MIN BLOGG

MIN BLOGG

MAJ  2021

Sidan uppdaterad

06.30

15 maj 2021  i Pajala

Våran hund 'Sorry' från Pilkkasaivo som liten valp.

1

MAJ 2021                     VECKA 17

FÖRSTA MAJ                     TOUKOKUU  2021      

Tidigare månaders bloggar hittar du under fliken ARKIVET här ovan.

10.15 /   -3 i Pajala, sol

Maj maj måne.. eller hur man nu ska uttrycka sig för att hylla maj-månaden? Vet inte, men solen är med oss, i alla fall och det är trevligt ;)

Vi får hoppas att detta fina vädret fortsätter och att tiden bromsas lite över våren och sommaren, så att vi hinner njuta av det på riktigt efter det här tunga året med coronan och skiten.

- Ha en bra 1:a maj!

22.25 / +1 i Pajala

Troligen inga demonstrationer idag! Idag som man borde ha samlat till jättedemonstrationer... mot Coronan, eller hur?

Såg ikväll ett långt minnesprogram om den finske sångaren Fredi som gick bort nyligen. En tenor av stora mått.

Artister, både i Finland och här i Sverige, som man 'levt med' så gott som hela livet. Och Mikko Alatalo fyllde 70.                               /Godnatt!

Det är inte bara Charlotte Kalla och Zlatan som står som staty medan de lever, för denna bild föreställer mig som staty vid Kengisforsens enorma vårvågs- rullning! :/

Foto: Elisabeth Pemer

Foto: Martin Soutukorva

Foto: Någon av bröderna Soutukorva

20 år och livet tycktes vara på topp, men i själva verket hade det bara börjat,

Foto/färg; selfie på den tiden ;)

2

MAJ 2021       SÖNDAG       

08.30 / -2 i Pajala

Filip och Filippa har namnsdag! ..men annars är det väl en vanlig söndag, förutom att det är maj- 

månad nu, och det är ju något speciellt eller till och med mycket speciellt.

Kallt är det fortfarande, och det är väl i sin ordning, det är bra så för då förlängs våren med ett par veckor, tror jag. Jag är ju i den åldern så att jag får spå väder, ändå är det ingen som tror på mig ;/


- Ha en fridfull söndag!

Matti 'Fredi' Siitonen död, blev 78 år gammal.

Sjungit in en massa skivor och hållit konserter runt hela Finland.                      'Maa valittaa'

Klicka på bilden också.                  'Elämä on ihanaa'

Välkommen sköna Maj!

23.00 / +1 i Pajala

Lite humanare väder idag! svagare vind och några varmgradert.o.m.

Lyssnat på partiledardebatten på teven ikväll. Blev jag något klokare på det? Nej, det tror jag inte, och jag behövde inte heller bli irriterad när jag tryckte bort ljudet varje gång som centerns Annie Löfv öppnade munnen. Annars var det bara samma spel för gallerier och slingrande med verkligheten som det blir när de försöker tjäna alla.. utom sin egen övertygelse.                             /Godnatt!

3

MAJ 2021       MÅNDAG     VECKA 18  

07.45 / -1 i Pajala

Det har snöat på natten! ..lite nysnö på marken nu på morgonen, och den gamla snön ligger kvar tjock och 'obefläkad' på de öppna fälten och i skogen. Det tar lite tid för naturen att ställa om, men mycket snabbare än för människan att ställa om det ena och det andra. Man undrar bara hur det blir med den omställningen för politikerna är inga genier på det området och när de sedan alltid ska känna av med fingret i luften :/

21.10 / +-0 i Pajala

Vinter igen! ..snöade stora 'Lovikkavantar när jag var på promenad. Senare har det också kommit blötsnö, men snön blir inte länge kvar på marken innan den blaskar och smälter bort.                    /Godnatt!

4

MAJ 2021       TISDAG       

07.30 / -3 i Pajala

Tidig morgon! ..och jag vaknade klockan fem och kunde inte somna om igen, därför att jag har en tid att passa klockan nio !!! Låter det vettigt, men så är det alltid om jag ska någonstans före tio elva! Grrr..

Nu ska jag försöka ta det lugnt i alla fall, har ju gott om tid, med andra ord, så det så..

Solen skiner ute och nysnön lyser vit som, ja som vad? ..som nysnö såklart :/

Avslutar här...

21.20 / +5 i Pajala

Kallt när solen gömde sig bakom molnen! Alltid när den kom fram blev det varmt. Stod med några grannar ute och pratade och väl 'inkommen' i värmen frös jag :/

/Godnatt!

