BLOGG.maj.2020

Den skrämmande svenska äldre- omsorgen legaliseras av de 'blinda och döva' partitrogna väjarna. 


Medan de rörliga väljarna är vakna och märker och agerar när någonting inte står rätt till i partiet och de styrande.  De granskar jämför och kritiskt genomlyser samtliga partiers företrädare och förda politik, och särskilt  de som fick hans/hennes röst senaste gången. 

De väljare som helt har överlåtit tänkandet åt sitt parti och stänger av kritiken helt,  riskerar att föra landet i fördärvet. Det har historien visat många gånger. Det kanske också ger en fingervisning vartåt vårt land är på väg just nu. Vi hör hur äldreomsorgen i all tysthet är avprioriterad ner till sumpen.

Jämfört med våra grannländer exv. skiljer sig

deras och vår äldrevård avgörande mycket just på de mest fundamentala punkterna:

I samtliga våra grannländer är personalen på älderboenden utbildade och legimiterade. Det är inte undersköterskorna i Sverige.

Sverige har stängt på löpande band äldre- boenden och fyllt på med folk som kommit till vårt land.

Ansvaret för de äldre har skuffats över på kommunerna och därmed lösgjorts från den allmänna hälsovårdslagen. Därmed saknar de äldre det skydd som lagen gett tidigare, och i kommunerna hamnar de äldre längst ner i prioriteringsskalan. 


Jag lyssnade just om detta när en läkare som just forskat om och kring de äldres situation i vårt land förklarade hur det ligger till. Hon ville ha till stånd en undersökning kring hur det står till med empatin hos de styrande.

Lyssna gärna på hennes berättelse, med risk för att blodtrycket gör hopp uppåt.

Skrämmande!           Swebbtv.äldrevården

Det är inte bara Charlotte Kalla och Zlatan som står som staty medan de lever, för denna bild föreställer mig som staty vid Kengisforsens enorma vårvågs- rullning! :/

Foto: Elisabeth Pemer

Foto: Någon av bröderna Soutukorva

MAJ

1

FREDAG

Valborg


2020

MAJ  2020

FREDAG 

1

Sidan uppdaterad 

16.00  /  31 MAJ  2020

'Om man inte

känner sin historia,

kan man inte heller känna sin nutid!'


..sagt av en finsk krigsveteran.

Klicka på bilden

21.35 / +2 i Pajala, soligt

Idag gick det faktiskt.. att sitta en stund i solen, ute. Särskilt varmt var det inte, men ändå..

Känner mig en smula nöjd när jag äntligen gick från tanke till handling och avfrostade frysen. Det kändes som en bedrift. Sorterade också bort en del kassar och kartonger som legat i ett hörn i köket alltför länge. Ska försöka åka snålskjuts på samma 'planka' och energi- utbrott som jag hade idag. /Godnatt!

Majsång 'Sköna maj, välkommen!

Text: Johan Ludvig Runeberg


Sköna maj, välkommen
till vår bygd igen!
Sköna maj, välkommen,
våra lekars vän!
Känslans gudaflamma
väcktes vid din ljusning;
jord och skyar stamma
kärlek och förtjusning;
sorgen flyr för våren,
glädje ler ur tåren,
morgonrodnad ur bekymrens moln.


Blomman låg förkolnad
under frost och snö;
höstens bleka vålnad,
gick hon nöjd att dö.
Vintern, härjarns like,
som föröder nejden
och i skövlat rike
tronar efter fejden,
satt med isad glaven
segrande på graven,
dyster själv och mörk och kall som den.


Inga strålar sänktes
på vår morgon ner,
ingen daggtår skänktes
nordens afton mer,
tills, av svaner dragen,
maj med blomsterhatten
göt sitt guld i dagen,
purpurklädde natten,
vinterns spira bräckte
och ur lossat häkte
kallade den väna Flora fram.


Nu ur lundens sköte
och ur blommans knopp
stiga dig till möte
glada offer opp.
Blott ditt lov de susa,
dessa rosenhäckar,
till din ära brusa
våra silverbäckar,
och med tacksam tunga
tusen fåglar sjunga
liksom vi:


Välkommen, sköna maj!

22.45 / +2 i Pajala

Bra början på bästa månaden! ..bra början på den riktiga vårmånaden här i norr. Lugna gator och folk beter sig som folk. 'Vi håller avståndet på tre meter, sade jag åt en farbror som jag pratade med i förbi- farten. 

Flaggan vajade framför kommunhuset och Soltorget var snötäckt så att bara övre halvor av ruschkanor och klätterställningar var synliga. Älgen med kalven stod kvar från i julas, men lamporna var inte tända. Byalivet tycks tidvis gå i slowmotion, eller så är det jag, betraktaren, som gör det. Svårt att avgöra vilket det är.    /Godnatt!

08.30 / +3 i Pajala

Ingen sol! ..trots att solen borde skina varje dag i denna månad, tycker jag :/ En så speciell månad i årshjulet som de majestatiskt exklusiva hytterna i Pariserhjulet, kon- sanaan. Våran kung Karl XVI Gustav missade maj med blott en dag!

Som sagt; ingen sol idag, men det blir nog en lugn dag som varken är dystert grå eller irriterande bländande på något vis, utan helt vanlig lagom på äkta svenskt vis ;/

23.10 / +1 i Pajala /Godnatt!

