BLOGG.feb2020

FEBRUARI 2020

LÖRDAG

-9

1

Sidan uppdaterad 

10.00 / 29  februari  2020

09.30 / -9 i Pajala, gråmulet väder

Så är vi inne i februari!  Mycket har redan hunnit ske detta nådens år 2020, trots att vi bara hunnit en liten bit på vägen. Man kan inte säga att vi fortsatt bygget' av det fina samhället som vi en gång haft, utan snarare verkar det som att 'vi' fortsätter raserandet av det. Tråkigt nog har så många 'stjärnor' på vår himmel slocknat och blivit istället till mörka prickar. Det gäller så klart inte..

Det är inte bara Zlatan som står som staty medan han lever, för denna bild föreställer mig som staty vid Kengisforsens enorma vårvågsrullning! :/

Foto: Elisabeth Pemer

Trettio dagar har november, april juni och september. Tjugoåtta en allen.

Alla de övriga trettioen.

..bara vårt land utan det verkar vara lika rörigt överallt på vår jord. De eviga krigen fortsätter och lämnar efter sig svält och elände. Klimathotet hänger ovan oss som ett svart spöke, och inte nog med det när det så kallade Coronaviruset sprids över större delar av vårt jordklot med dagars fart.

Det enorma och många gånger onödiga lyxresandet är inte bara en klimatfråga utan även ett effektivt transportsätt för farliga sjukdomar att snabbt spridas över jorden oavsett gränser och bommar som förhinder. 

Kinas snabba och effektiva agerande rosas av världshälsomyndigheter och.. Kanske en diktatur har en poäng där om diktatorn råkar se faran även för sig själv. Demokratiernas svaghet i liknande situationer är alla 'kvarnarnas kamp och malande innan det kan fattas snabba och effektiva beslut.

22.20 / -9 i Pajala

Inte mycket.. som har hänt här ikväll, lite teve, god mat och småpulande med ett och annat. Såg en film med Tom Hawk på finsk teve om flygplanshaveriet på Hudsonfloden, alla klarade sig helskinnade, över 150 personer. En mirakel-landning på vatten. Minns ni den? /Godnatt!

FEBRUARI 2020

SÖNDAG

-7

10.30 / -9 i Pajala, gråmulet väder

Inte hunnit med mycket ännu! ..och det gör man inte när man sover halva dagen, men ack så skönt att få betala av sina sömnskulder som blivit denna snart avslutade vecka. Vill bara sitta och morgonmysa i fred med min brun- ärgade kaffekopp, lyssna på finska motsvarande radioprogram till svenska 'Ring P1' som inte går på lördagar eller söndagar, men det finska sänds bara på söndagar, dit folk från Finland får ringa och gnälla på det ena och det andra. Där programledaren inte är lika hårt styrd som i den svenska motsvarigheten, där allt måste motsägas och balanseras. Därför blir det hackigt och söndermalt av programledaren, tyvärr. Så blir det när det tramsas för mycket! Kanske med fördel skulle en robot sköta programledningen 'bättre? :/

22.30 / -10 i Pajala

'Överklassmördaren', en serie om ett riktigt mordfall i amerika på 80-talet där mördaren var en kille från överklassen. En tjej bragdes om livet i en park sent på kvällen efter att de två träffats på en krog tidigare samma kväll. /Godnatt!

3

FEBRUARI 2020

MÅNDAG

-6

07.30 / -6 i Pajala

Blev väckt igen.. före sex av att hemtjänstens dieselbil dundrade framför min ytterdörr och under mitt sovrumsfönster. Somnade någongång före tre efter att de varit två gånger innan på natten. Det börjar bli ett elände när de inte parkerar bilen där de ska och låter bilarna gå på tomgång hela tiden. De gånger jag sagt till dom så har det varit lite lugnare ett par dagar för att sedan återgå igen till det 'onormala.' (Tänk er själva med en dieselbil dunkande och luktande just utanför ert sovrumsfönster flera gånger på natten):

Tanken har slagit mig, att jag skulle flytta och bli en enstöring på något lugnt ställe där jag slipper folk. Jag är egentligen en superlat men kreativ skapare och drömmare som sitter och väntar på sparken i baken. Samtidigt som jag egentligen vill ha folk runt omkring mig, men på lååångarms avstånd. Särskilt nu i dessa virustider :/


Nej, nu ska jag koka mitt morgonkaffe och sluta svamla. Ingen idé att försöka somna om för en morgontupplur, är för vaken redan. Men det är ett elände att 'omges av idioter', som Thomas Eriksson skriver i sin bok. Eller som när Bettan klagar över sina väninnor som draaar i henne hela tiden, så brukar jag säga;

'Ja du Bettan, det är ett elände att ha vänner! :)

Eller när min syrra klagade över att hon hade ont någonstans och att 'hon säkert snart skulle dö', mest på skoj förstås, så brukade min käre svåger trösta henne och säga:

'Nä du Gerda Maria, du ska inte tro att elaka kärringar dör så lätt!' ..minns jag.

22.05 / -17 i Pajala

Det blev en tupplur i alla fall på fm! Kände att jag hade fått för lite sömn på natten. Lunchpromenaden blev runt byn medan solen låg på ryggen och faktiskt värmde en smula, tyckte jag. Det kan också ha varit inbillning. /Godnatt!

4

FEBRUARI 2020

TISDAG

- 26

08.30 / -26 i Pajala

Morning has broken like the first morning
Blackbird has spoken like the first bird
Praise for the singing
Praise for the morning
Praise for them springing fresh from the world

/Cat Stevens


Ja, morgonen har verkligen spruckit upp och den 'svarta fågeln har talat på sin gren.

Kanske frusit lite om sina spretiga svarta tår och spänt klorna hårdare in i barken.

Kraxat emellanåt för att rensa strupen och korrigera de morgonrostiga stämbanden.

Ja, vem vet vilka tankar som farit runt i den lilla hjärnan i morgongryningen, på talle- grenen som envist och enträget bara vill växa längre och starkare för att nå högre och högre upp mot skyn. Vem vill inte det, för att vidga sina vyer och bredda sina ingrodda perspektiv?

