MIN BLOGG

MIN BLOGG

JULI  2020

Till gamla bloggen

Det är inte bara Charlotte Kalla och Zlatan som står som staty medan de lever, för denna bild föreställer mig som staty vid Kengisforsens enorma vårvågs- rullning! :/

Foto: Elisabeth Pemer

Foto: Martin Soutukorva

Foto: Någon av bröderna Soutukorva

 
 
 
 

1

Meddelande

Skriv ditt namn

din e-postadress

och meddelande.

Tryck på skicka

Ditt meddelande

kommer till min

e-post och ingen

annan kan läsa det.

JULI  2020

ONSDAG                    HEINÄKUU  2020           A

15.10 / +12 i Pajala, mulet

Frisk cykeltur! ..i vinande fart runt samhället. Regnet hade just upphört och de mörka molnen dröjer ännu kvar på västhimlen. Imorgon lär det vara soligt.


Om ett par dagar hade Pajala marknad körts igång och det hade vimlat av människor här. Som man tänker nu, så hade det rimmat illa med samtidig covid-19 smitta som hotfullt finns bland oss.

Men men.. vi överlever nog en sommar utan denna stora positiva händelse i vår kommun. Vi överlever nog :/

Nu ska jag fortsätta att lyssna på'Nordegren & Epstein' i Radions P1 varje vardag efter klockan femton.

22.30 / +10 i Pajala

Så är vi igång igen! ..och almanacksbladen börjar ryka i en accelererande fart. I slutet av denna månad har vi börjat glida mot hösten och vintern.

Hörde någonstans Uppsalaprofessorn säga att 'det blir ingen ny coronavåg på hösten'. Ja vi får verkligen hoppas att det blir så.

Värre är det med vaccinen mot covid-19 som hela världen försöker trolla fram. Det befaras också att Sverige har också där varit alldeles för handlingsförlamad och kan komma att hamna sist i kön av alla länder som redan agerat. Trump sägs ha köpt upp det mesta i vaccinväg, säger vissa. Hur pass sant det är får vi tids nog bli varse om. /Godnatt!


OBS! Juni-månads BLOGG hittar du under fliken ARKIVET i övre högra hörnet på denna sida.

JULI  2020

TORSDAG                      

JULI  2020

FREDAG                      

JULI  2020

LÖRDAG                      

JULI  2020

LÖRDAG                      

JULI


ONSDAG

o

2020

1

Visdom eller vishet är ett ord som har en djupare innebörd än all intelligens, kunskap och förstånd'.                   /Wikipedia

Tidigare månaders bloggar hittar du under fliken ARKIVET här ovan.

2

07.30 / +9 i Pajala, halvklart väder

Bäst att börja dagen i morgontimman! ..om man tänker få något vettigt uträttat under dagen. En klokhet som jag oftast struntar i, dock inte idag :/

En stilla undran bara; vart tog sommarvärmen vägen? ..eller finns den kvar överhuvudtaget i vår sommar?

Tänker med vånda på Jakob med den kalla stenen och höstdimmorna som börjar orma sig fram längs våra vatten drag om kvällarna. 

Men men.. nu springer jag igen långt framme före tidens jämna lunk :/

20.45 / +15 i Pajala

Det blev tur- och returresa idag! ..till Risteranta och Muodoslompolo. Hade lite grejer med mig på släpet när jag kom tillbaka till Pajala vid 18-tiden.

Klippte inte gräset runt stugan för det var inte störande långt ännu. Min brorson var också där och pysslade med sitt. Stannade i Muodos.. på ett par ställen, dock med 'avståndet' i åtanke :/

Beställde nyss matvaror från butiken vilka levereras till dörren imorgon av Samhallspersonal. 

Det är ju redan fredag imorgon, för tusan! :)   /Godnatt!

Muonioälvens lugna lunk

i höjd med byn Aareavaara.

Finland på andra sidan. Många fiskare i båtar på älven denna fina svala sommarkväll.

3

07.30 / +8 i Pajala, halvklart väder

Känner mig stel idag! ..och det efter gårdagens 'sittande', så klart. Hm, borde nog ha klippt gräsmattorna när jag en gång var dit, men.. gräset var blött efter de många regnskurarna som kom och gick. Vattnet i älven var lagomt högt, det vill säga att'lehmäkivi' mitt i älven var strax under vattenytan. Det är en märkessten som visar hur vattennivån ligger, bara en titt från fönstret. 

'Lehmäkivi' betyder direkt översatt 'Kostenen', Varifrån namnet kommer är för mig okänt, men det har något med kossor i älven att göra, enkelt förklarat.

En annan större sten strax ovanför Lehmäkivi kallas för 'Puomikivi' och har med flottningen att göra. Den hade en kraftig metallring fäst i mitten och har använts som fäste för 'puomin' som styrde stockarna rätt under flottningen. Det finns fortfarande spår av timmerflottningarna som pågick varje vår under vårfloden fram till

1960-talet. Jag var med som ung kanske

under fyra fem vårar. Man tjänade snabbt

sina slantar och jobbskiften var vanligtvis

36 timmar långa, med 8 timmars vilotid

då man sov vanligtvis under bar himmel.