5

MAJ 2021       ONSDAG       

06.30 / -5 i Pajala, soligt

Solen är redan uppe, som sagt! ..men tuppen verkar ha försovit sig :) Jag är nyvaken liksom kråkorna, men i huset är det tyst.

Det blir nog ytterligare en fin dag och skaren fortsätter att bära människan. Jag sade åt någon att jag trodde att skaren blivit gammalmodigt och att den hörde till den gamla tiden, men tydligen inte. Skaren lever!

22.00 / +2 i Pajala

Ska söka mig till slafen! ..vaknat för tidigt igen och då blir man trött tidigare på kvällen.

Annars.. var det en fin dag igen, men blåsten var kall. Bar i alla fall två ute- stolar till uteplatsen, det blir väl någongång lite varmare så att man kan sitta ute i solen.                   /Godnatt!

6

MAJ 2021       TORSDAG       

Grattis Mikko 70 år!

(Klicka på bilden)

MAJ 2021       FREDAG       

07.30 / +-0 i Pajala

Nysnö på natten! ..och skidföret fortsätter :) Årets bästa månad håller på att ätas upp av den glupska.. tiden! Vad gör man när 'bollen' saknar 'bromspedal!?

Nu är det i alla fall fredag igen, och det är alltid något speciellt med.. fredagar, eller hur?

21.45 / +-0 i Pajala

Fortsätter att snöa! ..tråkigt väder.  Seg fredagskväll. Slötittat på något, minns inte ens vad det var :/ Inte värt att minnas. /Godnatt!

7

Lunchmusik.

(Klicka på bilden)

MAJ 2021       LÖRDAG       

09.45 / +-0 i Pajala

Sol sol sol och vita vidder! ..så ljust när solen skiner på nysnön. Snabbt smälter den dock bort och vårens ankomst fortsätter. Nästa vecka lär det bli varmare och då börjar det hända saker både på land och på vatten.

22.30 / +2 i Pajala

Så var det 8 maj idag! ..en lite speciell dag, tycker jag. Så även historiskt sett en mycket viktig dag på året. Historia skapas varje dag i mindre eller större omfattning. Så är det.                         /Godnatt!

8

MAJ 2021       SÖNDAG       

07.50 / +2 i Pajala, solig morgon

Det kanske vänder snart till sommar och värme? Plötsligt rasar' vintern som snömassorna från taken brukar göra. Vi vet alla hur besvärligt det då kan bli 'där nere' på marken.

Nåja, vi får väl hoppas på något lugnare och mer 'välordnad' övergång, och det gäller ju alltid när något ska ändras radikalt, det får inte gå för fort, som exempelvis landets förändring har blivit. 

Läste att 'lilla Greta' uppmanar folk att 'inte lyssna på henne', vad den rubriken sedan syftar på har jag ingen aning om. Kanske har hon lessnat på den enorma uppståndelsen kring hennes unga person? Kanske!

Nu ska jag fylla på min kopp för en påtår och sedan ska jag ta itu med 'Europadagen' som den kallas för i almanackan. Fast jag skulle tycka att 'samarbete' mellan länder vore bättre än 'överstlighet och förmyndar- skap. Det vore bättre att enskilda fick utvecklas var för sig med bästa förmåga och att det skulle uppstå en viss 'tävlingsanda' i vem och vilket som är bäst!? Att bara 'klumpa ihop de eolika degen till en enda stor klump blir bara en jäsande stor 'klump'!!  Men trots det..


- Ha en fridfull söndag och europadag! 

..men klumpa er inte ihop för mycket :/

23.10 / +-0 i Pajala

Så var det dags igen! ..att plocka ihop pinalerna och försöka hitta en säng att sova i :) Det lär väl inte bli så svårt.

Förresten, fick ett trevligt och långt telefonsamtal ikväll från en fd. kollega. Vi har svamlat pratat och skrattat. Det behövdes nog i denna coronatid, att få träna sina käkmuskler så att de blir smidigare efter den långa vinterns tröghet ;/    

/Godnatt!

9

MAJ 2021       

MÅNDAG                      VECKA 19  

08.50 / +-0 i Pajala, soligt

Det gasas och bromsas! ..och det brummar och bankas precis som det ska vara en måndagsmorgon. Inte tyst och stilla som söndagsmorgnar- na brukar vara. Det är verksamhet som skapar ljuden och ljuden betyder att 'livet' har återuppstått - varje måndagsmorgon :/

Vi fortsätter att lyssna och jag hämtar en ångande brunrandig kaffe- kopp som jag ställer här framför mig på bordet :/

22.40 / +4 i Pajala

Det regnade idag! ..och snön smälte ytterligare. Och som vanligt tog jag en lunchpromenad runt byn och sedan tog jag bilen och var över bron och kollade isläget. Det hade gått upp lite mer just kring bron. Det tar sig' och nu när det lär bli varmare så...                          /Godnatt!

