BLOGG.Juli.2021

MIN BLOGG

JULI  2021

Sidan uppdaterad

22.00

31 juli 2021  i Pajala

Våran hund 'Sorry' från Pilkkasaivo som liten valp.

1

JULI 2021                     VECKA 26

TORSDAG                               HEINÄKUU  2021      

Tidigare månaders bloggar hittar du under fliken ARKIVET här ovan.

Ute blåser sommarvind är ursprungligen en vaggvisa, med text av Samuel Johan Hedborn. Visan publicerades första gången år 1813, och har sedan dess tonsatts flera gånger, bland annat av Alice Tegnér, vars tonsättning från år 1897 är den mest kända.

I dag används visan på skolav-slutningar inför barnens sommar- lov, då ofta verserna 1–4 sjungs.                                             Klicka här!

För en flicka sjungs sista versen:
Liten fager jungfru opp
växer fort som rosens knopp;
virkar sen åt ungersven
kappan blå och får igen
fästring och spänne
och guldspann på änne.

Ny upplaga av min favoritbok inkommit idag!

Nytryck i fräschare stil och en mycket fin bok i ny utformning.

Begränsat antal. Lågt pris 100 kr plus ev. frakt 57 kr. Kan enkelt

beställas via  e-post:  mixarense@gmail.com

Det är inte bara Charlotte Kalla och Zlatan som står som staty medan de lever, för denna bild föreställer mig som staty vid Kengisforsens enorma vårvågs- rullning! :/

Foto: Elisabeth Pemer

Foto: Martin Soutukorva

Foto: Någon av bröderna Soutukorva

20 år och livet tycktes vara på topp, men i själva verket hade det bara börjat,

Foto/färg; selfie på den tiden ;)

Välkommen

      JULI

    månad!

Lunchmusik.

(Klicka på bilden)

2

JULI 2021    

FREDAG        

07.30 / +10 i Pajala, soligt

Sol sol sol och värme! Det sägs att sommaren är kort, och det mesta regnar bort.. trallallaa.  Men så är det ju inte - inte i varje fall varje sommar. Så ingen regel utan undantag!

Idag är det fredag och högsommar. Många har börjat sina semestrar och förr kallades de för 'industrisemestrar', men nu vet jag inte hur man kallar tiden då de flesta har semester. Det märks väl när trafiken ökar med mer folk som man inte känner rör sig på byn :)

-

22.10 / +22 i Pajala

Det blev nästan olidligt varmt idag! ..och min fläkt går hela tiden, dag som natt.

Polisen lär ha anhållit en 17-åring misstänkt för polismordet. Straffet borde bli livstid utan förbehåll och utan Morgans tjocka rabatthäfte! /Godnatt!


3

JULI 2021                

LÖRDAG                   

07.45 / +16 i Pajala, soligt

En ännu varmare dag, kanske? ..när allt börjar värmas upp. 

En lördag erbjuds oss idag som från en serveringsbricka. Sju sorters dagar ska det va'. Det är bara att hugga i..


- Ha en bra lördag!

4

JULI 2021                

SÖNDAG                   

16.45 / +varmt, nej hett i Pajala, soligt

Som farstun till det där heta stället som prästerna pratar om! Dagen ja. Vilken värme att jobba i. Klippt gräs i Risteranta, grrr. Puhh!

5

JULI 2021  VECKA 27  

MÅNDAG       

08.15 / +varmt, nej hett i Pajala, soligt

Godmorgon i hettan! ..det blir ytterlig- are en jobbig dag i värmen, fläktarna får gå på fulla varv och själv sitter man som i en vindtunnel så att håret är som på en racerförare.  Men inte lika jobbig som många har på andra ställen på jordklotet med +50 grader, som man hört på nyheterna.

Hoppas första snön kommer snart! :))


- Ha en bra början på veckan!

