BLOGG.aug.2021

MIN BLOGG

AUGUSTI  2021

Sidan uppdaterad

22.10

31 AUGUSTI 2021

Våran hund 'Sorry' från Pilkkasaivo som liten valp.

1

AUGUSTI 2021                     VECKA 30

SÖNDAG                               ELOKUU  2021      

Tidigare månaders bloggar hittar du under fliken ARKIVET här ovan.

Det är inte bara Charlotte Kalla och Zlatan som står som staty medan de lever, för denna bild föreställer mig som staty vid Kengisforsens enorma vårvågs- rullning! :/

Foto: Elisabeth Pemer

Foto: Martin Soutukorva

Foto: Någon av bröderna Soutukorva

20 år och livet tycktes vara på topp, men i själva verket hade det bara börjat,

Foto/färg; selfie på den tiden ;)

Välkommen

   AUGUSTI

 månad!

2

AUGUSTI 2021 VECKA 31

MÅNDAG      

08.15 / +8 i Pajala, sol

Det återstår mindre.. antal veckor, än de som vi har bakom oss, eller 31 av 52,

fast man ofta tänker att vi är ungefär halvvägs av året. Sedan är ju vårsidan mycket trevligare än den mörka hösten.

Idag.. är det inte så varmt, ser jag, för +8 grader ligger långt ifrån +28 som det har varit. Nu är de varma dagarna ett minne blott, men vi susar framåt ändå, för vad annat kan man göra. om man inte tar flyget mot solen och skiter i att skita på miljöförstöringen därav :(

22.25 / +9 i Pajala

Nu orkar jag inte tänka, än mindre att skriva. Därför säger jag bara.. /Godnatt!

3

AUGUSTI 2021

TISDAG      

09.00 / +7 i Pajala, sol

Självklart.. borde Sverige ta emot de afganer som bistått svenska FN-soldat- er vid insatser tidigare. Självklart, och vara mer restrektiv med att ta in diverse världens kriminella, tycker jag.

Men det är i alla fall tisdag idag och vad innebär det? Inte nämnvärt mycket annat än någon annan veckodag.

Ska snart lyssna på 'Ring P1' och höra vad svenskarna har på hjärtat idag :/

22.30 / +15 i Pajala

Det blåste friskt idag! ..så det gällde att trampa hårdare norrut och fjäderlätt tillbaka. På cykel alltså.

Valde att se en gammal finsk film från 1994 istället för 'Morden i Midsomer'. Det gick vilt till på bröllopet i filmen och det korkades upp och mättes krafter. Det var tjoo och tjim och klackarna i taket. 'Kivenpyörittäjä' hette filmen.

Nu till boken 'Knutby'.            /Godnatt!

4

AUGUSTI 2021

ONSDAG      

09.45 / +12 i Pajala

Lyssnar på folks åsikter! ..utan att kunna säga emot eller hålla med. Det är bra för då kan jag dricka mitt morgon- kaffe ifred. Där kom också frågan om de afganer som har jobbat som tolkar åt svenska FN-soldater och kommer troligen att tagas avdaga av talibanerna.

Nej, fortsätt att bara ta in alla 'läkare, ingenjörer och andra högutbildade...' Så löd ju ramsan som bl.a. finnarna skrattade åt.

Men nu.. ska jag ta tag i dagen som ligg- er inklämd mellan tisdag och torsdag :/

21.55 / +17 i Pajala

Brottades med vinden! ..under min cykeltur, och åkte snålskjuts tillbaka i medvind. 

I övrigt.. har dagen följt i vältrampade fåror och rutade rutiner :/     /Godnatt!

5

AUGUSTI 2021

TORSDAG      

10.55 / +15 i Pajala, soligt

Hur ska jag få tag på 'Miss Allie? ..hon som förstör mitt humör direkt när jag tar upp mobiltelefonen! Skulle jag få tag på den vinkande 'Miss Allie' så kan jag inte garantera hennes säkerhet :/

Det handlar om reklam på mobilen som sätter igång innan jag kan svara, och det gör mig minst sagt förbannad. Dataexperter har försökt stoppa henne, men nix..

Nu tillbaka till min ångande 'morgon- kopp'.

21.40 / +18 i Pajala

Vilken fin augustikväll!  ..kom aldrig iväg med cykeln idag och kan inte ge en trovärdig förklaring till varför det inte blev någon cykeltur. Kanske för att jag sprang andras ärenden och försökte lösa andras problem. Men vad är roligare för då känner man sig efter- frågad i alla fall :)

Var ju till fiskaffären och köpte fisk, så det blev ugnstekt sik och pomesfrites till middag, mmm gott!