22.10 / -16 i Pajala

IB-affären med Peter Bratt och Jan Guillou! ..i slutet av 1960-talet och början av 70-talet. Det gick ett program på teven ikväll om den tidens samhällshändelser där bland annat gruvstrejken i Kiruna nämndes.

Jag har förstås läst om den tiden tidigare men det skadar inte att fräscha upp minnet litegrann :/ /Godnatt!

2

FEBRUARI 2020

ONSDAG

- 11

11.00 / -11  i Pajala

Skriver senare.. när 'huvudkontoret har öppnat och när 'kontorschefen' har väckt och fått fart på slöfockarna där uppe. Funderar på att höja lönen för kontorschefen så att han skulle bli bättre motiverad att sparka igång kontoret. Jag får ju sitta och vänta med morgonrocken på och fylla på kaffekoppen onödigt många gånger innan han gjort sitt jobb. För självklart är det en man som tror sig sitta säkert på sin stol, men men.. någon morgon kanske hans stol är sönderslagen med benen knäckta i mindre bitar och allt instoppat i en av de många korgarna för skräpet. Istället sitter det kanske en stram kvinna med översta knappen ordentligt tillknäppt och en blick som får det kokande kaffevattnet att stelna till is och de lata mysande sömntutorna att frossa och skaka så att snoret i näsan blir till istappar som blir längre och längre.. neråt mot golvet!

22.00 / -11 i Pajala

'Det var en solig dag, trallalaa.. det var en härlig dag', kan man väl fortsätta att sjunga tills noterna fastnar i halsen :)  Isvaken innan bron stämde inte riktigt in på sverigekartan, som en gång tidigare. Det var det jag var ute och kollade idag. /Godnatt!

5

Tidigare månaders bloggar hittar du under fliken ARKIVET här ovan.

Foto: Någon av bröderna Soutukorva

DAGSSCHEMA


Sover zzz

09.30 - 10.00

Radioprogram


10.00 - 12.00

Skriver & admin


12.00 - 13.30

Lunch & promenad


14.00 - 15.00

TV-program


15.00 - 15.30

Kaffe


16.00 - 17.00

TV-program

Idag skulle min far ha fyllt 116 år! Han avled för 37 år sedan.

'Sverigekartan' på Torneälvens is var tidigare smärt och kurvig, men har tydligen lagt ut sig och blivit mer otymplig och lik alla oss andra äldre :)

FEBRUARI 2020

TORSDAG

-16

22.15 / -16  i Pajala

Fin solig dag! ..gjorde min sedvanliga promenad i solskenet med de vita vida visserna i blickfånget. Den nordliga vinden ville man helst ha i ryggen och inte i fejset :) 

Väl tillbaka så tog jag bilen och testkörde längs Tornedalsvägen och Kirunavägen för att se hur trafikanterna hanterar den ändrade trafikordningen med huvudled och inte längre huvudled. Det var förstås en förvirring när högerregeln skulle användas istället för det enkla och lättfattliga absoluta förkörsrätten på huvudled. Nu när högerregeln ska tillämpas så händer det som alltid att båda fordons förare börjar tveka och frågande titta på varandra istället för att köra. Så hände mig med en som kom från bankomaten och jag stannade och skulle ge företräde från höger. Chauffören kanske är ännu också oförstående varför jag gav företräde. 

Nej, det enkla och lättfattliga är bäst, som det var tidigare och de på huvudleden hade företräde genom hela samhället, andra väntade. Nu blir det ett ruvande och velande från alla håll :/ Godnatt!

6

FEBRUARI 2020

FREDAG

-6

10.30 / -12  i Pajala

'Ja, se det snöar, ja se det snöar. Det är roligt, hurraa!

Nå väl, roligare kan man förstås ha, men.. då måste man

vara ute i terrängen på skidor eller snöskoter, eller..

Kom att tänka på gamla tider när en fd. kollega från förr

tittade in igår, nåja, tittade in och tittade in, det blev väl några timmar, men å andra sidan ses vi sällan, och då blir det oundvikligen prat om det som vi haft gemensamt, alltså jobbet.

Vi gick samtidigt på Tullskolan i Stockholm, och också på olika kurser och konferenser

senare runt om i landet. Så vi har alltid mycket att blicka tillbaka på. Vi jobbade aldrig på samma ställe för vi var stationerade på olika ställen, som jag minns. Det var tider det!


Så idag snöar det, men det får inte hindra mig från att ta min promenad. Gårdagen däremot var en riktig pärla när det gällde väderleken. Men så kan det ju inte vara varje dag, för då skulle vi bli alldeles förstörda och bortskämda, eller hur? :)

22.10 / -12 i Pajala

Såg just Skavlan! ..veckans bästa teveprogram, skulle jag vilja säga, varierar förstås vilka gäster han har. Ikväll var det förre ministern Strandhäll, världens bästa schackspelare, en stressdoktor och 'Agnes' en artist. Intressant, och själva program- ledaren Fredrik Skavlan har ibland lite roliga vändningar när han formulerar frågorna.

Godnatt!

7

Finn fem fel!

Finn fem fel!

FEBRUARI 2020

LÖRDAG

-12

08.00 / -12  i Pajala

Vissa minnen lever alltid kvar! Jag råkade se ett klassfoto på facebook igårkväll som hade tagits några år senare efter att jag gått ut första och andra klass. Jag har hela livet burit med mig minnet av min lärarinna från dessa två första klasser. Jag var förstås en mycket blyg liten grabb på 7-9 år och var inkvarterad på Skolhemmet, det som innan var den mycket omtalade Arbetsstugan vars huvudman var stiftelsen Norrbottens arbets- stugor. Kommunen hade just tagit över förvaltningen när jag började skolan och då var också arbetsplikten för barn som bodde där borttagen och namnet hade ändrats till Skolhem.

Det hände ibland under terminerna att jag fick åka hem över veckoslutet och att min far skjutsade mig till skolan med häst och släde på måndagsmorgon. Det var vinter och kallt och vi hade ingen landsväg de sista tre kilometrarna. En mil var det till skolan.