6

JULI 2021   

TISDAG       

08.15 / +23 i Pajala, sol

Godmorgon i värmen! ..för det är väl det som väntar oss igen. Fläktarna går för fulla varv, kan man tänka, och folk söker skugga. Tittar man på yr.no så verkar detta fortsätta i alla fall veckan ut.

21.45 / +25 i Pajala

Nu verkar det.. ha lugnat ner sig i parlamentet när den sparkade fick komma tillbaka för att prövas i omröstningen imorgon. De lyckades muta Kakarabi-vilden och få henne att radera sina krav. Politikerna är fantastiska så de borde öppna Riks- dagshuset för allmänheten och turist- erna och sätta en rejäl entréavgift och låta folk ta del av cirkusen. Biljett- avgifterna skulle givetvis inkasseras av någon trovärdig utomstående som skulle se till att de kom samhället tillgodo. det är ju så många bristom- råden efter flera års vanskötsel :/ 

Men trots det, ha en fridfull och god natt!  

7

JULI 2021   

ONSDAG       

07.45 / +19 i Pajala, soligt

Solen brassar på! ..detta är sommar av högsta graden, fast vissa av oss tycker att det borde vara någon måtta med 'stekandet.' Som väl är att även detta är övergående och då får vi börja klaga på något annat. Variation väcker lusta! ;)

22.15 / +23.00, moln och lite regn

Ny regering idag! ..när Löfvén röstades igen som statsminister efter ett fixande och trixande. 'Marionetten' sitter i saxen och det hjälper inte att försöka sprattla sig ur. Den till synes obetyd- liga utpressaren är liten och klen, men med en käft som skrämmer vem som helst :/ Hurraa för Sverige! :/

8

JULI 2021   

TORSDAG       

08.00 / +18 i Pajala, mulet

Sommaren skrider framåt! ..och vipps så är vi hösten i famnen. Fläktarna som surrar och avkyler nu.. har tystnat.

Man hinner aldrig riktigt bli less på årstiderna för dom byts ut innan vi hunnit reagera. Ja vintern kan kanske kännas för lång ibland?

Idag är det lite osäkert vartåt vädret kommer att luta sig, men det visar sig så småningom. Vi håller ut!

21.45 / +19 i Pajala

Äntligen! ..äntligen kan man andas när det blivit mer normalt med sommaren, och +19 grader liknar väl en normal vanlig svensk sommar.

Inte när det är +30 i dagar och veckor.                                    /Godnatt!

9

JULI 2021   

FREDAG       

08.15 / +15 i Pajala

Humanare väder idag! 

Vi njuter av den.

22.00 / +22 i Pajala

Det var inte alls.. humanare väder idag, utan det

var varmt och är det fortfarande - fläkten går för fullt

och gardinerna fladdrar.

Tog cykeln och cyklade runt i byn vid lunchtid. Satt en stund på Soltorget och följde 'rotationen' kring de få säljställen vid konsum-  parkeringen. Det blir kanske mer på lördag och söndag när folk är lediga från sina ev. jobb.

Värmen lär fortsätta...                                                   

/Godnatt!

10

JULI 2021 

LÖRDAG         

08.00 / +15 i Pajala

Minimarknaden på Soltorget.. lär fortsätta även idag med kanske lite mer folk än vad det var igår. Beror också på vädret givetvis, på vilket humör 'vädergudarna' råkar vara. Men vi hoppas på det bästa.

Nu har vi redan 'förbrukat' 1/3 av sommarmånaden juli och det  återstår 2/3 delar, enligt min matematik, så ännu kan vi vara lugna och njuta. Covid-19 ligger som ett spöke över oss, så klart, och vi får hoppas att vi inte får en våg över oss igen när folk börjat röra på sig.

22.20 / +23 i Pajala

Puhh! ..säger jag bara och släpper ner persiennerna. En alltför varm dag igen när mätaren visat på +30 i skuggan.                             /Godnatt!

