BLOGG.juli.2020

Det är inte bara Charlotte Kalla och Zlatan som står som staty medan de lever, för denna bild föreställer mig som staty vid Kengisforsens enorma vårvågs- rullning! :/

Foto: Elisabeth Pemer

Foto: Martin Soutukorva

Foto: Någon av bröderna Soutukorva

 
 
 
 

1

Meddelande

Skriv ditt namn

din e-postadress

och meddelande.

Tryck på skicka

Ditt meddelande

kommer till min

e-post och ingen

annan kan läsa det.

9

oo

2

3

4

5

6

7

8

oo

JULI  2020

MÅNDAG 

JULI  2020

TISDAG 

JULI  2020

ONSDAG 

JULI  2020

ONSDAG                    HEINÄKUU  2020           A

15.10 / +12 i Pajala, mulet

Frisk cykeltur! ..i vinande fart runt samhället. Regnet hade just upphört och de mörka molnen dröjer ännu kvar på västhimlen. Imorgon lär det vara soligt.


Om ett par dagar hade Pajala marknad körts igång och det hade vimlat av människor här. Som man tänker nu, så hade det rimmat illa med samtidig covid-19 smitta som hotfullt finns bland oss.

Men men.. vi överlever nog en sommar utan denna stora positiva händelse i vår kommun. Vi överlever nog :/

Nu ska jag fortsätta att lyssna på'Nordegren & Epstein' i Radions P1 varje vardag efter klockan femton.

22.30 / +10 i Pajala

Så är vi igång igen! ..och almanacksbladen börjar ryka i en accelererande fart. I slutet av denna månad har vi börjat glida mot hösten och vintern.

Hörde någonstans Uppsalaprofessorn säga att 'det blir ingen ny coronavåg på hösten'. Ja vi får verkligen hoppas att det blir så.

Värre är det med vaccinen mot covid-19 som hela världen försöker trolla fram. Det befaras också att Sverige har också där varit alldeles för handlingsförlamad och kan komma att hamna sist i kön av alla länder som redan agerat. Trump sägs ha köpt upp det mesta i vaccinväg, säger vissa. Hur pass sant det är får vi tids nog bli varse om. /Godnatt!


OBS! Juni-månads BLOGG hittar du under fliken ARKIVET i övre högra hörnet på denna sida.

JULI  2020

TORSDAG                      

07.30 / +9 i Pajala, halvklart väder

Bäst att börja dagen i morgontimman! ..om man tänker få något vettigt uträttat under dagen. En klokhet som jag oftast struntar i, dock inte idag :/

En stilla undran bara; vart tog sommarvärmen vägen? ..eller finns den kvar överhuvudtaget i vår sommar?

Tänker med vånda på Jakob med den kalla stenen och höstdimmorna som börjar orma sig fram längs våra vatten drag om kvällarna. 

Men men.. nu springer jag igen långt framme före tidens jämna lunk :/

20.45 / +15 i Pajala

Det blev tur- och returresa idag! ..till Risteranta och Muodoslompolo. Hade lite grejer med mig på släpet när jag kom tillbaka till Pajala vid 18-tiden.

Klippte inte gräset runt stugan för det var inte störande långt ännu. Min brorson var också där och pysslade med sitt. Stannade i Muodos.. på ett par ställen, dock med 'avståndet' i åtanke :/

Beställde nyss matvaror från butiken vilka levereras till dörren imorgon av Samhallspersonal. 

Det är ju redan fredag imorgon, för tusan! :)   /Godnatt!

JULI  2020

FREDAG                      

07.30 / +8 i Pajala, halvklart väder

Känner mig stel idag! ..och det efter gårdagens 'sittande', så klart. Hm, borde nog ha klippt gräsmattorna när jag en gång var dit, men.. gräset var blött efter de många regnskurarna som kom och gick. Vattnet i älven var lagomt högt, det vill säga att'lehmäkivi' mitt i älven var strax under vattenytan. Det är en märkessten som visar hur vattennivån ligger, bara en titt från fönstret. 

'Lehmäkivi' betyder direkt översatt 'Kostenen', Varifrån namnet kommer är för mig okänt, men det har något med kossor i älven att göra, enkelt förklarat.

En annan större sten strax ovanför Lehmäkivi kallas för 'Puomikivi' och har med flottningen att göra. Den hade en kraftig metallring fäst i mitten och har använts som fäste för 'puomin' som styrde stockarna rätt under flottningen. Det finns fortfarande spår av timmerflottningarna som pågick varje vår under vårfloden fram till

1960-talet. Jag var med som ung kanske

under fyra fem vårar. Man tjänade snabbt

sina slantar och jobbskiften var vanligtvis

36 timmar långa, med 8 timmars vilotid

då man sov vanligtvis under bar himmel.

Längsta jobbskiftet som jag var med i var

på över 40 timmar i sträck. När man slöt

ögonen i vaket tillstånd så fortsatte stockarna att flyta :)

Det var tider det!

21.30 / +9 i Pajala, regnigt

Äntligen vann förnuftet! ..när den manlige läraren som lyfte undan pojken som vägrade flytta på sig efter att ha blockerat en skolkorridor med en soffa så folk inte kom förbi friades av HD. Tidigare domar har varit på pojkens sida och slagit fast att pojken har blivit kränkt. Läraren gjorde fel som lyfte undan den tredskande pojken. De svenska gråterskorna fick vind i seglen återigen och den svenska  galenskapen ropade högt. Omvärlden ser oförstående på det svenska samhällets diagnos; 'Sverigesjukan.' /Godnatt!

JULI  2020

LÖRDAG                      

09.15 / +11 i Pajala, mulen dag

Ja,vad ska man säga! ..annat än gäspa stort och låta käk- benen få morgongymnastik. En ångande kopp bredvid ger

hopp om en piggare tillvaro med snabbverkan.