När första lektionen började så kom lärarinnan till mig där jag satt i bänken bland andra förstaklassare och hon frågade om jag frös. Jag kanske pep något som skulle vara ett svar och så tog hon mina händer och gnuggade dom varma. Det var alltid lugnt och  tryggt i vår klass med henne som lärarinna och jag har burit med mig den känslan genom livet.

Den fysiska bilden av henne i mitt minne har varit lite suddig genom åren, annat än att hon själv heller inte var så gammal då, kanske i början av sin lärarkarriär, kanske rent

8

Gunnar Yliniemi, Doris Tiberg, Henrik Riekkola, Sune Johansson, Leif Tjäder, Alvar Kostet,

Rolf Niemelä, Bengt Anundi, Bertil Thornberg.

Britta Salmi, Ulla Johansson, Marita Kostet.

Lärarinnan Fanny Backgård

Foto taget 1957

Aijja baijja Bosse, gubbar som vi ska akta oss för höjder över 70 centimeter! 

Helst ska vi hålla oss på marken eller under mattan :/


'under mattan' var Bettans tillägg :)

9

FEBRUARI 2020

SÖNDAG

-3

13.15 / -3 i Pajala, gråmulet väder

Godereftermiddag! ..denna milda och gråmulna söndag. Ett skönt promenadväder med lite fuktig nysnö som halkskydd' och sydvästanvinden puffandes på ryggen när jag rundade min vanliga sväng runt 'Mikkosängar', som jag kallar dem. Inte säkert att andra pajalabor känner till benämningen :/ Höll tempot ganska högt och hade högväxeln på för gången. Det sägs ju räcka med att få upp pulsen och beviset får man när svettlukten bolmar hemkommen i hallen. Lika tillförlitligt som ett originalkvitto från Systembolaget :/


22.35 / -1 i Pajala

Jag lyssnade på.. en intervju med den mycket omtalade fd. polisen, Peter Springare, vars bok jag f.ö. håller på att läsa. Han beskriver problemen inom polismyndigheten på ett mycket trovärdigt sätt och att det mesta som går snett beror på dåliga högre chefer, en politiserad polis organisation. Springare menar att det stora misstaget är att polisen lämnat en välfungerande bas och ersatt med den  'katastrofala' enmyndighetsorganisa- tionen som gör att brottsbekämpningen bara urlakas mer och mer.  Att det gått farligt långt när polisen som har våldsmonopolet i samhället inte använder det för att beivra brott utan istället förhandlar med kriminella och 'säljer ut' den svenska modellen med demokrati och den målmedvetna brotts- bekämpningen.

Nej, utnämn Peter Springare till en 'över- arkitekt' med övergripande befogenheter att återomorganisera den svenska polisen till en effektiv och fristående polisorganisation som inte styrs av politiska eller andra personliga intressen. 

10

FEBRUARI 2020

MÅNDAG

10.00  / +-0 i Pajala, gråmulet väder, snöar ymnigt

Jag funderar.. Det är inte alltid så lätt att hitta 'trådstumpen' om morgnarna att spinna vidare på om tankarna är som gelé och intellektet mer som en ångande brun deg som kossan just släppt :/

Svart rubrik i Expressen skriker ut denna morgon;  'Grovt brott med blodiga barn- kläder på lekplats!'

Men herreguu' vart är denna världen på väg mot, frågar man sig, Inte är det konstigt att folk vill ha starkare ledare, istället för alla dessa 'hummare' till ingenting :/

Nu vidare mot måndagens utmaningar och 'sockertoppar'... :)

13.00 / +1 i Pajala

Det var tungt att gå...  på de ännu oplogade trottoarerna, men traktorerna var i full gång.

av de första åren i yrket. Igår kom hon plötsligt fram på nätet i ett rispigt klassfoto med yngre lever. Lärarinnan på bilden hette Fanny Backgård. Barnen är yngre ålders- klasser. Tack Ann-Christin att du publicerade bilden :)

21.00 / -4 i Pajala

Avslutar bloggen för idag! ..inget sevärt på teven heller. Jobbat med bilder ganska många timmar på eftermiddagen efter promenaden och eftermiddagskaffet. Folk som läser min blogg kan lätt få för sig att jag sitter och dricker kaffe stup i kvarten, men.. Så är det faktiskt inte, utan bara morgonkaffet när jag vill vakna 'på riktigt', oftast två koppar, och sedan eftermiddagskaffe vid tre-tiden, två koppar. Inget mer och inget på kvällen :/ Inte så illa, va? /Godnatt! 

Fr.v: Lennart Johansson, Anders Persson, Sixten Johansson, Ingegerd Keskitalo, Ingamaj Fredriksson, bakom Ingegerd Kostet, Per Taipalensuu, lärarinnan?,Gunilla Saari, Christina Siekas, Ove Kostet, Gerda Siekas, Eivor Persson. Inez Keskitalo, Irene Anundi, Helge Nilsson, Reino Larsson, Majbritt Taipalensuu.

Foto taget 1957

FEBRUARI 2020

TISDAG

09.30  / -2 i Pajala, gråmulet väder

Jag funderar.. och dricker kaffe, och lyssnar på P1 :/

15.40 / +1 i Pajala, grått

..och nu har jag funderat klart :) Bästa medecinen för att få ordning på sina tankar är att ta en promenad ute i det friska. Det är bra på många sätt, man får motion för kroppen, man vidgar sina vyer och kanske träffar på en bekant som man inte sett på länge, och framför allt blir man mycket mer klartänkt.

Läste på nätet att Postnord stoppar alla paket till och från Kina på grund av det fruktade Coronaviruset som dödat över tusen personer just i Kina.

Många länder har infört restriktioner i flygandet och farandet mellan olika länder, men bland annat Sverige verkar ta det lugnt och låter resande från exempelvis Kina åka hem när de anlänt. Ibland tänker jag om svenska myndigheter tar detta hot för lätt på, som med det mesta, höll jag på att säga, om vi utmärker också i denna fara att inte riktigt se allvaret i det hela?