11

JULI 2021                

SÖNDAG                   

11.50 / +19 i Pajala

Mulet idag! ..om jag ska trampa våra meteorologer på tårna. Förresten vet jag inte vad de lovade för idag, men det här känns skönt med moln på himlen men ändå varmt. Möjligen kommer det lite regn också så att blommorna och växterna får sitt för att kunna behaga oss människor :/

Vi får se vad som sker!

22.30 / +22 i Pajala

Godnatt!

12

JULI 2021  VECKA 28  

MÅNDAG       

09.20 / +20 i Pajala

Demonstrationer på Cuba! ..hör jag just sägas på radion. Kubanerna har fått nog, sägs det också. Castro lever inte längre men det gör kommunistpartiet som väntas sätta hårt mot hårt, oroas det. Allt enligt SR P1.

Annars.. är det en mulen dag då man kan pusta ut från värmen. Plus tjugo räcker gott och väl, tycker jag.

Vi tar an måndagen och börjar veckan, den tjugoåttonde i raden.

21.30 / +21 i Pajala

Det blev varmt igen på dagen, fast blåsten hjälpte till att svalka lite. Men potatisblasten trivs och växer så det knakar. Rallarrosorna blommar för fullt och jag tycker att det är väldigt tidigt för dom. Den här sommaren är ingen vanlig sommar utan den är en supersommar sett ur många vinklar.                                                                  /Godnatt!

13

JULI 2021   

TISDAG       

10.00 / +21 i Pajala,soligt somrigt

Lyckades sova ut! ..genom att tulla på några morgontimmar. Inte illa!

En varm dag igen, och man undrar hur länge denna hetta ska hålla på. När det sedan blir svalare så kan vi börja drömma om de gångna varma sommardagarna :/ Är det inte så? Men det är sant; någon måtta får det väl ändå va' !

16.40 / +23 i Pajala

Det är mycket oroande! ..när jag läser rubriker på internet där det bland annat skrivs att en stor majoritet av asylsökande kräver att 'inga skämt om islam får förekomma i vårt land' och när de skriker att  'Sverige är deras land!  Är det så de tackar vårt land för att vi tagit emot dem, och våra skattebetalare står för notan. 

Det värsta är att ungefär hälften av svenskarna inte tror på det de säger, men jag tror att de menar vad de säger. Samma har hörts i Finland redan för flera år sedan, men där kammar de nog hem 'vesiperän', eller där kammar de nog hem noll, om jag känner finnarna rätt :/

Det känns skrämmande när de redan nu börjar diktera och hota den svenska befolkningen, man är orolig för vilket land våra barn och barnbarn får ärva efter våra stolliga politiker! (och deras väljare):

Givetvis ska man försöka undvika att illasinnat och medvetet försöka kränka människor pga deras tro eller övertygelser, så långt det är möjligt, men man kan inte heller börja begränsa folks frihet och rätten till avvikande åsikter och rätten att tycka det motsatta! Det måste vår regering och stat se till att garantera.

14

JULI 2021   

ONSDAG       

09.30 / +17 i Pajala

Solig dag!

Godmorgon!

20.30 / +22 i Pajala

Det var riktigt skönt! ..att sitta ute i kvällssolen nu för en stund sedan och prata med min dotter i Uppsala som var på kvällspromenad. Inga mygg eller knott som surrade heller. Snart är dock midnattssolens tid förbi igen, eller rättare sagt kommer den att försvinna succesivt längre och längre efter midnatt. Fyra veckor efter midsommar börjar den gå ner bakom horisonten, men det dröjer ännu innan mörkret tar vid. Mycket av sommaren 2021 återstår ännu, tack och lov.            /Godnatt!

15

JULI 2021   

TORSDAG       

10.30 / +18 i Pajala

Sovmorgon!  Wonderbart! ;) ..och en mulen dag med svalare början i alla fall. Mitt i månaden med drygt andra halvan kvar. Tänkte på träbåtarna och sandbankarna i älven där man sprang och lät tårna vispa i sanden. Spåren sopades bort av vindarna och vattnet likt svepen med svampen tog bort kritkrumelurerna från skolans svarta tavla.  