Kände mig tvungen att kolla på Expressens huvudrubriker för att få hjärnan och adrenalinet igång:

'Sossar ska brytas ner när de blir för arroganta', säger miljöpartisten. Det visar tydligt på att Lövén sprattlar helt i de för landet skadliga miljöpartisternas kniptång. Senast gällde det 'taket' för hur många asyl- sökande som skulle tagas in. Det blev ju som Mp ville - obegränsat! Vilket innebär en katastrof för landet och för de unga som ska leva i det här landet framledes. Vi äldre tippas väl över iskanten, som eskimåerna sägs göra. Det gör dom ju inte, men om Lövéns gäng vet man inte :/ Redan idag, med facit ihand, ser det förskräckligt ut, och det vet hela världen, utom den andra halvan av vårt folk som fortfarande går i dimman :/ Vakna Vakna.. brukar ju vissa troende ropa, och det vore väl inte så dumt att ropa samma slogan inom de politiska kretsarna likväl :/

Som sagt; jag är ju en helt opolitisk iakttagare endast, och hyser inga varmare känslor varken åt höger eller vänster; jag lyssnar och iakttager bara.

I övrigt tycker jag faktiskt.. att Expressen, som nämndes här, är en kvällsblaska som gillar att frossa i 'kändisarnas kittel' och mata de sexhungrigas omättnad! Sida upp och sida ner, brukar det manglas om det med stora saftiga motbjudande rubriker och bilder, erfar jag de gånger..

21.45 / +13 i Pajala

En mörk kväll.. pga de mörka molnen! Regnet ligger inte så långt ifrån. Lördagen går mot kvällen. /Godnatt!

JULI  2020

SÖNDAG                      

08.30 / +10 i Pajala, mulen dag

Idag hade det varit sista marknadsdagen! ..om marknaden hade hållits som vanligt. Vädret lite tråkigt, sett mellan persiennbladen.

Men nu var det ingen marknad på grund av smittorisken för covid-19. Ett klokt beslut, som sagt.

Jag har försökt hålla 'marknad' på digitalt sätt, och folk har köpt och hämtat. Andra har tänkt likadant och varit väldigt aktiva på 'köp och säljessidor', och det är ju bra tidsfördriv. Dessutom; vem behöver inte rensa lite i 'för- mögenheterna', dvs berget av grejer som alla har och ingen använder :) Så är det bara!

23.30 / +9 i Pajala

/Godnatt!

07.30 / +10 i Pajala, solig dag

'Solen lyser även på liten stuga.. heter det i sångtexten , och det gör den faktiskt nu. Den verkar inte göra någon skillnad varken mellan slott och koja, utan den brassar på oavsett på vem och vad :/

Det är alltid lite uppiggande med en måndagmorgon efter helgens stiltje och lugn. Det brummar och det bankas i omgivningen, och känslan av att det händer någonting i ens omgivning rycker liksom med och man känner sig plötsligt piggare av hammarslagen.

När jag bodde i Byn så hände det faktiskt ibland att någon byggde spikade och sågade så det hördes i den annars tysta miljön. Ljuden väckte alla och det tändes ett hopp om en spridning av verksamhet och tro och hopp om framtiden.

Så det är inte bara i kyrkan som liknande fenomen kan uppväckas. Några ekande hammarslag kan likväl väcka och skapa tro.

21.30 / +15 i Pajala, solig kväll

Folk dras ut! ..och snickarna närmar sig med att byta fasadbräder, de som är dåliga.

Både cyklat och bilat runt byn idag. Hörs knappt något från hjulen när man kör på nya svarta asfalten. /Godnatt!

11.00 / +15 i Pajala, solig dag

Skriver senare..

22.30 / +15 i Pajala

Nästan glömt bort Bloggen idag!  ..haft en del annat att göra, och så har jag pratat med många i telefon faktiskt.

Pratat med båda mina döttrar som ringt från deras sommarställen. Dagen har bara glidit en ur händerna, tycks det som. 

Ska väl kojsa nu för snickarna kommer kanske tidigt och börjar spika och såga utanför. /Godnatt!

07.00 / +12 i Pajala, mulen morgon

Säga vad man vill.. men Trump genomför det han lovat åt folket. Han handlar istället för att härma alla dessa politiska 'papegojor' som lovar till höger och vänster, och efter att folket sagt sitt så gör politikerna ändå som de vill. 

Många anser att Trump är en 'pellejöns' på världsarenan, och visst, han är en filur som starkt avviker från de övriga. Nu har han beslutat att gå ur WHO, läste jag. Jag tror inte att han gör det utan att ha sina skäl. Det före- kommer nog korruption och fiffel i alla stora gemen- samma organisationer. USA är största bidragsgivaren till densamma. Kolosser på lerfötter och ineffektiva penningslukande 'mangelmaskiner'. Ett argument var att WHO inte med ett ord pekat finger mot Kina i pandemi- frågan, och det är som i byaslagsmål, ingen vågar peka ut den största buffeln som skyldig.

Det är en naturlig följd i en alltmer orolig och farlig värld att folk längtar efter karismatiska, starka och handlingskraftiga ledare, självklart. 'Pratmaskinernas' tid är förbi och alla sk. 'globalister' kan dra något gammalt över sig och gömma sig. Kriser visar att drömmar hjälper föga när det blir dags att draga varandra i håren, eller som man brukar säga på finska; 'Sääli on sairhautta tukanvedossa..', typ ;/ (Sjukt att känna medkänsla vid hårdragning):

21.15 / +16 i Pajala

Mörka moln, skurar och solsken! ..en mixad dag till ludet av hammarslag och sågklingors fiolklagan.

Hoppade över motionsrundan idag.. också. Får väl ta mig i kragen imorgon. /Godnatt!

JULI  2020

TORSDAG 

13.15 / +16 i Pajala, mulen morgon

Cyklade till södra bron! ..i det vackra vädret. Den västliga vinden störde inte så mycket, den kom ju från sidan. Mötte en bekant från mina promenader och pratade en stund.

Lite förvånad och samtidigt aningen skräckslagen upptäckte jag att Rallarrosorna redan blommar vid vägkanterna. Den färggranna rosen som tråkigt nog signalerar om att vi närmar oss hösten snart.Mjölke, mjölkört eller rallarros (Chamerion angustifolium) är en flerårig ört i familjen dunörtsväxter. Namnen mjölke och mjölk- ört kommer av att växten har antagits befordra mjölkavsöndringen hos kor.        (Wikipedia, så klart):22.00 / +17 i Pajala

John Wayne red färdigt för ikväll! ..så jag fick stänga teven. Ibland visar finska teven riktiga cowboy-filmer, och det får ju nostalgin att leva upp.. en flyktig stund. //Godnatt!