Nå, int' vet jag, får väl packa ryggsäcken och valla skidorna ifall det börjar brännas :/

Tills vidare.. gäller att avvakta.

22.45 / -2 i Pajala

Såg på 'Brottsjournalen' med GW och allt elände. Trots att justitieministern Morgan senast idag sa hur fint vårt land är. Tydligen vet de ansvariga inte hur det egentligen står till i vårt land: Rånen mot ungdomar hade fördubblats igen, våldtäkter och misshandel, och det verkar inte finnas  något tak' för eländet. De ansvariga borde ställas inför riksrätt, lindrigt sagt :/ Godnatt!

11

FEBRUARI 2020

ONSDAG

-15

09.45  / -15  i Pajala

Det är skönt att ha ett hem! ..när jag ögnade igenom de svarta rubrikerna på Expressens första sida om 'vanliga' svenskar som har haft ett hem, jobb, familj, och kanske en vovve och en Volvo. Nu lever allt fler på gatan, får man ofta läsa om. Vad har hänt? Politikerna har prioriterat helt andra saker de fem tio senaste åren.

Men, tänker någon, politiker kan folket ju byta genom att rösta in andra. Vilka i så fall, undrar man? Tja, några som vi absolut skulle lita på. 

Men, tänker jag, om vi väljare sedan gör dem till multimiljonärer som vi har många exempel på, då slutar dom väl att bry sig om oss - för de har istället börjat bry sig mer om alla dessa miljoner vi öser över dom, eller...? Ok, de bestämmer ju själva hur mycket pengar de är värda, och går vi till oss själva så tycker vi alla att vi är värda en hel del mer.., i pengar mätt, men det är andra som värderar oss och våra kvalitér. 

Personval då? ..där jag i val får kryssa fram vem jag vill, som är villig att ställa upp? 

I Finland har de som bekant haft personval länge, och där sitter i parlamentet en massa idrottskändisar och andra kändisar som slutat eller misslyckats på olika sätt i deras 'karriärer'.   

Förresten vet jag inte om det skulle vara en bra idé för vårt land. Svenskarna skulle så klart rösta in de skrattande och gråtande kändisarna från de olika tevesåporna som exvis; 'Så ska det låta', 'Stjärnorna på slottet', 'Farmen', och kanske från 'Big brother', eller andra hemska teveserier.  

Jag? ..vem jag skulle rösta in! Tjaa.. ? Men vänta; Det är väl en valhemlighet, för tusan! :/ Och Rolle skulle nog ändå inte ställa upp.. :/

12

Jag var ung en gång

för längesen..

med svart skinnkavaj,

smal skinnslips, tuff frisyr

och fast blick :)


Originalfotot togs i svartvitt

men jag har senare färglagt

det med färgpennor.

22.20 / -4 i Pajala. En vanlig tv-kväll kan se ut så här. /Godnatt!

'Uppdrag granskning..' handlade ikväll om den skriande bostadsbristen i vårt land och politikernas uteslutning av gruppen som hamnat i kläm exv. pga att de blivit arbetslösa. De tillfälliga lösningar kostar enorma pengar för skattebetalarna och tvingar även barnfamiljer ut på gatan, eller att springa gatulopp för att få samhällets hjälp. Det är vedervärdigt ett civiliserat samhälle, och det är mer än det. Det är ett ******* när de egna medborgarna får stiga åt sidan :/ Se programmet själva!

FEBRUARI 2020

TORSDAG

-12

11.45  / -15  i Pajala

Solen skiner och vidderna glimrar! ..morgonbestyren avklarade , och nu är man 'fit for fight', eller redo med andra ord. Kan inte motstå det vackra inbjudande vädret, utan måste ut ut ut..

19.50 / -21 i Pajala

Kränkta tornedalingar? ..och andra minoriteter kräver ett erkännande och en ursäkt av den svenska staten för bland annat sk. skallmätningar i Rasbiologins namn vilka utfördes ända fram till 1950-talet.  En 'Sanningskommission' är på gång och ska tydligen tydliggöra vad som egentligen hände på den tiden, fast det vet vi ju redan egentligen, men vill pensionärerna ha något att pyssla med så varför inte. Det finns hur mycket som helst 'orättvisor' att rota i i det förgångna - om man börjar syna med dagens ögon.

Tydligen ska också språkfrågan i Tornedalen ingå i samma kommission, då vi helt finskspråkiga elever i svenska Tornedalen tvingades lära oss svenska under lektions- timmarna, vilket var ett mycket effektivt lärosätt. På rasterna däremot fick vi prata den finska dialekten kamrater emellan. 

Jag är så tacksam för att vi tvingades lära oss landets språk redan från första klass. Hur i fridens.. skulle vi ha klarat oss annars i det svenska samhället? En mycket aktuell fråga när det gäller våra invandrare, att de ska lära sig snabbt språket i det land de kommit till. Språket är nyckeln in i samhället, gemenskapen och jobben.

Samtidigt undrar jag om STR har mandat av oss tornedalingar att kräva det ena och det andra i vårt namn?  Det skulle vara intressant att veta vad 'vi' tycker egentligen  i olika frågor som rör oss. Kan inte tänka mig att så många av oss är medlemmar i STR, möjligen som prenumeranter av deras tidning :/

Nej, ska vi börja rannsaka alla orättvisor som begåtts endera av den ena eller den andra sidan i det förgångna så är fältet enormt. Ordet 'Sanningskommission' klingar i mina öron så starkt att jag har väldig stor respekt för det ordet.

Men jag håller med om att dessa skallmätningar var grova kränkningar av vissa grupper, förnedrande, men det politiska etablissemanget visste väl inte bättre, samtidigt som de nog följde strömningarna i övriga Europa. Huvudsaken, och glädjande nog, vet vi bättre idag! Det är värt att ta fasta på!

13

FEBRUARI 2020

FREDAG

-15

15.15 / -14 i Pajala

Dagen redan långtgången! och solen är på väg ner bakom grantopparna och bakom horisontlinjen. Kylan väntas bita ii ytterligare. Det är fredag!

