BLOGG.april2021

MIN BLOGG

APRIL  2021

Sidan uppdaterad

21.30

30 april 2021  i Pajala

Våran hund 'Sorry' från Pilkkasaivo som liten valp.

1

APRIL 2021                     VECKA 14

SKÄRTORSDAG                    HUHTIKUU  2021      

Tidigare månaders bloggar hittar du under fliken ARKIVET här ovan.

Mina äldre hemsidor

raderats:

www.rixmix.se     

upphört 2021-02-02

www.norrmix.se   

upphört 2021-01-18

Alf Robertsson 1941-2008          (Klicka på bilden)

En klok man med kloka åsikter och förklaringar! Klicka på bilden och lyssna.

Roland Cedermark:

2 miljoner sålda skivor

12 guldskivor

enligt Wikipedia

Mina tidigare utgivna böcker

Just nu, håller jag på att läsa denna över 400 sidiga bok som jag beställt från Bokus. Den handlar om krigs- åren i norden och framför allt om svenskarnas fula svek mot sina grannar och alla som bekämpade nazismen.

Det svenska sveket', är skriven av en norrman, Eirik Veum, och boken handlar om tiden när tyskarna hade anfallit och invaderat vårt grannland Norge och även Danmark. Man kan inte vara stolt över svenskarnas inställning och handlande, utan man får istället  skämmas som svensk över sveket mot våra grannar. Mot tyskland och nazisterna förhöll man sig på en vämjelig 'rövslickeri nivå'. och den svenska kungen tyckte till och med att det var bra att nazisterna ockuperade Norge, enligt boken.

En mycket intressant bok som ger en vidare bild av svenskarnas undfallen- het och 'anpassning', även till dagens 'våldseskalering' i vårt land. Ett ogjort område för forskarna att studera den svenska själen, eller åtminstonen halva befolkningens. Kanske den extrema 'snällheten' är roten.. Idag är ju alla som exv intervjuas på tv eller radio.. snälla. Det heter ju: Tack snälla, tack snälla! ..till leda. Hur vet man om en obekant är snäll?

Matti 'Fredi' Siitonen död, blev 78 år gammal.

Sjungit in en massa skivor och hållit konserter runt hela Finland.                      'Maa valittaa'

Klicka på bilden också.                  'Elämä on ihanaa'

Det är inte bara Charlotte Kalla och Zlatan som står som staty medan de lever, för denna bild föreställer mig som staty vid Kengisforsens enorma vårvågs- rullning! :/

Foto: Elisabeth Pemer

Foto: Martin Soutukorva

Foto: Någon av bröderna Soutukorva

20 år och livet tycktes vara på topp, men i själva verket hade det bara börjat,

Foto/färg; selfie på den tiden ;)

2

APRIL 2021           

LÅNGFREDAG 

10.50 /   +-0 i Pajala

Långfredag.. och alla vet vad det innebär, hoppas jag. Eller så gör man inte det.

Det verkar också bli riktigt påskväder med blötsnö och en surmulen himmel. Tänkte fråga.. om man en sådan här viktig dag får ta ledigt från den obligatoriska lunchpromenaden, men vet inte vem man i så fall ska fråga :/ 

Fick ju covid-19 sprutan igår och det ger ju lite hopp om framtiden. Andra sprutan får jag om sex veckor, i maj. Lite öm i axeln fortfarande efter sticket och undvek att ligga på den sidan i natt för att inte irritera den ytterligare. Det känns mindre idag.


- Ha en god långfredag!


  Jeg velger meg april!

   av Björnstierne Björnson


  Jeg velger meg april!
  I den det gamle faller,
  i den det ny får feste;
  det volder litt rabalder,-
  dog fred er ei det beste,
  men at man noe vil.


  Jeg velger meg april,
  fordi den stormer, feier,
  fordi den smiler, smelter,
  fordi den evner eier,
  fordi den krefter velter,-
  i den blir somren til!22.30  / +2 i Pajala

Klockan envisades med.. att mäta dagen i timmar minuter och sekunder. Trots långfre- dagen så visade mätningen att den var lika lång som alla andra dagar.