09.00 / +2 i Pajala, mulet

Så börjar också dagarna i maj  stega framåt! Det är så att man vill hoppa på bromsen som bara finns i fantasin. Två stora färggranna pedaler av vilka den ena är grön och den andra röd. En tredje mindre som är blå och symboliserar vattnet i sjöar älvar  hav, och den blå himlen. 

Och så lyftes fantasin på stora vita vingar som knappt vägde något. Vingslagen vinkade, och pricken blev mindre och mindre tills den smälte samman med himlens färger och var borta. Verkligheten hann ikapp morgonens timma, och där saknade fantasin plats.

Bara fotspåren i snön vittnade om morgonens händelser, som ingen sett, men som ändå hade skett!

22.10 / +2 i Pajala

Sverige utmärker sig igen! ..när det gäller att testa folk om de har eller har haft coronan. Våra grannländer testar för fullt medan vårt land släpar efter och ligger på slutet av listan med länder som Rumänien och liknande. Det är något fel med vårt lands ansvariga, eller så är det så fattigt att pengarna inte räcker till. De delas däremot fri-kostigt ut i världen till ett bottenlöst gap. Mindre mångfald och mindre globalism för att kunna bibehålla den av folket uppbyggda välfärden. Det måste till helt andra politiker för att styra landet på rätt kurs igen. Det är för många fanatiker som har för stor makt och litet stöd i opinionerna. Bort med dom så att skutan Sverige ska hitta rätt kurs igen!

/Godnatt!

10.00 / +5 i Pajala

En ny dag har kläckts igen ur mörkret!.. med namnet Tisdag, som i norden är uppkallad efter den fornnordiska guden Tyr, och på nordsvenska kallad Ti.  (Wikipedia) 

Inga planer är lagda för idag, så på sitt sätt hänger hela dagen som i ett dinglande snöre från taket.

Kommer ihåg när jag på jobbet satt och gjorde månadsplaner för vår enhet timme för timme. Det tog kanske en timme att spika fast den, och innehöll olika uppgifter månaden framåt för patrullverksamheten per bil, snöskoter, motorbåt, mc och även inhyrd helikopter de sista åren. Visitationer på olika ställen inom vårt område, fiske- och jaktbevakning, tillsyn av militära anläggningar och allmän tillsyn då vi åkte runt och bara hade ögonen öppna. Ibland hade vi rena polisiära uppgifter och det kallades för att ge handräckning' åt en annan myndighet, den gällde också i motsatt riktning.

Idag.. känns det nästan omöjligt att få ihop en plan åt en gråhårig gubbe, som dessutom är svår att lyfta upp och hellre vill sitta som fastlimmad i denna stol. Enda sättet tycks vara att bara sparka iväg honom.. ut uuut! :)

22.10 / +4 i Pajala

En diffus plan.. och jag rundade 'Mikkos ängar' också idag. Det blev nästan tre kilo- meter  och en medelhastighet på drygt tolv sekunder per km. Långsamheten' berodde

på slarvigt påslag och avslutning av mätaren. /Godnatt!

09.00 / +5  i Pajala

Majblomman.. som vi alla känner till, har blivit uppskjuten pga coronapandemin och ska börja säljas preliminärt den 17 september istället, höstblomman. Första gången den såldes var år 1907. Årets majblomma är orange och rosa med stänk av gult i mitten.

Istället går det att köpa en digital majblomma redan nu och pengarna går som vanligt till att motverka barnfattigdom i Sverige, som de säger på deras hemsida. Det är också barnen som säljer majblomman och förra året 'kammade de hem' 67 miljoner kronor, en ansenlig summa med dessa små blommor. Jag tycker att majblommorna var av bättre kvalitet och finare när jag var ung, men det är väl en balansering av utgifter och            insamling.  Kanske miljötänket har spelat en stor roll att de övergivit plastblommorna.    Ska lyssna på 'Ring P1' :)       - Ha en god dag!                                                                  Digital.majblomma.2020

22.10 / +4 i Pajala

Solstolar ut ur vinterförvaringen! ..för nu är det så pass snöfritt på uteplatsen att man kan sitta där, om man inte är alltför frusen av sig.

Det blir lätt ganska varmt där mot södra väggen när solen brassar på. Annars finns det mycket snö kvar överallt.

/Godnatt!

09.00 / +5 i Pajala

Ingen vill nog sitta ute idag! ..för det blåser så det dånar och plåten skramlar på taket. Det är'skorstenen' för ventilationen som alltid lever om när det blåser hårt.

Solen är dock en tröst som kör med full effekt, ännu kanske lite långt borta, men.. vi åker närmare midsommaren med väldans fart, känns det som :/

Vet inte ännu om det har hänt något särskilt ute i världen eller hur coronan har härjat inatt. Undviker nyheter och alla ljud så här på morgonen mitt i 'uppvaknings- och upp- dateringsproceduren :) Senare under dagen kan man inte undvika att 'världen' trampar på en.. :/

22.30 / +-0 i Pajala

Gäzpar.. och ska koppla ner här för idag! Imorgon är en ny dag och nya friska tag, ska vi se. En bybo var till mig och vi höll avståndet och satt ute i det småkalla vädret. 

/Godnatt!

09.15 / +1 i Pajala, solig morgon

Mm.. så gott morgonkaffe! ..och en bulle kvar från gårdagen. Solig morgon, och det hör man också av att grannarna redan bökar ute. Människor är som småfåglar; de kvittrar när det är soligt och fint väder ;) Jag har inte hunnit kvittra ännu, och det är väl frågan om jag kommer att göra det heller; är ju en tyst typ av naturen :/


'Nu är det lördag igen och här satt jag och deppa,
jag tyckte allting verka' meningslöst
Men just då ringde en rar liten flicka
Och mitt problem var löst.'                         /Flamingokvintetten


Nåja,  en sådan här morgon ska man inte sitta och deppa, och kanske skulle jag höra fåglarna sjunga om jag öppnade dörren ut.