Det var på den tiden som numer förgylls i minnenas tidstunnel.

22.50 / +17 i Pajala

'Att leva som en slav åt Kristi brud', har jag lyssnat på ikväll i den sk. 'Framgångspodden'. En gripande och frustrerande berättelse av en som var med där och blev nedrigt behandlad av 'Kristibrud.' 

Beställde hennes bok på direkten, Josefin Frankner, som berättat och skrivit boken.  

Men nu ska jag fortsätta att läsa boken som jag lånade på Bibblan igår; 'Stockholm som spioncentral' skriven av Wilhelm Agrell.   /Godnatt!

16

JULI 2021   

FREDAG       

10.10 / +17 i Pajala, sol och vind

Tydligen sover man gott! ..när man läser om spioner och

Andra världskriget. Det gjorde jag ju igårkväll, och det extra

var väl när jag tittade i podden en berättelse från Knutby.

Idag är det andra vindar som blåser, jag vaknade på natten

och frös. Vädret hade gjort ett rejält omslag, kändes det och hämtade en extra filt. Hade ju fönstret öppet så klart. Man lär sig hela tiden :)

23.20 / +10 i Pajala

/Godnatt!

17

JULI 2021 

LÖRDAG         

11.00 / +20 i Pajala

Lördag sjuttonde juli! ..hupps, det innebär att vi är mitt i sommaren och borde springa på sandbankarna i älven, bygga sandslott och skvätta med tårna i vattnet, känna tjärdoften i näsborrarna och höra skvalpet från vågorna som slog mot den tjärade träbåtens sidobräder..

Det borde man göra, istället för att sitta med den ångande kaffekoppen bredvid sig och försöka väcka den halvsovande hjärnan till någorlunda vakenhet igen :/


- Ha en bra lördag!


Ute blåser sommarvind,
göken gal i högan lind.
Mor hon går på grönan äng,
bäddar barnet blomstersäng,
strör långa rader
utav ros och blader.

Ängen står så gul och grön,
solen stänker guld i sjön,
bäcken rinner tyst och sval
mellan viden, asp och al.
Bror bygger dammar
åt sin såg och hammar.

Syster sopar stugan re'n,
sätter löv i taket se'n.
Uppå golvet skall hon så
liljor och konvaljer små,
rosor så rara:
där skall barnet vara.

Skeppet gungar lätt på våg
med sitt segel, mast och tåg,
gångar sig åt främmand' land
hämtar barnet pärleband,
kjortel av siden,
skor med granna smiden.

Lilla gula gåsen ung,
len liksom en silkespung,
ror med moder sin i säv,
pillar vingen med sin näv.
Vallherden vilar
vid sitt horn och pilar.

Lindorm solar sig på sten,
som ett sammet vit och len
vill i barnets vagga gå,
men det skall han aldrig få
han skall bli bunden,
uti gröna lunden.

Trollet sitter vid sin vägg,
kammar ut sitt silverskägg,
sjunger vid den gråa häll:
"Liten kind, kom hit i kväll!
Dig vill jag lova
under guldås sova."

Far han gjordar om sitt liv
sitt bälte och sin blanka kniv,
tar järnsporrar på sin sko,
rider över berg och mo,
trollet att förstöra,
som vill barnet röra.

För en pojke sjungs sista versen:
Snart är liten kind en man;
gångarn grå då sadlar han,
tager brynja, svärd och spjut,
och i kamp han rider ut,
spänner sitt bälte,
strider som en hjälte.