Det är som ett nytt uppvaknande efter den mörka tidens slumrande när dagarna nu blir ljusare och ljusare, solen stiger högre och högre upp för var dag som går, och det härliga knarrande ljudet från skosulorna mot den iskalla hårttrampade snön. 

Fjärrvärmeverkets skorsten som bolmar ut och rakt uppåt mot den blå himlen en rök- och ångapelare som upplöses och sprids mer och mer ju högre upp den når likt sommarens fågelsvärmar när ungarna lärt sig flyga :/

Det är fredagskväll, för tusan!

14

Nya marknadssidor har

öppnats. Klicka på bilden >

Fotot taget i nedre hallen på

Arbetsstugan i Muodoslompolo.

Årtalet ej känt.

22.15 / -24 i Pajala

Nu har jag sett 'Skavlan' med sina gäster och programmet sändes från London. Intressanta gäster alla fyra; Camilla Läckberg (tja), en 'aptitforskare', en musikartist och en kvinna som överlevt nazismen som ung flicka. Större delen av sitt liv hade hon bott i Norge.

Annars.. har jag väl inte gjort så mycket idag annat än kollat på några historiska svartvita filmer på youtube. 

Följt fredagsrutinerna så klart med kyckling och ris. 

Med andra ord, ingenting som historie- skrivarna är intresserade av, är min starka gissning.

Återstår sålunda bara att dra ut kontakt- erna och släcka lamporna. Och vänta på att en ny dag ska gry :/ Godnatt!

Pajala värmeverk

bolmar för fullt för

att ge värme åt

pajalaborna denna

kalla vinterdag!

Alla Hjärtans Dag!

Ett urvalt urklipp från min 'anslagstavla' vid mitt skriv- och datorbord :)

'Om man inte

känner sin historia,

kan man inte heller känna sin nutid!'


..sagt av en finsk krigsveteran.

FEBRUARI 2020

LÖRDAG

-25

05.30 / -25 i Pajala

Stolen knakar och låter.. när jag försöker vara tyst denna tidiga lördagsmorgon. Vill inte störa grannen som kanske sover ännu. Ovanligt för mig att vara uppe när andra kanske inte är det.

Kallt även inatt, och säkert har pelaren i termometrarna på några ställen uppåt tangerat trettistrecket, brrr :I

Inte omöjligt att jag drar några djupa andetag ännu och försöker slumra till innan det är dags för morgonkaffet :/

Här har min dotter Nina, då 3 år 7 månader, tecknat sin pappa den 19/12 1977, strax innan jultomten skulle komma. 

Teckningen är så nära fotografisk bild som det går att komma. 

Så här såg jag ut då, tydligen, när jag var 31 år 'ung' och hade ganska långt hår, som det verkar. Vänstra foten eller skon funderar jag på..? Gipsat ben hade jag sex år senare när jag kom ner från taket. Blicken verkar vara stabil och framåtseende, och det fanns ju anledning till det, helt klart. Vi hade fått två döttrar och Nina hade fått en lillasyster som just ikväll  21.00  'landade' i Lillehammer Norge med sina barn och man. Teckningen återfanns idag från någon av Ninas mammas många gömmor :)

22.20 / -9 i Pajala /Godnatt

16

FEBRUARI 2020

SÖNDAG

-9

PS! Det blev tyvärr ingen 'predikan' i försoningens anda denna söndag, utan snarare ett stridsrop mot det oacceptabla!

10.45 / -9  i Pajala

Hmm.. så var det söndag igen och vilodag :) ..och jag försökte vila ända till tiosnåret, och då känner man sig ännu tröttare vid kaffekoppen, än då när man sovit dåligt och kortare tid. Konstigt, men så är det. Istället blir man piggare senare på dagen när man sovit bra, och tvärtom när man sovit kortare tid.

Ögnade igenom de största och mörkaste rubrikerna på Expressens framsida. Det handlade så klart om den brännande frågan om ungdomar som rånar 'våra' ungdomar. Har  folk glömt alla våldtäkterna, bomberna, bilbränderna, eller har vi vant oss vid dom så att de nyheterna trillat ner från förstasidorna. Medierna fungerar ju så, och de 'regeringstrogna' medierna har som bekant undvikit att skriva om samhällets sönder- fall länge, och på senare tid känt sig tvingade att skriva, men valt mindre typsnitt som är mindre iögonfallande. Läste också Hanif Balis (M) förslag på verkningsfulla åtgärder mot ungdomsbrottslingar och de var sådana grepp som direkt skulle ha verkan. Hanif Bali är bra, trots att han är moderat, men han spottar ut det folk egentligen tänker ;/ Vi får inte glömma bort att en regerings främsta uppgift är att skydda landet och befolkningen. Det gör inte denna regering!

Nåja, vi får väl vänja oss vid ännu värre tider, för en 'kidnappad' Löfvén är det väl bara att göra som 'tottarna' säger, eller annars är det ajöss till makten och härligheten.

Och eftersom det är söndag idag så får vi inte glömma bort att Löfvén också har en starkare 'medtävlare' om 'Makten och härligheten.' Så det är inte lätt för.. honom med litet H!

21.40 / +-0 i Pajala

'Om man inte känner sin historia, kan man inte heller känna sin nutid', 

..hörde jag av en finsk krigsveteran säga när jag kollade på inter- vjuer med dem på youtube. Det ligger nog mycket i det som den gamle mannen sade. 

Det har snöat idag, och det verkar ha blivit blidväder igen kring nollstrecket. Vilken vinter vi har!

Kvällen avslutades med ett dok-program om korruptionen och statskapningen i Sydafrika under presicent Zumas regeringstid. Han blev avsatt efter att grävande journalister fått tag på dokument som visade en värre bild av läget i landet än vad de först hade befarat. Indiska företagare var tajt involverade i statsapparaten och Zumas manipulationer, enligt programmet.

/Godnatt!

