det också ganska turbulent i den högsta polisledningen med 'frierier, svartsjuka, trakasserier.. stalkare.

Nej, sparka den nuvarande polisledningen och tillsätt den sparkade örebropolisen Peter Springare som Rikspolischef så att ordningen återställs inom en för hela folket viktig funktion. GW Persson kan bli justitieminister :I En alltmer 'politiserad polisledning skadar allvarligt landet.

Aftonbladets Anders Lindberg skulle bli en utomordentligt bra utropare i något centralt beläget 'torn' för att sprida ut sina konstiga åsikter. Eller varför inte flytta till Iran?

20.45 / -21 i Pajala                                                                                               /Godnatt!

DECEMBER 2022                 

FREDAG                                       296:e dagen

09.30 / -17 i Pajala, enligt mobilen

Fredag igen! ..och visst var det fredag också i förrgår!?

Nåja, enligt almanackan var det inte så, men så känns det ofta. Veckorna rullar på och de förbrukade dagarna lämnar vi efter oss som annat skräp. Morgondagen lockar och frestar oss till något bättre där våra drömmar väntar på att förverkligas. Tyvärr hinner vi aldrig ikapp framtiden och knappt morgondagen!

20.45 / -23 i Pajala enligt mobilen

Kriget i Ukraina pågår! Angriparen har 'bombarderat' Kiev oerhört hårt, men ukrainarna har lyckats skjuta ner större delen 'projektiler' innan de nått målet. Ett barbriskt anfallskrig där de slår mot exv el/energi infra- strukturen så att civilbefolkningen ska svälta och frysa ihjäl.

Människan är det värsta 'odjuret' på denna planet!  Ordet 'djur' är nog felvalt ord, för djur är inte lika grymma.                                    /Godnatt!

DECEMBER 2022                 

LÖRDAG                                       297:e dagen

10.45 / -26  i Pajala, enligt mobilen

Dagarna 'rinner' som sanden.. mellan fingrarna! Tiden vinner!

Kölden vill behålla greppet om vintern, trots hotet om klimatföränd- ringen till det varmare, trots Gretas ansträngningar. Såg ett urklipp igår där Greta har ändrat inriktningen från klimatet till att det är kapitalismen som är boven för den utmålade kommande 'klimatarma- geddon'. 

Nu vet jag inte vad jag ska säga; är det inte tack vare 'kapitalismen' som vi och även Greta har det så bra här på klotet? Självklart är det många som har det dåligt och det beror på andra orsaker. Vi ser och hör det dagligen på nyheterna. Vi kan också identifiera vilka 'ismer' som står för eländet i världen. Hoppas att Greta inte identifierar sig med dessa krafter.. i sin personliga tillvaro!

Nu.. hämtar jag mitt morgonkaffe, och skäms inte för att kalla det för 'morgonkaffet', haha!

21.30 / minusgrader i Pajala

Lördagskväll! ..och både finsk och svensk tv kör samma filmer som de kört hur många gånger som helst. Som tur har dom OFF-knappen ganska lätt tillgänglig ;/                                                     /Godnatt!

16

17

15

05.45 / -28 i Pajala, enligt mobilen

Men är det sant!? ..att det verkligen är så kallt, kan man undra. Det borde det egentligen inte vara med tanke på alla klimatlarmen, Greta och diverse 'domedagsprofeter'? 

Nu är det ju också så, att jag inte alls förringar det som håller på att ske med jordens klimat, det har ju förändrats, utan tvekan, men varför? Är det för att jag puttrar fram några mil/år med min lilla bensinbil som drar högst 0,6 liter/mil? ..medan svenskarna ständigt verkar vara på flygresor över hela klotet. Som sagt, gör du en längre flygresa så har du egentligen förbrukat din 'kvot' av klimatförstörande 'puttrande'! ..fråga Greta. Fast nu har ju samma Greta ändrat fokus och huttar med näven åt alla 'kapitalister' istället. Vilka 'ismer' hon istället diggar nu är för mig inte klarlagt riktigt, men Jehuu, det finns många att välja mellan.

Men hur i all världen.. kom jag in på dessa tankar en tidig timma som denna. Jag låg ju och retade mig på andra saker innan jag riktigt hade vaknat; Som att jag inte kunde hitta adressen till en ungdomskompis i Finland! Nej, där 'fläks' inte folks privata förhållanden ut på samma sätt som i vårt land. Varför ska uppgifter om mina boendeformer, förhållanden, inkomster, mina grannars.. vara öppna för hela världen?? ..medan den förra socialistiska regeringen hårdnackat vägrat genomföra en folkräkning som förr var en självklar sak vart 5:e år!? Jo, givetvis för att dölja sanningen och läget i landet för deras förda politik. Folk skulle ju mista förtroendet för politikerna om sanningen kom fram.