18

JULI 2021                

SÖNDAG                   

08.30 / +15 i Pajala, regnigt

God söndagsmorgon! ..och en mulen och regnig sådan med bara ca +15 grader i skalan. Brrr.. dubbelt upp har det ju varit ganska länge och vi har knorrat över det, så nu är det andra vindar som viner i vår dal. Av vatten- pölarna på gatan att bedöma så har det regnat ganska kraftigt under nattimmarna. Det är bra att grönskan bevattnas samtidigt som vi alla behöver vatten på ett eller annat sätt - vi består ju av vatten till 70%.

Nu ska jag börja njuta av det ångande kaffet, första koppen för idag.


- Ha en bra söndag och vilodag!

22.30 / +13 i Pajala

/Godnatt!

09.00 / +13 i Pajala

'Good morning mirror!' ..eller Godmorgon spegeln! 

Det är väl det minsta man vill göra när man är tvungen att passera den i hallen på morgonen.

Eller som Larry Finnegan sjöng 1965, 'Good morning tears'. Visst hade han någon anknytning till Sverige? ..har för mig att han också sjunger på svenska på någon skiva. Skiva ja, undrar om det är någon som spelar grammofonskivor längre när tekniken har tagit så långa kliv sedan dess.

Eller:

- 'En stille kveld vid elva' med Trond Haug.

- 'Se en rose står der vakker'             "

- 'Den gamle grinda'                            "


- Ha en bra början på veckan 29!


Bilden nedan v:  Nyplockade ängsblommor från

Södra Åbacken, i Sollefteåtrakten idag. 

JULI 2021   

TISDAG  

20

19

JULI 2021  VECKA 29  

MÅNDAG       

10.20 / +9 i Pajala

Lite kyligt, men sommar...!

och barmark :) Tror att grannen redan hade varit på myrarna när jag kravlade upp ur sängen. Vilken friskus!  ..måste jag erkänna.

Annars.. vet jag inte så mycket att förtälja utan ska fylla min brunrandiga kopp med påtår.

22.50 / +11 i Pajala

'Morden i Midsomer' fick faktiskt avsluta denna 'av och till' TV-afton. Kommissarien fick vittring på mördaren och då brukar filmen tappa luften och falla pladaskt.

I övrigt... har det väl inte hänt så mycket denna tisdag, utan bara den väl intrampade trallen har fått råda, som jag förstår :/

21

JULI 2021   

ONSDAG       

08.30 / +9 i Pajala, brrr..

Åter en dag för friskusar! ..eller vad man nu vill kalla denna onsdag för. Vad den har i sitt knyte får också bli en vild gissning som jag inte vågar mig ge in på.

Sverige Sverige, du sargade och misshandlade  land, när lekande små barn skjuts av vettvillingar som springer på våra gator med krigiska vapen i händerna. Nu har de nio som greps alldeles i början av polisen som visade på handlings- kraft..släppts som vanligt. Troligen kommer dådet att rinna ut i sanden och ministrarna fort- sätter att mumla ut de ihåliga kraftorden. Det är Sverige idag!   Men trots det...

22.15 / +10 i Pajala

Vi får vara glada.. över att kvicksilvret ändå ligger en bit över nollstrecket. Men det ska nog fixa sig ännu så att det blir sol och värme till den grad.. Det gör det! :) Vi hoppas det!  /Godnatt!

09.20 / +13 i Pajala

Massakern på Utöya i Norge.. för tio år sedan då 77 människor, de flesta tonåringar, miste livet på ett sätt som övergår allt förstånd. 

(Offren 8 i Oslo och 69 på Utöya  2011)


I övrigt.. vet jag inte så mycket annat än fyller på en andra kopp kaffe och hoppas att hjärnan ska vakna upp och att tanken ska bli fri att flyga högt!

22.40 / +11 i Pajala

Bra minnesprogram om Utöya! ..med Carina Bergenfeldt som program ledare. De drabbade fick komma till tals och den fruktansvärda händel- sen mindes på ett värdigt sätt. 

Mördaren Breivik sitter där han sitter och lär väl inte komma ut på ett tag. En människa som inte går att förstå, än mindre att ha sympatier för, trots att det tydligen finns kvinnor som vill ha en relation med honom.   Kvinnan är svår att förstå sig på ibland :/         /Godnatt!