Följde sändningen från mässan i Rom med Påven som medel- punkten. Så fint och så fina byggnader, och stort. Coronan märktes med glesare mellan folk och avstånden hölls.

/Godnatt!

Glad Påsk!

Glad Påsk!

Lunchmusik.

(Klicka på bilden)

3

APRIL 2021           

LÖRDAG Påskafton 

09.00/ -2 i Pajala, solen är med oss

Solen är med oss, som sagt! Vet inte annat som är mot oss än förbaskade Covid-19. Läget verkar vara ansträngt även i grannländerna denna omgång, och hur många omgångar ska det bli innan gong gongen slutligen blåser av!

Ferdinand och Nanna har namnsdag idag, och jag rev av plåstret från 'stickstället' nu när jag kom ihåg det.

En annorlunda påsk IGEN! Barnen och de busiga barnbarnen kommer inte och nu är det andra året som är så. I början av januari 2020 har vi setts senast. Hoppas det här eländet snart är över!

22.50 / +2 i Pajala

Påskafton, men inga påskkärringar! Kollat på teve, bl.a. de sk. pilgrimsvandrarna, dom är lite roliga där de kämpar på trötta ben, men humor har dom.

Nyss stängde jag teven efter att ha sett andra delen om KGB och Ryssland. Så nu är det väl bäst att sova :)      /Godnatt!

4

APRIL 2021           

SÖNDAG      Påskdagen

10.10 / +3 i Pajala

En mulen påskdag! ..men vad gör det, då slipper man i alla fall bära solglasögon :)

'Jesus återuppstod enligt kristen tro på påsk- dagen och därför firas det ordentligt i den kristna världen.'   wikipedia

..och det vet vi väl alla, hoppas jag. Påsken firas inte bara för att man ska ha roligt ;/ Nåja, det är inte alltid vi reflekterar över vad det är vi firar egentligen. Jag menar bara, vad det är för mening med att ha helg och en rad röda dagar om nästan ingen bryr sig varför? Ok, det var bara en tanke som dök upp mitt i njutningen av påskdagens morgonkaffe :/

Det är klart att vi ska fira...


- Ha en fridfull Påskdag!

22.30 / Godnatt!


             Bilderna idag södra bron Pajala >>

5

APRIL 2021           

MÅNDAG     Annandag påsk

09.30 / +-0 i Pajala, snöblask

Snö snö snöblask! ..precis som det ska vara under påsken. Så brukade det var i alla fall förr om åren. En del i snösmält- ningsprocessen förstås. Vi får se när isarna börjar ramla neråt, om det fortsätter så här. Om ett par veckor? Vi får se!

22.10 / +1 i Pajala

Påsken är så gott som över nu! ..och ansiktet blev automattvättat under prom- enaden av piskande blötsnön. Om ett år är det påsk igen och då hoppas vi att coronan har övervunnits och förpassat dit där pepparn växer. Det hoppas vi!   /Godnatt!

6

APRIL 2021           

TISDAG    

09.15 / -2 i Pajala

Godmorgon Tisdag!

- Ha en bra dag!


22.25 / -1 i Pajala

En dag igen! ..som bara rusade förbi som ett expresståg i hög fart. Fick inte så mycket uträttat heller... väntade förgäves på fler tåg :)           /Godnatt!

7

APRIL 2021           

ONSDAG    

12.30 / +-0 i Pajala

Blött blött blött.. på gator och torg när nysnön som föll igår smälter och skvättar. 

Kom just från min 'blöta' runda och njöt av vårkänslan. Solen var blyg idag och bara kikade lite mellan molnskrevorna. Mötte en granne i stora korsningen och bytte några ord medan trafiken levde om från fyra håll. Lastbilar körde bort snö för att försöka skynda på sommarens ankomst eller återkomst. Nysnön ger lite mer fart åt den proceduren, den gamla snön blir bortschasad av den nya, sägs det.

21.30 / kring 0 i Pajala

Såg programmet om Alf Robertsson på play. Han var ju mycket större än vad jag har trott. Samma faktiskt med Roland Cedermark. Båda sålde miljoner skivor under deras tid.Bland annat med Bert Karlsson som producent.

Nu ska det sovas snart här!   /Godnatt!