JULI


ONSDAG

o

2020

1

Visdom eller vishet är ett ord som har en djupare innebörd än all intelligens, kunskap och förstånd'.                   /Wikipedia

Tidigare månaders bloggar hittar du under fliken ARKIVET här ovan.

Muonioälvens lugna lunk

i höjd med byn Aareavaara.

Finland på andra sidan. Många fiskare i båtar på älven denna fina svala sommarkväll.

Kalhygge efter kalhygge när skog skövlas och Mammon styr.

Så här mycket bränsle drar ett långdistansplan                           Se här..

Pajala-marknad skulle ha  hållits det här veckoslutet 3 - 5 juli, men pga Covid-19 smittorisken inställdes arrangemanget den här sommaren.

Igårkväll.. såg jag ett tv-program, Dox, om en amerikansk man som föddes i en vanlig familj och byggde sedan upp ett framgångsrikt imperium och en drömliknande tillvaro. Pengarna bara rasade in. Han bytte fruar och den tredje var superfin 'Miss Amerika', tror jag hon var, som skulle hjälpa till att bära upp den glamourösa fasaden. Nybygget, som skulle bli USA:s största bostadshus, var i full gång, och mycket annat. Mannen jobbade varje vaken timme alla dagar i veckan. Frun shoppade och shoppade, tjänarinnorna skötte barnen och huset.

Förväntansfulla svarta korpar hade redan cirklat en tid ovanför hans tillvaro och sedan slog de till. Bankerna hade varit väldigt generösa mot honom, men sedan när fläsket var ordentligt stekt slog de till, pengaflödet sinade och kraven blev övermäktiga. 

Den rike mannen tappade all glädje i livet och drogs djupare och djupare ner i den mörka dalen. Korparna slet och rev loss bit för bit tills bara slamsor återstod. Han förlorade allt, drömmarna blev till aska, livet förändrades totalt. Den tidigare rike mannen satt i soffan och ville vara ensam. De åtta barnen och den tredje frun kunde inte ge honom livsgädjen tillbaka. Han ville bara vara ensam!

oo

Sidan uppdaterad 

08.00  /  31 JULI  2020

JULI  2020

FREDAG 

10.00 / +9 i Pajala, mulen morgon

- Vi var nog för naiva!..har vi ju hört denna regering redan säga och erkänna ett antal gånger. Vanligen brukar människor lära sig något av misstag de gör. Begår vi miss- tag efter misstag så slutar omgivningen normalt att tro på oss och anser att man inte är riktigt... riktig. 

I politiken är det lite annorlunda för där fortsätter 'de troende' att tro, och i religioner hittar de riktigt troende på tusen anledningar varför arken inte kom.

Det räcker alltså inte att man bara erkänner sitt/sina misstag, utan vanligtvis förväntas man bevisa genom handling att man tagit lärdom av sitt handlande. 

Jag kommer ihåg hur stark frestelsen var för en liten kille att smyga in i fars lilla butik, när han stakade med båt över älven till garnnbyn, och knycka smaskiga godisar ur lådorna. Genom att plocka det översta lagret i kartongen med lakritsrullar försökte jag lura far att inte märka tjuvens framfart. Ibland satt han sedan i gungstolen och undrade vem som 'tullat' på godiset i affären, och blodet stannade en sekund på den lille pojken. Sedan nekade jag allvarligt och bestämt, så klart. 

Far trodde nog inte en sekund på mitt svar, och inte heller på mitt bedyrande att aldrig göra om det. Han ville se om jag tagit lärdom av mina misstag!

22.30 / +11 i Pajala

Kollade på 'Moreus' ikväll! ..ett gammalt program, men ändå bra med artister som ABBA Benny,  Tommy Körberg, Helen Sjöholm och andra. Gillar faktiskt Moreus humor och de nämnda artisterna är ju från Sveriges topp. Ett nöje att lyssna på dem, med andra ord. //Godnatt!

JULI  2020

LÖRDAG 

06.15 / +8 i Pajala, sol

Ja faktiskt, solen skiner! ..och det blir en fin dag antaglig- en, kanske inte samma värme som tidigare. Om ett par veckor kastar Jakob den kalla stenen i vattendragen och då brukar nattdimmorna börja krypa längs låglänta dalar myrar vattendrag.. Usch!

18.30 / +12 i Pajala

En välbeövlig tupplur! ..på eftermiddagen, men det hör inte till vanligheten att jag gör så. Vaknade så himla tidigt på morgonen och kunde inte somna om, så.. det behövdes. Man blir mycket piggare då.

Annars.. har denna lördag varit fin med solsken och mörka moln som passerat på himlen. Lagomt svalt också, eller lagomt varmt, vilket som.

Återstår.. en lördagskväll, dock inte i timmerkoja, men antagligen framför teven, trots att det knappt finns något intressant att se. Får väl harva igenom programmen både svenska och finska utbudet.

JULI  2020

SÖNDAG 

11

12

09.30 / +14 i Pajala, sol

Söndag! ..och kaffet står på bordet och ångar förförande. Söndag är en veckodag bland veckordagarna då det känns som att tiden stod stilla. I alla fall söndagsmorgonen. Och min snabbanalyserade slutsats är att det beror på att det är så tyst runtomkring och att till och med skatorna och kråkorna är helt tysta. Tydligen respekterar de söndagen.

Imorgon, måndagmorgon, är det helt annat ljud i skällan. Då är det brummeli brum, bångeli bång och mummeli mum mum och Livet har kört igång igen på alla cylindrar.

Det är tur att det inte är söndag hela tiden. Kan tänka mig med fasa hur det är i himlen dit så många längtar till? Tänk, som en tyst och tråkig söndagsmorgon.. hela tiden, dessutom i evigheter!?

- Ha en god söndag!

22.00 7 +15 i Pajala

//Godnatt!

Smittad                          Ej smittad

                      person

Risk att 

bli smittad

10

JULI  2020

MÅNDAG 

11.15 / +11 i Pajala, halvklart

Det har regnat! ..en hel del och mörka moln syns ännu i horisonten. Vi är inte säkra ännu :/

Snickarna har 'passerat' 'mitt' hus och jobbar på fjärde och sista huset i den här raden. De byter fasadbräder som är i dåligt skick. Inte alls så många som jag trott.