22

JULI 2021   

TORSDAG       

Modellbygge föreställande skola/samlingslokal för bönemöten i Ruosteranta 'Koulutuvan- niemessä' eller på Skoludden då Finland låg under Rysslands herravälde och alla religiösa möten var förbjudna där. Modellen på bilden ligger på just denna plats med älven och finska byn Ylimuonio på andra sidan. Väckelsepredikanten/prästen/botanisten Lars Levi Laestadius, Raattamaa och andra besökte denna plats och sitter utanför på bänken på bilden.

Martin Sildeman har byggt denna fina modell av den historiska byggnaden som inte finns kvar längre. (Verkar vara samma planlösning som i Laestadiuspörtet i Karesuando)

På bilden en nöjd och leende modellbyggare, Martin, som inte bara har byggt denna utan också många andra större och mindre modellbyggen. Bland annat mindre väderkvarnar, en syns i bakgrunden på bilden.

Massakern på

Utöya 10 år

23

JULI 2021   

FREDAG       

09.00 / +7 i Pajala

Brrr.. lite varmare kunde det vara, är ju sommar, för tusan! Nåja, vi får ta det som det kommer, inget att göra åt det, bara att bita ihop.. :/

Nu ska jag uppdatera mig och lyssna på morgonnyheterna i P1.

Sedan stänger jag allt onödigt ljud.

20.30 / +13 i Pajala

Bra med OFF-knappen på teven! ..särskilt efter klockan åtta

en fredagskväll, för då tar 'kändisarna' över och börjar

svamla och flabba, eller så sitter de på oranga soffor och

intervjuar varandra. Molly Sandén om sina viktproblem,

idrottstränaren som sägs ha hårda nypor men ett hjärta av

sammet, och som kanske sitter mer på tv-studiosofforna

än på sofforna där hemma, kan man befara.

Jag undrar, har fantasin och ideérna helt tagit slut hos programmakarna som fastnat i kreativiteten och bara kopierar och kopierar veckoprogram bladen månad efter månad, år efter år, decennium efter decennium? Hela Sverige har väl hört kändisarnas livshistorier nu tillräckligt många gånger då de fått skratta och gråta för oss i rutorna.

Jag är så ***** trött på 'ensidigheten' och torftigheten och skulle vilja ha lite mer omväxlande utbud för mina skattepengar till 'statstelevision- en!'    Ja jaa 'gnäll gnäll gnäll..'  Så är det bara! :( 

Men trots det... ha en god natt! :)

24

JULI 2021                

LÖRDAG                   

07.30 / +7 i Pajala, brrr

Lördagsmorgonen i handen! ..och fredagskvällen redan i bakfickan :/ Inga scheman, inga planer att följa - bara att instinktivt följa den enkla  intuitionen och den direkta impulsen. Skitenkelt alltså! Hahaha..

- Jo joo, men så kan man väl inte leva, invänder den kloke och tittar konstigt på en. 

- Nä nää, men idag, en ynka dag, kan man väl ändå kunna göra det, att bara slappa och gå i trasiga kalsonger med en ångande kaffekopp i handen och låta livet leka?!

- Det kan man väl, eller hur?

- Äsch! ..två gånger.

- Du är inte riktigt klok, synd ;/


- Men trots det; Ha en bra lördag!

25

JULI 2021                

SÖNDAG                   

07.40 / +10 i Pajala

Jag gifte mig i natt! ..riktigt kyrbröllop faktiskt och allt vad det innebär. Det  enda som var lite märkligt var.. att jag inte kände henne som var bruden, hade aldrig sett henne tidigare. ;)) Vi stod i alla fall uppklädda vid altaret och hon viskade någonting åt prästen som stod i båset. 