10.00 / +-0 i Pajala, sol


Godmorgon!


Tjäderspel någonstans

nu på morgontimmarna >

Foto: R Kostet


Annars..

till och med Göran Grei-

der, Dalademokraten, 

undrar vart centerpartiet är på väg mot. Såg att det var flera tidigare ledande

centerpartister som lämnat partiet, och det var naturligt nog dom som som jag tyckt var liksom klokast i det annars numera obegripliga partiet. Synd att de helt förstört ett tidigare förnuftigt parti.

8

APRIL 2021           

TORSDAG    

Och det är ju inte bara centerpartiet som är i gungning, utan det är ju hela 7-klövern som fladdrar som asplöven i nordanvinden. Ett stort dilemma för oss väljare hur vi ska få grepp om vindarna inför valet som vi snart står inför. De sk. 'dreven' styr och ställer med deras fruktade styrka och slår till som gamla tiders häxjakter utan pardon och utan respekt för lagar och grundlagar. Statsministern försöker vara till lags och håller i hatten, han sägs ju vara en snäll person, förutom då när han får syn på en sverigedemokrat, då lyser ögonen av hat som det gör i figurerna i de hemska spelen som ungdomarna håller på med. En hare kan ju aldrig vara en trovärdig ledare för en vargflock, så långt kan även en som jag förstå.

Jag hoppas att Göran Greider tillfrisknar och fortsätter att utvärdera det politiska virrvarret med klokhet, för han behövs, liksom Vidar Andersson.

21.55 / -2 i Pajala

/Godnatt!

9

APRIL 2021           

FREDAG    

10.00 / -6 i Pajala, sol

Kallare på natten.. och då blir det bättre för skid- och skoteråkarna, enligt en enkel matematik. Det förlänger också våren för oss andra flanerare och planerare inför sommaren. Bortsett från att slå ihjäl en massa mygg :/

Nåja, det blir nog bra även om man inte stakar ut  sommardagarna så att man själv blir deras fånge :( 

22.55 / -2 i Pajala

En superspännande film.. visades ikväll på teven! Självklart på finsk tv, samtidigt som det gick en gammal västernfilm i en annan finsk kanal. 

Sveriges television körde det gamla vanliga med församlade kändisarna  som svamlar och löjlar sig i flera intetsägande program på skatte- betalarnas bekostnad. De är ju inte ens roliga. Så är det ju från fredagkväll till söndagkväll månad efter månad, år efter år, decennium efter decennium. Undrar bara.. hur orkar folk se på skiten, och jag har frågat några bekanta och dom svarar lakoniskt: 'Det finns ju inget annat att se!' Så min följdfråga blir: 'Ska det vara så?'   /Godnatt!    Tur att vi kan se finsk teve här :/

10

APRIL 2021           

LÖRDAG    

07.30 / -2 i Pajala, snöat

Som sagt, snöat under natten igen! ...men vad gör det, annat än ger extra fart åt vårens framfart så att vi får bort de eländiga snöhögarna som delvis börjar vara svarta, åtminstonen vid vägarna.

Nu står koppen bredvid på bordet och ångar förföriskt lockande med dess aromer. Inte i alla fall en nyvaken gubbe med håret spretande åt alla håll i bästa Göran Greider stil!

22.50 / -2 i Pajala    /Godnatt!

11

APRIL 2021           

SÖNDAG    

09.30 / -3 i Pajala

Söndag, vilodag! ..som det var förr - idag vet jag inte hur det är. Jo, klart att folk jobbar, men det är väl inte så många som svettas på sina jobb idag, som det var förr. Jobben har förändrats och idag har vi maskiner till hjälp som underlättar i det mesta som vi gör. Vi har blivit 'herrar' över våra olika maskiner och hjälpredor som inte klagar men surrar och låter - ibland förfärligt. Ta till exempel en motorsåg, en dammsugare, en borr- maskin, osv.

Men att läspa i mig mitt morgonkaffe låter inte så mycket, men smakar ännu mer :)


- Ha en fridfull söndag och vilodag!       Internet strul från ikväll!

12

APRIL 2021                  VECKA 15

MÅNDAG    

Dagen efter..

                                               Internetstrul från söndagkväll!