Hoppas att vädret stabiliseras och att vi får njuta av sommaren innan Jakob kastar den kalla stenen ;/

21.45 / +11 i Pajala

Lyssnade på sammarprataren idag! Kan redan nu utnämna henne till den bästa av dem alla.. för jag har inte lyssnat på någon annan. Jag råkade komma in på kanalen och fastnade. Det var Emma Örtlund som var dagens utvalda, och jag tyckte hon var jättebra, trevlig

att lyssna på. Hon är ju en av medlemmarna i 'Glada Huddikgänget'.  Lyssna!

Regnat och åskat idag! ..det kom rikligt med vatten.

//Godnatt!

14

JULI  2020

TISDAG 

08.15 / +11 i Pajala, mulet

Ärligt talat! ..sveriges skattebetalare betalar världens högsta skatter för att samhället ska fungera och att myndigheter ska göra deras jobb. Som vi sett de senaste åren med alla stora rubriker om sjukvården, äldrevården, rättsapparaten, skolorna, brandförsvaret med alla skenande skogsbränder, ett försvar av landet som inte finns, för att inte tala om denna covid-19 pandemin som gått oss ur händerna. Med palliativvård som ett led i lösningen.

Kan det vara möjligt att alla de pengar som svenska skattebetalare lägger på välfärden bara äts upp av en trög koloss till byråkrati. 

Vi har MSB..! Vad gör dom egentligen annat än sliter på fina kontorsstolar? Vi har Folkhälsomyndigheten som först nu blivit känt för bredare lager av folket att de överhuvudtaget existerar. Nu vet alla att det finns ett sådant och som verkligen vet vad de talar om. Där ska andra inte komma och peka finger åt, för dom vet bäst i hela världen, ska jag säga er. Så verkar det i alla fall. Att deras resultat omtalas som skräckexempel i hela världen är bara förtal. 

Så var det förr också vid skidtävlingar i skolan; det viktigaste var att alla skulle deltaga i tävlingen och sedan räknades det som lika stor ära att komma först i mål - och komma sist!

Kanske lite samma tanke finns hos våra myndigheter som invaggats i en trygg och bekväm tillvaro vilkas goda självkänsla inte rubbas varken av resultaten eller av omvärldens undrande miner och kritiska pekfingrar.

22.30 / +13 i Pajala

Coronan minskar i vårt land! ..men ännu är det folk som dör av smittan. Svenskar får inte färdas fritt till många andra länder, och inte minst till våra grannländer som fortfarande

är väldigt restriktiva mot svenskar. Varje

land har rätt att skydda sin egen befolk-

ning och till och med en skyldighet. Det 

kan man inte säga att de svenska ansvariga

har följt eller tagit på allvar.


Midnattssolen sjunger på sista versen nu

för det börjar vara snart fyra veckor från

midsommaren, och det är den tiden före

och efter som gäller, alltså 8 veckor 

sammanlagt. //Godnatt!

Andrea Berg

13

Det forna starka trygga landet Sverige som värnar mer om omvärlden än om dess egen situation. Ett land som håller på att tappa kompass- riktningen?

EU

Förhandlingar pågår.. om ett jättelån på ca 800 miljarder euro som EU vill ta som 'återställningspengar' eller backup-pengar, inte om men när något EU-land behöver 'återställas. Det är jättemycket pengar att låna, och 'Den som står i skuld är inte fri,' är en slogan som förre statsministern Göran Persson lär ha myntat. 

Det värsta med ett sådant gemensamt stort lån är att enskilda medlemsländer binds på ett skrämmande sätt fast i EU-eländet. Inget enskilt land har råd att gå ur för varje EU-land är ansvarigt för propotionerligt för jättelånet! Skrämmande dåligt!

Hösten, kung Bore och 'Jakob skickar massor med Rallarrosor 

i förväg och önskar oss välkomna till deras årstider.

Rentun ruusu ja Irwin Goodman ;)Mjölke, mjölkört eller rallarros (Chamerion angustifolium) är en flerårig ört i  familjendunörts växter.

40 SEK/kvm

inkl.byggnader

Snedvriden rättvisa?

Är det vänsterkvinnorna som skriker högst efter blod vid schavotterna?

Googlebild

JULI  2020

ONSDAG 

09.00 / +14 i Pajala, mulet, regnat inatt

Godmorgon! Nu är det söndag på slut sträckan i juli. Radion pratar om coronaviruset som sägs finnas bland oss länge. Risken för att viruset blir luftburet nämns också. Det finns lika många uppfattning- ar om viruset som det finns 'experter, och experter sägs det finnas många fler än.. patienter, sade någon :/

Tittar ut och frågar mig om vi nu har

sommaren bakom oss, eller om vi kan

förvänta oss kopior av riktiga sommar-

dagar ännu?

Vi hoppas det och tror på det :)

22.45 / +12 i Pajala

Mot kvällen finare väder! ..och t.o.m.

sol på eftermiddagen och kvällen. Så 

ännu är det sommar, absolut :/

Satte in några annonser idag och det 

kom många förfrågningar från när och

fjärran. Ändå är det många om och men

innan det kan bli affär :/      Godnatt!

Tryck på båda bilderna!

Rulla in en boll och låt den rulla'

                            /Gösta Linderholm

Grattis Nina

på födelsedagen!

JULI  2020

LÖRDAG               Jakob har namnsdag 

ÖVERRASKNING!

Tryck på lotten!

16

JULI  2020

TORSDAG 

0930 / +17 i Pajala, soligt

Jag har namnsdag idag! Grattis jag!

En solskensdag och det ser ut att bli fint ett antal dagar framåt. Just nu.. är det 'Sommar i Sverige, tjohoo! Sol vind och vatten..'

22.15 / +18 i Pajala

En fin kväll med sol och värme! 

Några dunkar med musik och stön på Sol-

torget, gissar jag och håller hela byn vak-

en. För att några enstaka ska få behållning

av deras 'musik' så tvingas en stor majori-

tet lyssna och störas av eländet :(

Dagens samhällen alstrar väldigt mycket

olika störande ljud som också borde

knytas till hälso- och miljöproblematiken,

tycker jag som njuter av lungnet och

tystnaden.

//Godnatt!