Längsta jobbskiftet som jag var med i var

på över 40 timmar i sträck. När man slöt

ögonen i vaket tillstånd så fortsatte stockarna att flyta :)

Det var tider det!

21.30 / +9 i Pajala, regnigt

Äntligen vann förnuftet! ..när den manlige läraren som lyfte undan pojken som vägrade flytta på sig efter att ha blockerat en skolkorridor med en soffa så folk inte kom förbi friades av HD. Tidigare domar har varit på pojkens sida och slagit fast att pojken har blivit kränkt. Läraren gjorde fel som lyfte undan den tredskande pojken. De svenska gråterskorna fick vind i seglen återigen och den svenska  galenskapen ropade högt. Omvärlden ser oförstående på det svenska samhällets diagnos; 'Sverigesjukan.' /Godnatt!

Kalhygge efter kalhygge när skog skövlas och Mammon styr.

Så här mycket bränsle drar ett långdistansplan                           Se här..

4

09.15 / +11 i Pajala, mulen dag

Ja,vad ska man säga! ..annat än gäspa stort och låta käk- benen få morgongymnastik. En ångande kopp bredvid ger

hopp om en piggare tillvaro med snabbverkan.

Kände mig tvungen att kolla på Expressens huvudrubriker för att få hjärnan och adrenalinet igång:

'Sossar ska brytas ner när de blir för arroganta', säger miljöpartisten. Det visar tydligt på att Lövén sprattlar helt i de för landet skadliga miljöpartisternas kniptång. Senast gällde det 'taket' för hur många asyl- sökande som skulle tagas in. Det blev ju som Mp ville - obegränsat! Vilket innebär en katastrof för landet och för de unga som ska leva i det här landet framledes. Vi äldre tippas väl över iskanten, som eskimåerna sägs göra. Det gör dom ju inte, men om Lövéns gäng vet man inte :/ Redan idag, med facit ihand, ser det förskräckligt ut, och det vet hela världen, utom den andra halvan av vårt folk som fortfarande går i dimman :/ Vakna Vakna.. brukar ju vissa troende ropa, och det vore väl inte så dumt att ropa samma slogan inom de politiska kretsarna likväl :/

Som sagt; jag är ju en helt opolitisk iakttagare endast, och hyser inga varmare känslor varken åt höger eller vänster; jag lyssnar och iakttager bara.

I övrigt tycker jag faktiskt.. att Expressen, som nämndes här, är en kvällsblaska som gillar att frossa i 'kändisarnas kittel' och mata de sexhungrigas omättnad! Sida upp och sida ner, brukar det manglas om det med stora saftiga motbjudande rubriker och bilder, erfar jag de gånger..

21.45 / +13 i Pajala

En mörk kväll.. pga de mörka molnen! Regnet ligger inte så långt ifrån. Lördagen går mot kvällen. /Godnatt!

5

08.30 / +10 i Pajala, mulen dag

Idag hade det varit sista marknadsdagen! ..om marknaden hade hållits som vanligt. Vädret lite tråkigt, sett mellan persiennbladen.

Men nu var det ingen marknad på grund av smittorisken för covid-19. Ett klokt beslut, som sagt.

Jag har försökt hålla 'marknad' på digitalt sätt, och folk har köpt och hämtat. Andra har tänkt likadant och varit väldigt aktiva på 'köp och säljessidor', och det är ju bra tidsfördriv. Dessutom; vem behöver inte rensa lite i 'för- mögenheterna', dvs berget av grejer som alla har och ingen använder :) Så är det bara!

23.30 / +9 i Pajala

/Godnatt!

Pajala-marknad skulle ha  hållits det här veckoslutet 3 - 5 juli, men pga Covid-19 smittorisken inställdes arrangemanget den här sommaren.

Sidan uppdaterad 

23.30  /  5 JULI  2020

Till nya sidan

Vårt samhälle

Tack, för att du besökte

min nya hemsida www.norrmix.nu

Till gamla bloggen

Rikedom är som havsvatten;

Ju mer man dricker

desto törstigare blir man.

Arhtur Schopenhauer

OBS! Tidnings- och Googlebilder.

Men med denna modernare vindruta med vinkel vid dörren.

Baktill var den snygg med panorama bakrutan.

Min allra första bil som jag köpte för pengar som jag tjänat i flottningen samma vår. En Audi AU 1000 -62 (DKW:en på bilden är lite äldre,för min hade en vinklad framruta). Jag har för mig att jag betalade 600 kr för bilen som stod i vårt garage när jag kom hem efter flottningen. Mina bröder hade 'levererat' bilen.

Det var en mycket bra och pålitlig bil och mycket kul hann jag och mina polare ha med den när vi raggade på finska sidan om älven. Men plötsligt blev det slut med raggningen och jag muckade samtidigt.

Bilden föreställer någon annan ägare på en veteranbilsut- ställning någonstans, tidnings-bild.

DKW AU 1000

med 3-cylindrig tvåtakts motor, egen tändspole för varje cylinder, kylfläkten fungerade också som kupévärmefläkt (blåste svagare vid tomgång)

'Om man inte

känner sin historia,

kan man inte heller känna sin nutid!'

© Copyright. All Rights Reserved.