13

APRIL 2021       

TISDAG    

10.10 / -2 i Pajala, halvklart

Godmorgon! ..äntligen kom jag ut på internet, ett större fel här i Norrbotten, sades det från Malmö.


- Ha en god dag!

                                                          Internetstrul fortfarande!

14

APRIL 2021       

ONSDAG    

09.50 / -13 i Pajala, solig morgon

Godmorgon! ..äntligen äntligen kommer jag i kontakt med världen, internet fungerar igen Jippiii! ;)

Det känns nästan lika 'handikappat' när internet inte fungerar som när elen är borta eller vattnet inte fungerar. Man kan ju inte söka efter information på deras sidor och man kommer inte åt telefonnumren för felanmälan. För det gick ju inte att komma ut på internet via mobiltelefonen heller.

Men ok, nu verkar det fungera, tjohoo!            Internet fungerar!

22.00 / +1 i Pajala

Tummen upp för 'Uppdrag granskning!' ..efter deras avslöjande av stor- skalig brottslighet med kläder som lämnats till olika hjälporganisationer. Hundratusentals ton kläder töms från insamlingsboxarna av utländska skurkar dit godhjärtade svenskar lämnat in sina avlagda alster. Både polisen och hjälporganisationerna vet om det, men gör ingenting. Och svenskarna fortsätter att 'mata på' i hopp om att just deras kläder inte hamnar i skurklångtradarna. Typiskt svenskt! 

Den svenska polisen har blivit som 'hemmakatterna' som ligger och spinner vid sina matskålar, gäspar och sträcker ut benen, medan den svenska husfrun bär sina kassar till uppsamlingarna och hoppas att tjuvarna ska missa just hennes påsar. Så är det när hjärtat flödar av godhet!

Ett gotthjärtat folk med ädla idér om människans godhet och lika värde vid samma gemensamma svenska 'matbord... under globalismens fanatiska fana i den ständiga nordanvinden. 

Samma brottslighet förekommer också i andra europeiska länder, men med den skillnaden att där slår polisen hårt och målmedvetet till mot brottslingarna. Här i Sverige är inte polisen ens intresserad av att prata om detta, utan sträcker bara ut sina lemmar och spinner vidare.. vid matskålarna och värmeelementen.

/Godnatt!                                                              

15

APRIL 2021       

TORSDAG    

07.15 / +-0 i Pajala, grått väder

Grått grått grått väder.. som matchar oss gråa gubbar, så när vi är ute så syns vi inte :/ Hehe, det var väl roligt sagt!  Nåja, lagomt roligt, kan man kanske säga.

Men i alla fall, imorgon är det igen fredag och fredagarna börjar komma så ofta numera att de snart börjar klumpa ihop sig som blodet i blodådrorna, bildlikt talat :/

Men nu.. har i alla fall livet återvänt när internet börjat fungera och hela världen står med öppna dörrar och välkomnar oss 'digilister'. Till och med Postnord har fått ordning på sina 'digitomtar' så att jag kunde beställa ett antal ostämplade frimärken. Dom har tydligen gått och smyghöjt frimärksavgiften från 11 till 12 kr för upp till 50 grammas brev. Det var bra att de ändrade från 20 gramm till 50 gram för ett frimärkes inrikes brev. Till grannlandet kostar det det dubbla, eller 24 kr, och det är förståeligt, särskilt nu i coronatider då det inte är så lätt att passera gränser :(

Nu är det dags för påtåren..

22.40 / +1 i Pajala

/Godnatt!

16

APRIL 2021           

FREDAG    

09.30 / -6 i Pajala, soligt

Fredag fredag igen! ..och det är sällan som almanackan ljuger. Skulle man händelsevis se något annat så är det nog dags att byta glasögon.

En fin fredag var det lovat, och det som är lovat.. är lovat. Vi får se!

Mitten av april och det är drygt två veckor sedan jag fick första sprutan. Visserligen var det då den första april så det kan hända att det bara var ett aprilskämt och att systern bara hade vatten i sprutan, men men..