Andrea Berg

07.00 / +12 i Pajala, soligt

Solig morgon! ..och 'polisknappblommorna' lyser gula på bilderna som en samling minisolar. Rallarrosorna och 'Hundkexen' dominerar dock fälten. Bara vi inte får en enorm spridning av lupiner som är vackra blommor men som absolut inte hör hemma här. Dom är svåra dessutom att få bort om de har rotat sig.

Sk. hundkexen' är också ett elände för sig när det blir för mycket av det.

En solig dag, absolut, och vad ska man då hitta på!?

21.40 / +15 i Pajala

Ikväll var det.. dansbandet Lars-Christers'

tur att uppträda i Svt. Missade första

halvan, men men andra halvtimmen var

bra, såh'..

Det har både varit soligt och regnigt idag,

men mest soligt. En cykelsväng gav lite

extra skjuts åt pulsen, och det är ju därför

man anstränger sig :/ 

//Godnatt!

17

JULI  2020

FREDAG 

09.30 / +18 i Pajala, soligt

Så var det fredag igen! ..om det nu är större skillnad på dagarna i dessa corona tider. På vädret är det inget fel på och +18 är också helt ok. 

Ska fylla på en påtår och lyssna på 'halvtio' i P1.

22.30 / +18  i Pajala

Kämpade och kämpade.. så att inte tappa koncentrationen på en bra film som visades på finsk te. Så klart har jag sett den förut ett par gånger, men så är det med dagens tv, dom bara kör om och om igen sådant som de redan visat många gånger.

Filmen hette i alla fall: '12 yesra a slave'. som handlade om amerikanska slaveriet och grymheter som de vita begick mot de svarta. Onskan bär på alla slags kläder från uniformer till godsägar- kläder och annat. Onskan går i olika skepnader idag och har gjort det i alla tider.    //Godnatt!

18

JULI  2020

LÖRDAG 

08.30 / +14 i Pajala, växlande soligt molnigt

Steg för steg, dag för dag.. och almanacksblad för almanacksblad går vi vidare i tiden. Den som ännu har almanacksblad att riva på det gamla viset, vill säga. Jag har inte det. De flesta använder väl sitt 'allt i allo' -mobiltelefonen till det mesta. Vi har ju nästan all inform-tion tillgänglig i den manicken som vi ständigt också bär med oss. Vi törs knappt gå på toa utan den. 

Egentligen en fantastisk grej! Och den utvecklas ännu mer hela tiden, så man undrar var 'väggen' kommer emot? Det är en fantastisk tid vi lever i, samtidigt som den är lite skrämmande. Människan verkar inte ha den klokheten att helt kunna förvalta över sin förmåga och att kunna se 'groparna' på stigen där hon går.


- Ha en fin lördag!


Det är en märklig tid vi lever i
Man åker jojo mellan skratt och gråt
I en stenhård bister verklighet
Ja då behöver man en glader spaderlåt
Skruva strängen på din bruna fela
Höj som armen till den liderliga takt
Se hur tavlor yr ge fyr ge fyr
Vi dansar tråkigheten naken utan frack
Glöm bort din ånger och ljuva sånger
Här skall dansas en och annan galen jig
All din längtan
Och förväntan
Böljar ut som seglen på en brigg
Det är en märklig tid vi lever i
Man åker jojo mellan skratt och gråt
I en stenhård bister verklighet
Ja då behöver man en glader spaderlåt.

                                          Gösta Linderholm

Bilder från Långsand

22.10 / +22 i Pajala

Såg en spännande film med Liam John Neeson i huvudrollen som en pensionerad FBI-agent i filmen 'Taken'. Det var fart hela tiden , nävar i luften och skott som brann av. Men han vann

över alla skurkar, så klart.

Nu ska jag lägga mig och läsa några kapitel på

min nya bok som jag beställde från Bokus.

Den handlar om Lenin och  är skriven av den

kände Kjell Albin Abrahamsson som tycker i

boken att fel person hyllas och lyfts upp av

historiska vingar. 

Lenin hade sina rötter bland annat i Sverige och

andra länder, läste jag.           //Godnatt!

Bokus 207 kr

Kjell Albin Abrahamsson

19

JULI  2020

SÖNDAG 

23.00  / +18 i Pajala,  växlande väder, sol och moln

Bättre sent än aldrig! En seg söndag! Pratat i telefon med båda mina döttrar som båda var på väg från olika sommarställen till stan. Delvis börjar jobben och det är måndag imorgon.

Lite svårt att tänka tanken att folk så småningom börjar återvända från något konstigt till en ännu konstigare vardag. 

I vårt land har coronaläget förbättrats avsevärt, medan det på många andra ställen i världen går åt motsatt håll - eländet blossar upp på nytt. Tråkigt nog är det många svenskar som redan har släppt på tyglarna och åkt utomlands på sina semestrar, och kommer att göra det i stor omfattning framöver. Svenskars reslust överträffar faran och överlevnadsinstinkten. 

Hur ska lilla Greta få ordning på det galna flackandet runt hela jordklotet. Vansinnesresandet som svenskarna verkar vara bäst i. I alla fall bäst i något!  //Godnatt!

Rikedom är som havsvatten;

Ju mer man dricker

desto törstigare blir man.

Arhtur Schopenhauer

20

JULI  2020

MÅNDAG 

08.00  / +18 i Pajala,  Hoppas på fint väder

Några orosmoln på västhimlen.. men väderleken' lovar fint idag. Måste väl tro på det.. då.

21.00 /+17 i Pajala

Satt på gräsklipparen.. redan vid 11-tiden och 12 mil bort. Mysigt att åka bil i solskenet och lyssna på radio. Möttes av mörka moln från norr. Det hade regnat på natten och gräset var lite blött. Senaste klippning gjorde jag för ett par veckor sedan och nu var det dags igen för det hade vuxit i höjden. Det tar kanske ett par timmar att klippa  det som brukar klippas runt stugor och andra byggnader. Myggen var aningen besvärande när det var regn i luften, som de brukar vara då.

Nyheterna pratade om EU-förhandlingar om det stora lånet som majoriteten av länder vill ta och skänka till länder som slösat sina och behöver mer. Sveriges hållning har som bekant varit stenhård att 'hjälppengar' ska enbart givas som lån med återbetalningskrav.  Våra förhandlare med statsministern i spetsen har sagt sig vara 'stenhårda' och sedan ger de efter och går med på 50/50 i bidrag och lån.