Snart ska jag läsa ut min bok om 'slaven i Knutby.                              /Godnatt!

6

AUGUSTI 2021

FREDAG      

08.30 / +12 i Pajala, sol också idag

Som en bisvärm! ..kommer gräsklipp- arna och klipper gräsmattorna fina nu inför veckoslutet. Det är killarna från Samhall som har uppdraget att hålla fint här, och det gör dom också.

Så var det fredag igen, som så många gånger förr. Frågan är vad man kan hitta på att göra idag, eller blir det bara efter det gamla 'receptet' ;/

7

AUGUSTI 2021

LÖRDAG      

09.30 / +6 i Pajala, soligt

Idag kommer de.. som jag inte träffat på ett och ett halvt år! Det ska bli roligt! Just nu håller de säkert på att gå ombord på flygplanet på Arlanda. Innan de är här i Pajala tar det några timmar. Kanske borde städa lite.. :)

23.00 / +15 i Pajala

Ja dom kom och det blev lite spring ute! ;) Det var varmt och skönt att sitta ute och en låg på gräsmattan och vilade sig. Några timmar senare fortsatte de norrut mot slutmålet - Byn med stort B :)       /Godnatt!

10.00 /   +15 i Pajala, halvklart

Nu var vi här! ..jag menar, att nu var vi närmare höst än vår. För mig är alltid utgångspunkten majmånad i årssykeln, ungefär som ventilen i cykelhjulet. 

Man märker redan att naturen har börjat släppa ut lite sipprande luft ur 'ventilen', för jag tyckte att jag såg några löv som hade börjat få den gul- bruna höstfärgen. Men vi kan inte klandra efter en sådan sommar som har varit SOMMAR med öppna rör.. hela sommaren, tycker jag.

Vi hoppas att 'trenden' fortsätter och att vi får en fin augustimånad.. också!

I övrigt..

22.20 / +11 i Pajala

Cykeltur längs stranden! ..och en vända till södra bron. Tog sedan bilen och var till Kengisforsen. Inte mycket att se för det var så lågt vatten i Torneälven, så..

Legat och läst, ätit, och började kolla på en film på teven, Pearl Habor, men stängde av i förväg för den är ju 3 tim 35 minuter lång. Orkar inte, och dessutom har jag sett den femtielva  gånger tidigare. Det som de kör på teve numer har man ju sett, för de är bara repriser de visar. Billigt!? /Godnatt!

AUGUSTI 2021

SÖNDAG      

10.20 / +18 i Pajala, sol

Lyckades 'knycka' några timmar.. av denna fina morgon och sov. Koppen ångar bredvid och sänder ut härliga aromer. Jag är inte riktigt vaken ännu.

22.00 / +17 i Pajala

Madde fixade skjuts åt 'Miss Allie' igår!  Hon som dök upp i min telefon i tid och i otid. Skönt att slippa henne vinkande och skrikande direkt när jag skulle svara i telefon. Irriterande med skit i telefonen! :/

I övrigt.. gick också denna söndag som på räls. Tänkte ju åka iväg idag, men enligt gammal praxis förhalade  jag och förhalade tills det blev sent.

De hade varit på en mycket lyckad tripp till Pallastunturi och Pallasjärvi, hörde jag. Jag var inte med..                                                  /Godnatt!

8

AUGUSTI 2021 VECKA 32

MÅNDAG      

07.30 / +13 i Pajala, regnar

Måndag och det regnar.. som det var prognoserat. Kanske en dag för tidigt, men regnet kom som ett brev på posten.

Vaknade tidigt, föör tidigt, menar jag. Hade kunnat snoza ett par timmar till, helt klart, och än mer motiverat när det regnar.

Men nu gäller det att ta tag i måndagen med bägge händerna och se till att den inte rinner av mellan fingrarna som sanden Sahara!

9

AUGUSTI 2021

TISDAG      

10.30 / +17 i Muodoslompolo

Ny dag med nya utmaningar! ..och hopp om bättre väder eller åtminstonen uppehåll i regnandet. Övernattat i stugan och det gick bra, så klart. Kommit till Byn, och här har det redan planerats diverse aktiviteter för dagen. Vi får se..