Men först.. ska jag så klart ladda påtåren för att få lite mer styrka och kraft.. :)

23.05 / -2 i Pajala

Ja, en lördag som var! ..och försökte sitta ute i solen, men det blåste hårt och kallt från norr. Grannen försökte snabba på sommarens antåg genom att skotta bort snö- högar, men det hjälper nog föga, sade jag, det är solens jobb :)

Försökt driva tiden med lite småplock och minipyssel, fast tiden går ändå, även om

man bara sitter med händerna i kors och drivet nollställt :/ Godnatt!

Torneälven vid södra bron i Pajala den 16 maj 2020

Farligt snöras från taket i Muodoslompolo >

Foto: RK-20

Tidigare månaders bloggar hittar du under fliken ARKIVET här ovan.

2

MAJ  2020

LÖRDAG 

3

MAJ  2020

SÖNDAG 

Bensin och dieselpriserna 3 maj

i Pajala på OK och st1 >

4

MAJ  2020

MÅNDAG 

08.00 / +3 i Pajala

'Det är mååndagmorgon..' och allting känns nyvaket och stelt. Vädret är grått och regnigt, snön smälter med turbon på. Snart fylls vattnet i de upplogade sparkstöttingfårorna som plogats upp på Torneälvens is. 'Sparksäsongen' lär sedan vara över. En islossning med dunder och brak väntas.

- Gääzp och godmorgon! ..i en ny veckas början.

22.30 / +4 i Pajala

Har dagarna blivit längre! ..eller är det bara tiden som går långsammare nu med coronaspöket hängandes över oss, och begränsande? Men dagarna blir ljusare och ljusare fast timmarna är lika mång och lika långa. /Godnatt!

Meddelande

Skriv ditt namn

din e-postadress

och meddelande.

Tryck på skicka

Ditt meddelande

kommer till min

e-post och ingen

annan kan läsa det.

Meddelande

Skriv ditt namn

din e-postadress

och meddelande.

Tryck på skicka

Ditt meddelande

kommer till min

e-post och ingen

annan kan läsa det.

5

MAJ  2020

TISDAG 

Majblomma 2017

6

MAJ  2020

ONSDAG 

Så här mycket bränsle drar ett långdistans- plan    Se här..

7

MAJ  2020

TORSDAG 

8/5

8

MAJ  2020

FREDAG 

Freeedag!

09.30 / +3 i Pajala

''Det var en gång...!' ..så började många sagor förr om åren, idag kanske de inte börjar på det sättet, vad vet jag. Ett liv är som en saga; och idag fyller Dagny 108 år, Grattis! ..om jag inte är fel underrättad, men jag tror att det är så.


'Vem vet? Inte du, vem vet? Inte jag
Vi vet ingenting nu, vi vet inget idag
Vem vet? Inte du, vem vet? Inte jag
Vi vet ingenting nu, vi vet inget idag'     

/Lisa Ekdal


Det har inte plingat på dörren på månader, men just för en stund sedan gjorde det det, och jag hoppade till och undrade. En glad överraskning blev det när min matbeställning stod i kassar på bron. De var tidigare nu än.. tidigare.  Det var bra!

Nu fortsätter jag att lyssna på vad svenska folket har på hjärtat i 'Ring P1.'

21.30 / +4 i Pajala

Så fyllde man år igen! Jag hann  ikapp Rolle igen, för han spurtade iväg för ca en månad sedan. Men nu är jag ifatt igen, som sagt :/

Annars.. en späckad dag, lite överdrivet beskrivet, men en trevlig dag. Man kan inte få nog av födelsedagar, för då får man stå i centrum under en enda dag på hela året :) Godnatt!

9

MAJ  2020

LÖRDAG 

10

MAJ  2020

SÖNDAG 

08.30 / +1 i Pajala, snöar

Snöar för fullt :( ..inte kul! Annat än vad det var igår med sol.

Inget att göra åt, utan bara bita ihop och svälja vädret :/

                                                                   21.30 / +1 i Pajala

                                                    Snöat nästan hela dagen ;(

                                                    ..men envisades i alla fall att

                                                    ta en kortare promenad runt

                                                    byn. Mycket teve och Netflix                                                      på eftermiddagen och kvällen

                                                    så snart når dom upp i halsen

                                                               /Godnatt!

                                                

11

MAJ  2020

MÅNDAG 

09.30 / +1 i Pajala, soligt

Lyssnar på.. när svenska folket ringer till radion och har olika åsikter om det ena och det andra. Nu handlar de flesta sam- talen om Covid-19, och det är förståeligt.

22.20 / +-0 i Pajala

Några sociala kontakter på avstånd idag! ..växlade några  ord med grannar och mötte ett par bekanta under promenaden.  Gick längs Strandvägen

och kollade isläget som inte

hade förändrats nämnvärt. Lite

mörkare längs sparkbanorna

som plogats upp och några små

vakar nära stranden. Om nätter-

na fortsätter att vara minus så

håller isen längre. /Godnatt!                                        

Översnöade utemöbler och plastblommor i Pajala.