Nu är det ju ingen ordning alls med sk. mantalskrivningen, som var så viktig förut, nu skriver folk sig där det är mest förmånligt i skattehänse-ende och bor på andra håll! Fusket har serverats på silverfat och riks-dagsmännen/kvinnorna verkar inte vara något bättre, och de tjänar ju grova pengar i traktamenten och lägenheter i Stockholm, på skatte- betalarnas bekostnad! Och åklagarna tittar tydligen åt annat håll och rullar tummar, antagligen! Sverige - fuskarnas paradis! ..hette en bok!

Nu.. har i alla fall jag fått vräka ur mig en del skit, första kaffekoppen är tom och en bildörr slås igen någonstans på gatan!  Men trots eländet..

20.00 / - grader i Pajala                                                                           /Godnatt!

18

DECEMBER 2022                 

SÖNDAG                                       298:e dagen

Nu är det dags att tända några ljus

när kvällarna blir mörkare och mörkare 20/10

Ibland får jag hälsningar på olika sätt från mina Bloggläsare, och det är förstås trevligt och sporrar mig att fortsätta.

Tack 'Kauko i Helsingfors' för dina upplyftande ord, via en gemensam bekant!

God Jul!   ..önskar Reino

Som sagt; jag fick ett brev idag med posten! Spännande, och sedan fick jag ett gott skratt när jag hade öppnat det. Det var verkligen en glad överraskning, och dessutom mitt i prick, Madde. Jag skrattade högt med fingret instucket i kaffekoppens öra. 

Förstår bara inte.. men självklart kan benämningen "regnbågskillen" också vara seriöst menat. Jag har väl alltid värnat om de människor som inte är precis.. som jag :/  Fast också i ärlighetens namn måste erkännas att vi 40-talister ibland har lite svårt att hänga med i ungdomens olika nycker. Det har väl alltid varit så.

Kanske har jag någongång uttryckt en önskan att 'myndighets- personer, poliser i tjänst, inte ska deltaga och knäböja med knuten näve i luften vid demonstrationer och liknande. Poliser från min tid uppträdde 'neutralt' och tjänstemannaaktigt i varje situation. Den synen av poliser är inbyggd i mig och säkert i många i min generation, tror jag. Jag stödjer självklart dem som inte är skapta.. exakt som jag :))  (kanske tur för dem )):  ..om ni förstår vad jag menar! Värnar om varje människas rätt att få vara.. som han/hon är!

DECEMBER 2022                   VECKA 51

MÅNDAG                                       299:e dagen

09.30 / -21 i Pajala, enligt mobilen

Gäzzpar och gäzzpar! ..och försöker och försöker ta tag i dagen, måndagen! Det börjar brännas, julen närmar sig och man känner nästan Tomtens andedräkt i näsan under promenaderna. Förutom förstås kung Bores bitande andedräkt som varit ganska märkbar de senaste dagarna.

Så kör vi igång julveckan på allvar...

21.45 / -15 i Pajala, enligt mobilen

Snurra min jord.. Låt mig följa med digJag är lika värnlös som du

Snurra min jordDu får inte ge dig

Jag vet ingen stjärna som duSnurra och dansa med oss.. och kom loss..


Håller världen på att bli snurrig, frågar jag mig. Sverige är på god väg när till och med personalen på våra fängelser rymmer eller flyr deras anställningar pga av det hårdnande klimatet innanför murarna. Tidigare har det varit lärarna, sjukvårdspersonal, poliser, osv. som har flytt.

Det sista är allvarligt när brottsligheten tar överhanden både utanför och innanför murarna. Något är allvarligt fel i vårt land! 

Finska Yle visade en gammal film ikväll; 'Notting Hill', fast jag är lite less på att åter och åter matas med gamla filmer som vi lite äldre har sett sjutton gånger tidigare. Det verkar vara samma sak med finska Yle, gamla billiga filmer från förr. Gissar att pengarna strös till 'second hand-kändisar under veckosluten med alla möjliga slags löjliga skratt- och gapprogam (Nu fick jag det sagt.. igen!): 

Borde egentligen sponsra Svt och skicka alla mina gamla filmer på cd-/videoband till dom för att lätta på bördan och psyka sina tittare med! ;/                                                                                                          /Godnatt!

DECEMBER 2022                 

TISDAG                                       300:e dagen

19

20

10.15 / -17 i Pajala, enligt mobilen

Godmorgon alla morgonpigga och alla sjusovare! 