Dagen efter

Åkte med till Finland en vända,, och vi var till affären där, köpte lite lakrits och frukt. På tillbakavägen var vi en snabbvända till Muoniovaara och Muonionalusta. Det var faktiskt för ca 1 1/2 år sedan jag var till Finland senast, på grund av coronan. Nu var det bara att passera gränsen medan en gränsvakt rökte ute och hälsade.

10

AUGUSTI 2021

ONSDAG      

10.20 / +18 i Muodoslompolo

Svagt duggregn på förmiddagen, men det ska väl klarna upp snart, hoppas jag. Åkte till Muodos.. efter att ha gjort morgonbestyren i stugan.

Nu ska vi ta en promenad runt byn, jag och min dotter och barnen.

11

AUGUSTI 2021

TORSDAG      

Dagen efter i Muodoslompolo

Syskonträff i Ruosteranta! ..med kaffe och tårta, samt mycket prat.

Tur med vädret också, förutom lite regn efter fikat ute.

Senare på kvällen var jag också och

åt middag med syskonen i Rajamaa. God mat, bra betjäning och fin utsikt över en spegelblank älv. En blå och röd fiskare i båt hoppades på fisketur. Åkte till stugan i Ruosteranta och sov.

12

Konstnären flyttade 'hem' 

till sina hemtrakter!

Klicka här! ..för att se på hennes tavlor.

Sirkka Riekkola

AUGUSTI 2021

FREDAG      

12.00 / +20 i Muodoslompolo

Sol och regn ibland! ..varmt och en hel del svidor i luften. Robin med sin svärfar höll på med de första plankorna på grundpelarna. Åkte till Muodoslompolo och här planeras en tur bland annat till Pakasaivo på finska vägen. Vi får se..


- Ha en bra fredag!

13

AUGUSTI 2021

LÖRDAG      

19.10/ +18 i Muodoslompolo

Fin dag! ..och utflykt till blåbärsskogen i Mellavaara och Naankisjön med grillning, simning och några kast med spön. Ingen fisk! Sjön låg som en spegel. Tydligen blir det grillning även nu på kvällskvisten.

14

AUGUSTI 2021

SÖNDAG      

12.10/ +13 i Pajala, regnigt

Home, sweet home! ..kom från Muodos.. till Pajala för en stund sedan. Åkte iväg en timme senare än Maddes familj som skulle till flyget i Luleå. Regnet mötte både dom och mig, men nu hade de passerat molnen och hade uppehållsväder söder  om Nilles. Gott om tid tills flyget avgår 15.50 från Kallax.

21.15 / +13 i Pajala

Resan hade gått bra! ..och de var hemma i hygglig tid. Jobben väntar på morgonen, men inte riktigt skolan ännu. Katten blev nog nöjd när de kom hem :/

Jag har också gjort en mjuklandning hem och gått i morgonrock länge och väl.                                                                                         /Godnatt!

15

AUGUSTI 2021               VECKA 33

MÅNDAG      

07.45 / +8 i Pajala

Tänker efter med vemod! ..hur givande och nyttig den gångna veckan var med strapatser, ont i ryggen och välbehövlig träning i jobbig terräng och sund trötthet på kvällarna. Men ingenting mot vad min dotter och hennes partner presterade, som att först springa 3-4 km i kuperad terräng runt Muodossjön och avsluta med spring uppför och nedför den långa och branta kyrkobacken... fem gånger i rad !!! För mig gick flåset upp av att bara promenera en gång uppför :/ 

Måste säga att min kondition ändå låter mer mänsklig och human :I

21.05 / +10 i Pajala

Återupptog cyklandet igen! ..efter att ha slarvat med det på sistone :/

Nordanvinden trängde igenom fleecejackan och det kändes kallt. Därför blev rundan ganska snäv, bara runt byn si så där.              /Godnatt!

16

AUGUSTI 2021

TISDAG      

08.15 / +6 i Pajala, soligt

Solig men kylig morgon! ..men förhoppning om ytterligare fina dagar finns någonstans i bakhuvudet. Vi håller tummarna... :/

En kille som våldtog, rånade och levde rövare dömdes till fängelse som vuxen, men sedan kom han på att han var yngre när han begick illdåden släpptes och fick närmare en miljon i fickan av Morgan, inte av hans egna pengar, utan givetvis av skattebetalarnas pengar. Offren är självklart skadade för livet. Det är Sverige i ett nötskal!   Men trots det..

22.45 / +13 i Pajala

Cykeltur runt byn! ..och bybor i farten. På kvällen framför teven med mysterierna i Midsomer i rutan. Rättvisan vann!                  /Godnatt!