<<Koltrasten med gula näbben

har kommit till Muodoslompolo >>

Foto: R Kostet

12

MAJ  2020

TISDAG 

08.30 / +3 i Pajala, soligt

Godmorgon! Skriver senare för

jag måste få i mig kaffe innan

jag kan tänka någotsånär klart :/

21.00 / +2 i Pajala

Dagarna rinner iväg.. som is-

flaken i Torneälven snart. Vid 

södra bron har isen försvunnit

stort och brett, trots att det

inte varit någon värme.

Det blåste från norr också idag,

men solen gjorde sitt bästa.

Försökt driva timmarna med att

lyssna på musik, bland annat. 

Sett några filmer på eftermidd-

agarna. Ute har det varit  för

kallt att sitta längre stunder.

Det var den tisdagen..                               

&

13

MAJ  2020

ONSDAG 

10.30 / +5 i Pajala, soligt

Sov färdigt!  ..innan jag hopp- ade upp och tog tag i mina morgonrutiner. Greppet höll och koppen ångar bredvid. Allt är lugnt! ;)

Fått en solig onsdag serverad och frågan är hur jag ska för- valta den på ett klokt sätt? Förmiddagen är ju redan 'plockad', så gott som, så jag får väl sikta mig in och koncen- trera mig på eftermiddags- timmarna istället :/

22.30 / +-0 i Pajala

Nu hopp i säng och läsa tills

John Blund... /Godnatt!


PS!  13.15 Snöar ymnigt just nu >                

M

Meddelande

Skriv ditt namn

din e-postadress

och meddelande.

Tryck på skicka

Ditt meddelande

kommer till min

e-post och ingen

annan kan läsa det.

14

MAJ  2020

TORSDAG 

13.15 / +3 i Pajala, soligt

Jag har slutat lyssna.. på ny- heter för de kommer så mycket motsägande uppgifter och det visar på att det egentligen är ingen som vet. Annars också är det samma rabblande och boll- ande med osäkra bollar :/

Det anser jag vara sunt, men sedan om det kommer 'tvätt-

äkta nyheter' så spetsar också jag mina öron och tar del. 

Det är nog ett måste att man ska ha någotslags filter i öro-

nen som filtrerar bort sådant som bara är bubbel. 

Har dock ett minne av att jag

då och då fått höra om det, även långt före coronatiden. :/

- Ha en god torsdag och plättdag!   

21.45 / +3 i Pajala

Det blev plättar till middag och det blev för många, som vanligt ;(

Idag är det över 3500 döda i corona i vårt land, och man börjar undra lite smått när detta tal jämförs med våra grannländer och andra länder. Vi är på sjätte plats i 'förlorarligan.' och det är på gränsen till genant för de ansvariga. Eftermälet blir inte nådigt om inte resultatet förändras /Godnatt!

15

MAJ  2020

FREDAG 

21.15 / +3 i Pajala

Mitt i maj! ..och blir knottrig i huden när jag tänker på hur fort morgonen med den första snön på hösten närmar sig. Dagarna och tiden lär gå ännu fortare under sommarmånaderna. 

Stängde 'bildburken' i hörnet, kikade bara en stund på Lasse Åbergs porträttering, det var lite kul att se tillbaka på hans produktion. I övrigt var det bara de vanliga svt-serierna och kändispartyn som mest låter som när grammofonnålen fastnade på en gammal vev-garmmofon. Den bara.. Den bara.. Den bara..  /Godnatt!

Meddelande

Skriv ditt namn

din e-postadress

och meddelande.

Tryck på skicka

Ditt meddelande

kommer till min

e-post och ingen

annan kan läsa det.

16

MAJ  2020

LÖRDAG 

16.40 / +3 i Pajala

Som en dag i april! ..konsta- terade jag och en man som jag mötte under min promenad idag till södra bron. Stannade till faktiskt fyra gånger och pratade med fem mer eller mindre bek- anta. Den kalla blåsten och co- ronan verkar vara på allas läpp- ar i vår. Lite hopp kunde jag ge när jag 'spådde' att viruset skulle plötsligt bara försvinna på ett märkligt sätt. Givetvis hade jag ett citat från en bok bakom örat 'End of days Author' Sylvia Browne, utgiven 1981.

Nu återstår att se med spänning om förutsägelsen slår in.

I övrigt.. har denna lördag varit lik många andra dagar som passerat utan större möda, kan man säga.

Heja Norge!

Mitt barnbarn Sunniva firar med familjen  Norges nationaldag.

17

MAJ  2020

SÖNDAG 

14.45 / +5 i Pajala

Senare.. och det blev senare:

Kom just från min promenad; den kortare versionen i centrum

En del folk ute, men fler bilar som är i farten. 

Såg att äntligen har Torneälv- ens is börjat mörkna. Imorgon sägs det vara en av märkesdagarna: Erkki turkki päällä, eller Erik med pälsen på. Det kan mycket väl stämma.

- Ha en god 'Syttende mai!


23.30 / +1 i Pajala /Godnatt!

..eller hur?

18

MAJ  2020

MÅNDAG 

09.00 / +3 i Pajala, soligt

Läget i landet? Ingen aning för jag har inte släppt in varken Sverige eller världen. Är helt ovetandes om situationen utan- för den innersta ringen på ca femtiometer i diameter. Jag har inte släppt in världen ännu,

men jag ska lyssna på 'Ring P1' halvtio och då måste jag slå på radion :/

Rent visuellt.. verkar dagen bli fin, solen skiner och gräsmatt- an utanför fönstret visar tecken till grönska. Erik har namnsdag, och det innebär enligt gammalt talesätt att Erik går med päls på idag. Det stämmer nog ganska bra när det gäller utetemperaturen.