17

FEBRUARI 2020

MÅNDAG

-3

21.15 / -10  i Pajala

Senare blev sent! ..och annat styrde dagen före bloggskrivandet. En solig och fin dag med bara några minusgrader på dagen. Min vanliga lunchpromenad runt Mikkos ängar och en biltur till Kengis. Passade på att kolla oljan och glykolen i bilen på OK. Först köpte jag röd glykol för påfyllning, enligt vad datorna sa att man skulle göra, men bilen visade sig ha blå glykol så jag fick åka tillbaka och byta. Träffade också på ett par bybor där som var på väg söderut, och byborna har ju alltid bråttomt, som vi redan vet :)

På eftermiddagen har jag hållit på med att flytta över 'grejer' från gamla hemsidan över till den nya. Vilket pulande alltså :/

Nu på kvällen har jag bättrat på mina kunskaper om bland annat sveriges blodiga historia genom en filmberättelse som finländarna gjort och delgivit på youtube. Det är lite avlägset att tro vilken krigisk och hänsynslös skurkstat Sverige har varit 1600-1700-talen med kungar som exv Karl XII. Lilla Finland har fått hunsas som en tras-docka mellan svenskar och ryssar, exempelvis.  'Den stora ofredens tid.'  /Godnatt!

18

FEBRUARI 2020

TISDAG

-6

09.30 / -6  i Pajala

Vad säger ni om elsparkcyklar? ..som tydligen är på gång eller kanske redan på marknaden. Frågan kommer upp i morgonens 'Ring P1', enligt programannonsören. Min tanke är hur vi i det här landet ska klara av elförsörjningen när allt ska gå på el. Björn Gillberg säger att det är omöjligt, och vi vet ju att själva batteritillverkningen inte är så miljövänlig.

Jag kommer ihåg så pratades om hur Kalle i Kaalamaa hade monterat en mopedmotor i en vanlig sparkstötting och låtsades sparka om diligensbussen som passerade varje kväll raksträckan där Kalle bodde. :)

23.15 / -4 i Pajala

Godnatt!

19

FEBRUARI 2020

ONSDAG

-6

08.45 / -6  i Pajala, gråmulet väder

Äntligen rätt man! ..som leder den sk. Palmegruppen, för nu börjar det hända saker när en klarare bild av händelsen på Sveavägen utlovas om några månader. När olika palmegrupper har bidat sin tid och avlöst varandra så är det många nu som lovordar den nuvarande förundersökningsledaren Christer Petersson som en man som inte fumlar i blindo utan lovar resultat.

Kanske har svaret på vem som mördade Plof Palme varit för enkelt för att kunna anses vara sant. Det spekuleras bl.a. om den sk. 'Skandiamannen' som var först på plats efter skotten, och många detaljer verkar ha för bra förklaringar, osv.

Det har fumlats hit och dit under alla dessa år, och 'ljuset i tunneln' har bara varit något som kläcktes i Hans Holmérs fantasi för decennier sedan. 

Statsminister Olof Palme mördades på kvällen 28 februari 1986.

22.00 / -20 i Pajala

Plötsligt har palmemordet blivit hett! ..och nyheterna har pratat om det hela dagen. Åklagaren har intervjuats, men han säger inte mer än vad han tänkt säga. Förvänt- ningarna hos folket byggs upp och svar lovas på sommaren någongång. Han verkar vara en cool typ, herr Petersson :/

Annars.. har också denna dag förflutit som efter ett mönster. Förutom att jag suttit för mycket vid datorn pga. överflyttningen från gamla hemsidan till nya. Vad det nu ska tjäna till :/

'Uppdrag granskning' var en fortsättning från förra onsdagen och handlade om den enorma bostadsbristen i vårt land. Denna regering har varit och är en katastrof för landet, lindrigt uttryckt, och nu bollar storstäderna de mindre bemedlade ut till små kommuner som redan har passerat smärtgränsen. Bostadsministern Bolund står sedan och lovar och lovar.. utan täckning så klart :/ Godnatt!


20

FEBRUARI 2020

TORSDAG

-20

21.15 / -6  i Pajala

Det blåste kallt idag! ..och snön yrde från sydväst. Gick min runda idag också, trots vädret, men börjar man 'ta ledigt' vid mindre behagligt väder så.. är det inte bra.

Mycket politik på igen, och nu ska den nya EU-avgiften bestämmas. De svenska delegaterna med statsministern i spetsen låter som de brukar göra när de spelar för gallerierna, eller inför svenska folket. En höjning av sveriges avgift med 16 miljarder är oacceptabelt, oacceptabelt, och oacceptabelt.. Det är så mycket som på sista tiden har varit just oacceptabelt från regeringshåll, men bara ord utan handling räcker inte

hur många gånger de än upprepar ordet oacceptabelt. Det vet dom själva också, och svenskarna får nog svälja igen en oacceptabel hög avgift till EU, där det tydligen försvinner så mycket pengar, och ingen vet vart dom tar vägen. Men det verkar att våra annars angelägna politiker inte verkar bry sig. /Godnatt!


21

FEBRUARI 2020

FREDAG

-1

22.00 / -1  i Pajala

Nollgradigt IGEN! Det är inte längrenågon ordning på vädret, måste man tillstå, när det ena veckan är kallt och andra veckan vid noll. Man undrar ju vad det är som gått i 'vädermaskineriet' som orsakar detta. Eller är det bara väder-gudarna som blött sina planerings- papper?

Nåja, det återstår att se.


17.40 / +1  i Pajala

Fredagen går mot kväll! ..och hittills har inte dagen utmärkt sig på något sätt från andra dagar, annat än kanske när det gäller vädret. Det borde ju vara kallare en februaridag och inte plusgrader som det varit idag.

Blåste lite på ryggen när jag gick mot centrum och det verkade inte vara någon större anstormining av fredagsstressade varken av pajalabor eller folk från byarna.

I TV4:as 'Efter fem' intervjuades den enda kvarvarande kandidaten till jobbet som vänsterpartiets efterträdande ledare efter Jonas Sjöstedt. Hon heter Nooshi Dadg- ostar och är nuvarande vice partiordförande i V. 