Av en händelse gick jag in på vaccinsidorna och skulle boka tid. Direkt föreslog datorn en tid på eftermiddagen, bara om några timmar. Så tanke slog, kan det ha varit ett aprilskämt? ..men det var det inte, och det stack till :/

Och kaffet står och ångar bredvid på bordet, måste nog skynda mig innan aromerna helt flyr med ångorna :)

22.45 / -2 i Pajala

/Godnatt!

17

APRIL 2021           

LÖRDAG    

22.20 / +10 i Pajala

Får väl säga Godnatt istället! ..efter denna strålande fina dag. Det kändes nästan som en pånyttfödelse efter vintern och alla strapatser som vi gått igenom med coronan och eländet.

Tio grader varmt i skuggan är nästan som en normal sommardag i vårt norrland. Det har varit somrar när det varit tio grader, och ändå har vi tilltalat den som sommar :)

Nu ska jag inte skriva långa monologer, utan stannar vid detta och säger:

/Godnatt!   ..och hoppas att internet fungerar i morgon, men slår inte vad om det efter allt strul som det har varit.

                                               Internetstrul hela dagen!

                                                           ..förutom just nu:)

18

APRIL 2021           

SÖNDAG    

08.20 / -4 i Pajala, solklart väder

En solig söndag blir det! 

När morgonen gryr


När morgonen gryr, då lättar mitt sinne
Nattskuggor flyr över vår sommaräng
I gryningens ljus glittrar pärlemordaggen
Tusentals färger i vår sommaräng


Vi föds till liv av den guldgula solen
Trollen tystnar i ett sista "gutår!"
Och forsarnas brus är som luftlätta vindar
En symfoni, jag skrev den igår
Jag skrev den igår


I ett andetag djupt fylls mina lungor
Och små lätta moln glider förbi
Och havsbrisen leker sommarängen i vågor
Bildar mönster, ett naturens broderi


Min fantasi blir liksom en källa
Av en porlande vild tankelek
Så tonar allt bort, ett par korta sekunder
Du väcker mig med en hand fylld av smek
Med en hand fylld av smek

Jag känner mig lugn på min äng under valvet
Så fjärran från gifter av alla de slag
Vi smälter ihop med det svindlande kosmos
Blir ett med ljuset, denna skimrande dag


Vi föds till liv av den guldgula solen
Trollen tystnar i ett sista "gutår!"
Och forsarnas brus är som luftlätta vindar
En symfoni, jag skrev den igår
Jag skrev den igår

Jag skrev den igår


                                     /Gösta Linderholm


Kom iväg före tolv.. och var framme i Muodoslompolo vid ett-tiden.

Försökte fixa anslutningen till en laptopp, men signalen verkade 'drunkna' på vägen.

Finsk film på kvällen. "Odysses II"

19

APRIL 2021                  VECKA 16

MÅNDAG    

13.50 / +10 i Muodoslompolo, soligt

Härligt väder!  ..och snön smälter.

18.10 i Pajala

Kom till Pajala för drygt en timme sedan! Åkte en vända till Risteranta vid lunchtid och träffade kusiner. R&B åkte med mig. Vi stod ute i solen och pratade i över en timme. Grusvägen 3 km var lite slirig och blöt.

Bjöds på god fisksoppa och åkte sedan mot Pajala.

20

APRIL 2021 

TISDAG    

07.45 / -5 i Pajala, soligt

Idag.. ska jag ta det lugnt! Då frågar man sig som vän av ordning; när gör jag det inte? Svaret lär inte vara enkelt :/

Ytterligare en solig och fin dag. Hur länge månne detta fortsätta, är en befogad fråga!

Vi är redan på sista raksträckan av aprilmånad och spurten mot 1:maj lär bli hiskelig i bästa Therese Johaug stil. Men men, ännu är det en bit kvar..

20.30 / +7 i Pajala

En runda 'på stan', höll jag på att säga. En runda på byn blev det istället vid lunchtid i det fina vädret, dock blåste det från sydväst och gjorde att kylningseffekten sattes igång på hemvägen. Borde kanskebara ha gått mot nordost.. och ringt efter taxi tillbaka ;) ..för att spetsa till resonemanget :)

I övrigt.. har jag väl sysslat lite smått med ett och annat, men inte fått nämnvärt gjort någonting. Egentligen ett  sk. 'nollsummespel' vid summe- ringen av den soliga dagen i debet och kreditform :/                  /Godnatt!