Nåja, sådant kan ju hända den bäste, på nätterna är inget omöjligt, har jag förstått, men kollade för säkerhets skull ringfingret när jag vaknade :/

Annars... är det mulet just nu och tio grader 'varmt', men det går ju an det också :/


- Ha en fridfull söndag!

26

JULI 2021  VECKA 30  

MÅNDAG       

15.30 / +25 i Muodoslompolo

Sorry, har inte kunnat skriva! ..eftersom jag befunnit mig utanför nätets täckningsområde.

Det var svalt och bra igår när jag kom till stugan och hann klippa största delen av gräsmattan. Det gick bra att sova också, svalt.

Idag har jag klippt ytterligare gräs och putsat där det behövdes. Det har varit för varmt, men fick gjort ungefär det som jag hade planerat.


- Ha en bra eftermiddag och kväll! 

27

JULI 2021   

TISDAG       

17.30 / +27 i Pajala, sol sol sol

Det känns som.. att jag just kommit från jordens yttre kant. Jag har kämpat med värmen och myggen. men jag fick gjort det som jag hade planerat att göra.. innan gräsklipparen strejkade - startmotorn ville inte längre, och det förstår jag, kanske :/ ..för gräset var tjockt, men inte så högt som jag hade förväntat mig, men jag fick gjort det, hur än myggen försökte pröva mitt tålamod.

Jag hälsade på hos folk som jag hade sett framemot, och det kändes bra. Jag var till älvstranden på kvällen och beundrade vad jag såg, solen höll på att landa mjukt på Mielmukkavaaras rygg innan den åter skulle börja stiga någongång efter midnatt. Det är härligt med sommar - när den inte är hela tiden! Fester är också trevligt, för de pågår heller inte hela tiden :/

28

JULI 2021   

ONSDAG       

08.30 / +18 i Pajala, soligt

Solen fortsätter att värma oss! ..men det blir en annan sida av slanten också, ser jag på yr.no 

Det var skönt att få sova i sin egen säng igen. Livet i stugan blir lite 'haffsat' och snabbt ordnat, nästan som när en hund ska 'bädda' sin sovplats och krafsar ihop mattan på golvet :) Man gör inte alltid sitt yttersta för bekvämligheten när man är på 'utflykt'.

22.30 / +25 i Pajala

Besvärande varmt! ..och det blir ännu varmare inomhus, fläktarna får surra för fulla.. snurra! Men hopp finns, redan i övermorgon lär det vara svalare så man får pusta ut och istället börja gnälla på att det är för kallt. Sådana är vi människor, tack och lov eller tyvärr, beroende på från vilken synvinkel man vill kika på't :)                              /Godnatt!

29

JULI 2021   

TORSDAG       

08.00 / +13 i Pajala

Blixtrar och muller på natten! ..och det regnade rejält, blixtrade och dundrade på natten. Jorden bevattnades ordentligt, här i alla fall. Jag hoppade upp och drog ur alla kontakter, inklusive tv-antennsladden så klart.

Nu är det lugnare och lite svalare, hoppas jag att det blir mot dagen.

Vi får se vadan det blir :/

21.30 / +16 i Pajala

Det var en 'lagomdag' idag! ..inte för varmt och inte för kall, utan helt lagomt. Satt ute nu på kvällen och andades in lagom frisk luft med mycket syre i. Hoppas det kommer fler sådana här dagar senare mot hösten. Vi hoppas det!                                          /Godnatt!

Lunchmusik

The best of

Dana Winner

30

JULI 2021   

FREDAG       

09.00 / +10 i Pajala

Inte alls illa! ..med plus tio grader, utan en helt vanlig sommardag här i norr :) Minns många somrar då temperaturen höll sig kring tiostrecket i långa tider. Solen kanske inte var så het på den tiden?