Dagen ljusnar och natten ger sig av dit den hör hemma. Jag sitter och gäspar och väntar att kaffevattnet ska koka och att de första kaffe- tårarna ska ge den nödvändiga kicken i baken för att åbäket ska komma igång. Likt startgasen från sprayburken i ungdomen när bilskrället bara stonkade och bråkade medan flickorna på byvägarna tåligt spanade! ;)

15.15 / -14 i Pajala, enligt mobilen

Julförberedelserna tätnar! ..och butikerna börjar likna mer och mer myrstackar. Stressade till sista halvtimmen att få ihop till ett paket och skynda mig till inlämningsplatsen i tid före 13.00. Annars ingen chans att hinna fram i tid. 

Fick nästan en chock när jag blev medveten om hur mycket Postnord har höjt alla priser för brev och paket. Det är nog bara en tidsfråga innan de gör sig obehövliga som postföretag när folk slutar anlita dom. Att skicka traditionella julkort och brev har väl minskat rejält medan mobilerna går varma av alla julhälsningar. Något oundvikligt håller på att hända, och det som har varit något fint för oss dagens stofiler' blir ett minne blott! På något sätt saknar man 'det gamla', trots att det nya rycker med även oss med klackarna stampade i backen!

Man undrar bara..

Översättning


EU har 468 kolkraftverk och 27 under nybyggnad!

Turkiet har 56 och 93 under nybyggnad!

Sydafrika har 79 +24 under nybyggnad!

Indien har 589 + 446 under nybyggnad!

Filippinerna har 19 + 60 under nybyggnad!

Sydkorea har 58 +26 under nybyggnad!

Japan har 90 +45 under byggnation!

Kina har 2623 +1171 under nybyggnation!

Men.. i Finland ska dom stänga ¨Hanasaarens kolkraftverk' för att rädda miljön!!

Så jag menar.. hur tänker folk här?? Hjälp mig att förstå!!

Källa: vet inte.

-

Nu har Sveriges sista kolkraftverk stängts

By Tibor Blomhäll | 23 april, 2020

Vad.. är det för vits med

att Sverige anstränger sig..! >>>>>

OBS!

Vill du se tidigare bloggar?

Klicka här!

22

09.30 / -5 i Pajala enligt mobilen

Gäzpar och säger Godmorgon! Vad ska jag säga nu? ..när huvudet känns tomt och tankarna far runt som 'trasorna' i tvättmaskinen som jag just startade. Det är inget nöje att ta en stol och sätta sig framför 'ögat' där klädesplaggen kastas runt som cirkusartister. 

Jultomten är med all sannolikhet redan på väg från sina fjälltoppar någonstans i 'Korvatunturi'.

12.00 / -5 i Pajala

Julstämning i köket! ..medan jag tog en stor disk spelade finska radion traditionella finska julsånger och julberättelser. Folk som inte vårdar sin kultur och traditioner är ett folk utan fotfäste. Och har man ingen kontakt med jorden man trampar så är man som en båt i forsen där ankaret släppt taget!  ..tänker jag mig!

22.00 / - 6 i Pajala

Vissa dagar är som.. att springa jättefort i sömnen, men inte komma någonvart! Jag tycker att denna dag har varit sådan! Tanken springer, benen tycks vispa, men man stampar på stället!

Sömnen och drömmarna tar vid och en helt ny värld öppnas igen där 'pusselbitarna' har större toleranser och 'passformen' mer flexibel!                                                                            /Godnatt!

DECEMBER 2022                 

TORSDAG                            302:a dagen

07.00 / -8 i Pajala enligt mobilen

Vintersolståndet idag! ..eller dagarna slutar bli kortare och kortare. Istället vänder det och dagarna börjar så smått bli längre och längre. Härligt! Ändå är vi inne i 'Kaamos' eller 'Polarnatten' ett antal dagar till.

Nyheterna varnar för sk. postcovid eller långtidssympton och att ca 30 000 lider av det redan i vårt land. Ingen myndighet följer smittans utbredning längre, sägs i nyheterna.

'När Sverige går in i Nato', sägs det också, men.. det finns ett litet 'men' alltid i bakhuvudet. Erdogan är en tjurskalle och bör tagas på större allvar. Vi kanske inte blir Nato-medlemmar på länge, och det beror också mycket på valutgången i Turkiet kommande sommar. Återväljs 'mannen' så får vi nog lägga 'handskarna på hyllan' en ospecifik tid!

21.45 / -6 i Pajala enligt mobilen

Julens gäster passerade! ..tittade in och fortsatte sedan till slutmålet, till Byn med stort B! Barnen hade vuxit sedan sist.