08.55 / +1 i Pajala, soligt

Natten gav nya krafter! ..och 'batterierna' är laddade kanske till 55%. Man är som ett gammalt bilbatteri som aldrig når upp till 100% ..hur länge man än försöker ha laddaren på :/

Härliga vårbilder från Muodoslompolo och Ruosteranta. Finska byn Ylimuonio skymtar på andra sidan Muonioälv >>>

Snön smälter snbbt nu och snödrivorna bara försvinner. 'Det är en härlig tid vi lever i..' som Gösta Linderholm sjöng.. en gång.


- Ha en vårlig varm dag!

21.40 / +7 i Pajala

'Uppdrag granskning' handlade om

kriminaliteten och kriminalvården i

Sverige. Man blir bara så arg att få

höra om denna flathet och lullandet

med grova kriminella som förstört

och förstör vanliga människors liv.

Det enda vettiga kom faktiskt från

en grovt kriminell som satt inne på

Kumla. Han sa att de behandlas som

barn i förskolan. Morgans mumlande

kommer aldrig att få rätsida på och

brottslingar fortsätter som vanligt,

trots att de fortfarande avtjänar sista

tredjedelen under sk. Frivården som

de helt kan strunta i. Vanliga medbor-

gare får ta smällarna och betala dyrt.

Stackars Sverige!             /Godnatt!

Rulla in en boll och låt den rulla

/Gösta Linderholm


Rulla in en boll och låt den rulla
vi ska fixa till en riktig jubelfest
Gitarren stäm, stråken kläm
Glader, han skall bli vår hedersgäst


Vi ska hotta hela långa natten
och snudda stjärnorna som glimma upp i skyn
Kom bubbelskratt i hundra watt
Åh, vilken sanslöst härlig syn


Glöm bort din ånger, hör ljuva sånger
här skall dansas en och annan galen jig
All din längtan och förväntan
böljar ut som seglen på en brigg


Rulla in en boll och låt den rulla
vi ska fixa till en riktig jubelfest
Gitarren stäm, stråken kläm
och Glader, han skall bli vår hedersgäst

....

21

APRIL 2021 

ONSDAG    

22

APRIL 2021 

TORSDAG    

07.45 / +1 i Pajala, blötsnö

Vitt lite här och var! Snöblasket som lovats kom, och det är inget ovanligt, mer typiskt för denna månad. Vi fick ju några wonderbara dagar innan det här.

Nu fick jag också meddelande från 1177.se att de flyttat 2:a vaccinationen till tidigare på dagen, men samma dag som första kallelsen, i maj. Tur att jag lade märke till meddelandet.

Och banken meddelar att min bankid går ut snart och måste förnyas. Tusan också, man har ju inte tid och läge att bli gammal när man måste hålla på med så många saker på samma gång, nästan. Moderniteter som kräver nytt kunnande borde införas med sengångarens hastighet och i samband med generationsväxlingar :) 

Men men.. nog är det lite roligt också med teknikens framgångar, som när frissan igår sa till mig: 'Du kanske är en sådan där datanörd?' 'Absolut,' svarade jag, fast från den lägre skolan :/

Förresten, var jag och klippte mig igår. Fick impulsen under min promenad och såg att det var ganska lugnt där, såh' huvudet blev minst ett kilo lättare. Nu blev det ju inte något sådant hår som jag tänkt mig, menar som Dalademokratens Göran Greider har/haft, men det känns lättare och luftigare så här. Och frissan levde också upp till mina önskningar och påpekanden :)

22.10 / -1 i Pajala

Snö snö snö.. Vintern slog till med baktassen så att snön yrde, och det snöar ganska friskt fortfarande. Imorgon kanske det lättar lite, och det är ju fredag också.. igen.

Nu ska jag sjunka ner i min bok och vidga mina vyer.                  /Godnatt!