19

MAJ  2020

TISDAG 

21.10/ +2 i Pajala

Coronan skördar offer! ..fast det är en viss nedgång i antalet avlidna i vårt land den senaste tiden. Ändå ligger Sverige i topp på den listan bland andra europeiska länder. Den sk flock immuniteten, som svenskarna hoppades mycket på med sin avvikande hållning till pandemin ,verkar inte ge det resultat som man hoppades på.

Tänkte.. om en vattenkran sprutar för fullt och källar- rummen håller på att få över- svämning, så försöker man väl stoppa flödet för att få kontroll över vattennivån och få det att vända tills golvbrunnen orkar svälja.

Lars Christers

DKW AU 1000

med 3-cylindrig tvåtakts motor, egen tändspole för varje cylinder, kylfläkten fungerade också som kupévärmefläkt (blåste svagare vid tomgång)

Bara en tanke som slog mig när jag var på promenad i det vackra vädret idag.

Tänkte också på det starka fördömandet från visst håll över vårt grannlands stängning av gränsen som stoppade folk att pendla mellan våra länder. Ett resolut handlande i nödens stund och ett absolut effektivt sätt att stoppa virusets spridning.

Om valet står mellan att handla i en hotfull situa- tion, eller att sätta sig att leta efter tillämpliga para- grafer bara för paragraf- ernas skull så.. är självklart det första alternativet det bästa sättet :/ Godnatt!

Vackra vyer från kiruna- fjällen är nog kryddan i serien, inte så mycket handling av vilka det snarare är översvämning på hela tiden i medierna.

Kollar istället på verkliga händelser som faktiskt har hänt på riktigt. 

Ikväll satt jag faktiskt och tittade på halva programmet om den kidnappade pojken. En skum händelseutveckling där vissa parter har drabb- ats av vanföreställningar och andra låga drivkrafter. /Godnatt!

Samtidigt som samma mass- medier är tysta som mössen om det raskt ökande våld- täktsfallen i Sverige. Enligt Brå:s senaste rapport för 2019 hade antalet stigit med tio procent och var över 8000 rapporterade fall för

förra året.

Varför är det ingen upp- ståndelse kring denna råa brottslighet mot tjejer och kvinnor? Det måste väl finnas en orsak till att medierna, de trofasta, inte vill ta i problemet, och Morgan Johansson gör allt för att försöka skönmåla den karga verkligheten. För bara ett antal år sedan var våldtäkterna i Sverige sällsynta, liksom morden. 

Enligt Morgan Johansson begicks det fler mord i Sverige för trettio år sedan, än idag! Det är för 'tjockt' för att rymmas i min skalle. Från polishåll har jag hört att det var sällsynt med mord på den tiden, jämfört med idag när det är 'vardagsmat'.

En upprörd man ringde just in till 'Ring P1' och undrade hur det kommer sig att vi i Sverige, som lever efter en heltäckande  försiktighetsprincip' sedan länge med bilbälten och nästan sover med cykelhjälmen på, är så slappa när det gäller corona- virusets spridning?!

 Sedan var det mycket upprörda känslor om prostitutionen som blommat upp, och några tyckte tvärtom att staten inte borde  lägga sina fingrar mellan två människor som 'älskar.'

Så åsikterna går isär som..

21.30 / +17 i Pajala, kvällssol /Godnatt!

Regnat inatt!

Såg andra delen av 'Dokument inifrån' som handlar om en pappa som kämpar för att få sin son tillbaka. 

Fabricerade lögner sprids ut om pappan av en organisation BRY som saluför sig som en seriös organisation för barnens rätt och istället borde kämpa för rättvisa och inte för anarki.  

En otrolig skildring om hur det kan bli när kvinnors hämndbegär och 'jaktinstinkt' tar över- handen i rättssak!

/Godnatt!

En mot alla hot välgarderad man hälsade på hos mig på uteplatsen idag. 

Kan ha varit ett sk. UFO eller liknande oidentifierad varelse möjligen :)

Idag begravdes min gode vän och fd. kollega, Henry Svarvfare,  i Pajala kyrka.

Må han vila i frid!

OBS! Scrolla  neråt för

större bild.

Rikedom är som havs-

vatten;

Ju mer man dricker

desto törstigare blir man.

Arhtur Schopenhauer

MAJ  2020

TORSDAG      Kristi himmelfärdsdag

MAJ  2020

LÖRDAG         Pingstafton

MAJ  2020

SÖNDAG         Pingstdag

Min allra första bil som jag köpte för pengar som jag tjänat i flottningen samma vår. En Audi AU 1000 -62 (DKW:en på bilden är lite äldre,för min hade en vinklad framruta). Jag har för mig att jag betalade 600 kr för bilen som stod i vårt garage när jag kom hem efter flottningen. Mina bröder hade 'levererat' bilen.

Det var en mycket bra och pålitlig bil och mycket kul hann jag och mina polare ha med den när vi raggade på finska sidan om älven. Men plötsligt blev det slut med raggningen och jag muckade samtidigt.

Bilden föreställer någon annan ägare på en veteranbilsut- ställning någonstans, tidnings-bild.