Nu är det i alla fall Fredag igen och månadens slut närmar sig med expresstågets fart, känns det som. Men ingen fara, nästa månad tar vid och fortsätter färden som vanligt. Vi får kolla så att vi har 'biljetterna' till hands :)

22.00 / +13 i Pajala

Råkade somna på soffan! ..och tittade en stund på filmen med han som var turistpräst i Thailand och skulle bygga en kyrka men pengarna gick åt till annat :) Sett den förr och stängde av burken, ska fortsätta med boken om Knutby som Josefin Frankner har skrivit. Rent av slukar den för det är först nu hon kommit ut med sin berättelse som 'slav åt Åsa.'  /Godnatt!

Dana Winner, egentligen Chantal Vanlee, född 10 febru- ari 1965 i Hasselt, Belgien. Hon slog igenom med "Op het dak van de wereld", en tolkning av Top of the World. Hon har noterats för listframgångar i bland annat Belgien, Danmark Nederländerna. och Sverige. Wikipedia

31

JULI 2021 

LÖRDAG         

11.00 / +14 i Pajala, soligt

Lördag hela da'n! ..och jag hade sovmorgon efter att ha läst till ganska sent igårkväll. Boken är tjock men lättläst och intressant.

Idag skiner solen igen och igen och igen på oss små kryp här på jorden, och vad är tacksammare än att vi får både ljus och värme på samma gång, samt en massa vitaminer och dessutom blir vi brunbrända likt bruna bönor :/

Tjoff' så var första morgonkoppen drucken och en del av de gråa började gnugga sina ögon där uppe på 'huvudkontoret' :)

22.00 / +17 i Pajala

Cyklade till södra bron idag! ..och tog några bilder i det vackra vädret. Två sk. vattenskotrar 'plöjde' fram i vattnet på södra sidan av bron. Av körsättet var det nog ungdomar som hade lite kul.

Annars.. är det bara att avsluta sommarmånaden juli och förbereda sig för att ta emot augustimånad.                                             /Godnatt!OBS! Små fel kryper alltid in när jag skriver i brådskan och är trött. Först dagen efter brukar jag snabbläsa och rätta till de eventuella.. Men ni har förhoppningsvis överseende med det :)

10.00 /   +11 i Pajala, sol sol sol

Välkommen Juli! ..hoppas det blir en fin månad med sol och lagom värme.

Sommaren är på topp nu, fast dagarna har börjat bli kortare. Vi har midnatts- solen uppe ca 3-4 veckor till.

Trots att denna sommarmånad började med ytterligare svarta rubriker när en polis i Göteborg sköts till döds på öppen gata så fortsätter halva sveriges befolkning att stödja en regering som lever avskilt från folket i sin egen drömvärld. Som en 'äkta' socialdemokrat sa till mig: 'Jag förstår inte vad det är för fel på svenskarna! Våra grannländer skiljer sig stort från oss'?

Det är ruskigt och de ansvariga politikerna fortsätter att måla läget med rosenröda floskler. Med samma politiker i regeringen lär läget bara förvärras. Ondskan kan inte fördrivas med godhet, inte ens med denna överdrivna godhet.

Vilka vill bli poliser och hur många funderar på att lämna yrket? Jag vet inte!

Men trots det...


- Ha en bra dag!

Till salu!   >>>

Hemgården till salu. Vackert belägen vid Muonioälv och med Visantoforsen ständigt brusande utanför bildens vänstra kant. Finska Pallastunturi i bakgrunden. Tomten är på 1,6 ha, strandtomt.  Huvudbyggnaderna i dåligt skick. Två stugor och bastu i bra skick finns. Finska Ylimuonio på andra sidan och tre km till Karesuandovägen. Utgångspris: 500 000 SEK.   Fri prövningsrätt förbehålles.

Till nya sidan

Vårt samhälle

Tack, för att du besökte

min hemsida www.norrmix.nu

Min första bil, liknande denna.   Googlebild.

Visdom eller vishet är ett ord som har en djupare innebörd än all intelligens, kunskap och förstånd'.                   /Wikipedia

Mina tidigare utgivna böcker

..för tusan!