När jag lyssnade på henne så ändrades min uppfattning om henne till det bättre, och det är ju ganska vanligt att det blir så. Hon hade bra svar på utfrågarens frågor och kunde måla upp en 'önskelista' för framtiden som liksom föll 'i god jord' även med mina funderingar, och där finns ju ingen plats för den nuvarande regeringen med 'stenhårde Stefan' som ledare.

Vad som blir kämpigt för henne som kvinnlig partiledare är att kunna visa upp samma beslutsamhet, pondus och ärlighet som sin företrädare har byggt upp under många år.

Att det inte blir liknande flopp som den mycket mer kända Nyamko Sabuni fått erfara efter att ha efterträtt en superdebattör som Jan björklund var i Liberalerna.

22.30 / -1 i Pajala

'Skavlan' var bra ikväll, och jag skrattade faktiskt många gånger genom programmet. Till och med Alez Schulman var intressant att lyssna på. För att inte tala om Tony Blairs fru och författarinnan som sålt över 40 miljoner böcker. /Godnatt!

22

FEBRUARI 2020

LÖRDAG

+-0

10.30 / +-0 i Pajala

Lördag av veckans alla dagar!  ..och koppen är urdrucken, inte bara en kopp utan dubbla koppar. Sov ordentligt först på morgonen och förmiddagstimmar, tills...

15.30 / +0,2 i Pajala, solig dag

Helt wonderbar dag! ..vitt vitt vitt överallt, solljuset på det och temperaturen kring nollstrecket. En västanvind som fläktade uppiffande. Toppen!

En promenad längs stranden vid Torneälven. Några sparkåkare på den plogade banan som 'Lions i Pajala' iordningsställt. 

Vi går mot en härlig tid nu, mot vårvintern med många fina och soliga dagar. Förhoppningsvis :) Något annat är det nästan kriminellt att önska sig, eller hur? :/

Naanki.. väntar på påsk- gästerna!  Snö snö, sol sol!

Badplatsen i Naanki

 -4

10.50 / -4 i Pajala

En lugn söndagsmorgon, men med 'jobb' och stenhård koncentration. Det blir inte fint annars om man inte är uppmärksam till hundra. Jag pratar ju om mitt skifte av hemsida från den gamla till den nya.

I övrigt.. verkar söndagsvädret vara lockande för en utepromenad, men först ska jag lyssna på ett finskt radioprogram där finnarna ringer in och gnäller om det ena och det andra. Likadant program som svenska 'Ring P1', men där är inte programledaren lika 'inprogrammerad' att ifrågasätta varje inringare, det blir bara onaturligt och hackigt. I det finska programmet samtalar programledaren på ett naturligt sätt, ibland håller han med inringaren, andra gånger ställer han frågor. Inte alls så styrd som svenska mot- svarande - 'för balansens skull'. Fjantiga svenskar!

23.25 / -5 i Pajala

Inte så mycket mer att tillägga, annat än godnat och sov gott! Solen lär skina också  imorgon :)

23

FEBRUARI 2020

SÖNDAG

15

Pajala, isbana på Torneälvens is i solskenet.

FEBRUARI 2020

MÅNDAG

   -1

07.50 / -1  i Pajala

Det är måndagmorgon och.. det blev ingen sol, som jag hoppades på igårkväll. Istället flyger det små små snöflingor i luften som är som knotten en sommarkväll i kvällssolen ..vid älvens strand.

'Arkipäivä ja reikäleivät', eller knaggligt översatt; 'vardag och hålbröd.'  Det fanns en tid.. när de i Finland sålde runda tunna råglimpor som hade hål i mitten (kanske säljer liknande också idag) , och jag kommer ihåg när 'Hietalan Kalle, som kanske var lite försiktig med sina slantar, klagade en gång när han var till oss med sin vita häst med släde att 'Voi voi, dom har börjat göra större hål i hållimporna (reikäleivät):

Självklart blev det mindre limpa att äta när hålet var större men limpan annars hade samma diameter :/

Samma slags lurendrejeri när de idag gör exv. makaronpaketen och andra paket smalare men annars samma storlek, då blir vi kunder lurade för det är svårare att märka skillnaden :/

Ja, så är det, vi blir nästan dagligen lurade på ett eller annat sätt. Inte bara Kalle med vita hästen för femtio år sedan. Kanske vi borde börja lura dom i gengäld :/

21.45 / -6 i Pajala

Inget sevärt på teven heller! ..och nyheterna pratar mycket om Coronaviruset som nu nått både Iran och Italien. Experterna tonar ner dess farlighet och i vårt land sägs läget vara under kontroll. Det låter ju bra för dom som helt litar på våra myndigheter och  experter. /Godnatt!

24

FEBRUARI 2020

TISDAG

 -12

22.10 / -17  i Pajala

Solen skiner idag på full effekt! ..men det hjälper inte så långt när minusgraderna är så många och bitande kyliga.

Oron för coronaviruset verkar fortsätta att spridas ute i världen, men i vårt land tar myndigheterna det med en klackspark, verkar det som.

Med tanke på kaoset på Södersjukhuset, som det rapporterades om igår, och för övrigt också läget i sjukvården överlag, så ställdes en undran till de ansvariga hur Sverige skulle klara av om det blev många smittade plötsligt.

Sverige är inte ett land som det har varit tidigare när exempelvis finskättlingen Tage Erlander var statsminister. Visste faktiskt inte om det förrän igår när det var ett teveprogram om det. 

22.10 /  -17 i Pajala

'Brottsjournalen med GW! ..som handlade till stor del om palmemordet och förvänt- ningarna på det senaste utspelet. Jag tror att lösningen på mordet som utlovats blir mindre än förväntningarna som väckts. Helst borde det bli tvärtom, men..

/Godnatt!

25

FEBRUARI 2020

ONSDAG

11.30 / -10  i Pajala

Ja, varför inte! ..tillverka munskydd och annat i vårt land, frågar de sig på radion just. Allt ska vara så billigt för grossister så att de kan sälja dyrt här. Som vi ser nu så är munskydden en viktig vara för den egna befolkningen när sådant här händer. Borde inte  MSB ha tänkt på sådant, och mycket annat!