17

AUGUSTI 2021

ONSDAG      

08.45 / +12 i Pajala, regn

Regnar, som sagt! ..och så lovade också prognoserna. så allt är i sin ordning, utom ordningen i världen. Ohyggliga scener utspelas på olika ställen och just nu är det Afganistan som är i blickpunkten efter att USA lämnade  landet. Svårt att ha en åsikt om det var rätt eller fel för varje land borde ju få bestämma själv, men men.. Bättre vore om FN vore starkare och världen enigare att ha en gemensam stark 'världspolis' i form av de 'blåa baskrarna' exempelvis. Men så är inte fallet och intrig-erna pluppar fram som skogsbränderna över vår jord. Men trots det...

22.20 / +14 i Pajala

Regnat mycket! ..först på kvällen kikade solen fram innan den gick och lade sig :)  Nu ska jag göra detsamma.                                /Godnatt!


19

AUGUSTI 2021

TORSDAG      

08.15 / +13 i Pajala, mulet

En ny dag är oss född!' ..kan man väl säga och varje given ny dag ökar i valör för oss som är äldre, kan man väl tycka. När man är ung så ligger dagarna i masshög omöjliga att räkna och man känner sig som en miljardär som inte riktigt har koll på varje krona.

Så inbillar jag mig i alla fall, det som man har mycket av tappar i värde och det som vi har lite av ökar i värde ju mindre vi har :/

Vet inte om det alltid är så, men så känner jag nu när morgonens första kaffekopp är tom och suget efter mer koffein gör sig märkbar.

Men hur som helst...

21.20 / +14 i Pajala

Inte gjort så mycket nyttigt idag! ..och ute har

det regnat. Bara snabb- vändor till Ica och Ok.                                           /Godnatt!

18

Lunchmusik

The best of

Dana Winner

'Kristi bruds' närmaste tjänarinna och slav. En skakande berättelse som Josefin Frankner komprimerat till 350 boksidor.  Man har svårt att tro att en 'vanlig' människa kan vara så manipulerande och grym, men nu var hon ju inte vem som helst, utan Kristi brud. 

En bok som jag nästan streckläste. 

Dana Winner, egentligen Chantal Vanlee, född 10 febru- ari 1965 i Hasselt, Belgien. Hon slog igenom med "Op het dak van de wereld", en tolkning av Top of the World. Hon har noterats för listframgångar i bland annat Belgien, Danmark Nederländerna. och Sverige. Wikipedia

7 aug 2021 Jockfall

Foto: Madeleine Larsson

Juhani Markola

Spelas bl.a. i filmen 'Lapland Odyssey 2'

AUGUSTI 2021

FREDAG      

09.30 / +12 i Pajala, regnet hotar

Tittar jag ut! ..så ser jag mörka regntunga moln på västra himmelhalvan. Vart de är på väg hinner inte en snabblick riktigt räkna ut, men troligen får vi en släng av det tunga lasset som det bär med sig. Det vore väl fantastiskt med evig solsken, men hur kul vore det att se och promenera på en brungrå torr skorpa i blicken och ett rasslande under skosulorna!?

Nej, det är nog bra som det är, eller hur? Och därför...

22.15 / +11 i Pajala

Lampor tänds i fönstren och lite varstans! ..folk

vill ha ljus och samtidigt är det lite mysigt också,

särskilt en fredagskväll.   /Godnatt!

21

AUGUSTI 2021

LÖRDAG      

07.30 / +11 i Pajala, mulet

Kyrkoval -21 snart! ..läste jag på pajaladebatt-sidorna. Kyrkoval, vad är det!?  Nej, jag bara skojar, de flesta vet väl att vi brukar ha val av politiker att styra och ställa i frågor kring kyrkan. Men vänta nu; har inte kyrkan och staten skiljts åt för längesedan? Japp, den 1 januari år 2000 proklam- erades skillsmässan och därmed gick kyrkan och staten skilda vägar. Många har därefter helt lämnat kyrkan och fått en extra slant över i börsen när de sluppit kyrkoskatten.

Ändå är den svenska kyrkan en fin 'institution' och en samlingsplats för troende och mindre troende vid särskilda högtider, och inte minst när det händer tragiska händelser.