20

MAJ  2020

ONSDAG 

09.45 / +1 i Pajala, växlande

Morgonrutinerna tar vid! ..och förberedelserna för dagen tar sin början ;) Att öppna denna sida och att hämta ett par koppar ångande kaffe, kasta nostalgiska blickar på bilen i bilden bredvid ;/ Förresten, hade den ett smeknamn bland ungdomen där vi raggade, och det var 'ylioppilaslakki' eller översatt 'studentmössan'. Med lite fantasi kunde man kanske tänka sig det, färgerna i alla fall. Nåja, synd bara att min fina bil hamnade någon annanstans när jag bytte bort den :(

21.30 / +3 i Pajala

Jag är nog för mycket 'torris' för att sitta och glo på 'Rebecka Martinsson' deckaren. Något som Åsa Larsson har totat ihop i sin fantasi. 

Nåja, om det skänker lite spänn- ing och underhållning åt några coronapinade så är det väl bra.

Men med denna modernare vindruta med vinkel vid dörren.

Baktill var den snygg med panorama bakrutan.

OBS! Tidnings- och Googlebilder.

21

10.00 / +5 i Pajala, växlande sol och moln

Kristi himmelfärdsdag! ..en röd dag!

Kristi himmelsfärdsdag, förr även Helgetorsdag, är en helgdag inom kristendomen. Det är dagen då Jesus efter upp- ståndelsen enligt Nya Testa- mentet lämnade jorden, och fördes upp till himlen inför elva av apostlarna och har firats sedan 300-talet. Dagen infaller 39 dagar efter påskdagen. Wikipedia


Vädret växlar från halvklart till klart och soligt. Vi får se var roulettkulan stannar för idag.

Kristi Himmelfärds dag

20.45 / +8 i Pajala

Pk-medierna har frossat i fallet Paola Robertos 'otur' när han första och enda gången i sitt liv skulle köpa sex så råkade polisen göra tillslag just på den adressen i Stockholm. Vilken himla otur han måste haft. Enda gången och då slår 'rått- fällan' ordentligt på fingrarna:/ 

För vi måste väl tro på vad 'massmediekändisen' säger. Gör du det?

Nej ser du; politikerna spelar alltid i sin egen påse och gör allt för att rättfärdiga sin politik. Offren är som spelknappar i deras cyniska spel, om de inte råkar heta Paolo Roberto eller något annat som kan förädlas till politisk kråkmat på det offentliga altaret. Offren höjs antingen till skyarna för att plocka politiska poäng, eller tigs till intet för att skydda sina misstag eller medvetna målsättningar. /Sov gott!

22

MAJ  2020

LÖRDAG    

Äääntligen fredag! ..kan man väl låtsas utbrista, fast ärligt, tycker jag att det är fredag lika ofta som man hinner blinka med ögat. Möjligen lite överdrivet sagt, men.. så är det för en 'joutilas' som jag. Fast egentligen är jag inte sysslolös för...

skulle jag vela så skulle det finnas hur mycket

som helst att göra sådant  som också överlever

ogjort :/ 

Igår satt jag faktiskt ute och solade mig ganska

länge.. tills ansiktet började kännas som medium

stekt. Det var varmt i solen och i lä för den elaka

nordanvindens andedräkt. Kanske blir det ännu

varmare idag, vi får se.


- Ha en god fredag!

Det är inte över än!

Översta bilden:

Båda utan munskydd 90%

Andra bilden:

Den hostande inget munskydd 70%

Tredje bilden:

Den hostande med munskydd 5%

Nedersta bilden:

Båda med munskydd 1,5% risk för smitta.

23

Sol Sol Sol, värme! ..satt faktiskt ute i solen nyss och det var precis lagomt vamt och lagomt lä från nordanvindens brutala puffar och smekningar. När jag sade åt en lulebo i telefon att 'mina' gräsmattor grönskar för fullt så hörde jag att han inte riktigt trodde på det. Därför ska jag sätta ut bildbeviset här taget för en halvtimme sedan. För det är sant! :/

20.15 / +12 i Pajala, solen på väg ner

Är Paolo Roberto den värsta skurken? ..som det låter nu, när allt som har med honom eller hans namn att göra plockas bort, spagettin tas bort från butikshyllorna, hans böcker plockas bort, sparkas från sitt jobb, sina uppdrag, osv. osv..

Det börjar likna en riktig äkta svensk häxjakt och totalt nitande 'mosande' av en person som lyckats komma upp från sitt tidigare osunda liv som verkligen stod i kontrast med söndags- skolan. Den svenska skenheligheten med lynchyxan i högsta läget, och dessutom osäkrad, är upphöjd till attack igen!

Jag läste just en krönika skriven av Expressens kulturchef, Karin Olsson, och den var väldigt bra genomtänkt och skriven. Även hon undrade om det var rimligt att för en i lagens mening liten sak, med tanke på den låga påföljden, förstöra en människas hela existensmöjlighet. Inget våld verkar ha utförts av gärningsmannen och tjejen har förmodligen inte heller försökt göra något motstånd, vilket är förståeligt i hennes läge

Tänk om dessa samma 'moralens väktare' skulle satsa lika mycket krut och hat på exempelvis alla grova våldtäkter (över 8350 år 2019 enligt Brå. + alla oanmälda) på helt oskyldiga kvinnor och tjejer, alla rånen på våra ungdomar och andra grova brott som är vanligt förekommande idag i vårt samhälle. Då skulle jag berömma och stödja de tappra som tyvärr lyser med total frånvaro från gatornas protestkörer och från debattarenorna i teveljusens sken? Vad är egentligen skillnaden, annat än att det förekommer rent våld.. i våldtäkterna, rånen..? Jag begriper inte. Åtminstonen lite propotioner borde det ändå finnas!