23

APRIL 2021 

FREDAG    

08.30 / -2 i Pajala, nysnö, vitt

En händelserik natt igen! Jag var på marknad och träffade både bekanta och främlingar, blev stoppad av finska polisen på en gammal 'kärrväg' och fick blåsa, en trevlig finsk polis förresten, och sedan fick jag fortsätta. Och mycket annat var jag med om, trots att man säger att drömmarna bara är några minuter långa. Men om man vaknar och fortsätter att drömma, då..?

Nu är det fredag igen.., kan man nynna samtidigt som man greppar tag i den ångande koppen med den bruna randen inuti i övre kansten. Prylar som ser använda ut är också finaste, kan man tycka :/

22.40 / +2 i Pajala

/Godnatt!

24

APRIL 2021 

LÖRDAG    

06.50 / -1 i Pajala

Ser lite vintrigt ut utanför persiennerna! Usch! ..och det är

som svalare inne också innan man liksom kommer igång igen.

Ja det vill säga, det lilla man kommer igång, men ska ändå för-

söka vara lite kreativ också idag, var det igår så varför inte idag också?

Nu när jag börjar ha projektet nästan i land och får snart börja knyta

ihop 'säcken', lite kryptiskt uttryckt :) Så därför..

 22.10 / -1 i Pajala                                                                                                                                                                          Grattis Elis 9!

Inte något sevärt på teven! ..bara kändisflabbel och låtsasskratt. Hittade dock en lite rolig romantisk komedi med unge Richard Gere och Mr Bean m.fl. Den var lite rolig att se och slutade för en minut sedan.

Så nu ska jag göra annat som också är väldigt roligt... Sova! /Godnatt!

25

APRIL 2021 

SÖNDAG    

07.45 / -2 i Pajala

Solen tittar fram! ..efter att den gömt sig för busväderdagarna!

Jag klev upp för en timme sedan och har suttit vid datorn och designat ytterligare en 'reklamkeps' :/ Först nu har jag den ångande koppen bredvid på skrivbordet som jag ska avnjuta högtidligen efter att ha skickat ut denna text uti världens vindar ;)

08.30 /   -2 i Pajala

'April april din dumma sill, jag lura kan dig vart jag vill!

Som tur är så är det inte så, men små 'lurendrejeriförsök' har det varit under årens lopp, främst kanske i massmedierna som de försökt lura sina läsare på ett roligt sätt. Så idag är det tillåtet, så vi får se upp så vi inte trillar dit och blir lurad :)

26

APRIL 2021   

MÅNDAG                  VECKA 17   

08.50 / -5 i Pajala

Gnider ögonen.. när jag tittar på den utfläkta fickalmanackan som ligger framför mig på skrivbordet, om det är möjligt att vi redan är i brytningen juni / juli? Så var det förstås inte, kom jag på när jag vaknade till mina 'sinnens fulla bruk', som man säger, eller att säga 'fulla bruk' är väl lite att ta i för mycket, för så är det väl aldrig.. nu förtiden!

Men låt oss slippa mitt morgondravel och se måndagen rakt i ögonen. En halvmulen sådan som inte heller visar tydligt på vilken sida den ska ligga, bland molnen eller på solsidan. Vem vet, men så småningom får vi set det. Kanske också påtåren hjälper till att jag blir med klarsynt :/

22.30 / +3 i Pajala

Japp, snart är projektet med boken i land! ..och jag har fått smaka på tillfredsstäälelsen när man äntligen gör någonting. Men jag misssade förstås inte den dagliga promenaden heller, sedan tog jag bilen och åkte en vända till Kengisforsen för att kolla isläget. Isen hade spruckit en del, men inte alls mycket ännu, men det kommer.

/Godnatt!

27

APRIL 2021   

TISDAG                  

08.30/ +1 i Pajala, soligt

Gäzpar och läzpar! ..försöker fatta tag i dagen, tisdagen, men klippte naglarna i förrgår så greppet bara glider undan och jag hänger inte med.

En påtår kanske hjälper, de ångande aromerna gör susen :/

Annars.. blir det en fin dag med sol, som det ser ut nu på morgonen. Det tackar vi för!

22.15 / +1 i Pajala

En fin dag idag! ..så pass att jag satte mig på en bänk på Soltorget och njöt av solen och kollade med ena ögat på folk som hade bråttomt, andra hade inte det. På flygplatser och på lasaretter brukar jag sitta och titta på förbipasserande och deras olika gångstilar. Nästan alla har sitt sätt att gå, och det är lite intressant.. om det inte finna något intress- antare. 