Alldeles för ofta får vi höra att våra kyrkor eldas upp på ett obegripligt sätt. Senaste kyrkobranden i Jönköping var polisen snabb med att fastslå att det var blixten som var boven, samtidigt som meteorologerna dementerade att det inte alls funnits åskmoln i närheten. Varför agerar polisen allt oftare med att snabbt fastslå en ur luften tagen förklaring (bokstavligen i detta fall) istället för att först grundligt undersöka orsaken. Det är ju polisens tydliga uppgift. Tydligen blev de tvungna att backa i frågan. 

Samma fenomen märker man också vid andra illdåd, att de snabbt, för snabbt, fastslår och benämner olika illdåd som 'enskild händelse'! Varför?

Har 'vår polis' börjat springa i politikernas ledband? 

Ska poliser knäböja med näven i vädret med gatudemonstranter, eller göra 'highfive' med kollegor när de utvisat lagliga demonstranter till Danmark? Ska 'vår polis' agera så?  Det är isf en farlig väg, politiken växlar som vindarna, som bekant, och sådana myndighetstendenser ostabiliserar samhället!  Cheferna låter sådant passera om övertrampen går i linje med deras egna privata åsikter?  Böcker 'inifrån' har skrivits om detta och 'uppstickarna' har fått repressalier uppifrån.     Men trots det...


- Ha en bra lördag, trots det regniga vädret!

21.30 / +8 i Pajala     /Godnatt!

20

AUGUSTI 2021

SÖNDAG      

07.30 / +8 i Pajala

Scrollade rubrikerna.. och jämförde snabbt! Aftonbladet ger en ´soft ´version av den dagliga verkligheten i landet och samhället, Expressen en 'mediumbild' av verkligheten blandat med matrecept och sex, medan 'råkopian' finns i de alterna- tiva medierna. Skillnaderna är tydliga och formar givetvis åsikterna på sina läsare efter de olika koncepten. Har man redan en tidigare åsikt, övertygelse, tro så söker man sig naturligtvis till sådana budskap som ligger helst i samklang med den egna tankevärlden, uppfattningen. Sådant som 

22

Övre vä bild: Muodoslompolo kyrka med kyrkogården bakom.

Övre hö: Googlebild, polisamazon.

Bilden nedan: Sven-Olof på väg till jobbet med arbetsfält hela Norr- botten. Han jobbade i sk. Läns- trafikgruppen med bas i Gällivare. Tyvärr har också de avvecklats och idag möter man oftare jultomten än polisen ute på vägarna och bygderna.

förstärker den egna åsikten, hellre än att bli ifrågasatt.

Mest friskt och 'närande' är självklart att lyssna och få byta tankar med någon som inte bara håller med hela tiden, utan har avvikande åsikter och ibland överraskande tankelabyrinter.

Enligt mig ska man inte ha en 'låst' och färdigförpackad 'livsfilosofi' som andra har uppfunnit, paketerat och levererat som massutskick. Istället ska man leva efter ett eget ihopplockat och mixat 'livskoncept' design- ad och mönstersydd just för mig.

En bra jämförelse och skolexempel är maten som vi komponerar, kryddar och trixar själva, och färdigmaten som är färdigpaketerad i papptallrik överdragen med genomskinlig plastfilm. Smakskillnaderna kan vi känna i munnen bara vi tänker på olikheterna :/

Nu glömde jag nästan bort tiden, och den ångande koppen bredvid hade svalnat så att skvätten smakade... ja just det :I     Men trots det...

- Ha en fridfull söndag och vilodag!


22.15 / +9 i Pajala

Statsministern avgår! ..på hösten i november, har han plötsligt meddelat. Spekulationer om orsaken har kommit igång. En helomvänd- ning från att han tidigare sagt sig stanna kvar på posten över valet 2022. Troligen såg han inget ljus i 'tunneln' mitt i mörkret, som han varit med att skapa och då lämpar han över scenariet åt andra för att slippa se eländet fortsätta.

En statsminister med de stora fraserna om europas lägsta arbetslös- het,  bästa skola, en krossad kriminalitet som blossat upp under hans tid, våldtäkterna, rånen, nordens lägsta pensioner, men med ett bistånd till diverse länder större än hela FN:s biståndsbudget. Listan kunde bli mycket längre... Coronahanteringen, de äldres öde och mycket mycket mer. Det kom 'läkare, lärare. ingenjörer och andra högutbildade - och så några med lite lägre utbildning.' Inte konstigt att finnarna blev avund- sjuka, dit kom ju bara analfabeter, sade de.

Det tråkiga var att det blev precis tvärtom med dessa höga mål.