Det vackra vädret lockade mig ut, så klart, fast det ingår ju i mina rutiner 'satoi tai paistoi', oavsett om det regnar eller solen skiner.

Rundade faktiskt 'Mikkos ängar', och hade ställt in min stegräknare på 50 cm/steg. Tydligen var inställningen helt åt skogen för mätaren visade på 0,9 km för hela rundan. Det är mycket längre, kanske tre gånger resultatet.

21.30 / -12 i Pajala

Det har debatterats ikväll! ..i det nya debattprogrammet där Belinda är programledare. Kvällens ämnen var migrationen, segregationen, brottligheten, tryggheten och inte minst integrationen: Debattämnen som nu plötsligt blivit ett åtråvärt ämne för pk-medierna. Ämnen som bara för ett tag sedan var helt bannlysta på den offentliga arenan. Alla som bara knystade om ämnet stämplades direkt som rasister, nazister och annat mindre vackert. Löfvén var mästare på det från sin höga plattform.

Nu plötsligt är det inte så längre. Det är ett konstigt land vi lever i där de flesta går omkring och låtsas vara i det närmaste helgon av diverse slag. Oärlighet kallar jag det för! /Godnatt! 

26

FEBRUARI 2020

TORSDAG

 -18

09.00 / -18  i Pajala

Kallt idag, men..  solen värmer redan så pass att det mot dagen blir perfekt väder.

Jag var nyss och satte bilen i motorvärmaren ifall.. och mötte flera bekanta som redan var ute i farten. Jag missar nog en hel del på morgonen när jag 'jobbar' och myser vid kaffekoppen i lugnet. Eller det kanske är snarare tvärtom att jag  slipper prata med någon. Konstig enstöring som jag är  :/  Men i alla fall..

21.30 / -17 i Pajala

Coronaviruset har kommit till Sverige! Sju fall har konstaterats fördelade i några städer, bla.a. ett fall i Uppsala.

Nu återstår av dagen endast att se vad Janne Josefsson har i sitt halvtimmesprogram.

Sedan är det.. Godnatt!

27

FEBRUARI 2020

FREDAG

 -19

07.40 / -19  i Pajala

Brr.. kallt och traktorn burrar ute!


- Ha en god fredag!

28

För

34 år

sedan!

20.15 / -13 i Pajala

Ikväll är det exakt 34 år sedan.. som statsminister Olof Palme mördades

på öppen gata i Stockholm! S.k. palmegrupper har kommit och gått och utredarna har suttit många byxbakar sönder och tömt många kaffekoppar. Pärmhyllorna har blivit längre och längre, men mördaren har de inte lyckats fånga. 

Den nuvarande palmegruppen har nu lovat att presentera någonslags lösning av mordet eller att avslut på ärendet. Och lika bra är väl det om de inte lyckas nå framgång. Eller om de har en hållbar lösning nu så är det ju bra.

Mordet skedde, som sagt, för exakt 34 år sedan kl 23.23 i korsningen Sveavägen - Tunnelgatan år 1986.

/Godnatt

'Muumin på trädgrenen'

Farmen' på skylten

FEBRUARI 2020

LÖRDAG

SKOTTDAGEN!

10.00 / -9 i Pajala

Inga skott hörs! ..trots att det är skottdag idag den 29 februari. Detta år 2020 är också ett 'skottår' med fler dagara än i den julianska och gregorianska kalendern. Därför har man pulat in en extra dag vart fjärde år?? 

Så.. det är väl bra när vi får en extra dag lite då och då, eller hur?

20.00 / -9 i Pajala

Undrar om min utemätare visar rätt! ..och det gör den nog, för det har svävat in moln över Pajala. Det är många orosmoln i farten i dessa tider; vi har 'Coronaviruset' som smittat tolv kända fall i vårt land, och sedan har vi en ny flyktingvåg på väg när Turkiet president Erdogan har öppnat sina flyktingläger på vid gavel. 

Undrar bara.. hur Isabella Lövin hanterar sina hantlangare i regeringen. Ännu försökte Morgan låta självsäker och säga att 'inte 2015-års kaos igen, men det är bara vad han säger. Isabella har nog pojkarna i sitt grepp och själv flyger hon första klass kors och tvärs över planeten, som det skrivs.

Men apropå miljön och hela faderullan; Jag kör mina ca tusen mil/år med min bil med gott samvete, hämtar mina från flygplatser och för dit, hälsar på hos syskonen och tar en kortare semestertripp på sommaren. Min bil förbrukar under 0,6 liter bensin/mil och det blir ju ca 600 liter/år. Jag har inget dåligt samvete för det, för nästa steg vore häst och kärra. Mestadels står bilen i garaget och jag promenerar när jag ska någonstans inne i samhället. Åker bil bara när jag ska hälsa på hos grannen tio mil bort, typ /:

Medan Isabella Lövin med en massa andra svenskar flyger kors och tvärs över vår jord på sina nöjes- och lyxresor och förbrukar och smutsar miljön något enormt. 

Läste att ett vanligt flygplan för sådana flygningar förbrukar ca 9 kbm bränsle/timme. Låt oss räkna: Vanligtvis tar det tre fyra timmar till de närmaste och vanligaste semestermålen som många svenskar gör flera gånger per år. Således...

..således förbrukar ett flygplan i luften i fyra timmar 4 x 9000 liter bränsle likamed = 36 000 liter bränsle, och samma 36 000 liter tillbaka till sverige. (9 kbm bränsle/tim):

Såh'.. jag har inga bekymmer med mina 600 liter bensin/år!

/Godnatt och sov gott!

29

9000 liter bränsle

per timme.

Flygresa på 4 tim = 36 000 liter!

Meddelande

Skriv ditt namn

din e-postadress

och meddelande.

Tryck på skicka

Ditt meddelande kommer

till min e-post och ingen

annan kan läsa det.

 
 
 
 

Till nya sidan

Vårt samhälle

Tack, för att du besökte

min nya hemsida www.norrmix.nu

Till gamla bloggen