Orkar inte skriva mer idag, en ungdoms vän ringde och hade tråkiga nyheter.                                                                                   /Godnatt!

21

DECEMBER 2022                 

LÖRDAG                                       303:e dagen

12.40 / -20 i Muodoslompolo


Julafton


- Ha en..


GOD JUL!

24

DECEMBER 2022                 

ONSDAG                                       301:a dagen

07.15 / -19 i Pajala enligt mobilen

Godmorgon! ..nu börjar det brännas på riktigt, julen står för dörren, som man brukar säga. Den kom plötsligt, och lika plötsligt är den över igen. Då börjar vi gå mot våren och milstolparna stå som 'muckarkammens' vassa spetsar uppåt, och en efter en bryts av med samma lättnadens suck som då för länge länge sedan!

22.00 / minusgrader i Muodoslompolo

Uppsittarkväll med teven! ..och paketinslagning.  Gick bra att köra och övrig trafik störde inte. Mötte bara en malmlastbil och två renar. Det tog en timma och tjugo minuter att ta sig de elva milen.

                                                                                                      /Godnatt!

23

DECEMBER 2022                 

FREDAG                                  303:e dagen

19.45 / -25 i Muodoslompolo

Kallt! Kungen talar just nu på teven. Vi har fått en mer oblyg och självsäker kung nu på äldre dagar, vi har helt enkelt fått en kung med stort K, en kung med pondus som förtjänar respekt och högaktning, tycker även min dotter, och det är ju roligt att trots åldersskillnaden tycker vi faktiskt likadant denna gång ;)

Annars.. en otroligt fin vinterdag. Hälsade på hos vännerna vid Kyrkvägen. Annars var det ganska lugnt och fattigt med folk både på Kyrkvägen och Byvägen ;/

23.10 / -25 i Muodoslompolo

En bra film på teven ikväll! 'Alfons julafton..' typ.                  /Godnatt!

25

DECEMBER 2022                 

SÖNDAG  Juldagen              304:e dagen

15.00 / -4 i Muodoslompolo

En molnigare dag, men mildare! En 'slödag', förutom att vi var till 'julgudstjänsten' i byns kyrka. Lagomt med 'åhörare' deltagare och en ung präststuderande från Uppsala höll en tydlig och bra 'ceremoni'. Karin Anderssons fantastiska röst ljöd så att kyrk- väggarna darrade.

Det var trevligt!

Vilken tur att Rune försökte starta deras hyrbil och upptäcka att elektroniken hade blivit galen. En bärgningsbil kom från Kiruna med en annan bil på flaket och tog med den tredskande hyrbilen. Det var bra service från hyrfirmans sida. Den första bilen var hyrd från Kallax flygplats i Luleå.

26

DECEMBER 2022                 

MÅNDAG   Annandag jul        305:e dagen

10.30 / -6 i Pajala

Vi kom för en halvtimme sedan! ..och 'julgästerna' fortsatte direkt färden mot Luleå och Kallax flygplats. Det gick bra att köra från Muodos.. några renar på två ställen och vita ripor på vägen på ett ställe. Allt gick bra iaf! Det kan vara lite halka neråt mot E4:an, men de har ju en bra bil, en 'hög' Toyota. Deras bil som bärgades igårkväll var dock större och kanske stabilare.

Nu är i alla fall julen över och det känns bra att vara hemma. Snötraktorn håller på att 'skyffla' undan den senaste snön.

21.00 / -9 i Pajala                                                                                    /Godnatt!

DECEMBER 2022                 

ONSDAG                                 307:e dagen

08.00 / -8 i Pajala

Godmorgon! .....

16.15 / -12 i Pajala, enligt mobilen

Tiden puttrar på tomgång! ..efter juldagarnas varvande och vädret verkar gå mot kylan igen. Men, det är ju vinter får vi inte glömma och vintern har sina nyp med iskalla taniga 'fingrar' och snöiga dimridåer! Vi får stå ut med dessa en tid framåt tills vår vän Solen kommer till undsättning och skjutsar oss till våren igen!

Knappar med tevens fjärrkontroll och försöker finna en stunds förströelse i ljud och bild, men... det ser lite utsiktslöst ut, om jag inte 'offrar' mig för femtisjätte gången för 'Jönssonsligan' !!

Nackdelen med att bli äldre är att man har sett det mesta här i livet, och inte minst alla filmer som visas i televisionen. För att inte tala om sig själv som en kopia och ständigt återkommande repris!  :I

27

DECEMBER 2022                 

TORSDAG                               308:e dagen

28

10.30 / -19 i Pajala, enligt mobilen

'Matsnobberi' i radion! ..som jag mår illa av att lyssna på och även se i televisionen. En stor del av världen svälter och det är inte många svenskar heller som lagar så invecklad mat som påbjuds i alla dessa otaliga onödiga program där 'Stureplansgänget' får glänsa och låtsas vara fina och sofistikerade som sk. vinsmakarna exv.