Han skulle slå vakt om värdegrunder och alla människors lika värde, fraser, men det gällde absolut inte Jimmie Åkesson och hans 'suspekta' anhängare. Bara namnet som nämndes fick vår statsminister att se rött!

Jag ska fundera över natten vilka bra saker han har åstadkommit, för det måste ju finnas några.. i alla fall :/                                /Godnatt!

AUGUSTI 2021 VECKA 34

MÅNDAG      

09.15 / +7 i Pajala

Godmorgon måndag! ..får man väl säga i morgonyran. Har försökt väcka mig och slöfockarna högst uppe på loftet med en kopp kaffe, men verkan tar tydligen sin tid.

Jag lovade igår, tydligen för mycket igen, att jag skulle försöka säga något gott om den avgående statsministern, men just nu känns det svårt. Först måste jag 'piska upp' alla slöfockarna i 'övervåningen' och sedan få igång generatorerna där uppe för att alstra klokhet, såh'...

Men allvarligt talat; jag tycker att statsministern gör helt rätt, för han har sett ganska sliten ut vid sina framträdanden, och det måste vara ett helv...' att hela tiden bli bespottad och utskälld av gnälliga undersåtar och inhumana åsiktsmotståndare. Han behöver ta det lugnt ett tag med sin fru och komma bort från eländet. Kanske sedan återkomma och från sidan se med friska ögon på situationen och läget i landet. Kanske köpa ett slott eller något mindre på landet, vad vet jag.

Han tog över från Reinfeldts kaos och byggde upp ett eget kaos, kan man raljant säga. Politiken nuförtiden verkar vara ett enda kaos!

Men trots det..

22.45 / +1 i Pajala

Så kallt, brrr! ..trodde knappt mina ögon när telefonen visade på +1 grader ute. Så nu börjas det redan ;(                                 /Godnatt!

23

AUGUSTI 2021

TISDAG      

08.00 / +1 i Pajala

Det verkar bli en fin dag! ..tisdagen den 24 augusti 2021. Natten nöp till och det har nog varit minusgrader någonstans i natt. Nu på morgonen var det bara plus en grader här. Brr.. kan man säga, och dra på sig något varmare.

Spekulationerna efter Löfvéns besked är i full gång, mest om vem som blir efterträdaren; En kvinna, och någon säger att 'det finns andra krav'. Javisst, det räcker förstås inte att bara vara en kvinna för att bli sveriges statsminister. 'Magdalena har svaga punkter', skriver en annan. Självklart är det så, att styra ett helt land kräver mycket mer än så.

Den dagen som avgörandet faller så går luften ur spekulationerna och 'ballongen' faller pladaskt ner mot marken och blir bara en blöt skrump- en kaktus som ingen vill plocka upp :/   

22.00 / +11 i Pajala

Idag har jag varit en sk. nörd! ..och förnyat bland annat 'Lopptorget'

här nedan. Andra ställer ut bord och idkar loppis medan jag gör det lite

enklare för mig :)  Nu ska jag göra det ännu enklare för mig och söka mig till nattens viloplats. Ska läsa på boken 'Det svenska sveket' som en

norrman har skrivit. Intressant!                                             /Godnatt!

PS! Pensionärernas ilska över uteblivna pengar. Någon hade fått 25 kr före skatt och då måste man komma ihåg att just svenska pensionärer har de lägsta pensionerna i Norden. DS! (Expressen)  Undantaget politikerpensionerna som kör 'gräddfil', så klart.

24

AUGUSTI 2021

ONSDAG      

08.00 / +7 i Pajala

Godmorgon! ..jag försökte sova om nu på morgonen, men fick inte tag i tråden. Jag låg och tänkte på det som jag skrev igårkväll om pensionär- ernas gnäll om de låga pensionerna som många har. Om hur politikerna har ett helt annat pensionssystem som ger garanterat hög pension när de vill sluta knega för folket. Deras pension kommer från statskassan och den kassan töms inte i första taget. De kan gott.. köpa sig ett slott när de väl vill pensionera sig, och det kan dom ju göra efter två perioder.

Jag försökte få ihop deras manglande om sk. 'värdegrunder och alla människors lika värde', som om det var fraser direkt tagna ur Bibeln eller ur någon annan 'helig skrift'. 

Jag såg bilden framför mig hur ministern gick fram till en uteliggare som frös under en bro och försökte överleva. Han hade också jobbat i sitt liv, men sedan hade något gått snett, kanske utanför hans kontroll, och livet hade gjort en tvär sväng.