Den observante 'väljaren' vet givetvis redan i förväg att det bara är ett spel för det inhemska folket att 'gå på' skådespeleriet på högnivå.  Våra minstrars mantra brukar just vara de 'stenhårda orden'  när de försöker överträffa och övertyga vanligt folks sunda förnuft. Vi.. ja många av oss visste redan att hårdheten inte låg i stenar utan såpbubblor som trollbinder folk en flyktig liten stund och faller sedan på marken och förvandlas till slippriga spottloskor.

Jag kommer aldrig mer att tro på ministrar som orerar med stenhårda ord som enbart gör att de som följer dem halkar av alla såploskor i deras spår :/                                                                  //Godnatt!

Flotte 5x7 meter till Salu!

Med bärkraftiga sektionerade pontoner på var sida. Flotten kan demonteras till lämpliga delar för exv transport på bilsläpvagn.

Flotten har några år på nacken, men eftersom den är byggd av vattentålig marin playwood och tätad och limmad med 2-komp- onentlim så håller den länge till.

OBS! Husvagnen och blondinen på bryggan ingår inte :)

21

JULI  2020

TISDAG 

08.00  / +16 i Pajala,  växlande väder

Känns bra.. att jag äntligen kom iväg till vårt ställe vid älven så att gräset blev klippt. Det ser direkt mycket snyggare ut när det är nyklippt.

Jag skulle också behöva bli nyklippt på min lilla 'privata tomt' under mössan, men frågan är om jag ska ta den risken. Nu vet jag inte om det är någon större fara egentligen med viruset just där. Väntar på mina munskydd i posten vilken dag som helst, såh'.. 

Men å andra sidan.. har jag länge funderat på att låta håret växa så pass att jag kan knyta till en svans bak i nacken. Har ibland delat denna tanke med min frissa, men då säger hon bara: 'Du ska inta ha någon svans!'  ..och jag hör av tonläget att hon verkligen också menar det. Hon vill så klart att jag ska springa där så ofta som möjligt så att jag också skulle bli en 'närande' kund och inte 'tärande' som jag kanske är idag. Brukar skoja med henne och säga: 'Ok, vi ses om ett halvår igen!'  Hennes protester tonar ut i samma fart som jag går ut och stänger dörren efter mig. Ja, hon är trevlig :)

22.30 / +12 i Pajala

Lik på lik i Midsomer ikväll!  ..tur att kommissarie Barnaby är så duktig och löser alla mord.

Regnat ganska våldsamt tidvis på eftermiddagen, och regn lovas också de kommande dagarna.   //Godnatt!

22

JULI  2020

ONSDAG 

08.15  / +15 i Pajala,  regnigt

'Morgonstund har guld i mund!' 'Morgontimmarna är guld värda. Den som går upp tidigt får mycket arbete uträttat.' 

Talesätten är många och var menade som en försiktig vink till de som sov lite längre på morgnarna. Också att de flitiga gick upp tidigt på morgnarna. Men det stämmer nog inte riktigt utan har mer med vad man är för människa, typ morgonmänniska eller kvällsmänniska.  

Jag vet att kvällsmänniskor kan vara väldigt ihärdiga och sega och har svårt att sluta jobba fast nattimmarna börjar ta vid. Morgonmänniskan är pigg på morgonen och slocknar tidigt på kvällen

istället. Det har inget med lathet att göra, fick jag veta av en rör-mokare i Byn som själv var noggrann flitig och morgonmänniska :/

Nog om detta! Idag är det mulet och regnigt och onsdag, men det gäller bara att 'bita i det sura äpplet', :)

20.00 / +12 i Pajala

Att det har regnat idag! ..gatorna har blivit till floder delvis, så mycket vatten har det kommit, men hopp om bättre väntas de närmaste dagarna. Efter sämre brukar det vanligtvis bli bättre, eller hur?

23

JULI  2020

TORSDAG 

06.50  / +11 i Pajala,  regnigt Brr..

Godmorgon! ..

..och nu har klockan redan hunnit bli halvnio. Ute är det blåsigt och lite 'osomrigt' efter en rätt så hyfsad första halva av sommaren. Det enda vi kan göra nu är att hoppas på fina dagar i den senare halvan av sommaren. Kanske inte lika varma som i den första, men.. 

Var tidigt uppe med tuppen och kunde inte somna om. Tuppen gjorde det! ..för jag hörde inte tuppen efter reveljen :/

Såg 'Uppdrag granskning' igårkväll som handlade om prostitionen i Sverige. Det var en repris från tidigare, så klart.

Blev lite orolig för vart rättvisan i Sverige är på väg mot. Kan man kalla den ens för 'rättvisa' om den inte följer den vältrampade fåran; 'med allas lika värde inför lagen, eller påståendet/klyschan att;

'Alla är lika inför lagen'?! Alla människors lika värde och värde- grunder har det tjatats om till leda, dessa ihåliga ord och ramsor.

Måste utveckla tanken mer när jag får tid. Jag är ju varken i höger- eller vänsterfack, utan snarare en fritänkare utan bojor i tanken. Alltför många tror sig också vara det, men är inte  :/)

15.45

Klippte mig idag! ..och hade för första gången ett munskydd på mig. Det hade frissan också. Och jag hade tur för imorgon är hon ledig och semester sedan :/ Känns skönt, var ju så långhårig och tänkte på en hästsvans :)

24

JULI  2020

FREDAG 

07.30  / +14 i Pajala, sol

Nu är det fredag igen! ..fast egentligen är det ingen större skillnad på veckodag som veckodag. Den skillnaden ligger i så fall bara i mitt huvud som ett svagt raster. Lärde mig det ordet, raster, när jag på 90-talet höll på med min 'tidning' och samarbetade med tryckeriet här i Pajala. Tänk, att det fanns ett riktigt tryckeri här, har glömt namnet på killen som var söderifrån, möjligen från det sk. 'gnäll-bältet' :/ I alla fall var det kul, och jag som alltid varit så intresserad av det skrivna ordet. Min käre far tyckte däremot att det var lite fjantigt; 'en riktig karl skulle inte hålla på med sådant', men jag fick i alla fall låna hans reseskrivmaskin av märket Hermes.