Alltför många människor har inte möjlighet med denna 'snobberi' utan skulle vara nöjda med en torr brödbit. Jag mår illa!

21.30 / -7 i Pajala                                                                                 /Godnatt!

31

DECEMBER 2022                 

FREDAG                            309:e dagen

Mulet och fint snö! ..med några minusgrader, soft' väder, skulle jag kalla det för. Var redan på en kort promenad i ett ärende på byn. 

Till min förvåning upptäckte jag när jag skulle skriva Bloggen.. att det är ju fredag igen!! Och imorgon! ..vad är det för dag då!!?

21.45 / -4 i Pajala, enligt mobilen

'Säcken med det gamla året'..börjar så smått knytas ihop och medierna kör årssammandrag om det ena och det andra. Såg ett tv-program om Rysslands historia och slutet på en filmaisering om den finska tangons kung Olavi Virta. Han nådde höjderna på 1950-60 talet och slutade i 'bottenslasket' kan man nästan säga.

Men åter till nuläget, sängen och 'paddan' :)                    /Godnatt!

29

DECEMBER 2022                 

LÖRDAG  Nyårsafton            310:e dagen

30

10.30 / -3 i Pajala

Så var vi här! ..framme i årets sista, det gamla årets 2022 sista dag, enligt almackan. Det är som att byta skjorta som man burit på alltför länge. Vi vill rusa mot det nya, men ha 'ankaret' stadigt kvar i det gamla. Eller känslan på hösten när den första tunna isen lagt sig på älvens vatten så vill vi prova om den bär oss. Så gjorde min far i alla fall. Han skulle absolut över älven som 'förste man' när det hade varit minus tio grader på natten. Hans 'säkerhet' var staven eller 'isspetten' som han lät falla och pröva isens bärighet för varje steg. Om den med lätthet gick genom isskorpan så var det ingen vits med att fortsätta. Han blötte aldrig sina fötter! ..men han var nästan alltid 'förste man' som gått över isen och älven och hälsat på sina finska vänner!


Vi avvaktar 'stafettbytet' mellan det gamla och det nya vid midnatt och hoppas att det nya blir bättre, än det gamla! Ungefär som snubben som har fått 'bilfeber' och vill byta sitt skrälle mot en inplastad splitterny som har en stark nybilsdoft. Att det är en massa kemikalier som avger doften tänker han inte på, utan draar in i lungorna som den bästa dammsugaren på marknaden!


- Ha en bra nyårsafton!


Nyårsafton 21.40 / -2 i Pajala

En gammal fin film.. fick bli kvällens underhållning:

'Mordet på Orientexpressen' med många storheter i de olika rollerna. Den berömda detektiven löste så klart vem som var mördaren.

/Godnatt!

DECEMBER 2022                 

TISDAG                                       306:e dagen

 Gott Nytt År 2023!

Onnellista Uutta Vuotta!

 Se upp och

TÄNK FRITT

 

 som katten

De oförglömliga...

Carina Jaarnek

Mix

Be Mine

La Traviata'

Juhani Markola

Spelas bl.a. i filmen 'Lapland Odyssey 2'

Med krut och kvinnor

ska man umgås försiktigt med!

Danskt ordspråk

Korrelation = överensstämmelse

Narrativ = berättande, beskrivande

Komplex = sammansatt, komplicerad

Stigmatisera = utmärka, brännmärka

Diskurs = Samtal. dialog, konversation..

Nya

- KÖP BILLIGT BRA GREJER

Om du är intresserad av..

Sidan uppdaterad

24-08-2021

Titta där...

   SLÖSA PENGAR!

   SPARA PENGAR!

Till salu!   >>>

Hemgården till salu. Vackert belägen vid Muonioälv och med Visantoforsen ständigt brusande utanför bildens vänstra kant. Finska Pallastunturi i bakgrunden. Tomten är på 1,6 ha, strandtomt.  Huvudbyggnaderna i dåligt skick. Två stugor och bastu i bra skick finns. Finska Ylimuonio på andra sidan och tre km till Karesuandovägen. Utgångspris: 395 000 SEK.   Fri prövningsrätt förbehålles. Priset kan alltid diskuteras.

Till nya sidan

Vårt samhälle

Tack, för att du besökte

min hemsida www.norrmix.nu

Min första bil, liknande denna.   Googlebild.