Ministerns ansikte anpassas till situationen och han sträcker fram sin varma hand och hälsar med några deltagande ord och lovar att ta tag i saken. Uteliggaren bjuder på ett underdåningt leende, utan att begära någonting. Han slösar inte med orden för han vet att de förbrukar energi och betyder ingenting. Ord utan mening har han fått höra tillräckligt!

25

AUGUSTI 2021

TORSDAG      

09.45 / +8 i Pajala

'Att floden ser lugn ut betyder inte att krokodilerna försvunnit!' 

..är veckans malaysiska ordspråk i min almanacka, och det stämmer nog också. Ett annat liknande ordspråk är ju: 'I de lugnaste vattnen simmar de fulaste fiskarna'

Har besök av min andra dotter och har inte tid att 'blogga' så mycket :)

22.10 / +11 i Pajala

Folk var i farten idag! ..folk från byn med stort B.  Vi satt ute i det fina vädret och sedan tog Nina och jag en promenad i byn. Tittade in i några affärer och köpte också lite.  Min dotter åkte sedan vidare till Muodos..

Kunde inte låta bli att direkt ta an ett nytt projekt när jag fick material och kunde börja skanna och pyssla.                                     /Godnatt!

26

AUGUSTI 2021

FREDAG      

07.45 / -3 i Pajala

Godmorgon från ett kyligt Pajala! ..hoppas att mobiltelefonen visar fel temperatur med minusgrader, men det är kanske en för positiv förhoppning. Jag har en gammeldags mätare med 'sprit' i utanför dörren som är mer pålitlig, men jag måste få min kaffekopp innan jag går ut ;/

Hoppas att det blir en bra fredag denna sista i augustimånad.

(Ursäkta mina felstavningar med 'morgonögonen'))

21.45 / +16 i Pajala

Den fina dagen blev kväll! ..och det lär vara fullmånen som håller många vakna. Inte mig, för jag sover lika gott oavsett måne eller ej :/ /Godnatt!

27

08.30 / +1 i Pajala, sol

Och det är lördag! ..enligt almanackan, som aldrig ljuger. Man kan ta fel på dag, men då rättar almanackan till det.

Idag.. är också en solig dag, och vi får se vad den har erbjuda, annat än sol och vind.

Nu hörde jag att kaffekokaren klickade till och det betyder att det är dags för den ångande morgonkoppen :)   Så därför..

08.00 / -8 dagen efter i Muodoslompolo

Prick elva lämnade jag Pajala! ..och passerade in i Finland. Gränsvakterna sade att det var bara att köra både in och ut från Finaland. Jag frpgade 'Varför står ni då här? Ja dom sa sig göra stickprovskontroller.

Fortsatte sedan mot Kittilä och Levi, det blev tio mil dit. Efter en kvart kom de som jag skulle möta där. Vi var sedan med en bil och körde upp på fjället och runt Levi. Fika och promenad i 'turistmetropolen.'

Till Muos sedan med två bilar. Vädret idag var toppen!

AUGUSTI 2021

LÖRDAG      

28

AUGUSTI 2021

SÖNDAG      

07.45 / -3 i Muodoslompolo

En mulen morgonhimmel i Muodoslompolo!  Löven borjar gulna, men rönnbärsklasarna hänger tungt neråt. Det kanske inte blir så mycket snö i vinter?

Jag vet inte riktigt hur planerna går för idag. Snappade igår av pratet igår att det skulle bli en resa också någonstans också idag?

09.00 dagen efter

Kvarglömda jackan! ..hämtade jag och Nina från Ruosteranta. Vi var också till kusinerna och pratade i solskenet.

Åkte sedan över till Finland, var till två kyrkogårdar och sedan längs E8an till Sonkamuotka och 'Sannas butik¨ med en massa souvenirer och annat. Billig kaffe med wienerbröd är deras 'dragkrok' på förbipasserande.

29

AUGUSTI 2021               VECKA 35

MÅNDAG      

09.00 / +14 i Muodoslompolo

Resdag! ..då jag ska skjutsa dottern till flyget. En körning på ca 40 mil sammanlagt.  Vädret är bra!