Men nu är det sängen som är det intressanta, ser om jag tar plattan eller boken för att locka fram trollen och drömmarna :)               /Godnatt!

28

APRIL 2021   

ONSDAG            

09.50/ -1 i Pajala, soligt

Jag hade tydligen sovmorgon idag! ..och då borde man ju  känna sig utvilad, plus att det soliga fina vädret borde ge extra spurt på åbäket'.  Men det får man se först efter morgonkopparna, hur det blir. i alla fall har vi redan hunnit till onsdagen och även dagarna i almanackan börjar trytaa för denna månad. Sedan börjar den bästa av alla månader Maj! tjohoo! :)

23.00 / +-0 i Pajala

Nu är det dags igen! ..att sova ett antal timmar för att samla nya krafter för nya utmaningar. Är ganska nöjd nu när mitt projekt börjar vara 'iland- rodd' eller att jag kan se 'ljuset i tunneln'.

Sträckte min dagliga promenad idag till södra bron och tog de här bilderna på isläget. För kyligt både på dagarna och nätterna för att det ska kunna förändras, först när värmen kommer börjar det hända saker med isen i älven.   /Godnatt!

29

APRIL 2021   

TORSDAG            

08.45 / -6 i Pajala, halvsoligt

Tänk om hela året.. skulle vara så späckat av helger som våren är och särskilt majmånad. Då skulle vi ju ha fest nästan hela tiden. Och är det inte imorgon som vår kung fyller 75 år! ..om jag inte har helt fel, men det tror jag inte att jag har ;/

Imorgon är det Valborgsmässoafton och sedan Första maj med röd- flaggade demonstrationer. Har bara aldrig förstått vad man egentligen demonstrerar mot när de själva har makten? Som att kungen  skulle demonstrera mot sig själv. Ja men, på ett ungefär... liksom :)

23.00 / +1 i Pajala

Maratonpratat i telefon! om dittan och dattan! Trött som en alika och läbgtar efter att få hoppa i säng. En ny dag imorgon, hoppas man.

/Godnatt!

30

APRIL 2021   

FREDAG                      Valborgsmässoafton 

07.50 / -2 i Pajala, solig morgon

Så var vi här! ..som så många gånger förr, eldarnas afton och dagen innan första maj. En speciell tid på året, tycker jag, och maj är min månad, det är då som allt börjar röra på sig. En pånyttfödelse för växtriket, djurlivet och även för oss människor. Man ser granntanterna ute som påtar med blommor och bin, höll jag på att säga, men planterar nya blommor och buskar. Livet återuppstår i maj,

och kungen fyller år! Grattis!


- Ha en bra Valborg!


21.30 / -1 i Pajala

Då var det dags att säga: 'På återseende om ett år, april månad! Majbrasorna ikväll, vet inte om det finns några överhuvudtaget på grund av begränsat antal människor att samlas. Vi får väl stå ut med att inte fira så mycket, men nästa år... ;/


- Ha det gott, och Godnatt!

Grattis på födelsedagen,

kungen!

/RK-21

14.20 / +1 i Pajala, halvsoligt

Tog en biltur i Pajala :) Den blev ju inte så lång, eftersom ytan är ganska begränsad av naturliga skäl :) Kollade isläget i Torneälven och vid bron hade isen delvis gått upp. 

Campingen var fortfarande snöbelagd minst en halv meter.

Bara hästen saknades framför den fyr- hjuliga hästvagnen. Fint!


Nu lyssnar jag på ett minnesprogram i finska radion över deras sångartist Matti 'Fredi' Siitonen som tyvärr gått bort igår. Lyssnar gärna på hans ljusa röst. Han blev 78 år.


22.55 / -1 i Pajala

/Godnatt!

Till nya sidan

Vårt samhälle

Tack, för att du besökte

min hemsida www.norrmix.nu

Min första bil, liknande denna.   Googlebild.

Visdom eller vishet är ett ord som har en djupare innebörd än all intelligens, kunskap och förstånd'.                   /Wikipedia

..för tusan!