Nåja, jag kan förstå hans tanke, han tyckte nog att det inte fanns plats för en 'tyhjäntoimittaja' (odugling) i hans värld. Fast egentligen var min far ingen riktig arbetskarl heller, utan han gillade att göra affärer hela sitt liv. Små affärer dock, men 'strån till stacken', som man säger.

'Bokstaavi on viisauden alku', eller 'Bokstaven är vishetens början'. Kan vara så.. hm.

22.30 / +13 i Pajala, regn

Regnar igen! ..och det känns nästan lite höstligt redan.  

Fredagskväll med elva år gammalt 'Calle Moreusprogram som underhållning. Lite magert och inte så fagert med alla gamla repriser som den numera skattefinansierade statstelevisionen bjuder på. Sverige förblöder som ett såll som sjunker hela tiden, och pengarna försvinner i mastodontsatsningar som exempelvis ESC och andra  intetsägande glamourösa spektaklar :/                                     //Godnatt!

25

08.00  / +13 i Pajala,  regnigt Suck!

Jakob med den kalla stenen! Usch! Det var just denna dag 25 juli som min far sade de chockerande orden: Idag börjar vi med slåttern!'

..och hjärtat hoppade upp i halsen på

småpojkarna för det betydde att sommar

lovsfriheten var över och jobbet väntade,

och det räckte tills skolan började igen.

Vi fick knappt gå till älven och plaska

utan att far kastade vassa blickar.

Efter Jakobdagen lär gräset inte växa

mer och därför påbörjades höbärgningen.

Senare när ladugården var tom så jobbade

jag med höbärgningen hos grannarna över

älven och gränsen. Arbetsdagen var från

07.00 - 19.00 och jag fick 2o mark/dag,

och det var en bra slant åt en pojkspoling,

och jag var nöjd. Man jobbade hårt och

hade kaffe- och matraster. August och

Aino var fina människor och jag tänker 

med värme på dem. Jag anförtrodde mina bekymmer för dem och de peppade mig och gav mod. Mycket tack vare dem, min finske kompis Olli, och min egen vilja fick jag mod till att skicka ansökan till Tornedalens folkhögskola. Det hade varit min önskan länge för att kunna nå min dröm om yrkesval.

När jag väl hade börjat på skolan så hjälpte min far mig med ekono- min och annat, och kanske kände han också en viss stolthet över min 'tjurighet'.  Åren på denna skola hör till de finaste i mitt liv.


- Ha en bra lördag!                                       22.50 //Godnatt!

Till  Salu / Myytävänä strandtomt   16 115 kvm

26

JULI  2020

SÖNDAG         

Covid-19

Svenska myndigheter tror inte på detta, men redan sunda förnuftet säger att ett hinder är ett hinder!

27

JULI  2020

MÅNDAG         

08.00 / +13 i Pajala, och solen skiner

God måndagsmorgon!

23.00 / +19 i Pajala

Trött! ..efter sjutton timmars vakenhet. Nå Ok, slumrade till gott på efter-middagen. Tidig morgon ger 'baktändning' på eftermiddagen, har jag märkt. Tänk om det kunde bli en vana, som många har. Bara en ett kort slumrande ger snabbt tillbaka energier.

Nåja, nu har jag kollat dokumentären om Putin, och sedan om den engelska munken och prästen som utnyttjade sina elever. Mycket röta kan det vara i de finaste kretsarna. Halleluja!    //Godnatt!

28

JULI  2020

TISDAG         

11.00 / +16 i Pajala, och solen skiner, men mörka moln i horisonten

Gääzzp!

15.45 / Varmt i Pajala, sol och moln

Lite mer vaken nu! ..och det tack vare den vilda cykelturen runt norra delen av byn, och rundade "Mikkos ängar". 

Tre-kaffet med glass är avnjutet och mer kaffe idag blir det inte, Två kaffestunder per dag räcker, och den viktigaste är på morgonen, fast  idag blev det en rejäl förskjutning till närmare 11. Hade tydligen en hel del sömnskulder att reglera ;)

Annars.. hörde jag att det skulle vara 25 coronasmittade här i Pajala. Förstår inte varför det anses var integritetskränkande att uppge antalet fall, som det många gånger hävdas från både myndighetshåll och från sjukvården? 

Men å andra sidan.. kan man fråga sig vad som inte är kränkande för svensken numera!  Istället vore det en viktig upplysning för kommun-borna att kunna avgöra vikten av att skydda sig från smittan. Om smittans utbredning tystas så blir folk mer ovarsamma, vilket man ser också här i Pajala, alla bryr sig inte att hålla avstånden. Det är lite mer omanligt att visa sig vara rädd för ett litet virus, och vem vill bli sedd som Knapsu i sådana sammanhang!?   ;)

Men men.. vi ska ju ha ett sk. "öppet samhälle" som det hävdas när myndigheterna gör dumma saker, exempelvis när de säljer medborgarnas viktiga personnummer exempelvis.

Eller.. det kanske inte är myndigheter som säljer våra personnummer, men håller dem tillgängliga för andra att göra det. Jag tycker att det är, minst sagt, ganska obekvämt att en så viktig identifikation som personnumret är för varje individ handskas så vårdslöst i det öppna samhällets namn. Samma gäller adresser och bilder på internet när alla kan i princip promenera utanför folks hem och studera läget.

När det gäller uttrycket "Det öppna samhället" så tror jag faktiskt att vårt samhälle är det mest öppna i hela världen. Sorgligt nog!

Det går inte att jämföras exempelvis med våra grannländers där de är mycket mer försiktigare med så viktiga personliga uppgifter.

Nog om detta!

22.40 / + 18 i Pajala, som en sommarkväll, konsanaan :/

Börjar känna att sängen kallar! ..och morgondagen står och tjoar och vinkar på andra sidan.. mörkret! Men först ska jag uppleva några nattliga äventyr som utspelas.. på dagen, i en förgången tid, oftast :/

Hinner kanske läsa några kapitel i min pågående bok innan sömnen antastar och överrumplar. Batterierna' behöver laddas och hjärnan degfragmenteras och rensas. Mycket skräp som samlas dit under dagen.    //Godnatt!

29

JULI  2020

ONSDAG         

08.50 / +17 i Pajala, solig morgon

Mitt i veckan och i slutet av juli!  Skriver senare när jag avnjutit mitt morgonkaffe och hjärnan har vaknat :)

21.15 / +19 i Pajala

Varmt, nästan kvavt idag! Cyklade en vända ner till bron och beundrade utsikten över Torneälv. Hästarna tycktes inte bry sig om mig när jag stannade och tog några foton på dem.