Självklart inte.. försvarar jag att någon utnyttjas på detta sätt när den andra befinner sig i underläge, som förutsätts i detta fall, som i förlängningen igen utnyttjas för helt andra intressen.

/Godnatt!

- Ett osäkert ansikte utstrålar äkthet - ett tvärsäkert förråder sig självt!  /RL

24

MAJ  2020

SÖNDAG    

- Det krävs mod

för att våga vara

lite barnslig ibland! 

/RL

10.30 / +15,5 i Pajala

Det är en solig härlig söndag! ..som gör att grannarna redan har varit ute och kacklat. En annan som har slafat ända tills nu måste vara ett udda exemplar i kvarteret :) ..men så gick jag och lade mig först vid ett-tiden, inte efter nio. Det var kanske det där vinglaset som bidrog till den goda sömnen? Dessutom var flaskan märkt med GW:s snygga etikett :/

Nåja, spelar inte så stor roll i dessa coronatider, livet är inte detsamma som det har varit. Hörde av en vän i Finland att ett bekant par hade nyligen flyttat till Stockholm, mannen hade fått corona och avlidit nyligen, och nu var kvinnan också sjuk i samma. Det är en smitta som inte är att leka med!


Men nu skiner Solen i alla fall och försöker muntra upp oss så gott den kan. Tänk om denna pandemi hade drabbat oss istället i höstmörkret; vilken stor skillnad hade det inte varit då? 

Eller.. kanske det hade varit lättare att hantera därför att man dras/lockas inte ut lika hårt som på våren och sommaren? 

23.15 / +9 i Pajala

Brände mig nästan i solen! Suttit ute  och solat mig och druckit kaffe med ett par grannar. Solen tar väldigt snabbt nu och lämnar spår efter sig; Den rackar´n :)

Det tar också på krafterna att sitta ovant i solen för länge, så jag somnade och sov en stund på sena eftermiddagen. Det gav ny energi direkt. Annars brukar jag inte "ha tid att sova" på dagen :/ Godnatt!

25

MAJ  2020

MÅNDAG    

08.15 / +14,6 i Pajala, soligt väder

Det är måndagmorgon! ..fast det egentligen inte spelar större roll vad det är för dag. En skillnad är dock för både lördag och söndagmorgon hör man inte ett ljud, men på måndagsmorgnar och andra vardagsmorgnar när jobben rullar igång, maskiner som brummar på industriområdet, och särskilt pipet när maskiner backar :) 

Sådant stör mig inte utan snarare är det som samhällets 'blodomlopp' kommit igång igen, ett livstecken när hjulen har återigen börjat rulla.

Ögnade snabbt igenom första rubrikerna i Expressen och under Extra skrev det att en ledande moderat åkt fast för sexköp på en lyxbordell i Kungsbacka. Han blev kickad direkt från sina uppdrag och måtte han ha bittert ångrat sin 'otur'. 

..för jag tror inte ett dugg på att det var första och enda gången de besökt damerna och haft sådan 'himla otur' att polisrazzian slog till just då. Att gå på bordell är mer en vana än en engångsföreteelse, tror jag :/

Nåja, nu passar självklart vissa politiker på att plocka billiga poäng och kräva hårdare straff och ovillkorlig fängelse på skalan, och det är väl också en slags prostitution.. så länge de inte högljudligt fördömer alla våld.. våld.. våldtäkter som begås hela tiden i vårt land. Varför denna enorma skillnad?

22.35 / +11,6 i Pajala

Bilade till Kengisforsen en vända! ..för att kolla hur vatten-ståndet och vågorna var. Ännu var det ganska lugnt men om

värmen fortsätter så blir det annat för då börjar forsen dåna och urberget dallra.  /Godnatt!

Glöm inte bilbältet i bilen,

eller cykelhjälmen när du cyklar,

men i sängen räcker det med

att ha  huvudet mellan två kuddar!

26

MAJ  2020

TISDAG    

10.00 / +18,1 i Pajala, soligt väder

Och Solen fortsätter att skina! ..och strö en massa vitaminer på oss alla kryp på denna jord. Utan Sol skulle det inte finnas något liv, inga småfåglar, ekorrar, kråkor eller blommor... Därför tror jag att det är Solen som är världens Gud, och den som inte vill tro på den kan gömma sig eller dra en svart plastkasse över  huvudet :) 


Men nu.. ska jag ut i Solen, min Gud, och kanske växla några ord med den, för det är ju fullt möjligt eftersom jag kan se Honom, för självklart är Solen en Han. Kan inte tänka mig annat för Han går ju på uran och atomkraft :/

Nu slutar jag svamla och...

Vårens första mask- rosor i blom på min gräsmatta.

27

MAJ  2020

ONSDAG    

10.20 / +10 i Pajala, mulet väder

Solen tvekar och velar! ..kikar fram och backar, och kikar fram.. Bestäm nu!

Grannen knackade på veranda- fönstret och kom med en påse varma goda bullar till mig. 'Redan bakat', sade jag och tackade. Själv hade jag knappt hunnit vakna och bli klar i huvudet :)

Idag.. vet jag inte vad jag ska hitta på, men det blir väl samma vanliga.. att inte göra så mycket som avviker från det jag brukar göra :/

22.30/ +12 i Pajala

Tänk vilken häxjakt det kan bli på mannen när kvinnan kidnappar deras son som mannen fått vårdnaden om.

28

MAJ  2020

TORSDAG   

20.45/ +11 i Pajala

Covid-19 skördar liv! ..och i dagsläget är antalet avlidna rekord många jämfört med våra grannländer och även globalt.