21.40 / +14 i Pajala

Det blev 40 mil idag! ..men vägarna var bra, förutom ett vägarbetsområde på några kilometer. Vi hade god tid på oss och hann vara in till Kiruna och käka, sedan gjorde vi en runda och besökte bland andra 'Terassen' där båda döttrarna bode under gymnasietiden. Vi var också till nya området där det nya  det nya stadshuset låg, plus en hel del andra hus. Flyget skulle gå 18.30, men jag körde iväg lite tidigare för att undvika mörkret på slutsträckan. Det gick bra!                /Godnatt!

30

AUGUSTI 2021

TISDAG      

10.25 / +12 i Pajala +12

Jag var trött efter resan igår! ..sov nästan runt klockan, men hade också lite äventyr i sömnen några korta drömmar. Jag väntar fortfarande på att någon ska uppfinna en 'drömbandspelare', typ, så att man efteråt i vaket tillstånd kunde titta på teven sina drömmar :/ Skynda på all upp- finnarjockar!

Och nu ska jag njuta av min påtår för att få lite klarhet i skallen och tankarna.

22.10 / +9 i Pajala

Gjort det.. som man alltid gör efter att ha varit borta några dagar, man packar upp, äter mat som man har haft med sig, och tvättar kläder som man burit. På eftermiddagen titta grannen in och vi pratade gamla minnen och gamla byggnader som håller på att rasa ihop.    /Godnatt!

31

Nya

 Beställ enkel läsning, enkelt!

'TULLHUNDENS ÅR' Voff voff

 'Blåtiran'


                         KLICKA HÄR!

Modellbygge föreställande skola/samlingslokal för bönemöten i Ruosteranta 'Koulutuvan- niemessä' eller på Skoludden då Finland låg under Rysslands herravälde och alla religiösa möten var förbjudna där. Modellen på bilden ligger på just denna plats med älven och finska byn Ylimuonio på andra sidan. Väckelsepredikanten/prästen/botanisten Lars Levi Laestadius, Raattamaa och andra besökte denna plats och sitter utanför på bänken på bilden.

Martin Sildeman har byggt denna fina modell av den historiska byggnaden som inte finns kvar längre. (Verkar vara samma planlösning som i Laestadiuspörtet i Karesuando)

På bilden en nöjd och leende modellbyggare, Martin, som inte bara har byggt denna utan också många andra större och mindre modellbyggen. Bland annat mindre väderkvarnar, en syns i bakgrunden på bilden.

Mina fina döttrar har varit och är på besök efter långt covidhinder.

Ingen påminner ministern om att de två delar och står på samma 'värdegrund' och ingen påpekar om deras 'lika värde'. Alla vet att

läget är opassande och att slagorden skulle bli till ytterligare slag

i ansiktet på en som sitter på sin pappkartong.. och fryser.


Med detta vill jag säga, att slagord och fraser har ingenting med verkligheten att göra, utan de används som 'påkar och tillhyggen' mot motståndarna.

Alla som har sina sinnen oförstörda vet att begreppet 'lika värde' och 'alla människors lika värde'  inte existerar i denna värld, och heller aldrig har existerat, och kommer troligen aldrig att existera.

När politiken börjar bli 'biblisk' så är det hög tid för 'boskapen' att höja ögonbrynen och granska det exklusivt paketerade budskapet! 


Så tänkte jag när jag envist försökte få tag i sömnen igen och ett par timmars bonussömn på köpet.  Men hur som helst...


- Ha en bra onsdag!                                            22.00 / +9 iPajala. Godnatt!

Ny upplaga av min favoritbok inkommit idag!

Nytryck i fräschare stil och en mycket fin bok i ny utformning.

Begränsat antal. Lågt pris 120 kr plus ev. frakt 57 kr. Kan enkelt

beställas via  e-post:  mixarense@gmail.com

- KÖP BILLIGT BRA GREJER

Om du är intresserad av..Sidan uppdaterad

24-08-2021

Till salu!   >>>

Titta där...

   SLÖSA PENGAR!

   SPARA PENGAR!

Hemgården till salu. Vackert belägen vid Muonioälv och med Visantoforsen ständigt brusande utanför bildens vänstra kant. Finska Pallastunturi i bakgrunden. Tomten är på 1,6 ha, strandtomt.  Huvudbyggnaderna i dåligt skick. Två stugor och bastu i bra skick finns. Finska Ylimuonio på andra sidan och tre km till Karesuandovägen. Utgångspris: 500 000 SEK.   Fri prövningsrätt förbehålles.

Till nya sidan

Vårt samhälle

Tack, för att du besökte

min hemsida www.norrmix.nu

Min första bil, liknande denna.   Googlebild.