10

MAJ 2021       

TISDAG                      

08.15 / +3 i Pajala, mulet

Mulen dag,  som sagt! ..och det har nog regnat också under natten, som det ser ut, när jag kikar mellan persiennbladen. Hoppas på sol!

"Hoppas", säger du, det kan man göra och bli hoppfull. Man ska ju inte vara "deppig" för en regnig dag dag, för utan regn och sol blir det ingen sommar, och inga mygg :) Våra "sommargäster" och våra plågoandar! Fy katten för myggen!

22.30 / +6 i Pajala

Lite Tv på kvällen! ..om bland annat almarna i Stockholm som skulle fällas och folk protesterade och vann. Det blev hårda sammandrabb-ningar mellan 'busar' och poliser. Almarna blev kvar och anarkismen vann. Det utspelades natten mot 12 maj 1971 i Kungsträdgården.

I övrigt..                                                                       /Godnatt! 

11

MAJ 2021       

ONSDAG                      

07.40 / +4 i Pajala, soligt

I natt jag drömde..! Så tänk hur hjärnan kan plocka ihop detaljer från dagens tankar och händelser, stoppa i en påse och skaka om och sedan koppla ihop till en dröm som varken har huvud eller svans :) Inatt var jag någonstans i norr och skulle hämta en cykel från en gård och ta någons post. Det var mörkt och bängligt, tappade posten, och plötsligt tändes utelampan fast ingen skulle vara där. Jag backade ner till landsvägen, fastnade i snödrivan, ingen syntes till. 'Filmen' gick av och jag vaknade..'

22.10 / +7 i Pajala

Folk i rörelse idag! ..och det berodde väl på att många från byarna kom och fick andra covid-sprutan. Vissa besiktade bilen och andra hade andra ärenden. Fem polisbilar hade stått framför hotellet, så någonting var i görningen.                                                         /Godnatt!

12

MAJ 2021       

TORSDAG                  Kristi himmelfärds dag         

08.10 / +5 i Pajala, mulet

Godmorgon! ..och jag läser att 'Raketer skjuts rakt in i Tel Aviv'. Israel försvarar sig, och det har de all rätt att göra. Svenska regeringen är på angriparnas sida som vanligt, förmodar jag, vilket är obegripligt. Ofta sägs det också i vårt land när försvaret kommer på tal att 'Det ska kosta mer än det smakar att angripa vårt land'. Samma rätt bör väl alla ha? 

Nu är det synd.. om de bombar sönder de urgamla historiska byggna- derna som ändå finns kvar i de båda länderna.

Det är den som först börjat skjuta som bär det största ansvaret, och den angripne har rätten att försvara sig med nödvändiga mått, är väl regeln. Men men.. vår regering stödjer väl sina 'kompisar', som vanligt, och så gör de även inom vårt eget land.  En obegriplig inställning att stå på 'angriparens' sida. Om båda sidorna skulle låta bli den andra så skulle det inte uppstå oroligheter.  Enkelt uttryckt i morgonyran. ;/

21.55 / +5 i Pajala

Njöt av.. en gammal Vildavästernfilm, amerikansk så klart; 'Mannen från väster'.                                                                             /Godnatt!

13

MAJ 2021       

FREDAG          

07.10 / +2 i Pajala, mulet

Fredagsmorgon, och vädret verkar vara grått och regnigt! Idag ska jag få andra covidsprutan och hoppas så klart att det blir lika lätt som första. 

18.00 / +3 i Pajala

Funderade på morgonen... om jag skulle ta en tunnare sommarjacka, eller täckjackan, och vilken tur jag hade som valde täckjackan. Fick ju stå ute i kön och det var svinkallt med bitande nordanvind. Sedan flöt det på lugnt och välplanerat fram till 'sticket'. En kvarts väntan i stora dans- salen innan utgång. Det gick bra!

Slank in på Ica snabbt som katten kring het mjölk och hämtade ut ett paket. Skönt att det blev gjort, med andra sprutan, kanske kan man känna sig lite säkrare längre fram. Kanske!                    21.05 /Godnatt!

14

MAJ 2021       

LÖRDAG          

06.30 / +1 i Pajala, mulet

Det är en okristlig tid.. att vakna så här tidigt, eller tidigare, som fem! Grrr.. Men men

så får jag ta en tupplur framför teven på eftermiddagen.