Nu har även oppositionsparti- erna lyft bladet ur munnen och kommer med skarp kritik mot regeringen och deras hantering av den ytterst allvarliga krisen.

Det är inte första gången som Sverige urskiljer sig tydligt från andra länder åt det negativa hållet, vad det nu kan bero på.

I övrigt.. fick jag gäster idag och vi fikade tryggt med rejäla av- stånd på uteplatsen. Några små passerande moln skymde solen då och då, och då passade nordanvinden på att nypa till  :/

29

MAJ  2020

FREDAG   

10.00/ +10 i Pajala, mulet

Helt obegripligt! ..när vanligt folk undrar varför man i vårt land avråds av expertisen att bära munskydd, medan nästan hela världens befolkning gör det. Redan sunda förnuftet säger att viruset inte kan flyga obehindrat genom ett mun- skydd. Återigen går Sverige sin egen väg, medan världen går 'sunda förnuftets väg'. Det börjar lukta prestigetänk och 'veta bäst' envishet.

Det vore acceptabelt om resultatet slog alla andras med det omvända från dagens siffror, men så är det inte.

Ja vi får hoppas att en dag hinner sunda förnuftet ikapp även de svenska experterna.

Frågan är kanske mer kompli- cerad och kan inte sägas ut,

vad vet jag?

22.20 / +9,8 i Pajala

Stängt teven.. för längesedan. Orkar inte se struntprogram som de flesta är under vecko- sluten. Ska ta 'plattan' igen  när jag lägger mig och lyssna på historiska intressanta saker. /Godnatt!

MAJ  2020

FREDAG 

..för tusan!

Bilder nedan:

Torneälvens is har smitit  iväg ner mot Bottenhavet.

30

16.40 / +15,4  i Pajala, Soligt

Kan det vara sant? ..det som Aftonbladets (förre) chefredak- tör Lena Melin skrev om den socialdemokratiska partiledaren att han var helt osynlig i coronadebatten som lite smått har börjat öppna sig. Nu först kommer kritiken fram om hur illa regeringen har skött den allvarligkrisen som skördat tusentals människors liv och fortsätter att skörda liv varje timme och dygn.

Därför antar jag att Lena Melin har gått i pension eller något när tungan för det verkliga livet börjat lossna och verkligheten också nått hennes intellekt. 

Nåja, jag kan ju ha fel och hon fortfarande sitter kvar, men då måste hon ha drabbats av någon omvälvande insikt om världen utanför kvällsblaskans, vad vet jag :/


- Ha en god dag!


Jag har lyssnat tidigare på några intervjuer som Swebb TV:s Wigert gjort med olika personer och inte funnit att de intervjuade skulle ha styrts på något sätt. De har fått berätta sina berättelser och åsikter på deras eget sätt. 

Wigert är en bra intervjuare att han låter personerna berätta utan att störa för mycket med frågor. Inte som i Svt och SR där programledarna hackar sönder med onödiga motfrågor hela tiden för att 'balansera' politiskt, eller vet inte varför. Det är också ett sätt som bara görs i Sverige. Exempelvis i finsk radio eller tv hör man aldrig en liknande störande 'balansering, exv: om den utfrågade säger vit så tillägger programledaren; 'De kan också vara svarta eller blåa', typ. Haha

Det gör.. att de svenska intervjuerna blir så 'onatur- liga' på något vis :/

Nog om detta!


Vårt Sverige behöver en nystart med fritänkande lyhörda ledare i spetsen!'


Vågar man inte lyssna på motargumenten, så blir man hjärntvättad snabbt!

Se Kabbellekorna

31

07.10 / +19  i Pajala, Soligt

Det blir en varm dag! ..och den sista dagen för majmånad denna gång. Vattenmängderna kommer att stiga med oanad kraft, spår jag :) ..och andra också för den delen. Vi får se!

21.45 / +17,2 i Pajala

Dags att stoppa.. majmånaden i arkivet och ta an den nya riktiga sommarmånaden, juni.

Det har varit några riktigt varma och fina dagar nu, snön smälter och vattnet stiger snabbt, vilket kanske bromsas igen om kommande dagar blir svalare. Vi får se! /Godnatt!

Meddelande

Skriv ditt namn

din e-postadress

och meddelande.

Tryck på skicka

Ditt meddelande

kommer till min

e-post och ingen

annan kan läsa det.

 
 
 
 

Det var det, jag menar,

det var majmånad!

11.45 / +5  i Pajala, solsken

Översvämning i Ruostejänkkä.

Foto: RK-20

Till nya sidan

Vårt samhälle

Tack, för att du besökte

min nya hemsida www.norrmix.nu

Till gamla bloggen

'Det ee sommar i Norrland, tjohoo..!'

En spåmann skrev dette i 1984.
Dette er hentet fra en bok: End

of the days.

Av Sylvia Brown. En Soothsayer skrev detta 1984, lgh 

Detta hämtas från en bok: än av dagarna. Av Sylvia Brown.

'Bortom Rostmyrens källor'  år 2000


'De tusen fotspåren' år 2003


'Blåtiran'  år 2006

Köper boken:

Om någon har min första bok och den är i bra skick och vb är villig att sälja den så köper jag för ett överenskommet pris plus ev porto vid utskick.

Lånade ut mitt sista ex för ett antal år sedan som jag  inte fått tillbaka, så jag tänkte ifall någon har tröttnat på att ha boken så köper jag?


Epost: mixarense@gmail.com