Den fina blombilden till höger smygknäppte jag på grannens uteplats. Liten' skillnad ser man om man jämför :/ 

Kvällens 'Uppdrag granskning' (repris) handlade om unga som rånar andra unga och gör andra allvarliga brott utan att samhället gör någonting.

Det snackas bara om 'Barnkonventionen och barnens okränkbarhet, men dessa fina ord gäller bara brottslingar och inte offren, eller barnen som drabbas av allvarliga brott. Vilka bestående men får inte de av brotten, rättsövergreppen,

och samhällets totala obryddhet om deras väl och ve.

Samtidigt som det i andra fall är så viktigt att inga barn blir kränkta, tidens modeord som det svenska kvinnogardet' använder sig av i deras 'maktutövning'. och olika 'jakter.'

En obegriplig obalans och snedvridenhet har drabbat det svenska samhället, tycker många.

Polismannen i programmet var mycket insatt, tydlig, och såg nyktert på samhällets förfall.

Det gjorde också de utlandsfödda föräldrarna som intervjuades i programmet.

Det är synd om Sverige på flera sätt :(   Godnatt!

30

JULI  2020

TORSDAG         

08.50 / +14 i Pajala, soligt

Apropå gårkvällens tv-program.. kan man ytterligare dra en enkel slutsats; Allt levande på jorden uppfostrar och sätter gränser för deras avkommor. Ingen i hela skapelsen tycks acceptera sk. fri uppfostran.. utom svensken. Djuren fåglarna växtriket uppfostrar de sina, och uppfostran behöver inte betyda sparkar och slag utan vägledning uppmuntran tillrättavisningar och gränser. Alla behöver vi några slags gränsdragningar, även vi vuxna, för hur skulle vi exempelvis uppträda i trafiken om det inte  fanns regler och gränser med påföljder om vi inte uppför oss.  Fri uppfostran är ju ingen fostran alls.  Till och med den gode Allsmäktige sägs straffa hårt den olydige, säger de som tror på Honom. (Undrar förrestan om man fortfarande får kalla Honom för honom, i dessa extrema feminist- tider!?):  Vi vuxna över aderton år har en massa regler över oss som är tänkta att hålla oss inom paragrafskaklarnas ramar, men i polisbristens tider släpper vi gärna loss när den mörka granskogen täcker oss :/

Tack och lov, finns det ännu kvar folk av de generationer som fått en riktig uppfostran och har en 'inbyggd polismakt' i ryggmärgen som talar om hela tiden vad som är rätt och vad som är fel!

Hur blir det sedan när de 'fria generationerna' tar över hela skalan?

22.10 / +18 i Pajala

Fint också idag! ..och fortfarande varmt ute med många plusgrader.

Cykeln flög genom byn igen och gjorde en u-sväng mitt på södra bron. Skulle bara kolla älven - den låg kvar och flöt neråt i lugn lunk :)  //Godnatt!

23.00

En bra avslutning på sommarmånaden juli! En fin lugn kväll, och några myggor och svidor gjorde mig sällskap när jag försökte sitta ute och njuta av sommaren. 

Hade tidigare på kvällen videosamtal med min dotter och bernen när de var i stugan. Plötsligt sprang en jättestor fästing på Maddes arm, ja den var som en liten spindel men mer rödaktig. Jag såg ju också den via videon. Dom är inte trevliga!     

På återseende i augustimånad!       //Godnatt!

31

JULI  2020

FREDAG         

08.00 / +12 i Pajala, solen skiner

Ja, nu är det sista juli! ..och sommaren fortsätter ett tag till. En konstig sommar i coronans tecken, får man väl säga. Hur långt detta fortsätter tvistar de lärde om. Experterna kör med gissningslekar för det är egentligen ingen som riktigt vet, ser det som. Vi håller tumma-rna för det som står i 'boka' att viruset plötsligt bara försvinner.  Uppsalaprofessorn säger att smittan kommer att mattas av när den är på väg ut. Det kan man redan se, men ha i bakhuvudet, att det kommer att blossa upp igen när alla mindre beräknande har åkt utomlands på semestrar och återvänder igen med smittan. Vi borde haft en riktig ledning för landet som hade slagit näven i bordet..

'Di domme schwenskarna...' som den spanske komikern säger i sina satirer om Sverige :) Haa haa! Jätteroligt, suck!

Mmmm.. gott med morgonkaffet som ger samma verkan som start- gas i en gammal rostig bilmotor som inte vill starta.  En bra jäm- förelse, tycker jag  ;/


- Ha en god fredag!

Fina abborrar i Muodos..

15

Till nya sidan

Vårt samhälle

Tack, för att du besökte

min nya hemsida www.norrmix.nu

Till gamla bloggen

Rikedom är som havsvatten;

Ju mer man dricker

desto törstigare blir man.

Arhtur Schopenhauer

Men med denna modernare vindruta med vinkel vid dörren.

Baktill var den snygg med panorama bakrutan.

OBS! Tidnings- och Googlebilder.

Min allra första bil som jag köpte för pengar som jag tjänat i flottningen samma vår. En Audi AU 1000 -62 (DKW:en på bilden är lite äldre,för min hade en vinklad framruta). Jag har för mig att jag betalade 600 kr för bilen som stod i vårt garage när jag kom hem efter flottningen. Mina bröder hade 'levererat' bilen.

Det var en mycket bra och pålitlig bil och mycket kul hann jag och mina polare ha med den när vi raggade på finska sidan om älven. Men plötsligt blev det slut med raggningen och jag muckade samtidigt.

Bilden föreställer någon annan ägare på en veteranbilsut- ställning någonstans, tidnings-bild.

DKW AU 1000

med 3-cylindrig tvåtakts motor, egen tändspole för varje cylinder, kylfläkten fungerade också som kupévärmefläkt (blåste svagare vid tomgång)

''Det är dyrt att klä sig så att man ser billig ut'

                                           Dolly Parton

Många S-väljare har tydligen fått nog.

Läs och begrunda!

Sundsvallstidningen.

Bra tänkt och skrivet!

webadm.

'Om man inte

känner sin historia,

kan man inte heller känna sin nutid!'