Inte känt något av covidsprutan igår, annat än

lite öm i axeln där det stacks, ville inte sova 

på den axeln, kändes det som.

15

Verkar bli ytterligare en kylig och kanske regnig dag, vi får se. Och på tisdag är det 'Erik', Erkin päivä' och då ska det vara kallt enligt gamla väderindikatorer. En av de mest kända inom den branschen var som bekant Enok Sarri i Nikkaluokta. Till och med radion ringde då och då och hörde med Enok hur exvis sommaren skulle bli och Enok gav en långtidsprognos grundat mest på vilka 'signaler' han fått från naturen. Hur pass pålitliga Enoks prognoser var vågar jag inte gå in på, men ett är säkert, att han fick både rätt och fel :)


- Ha en alldeles utmärkt lördag!

Rulla in en boll och låt den rulla

/Gösta Linderholm


Rulla in en boll och låt den rulla
vi ska fixa till en riktig jubelfest
Gitarren stäm, stråken kläm
Glader, han skall bli vår hedersgäst


Vi ska hotta hela långa natten
och snudda stjärnorna som glimma upp i skyn
Kom bubbelskratt i hundra watt
Åh, vilken sanslöst härlig syn


Glöm bort din ånger, hör ljuva sånger
här skall dansas en och annan galen jig
All din längtan och förväntan
böljar ut som seglen på en brigg


Rulla in en boll och låt den rulla
vi ska fixa till en riktig jubelfest
Gitarren stäm, stråken kläm
och Glader, han skall bli vår hedersgäst

....

Elis 9 år har tecknat sin mosters familj.  Helt fantastisk teckning :)

Mina äldre hemsidor

raderats:

www.rixmix.se     

upphört 2021-02-02

www.norrmix.se   

upphört 2021-01-18

Alf Robertsson 1941-2008          (Klicka på bilden)

En klok man med kloka åsikter och förklaringar! Klicka på bilden och lyssna.

Roland Cedermark:

2 miljoner sålda skivor

12 guldskivor

enligt Wikipedia

Mina tidigare utgivna böcker

Just nu, håller jag på att läsa denna över 400 sidiga bok som jag beställt från Bokus. Den handlar om krigs- åren i norden och framför allt om svenskarnas fula svek mot sina grannar och alla som bekämpade nazismen.

Det svenska sveket', är skriven av en norrman, Eirik Veum, och boken handlar om tiden när tyskarna hade anfallit och invaderat vårt grannland Norge och även Danmark. Man kan inte vara stolt över svenskarnas inställning och handlande, utan man får istället  skämmas som svensk över sveket mot våra grannar. Mot tyskland och nazisterna förhöll man sig på en vämjelig 'rövslickeri nivå'. och den svenska kungen tyckte till och med att det var bra att nazisterna ockuperade Norge, enligt boken.

En mycket intressant bok som ger en vidare bild av svenskarnas undfallen- het och 'anpassning', även till dagens 'våldseskalering' i vårt land. Ett ogjort område för forskarna att studera den svenska själen, eller åtminstonen halva befolkningens. Kanske den extrema 'snällheten' är roten.. Idag är ju alla som exv intervjuas på tv eller radio.. snälla. Det heter ju: Tack snälla, tack snälla! ..till leda. Hur vet man om en obekant är snäll?

07.30 / +2 i Pajala

Godmorgon torsdag! ..och almanackans dagar rullar på som löpande bandet på någon fabrik, ungefär :/

En mulen morgon här i Pajala, men ok, det duger väl också, fast man blivit lite bort- skämd av alla soliga dagar som varit den senaste tiden.

Skaren är också i

fara nu om det

blir varmare, men

de flesta tar nog

hellre värmen än

skaren, skulle jag

tro :) 

19.00 / +2 i Pajala

Det mullrar,

åskar och

blixtrar i Sverige!

..som aldrig förr.

Halva sveriges

befolkning pekas

ut som potentio-

nella våldtäkts-

män och kvinno-

mördare. Kvinnor

våldtagas, folk

skjuts och bomber

detonerar.

På kort tid har

fem kvinnor

mördats av sina

närstående män och igår smällde tre bomber på Malmös gator. 


Skolministern är rejält i blåsväder efter att det... Läs mer..

Till nya sidan

Vårt samhälle

Tack, för att du besökte

min hemsida www.norrmix.nu

Min första bil, liknande denna.   Googlebild.

Visdom eller vishet är ett ord som har en djupare innebörd än all intelligens, kunskap och förstånd'.                   /Wikipedia

..för tusan!