BLOGG.April.2020

'Årets mamma kanske'.. efter att ha  lärt sin son att göra påskteckningar!

Klicka på bilderna för större.

OBS! De små roliga bilderna

ingår i hemsideprogrammet

One.com

Det är inte bara Charlotte Kalla och Zlatan som står som staty medan de lever, för denna bild föreställer mig som staty vid Kengisforsens enorma vårvågs- rullning! :/

Foto: Elisabeth Pemer

Foto: Någon av bröderna Soutukorva

APRIL

1

ONSDAG


2020

APRIL 2020

ONSDAG

-6

1

Sidan uppdaterad 

22.35 / 30 APRIL 2020

'Om man inte

känner sin historia,

kan man inte heller känna sin nutid!'


..sagt av en finsk krigsveteran.

Tidigare månaders bloggar hittar du under fliken ARKIVET här ovan.

Vita snösparvar gästar Muodos..

och passar på att 'tanka' energi för vidare färd mot fjällen och häck- nings platserna.

I natt jag drömde, något som jag aldrig drömt förut.

Jag drömde det var fred på jord, och alla krig var slut.

Jag drömde om en jätte sal, där statsmän satt i rad
Så skrev de på ett konvolut, och reste sig och sa:

"Det finns inga soldater mer, det finns inga gevär.
Och ingen känner längre till, det ordet militär"

På gatorna gick folk omkring och drog från krog till krog.
Och alla drack varandra till, och dansade och log.


I natt jag drömde…

                                           /Cornelis VreeswijkAnn-Louise Hanson

Visserligen drömde jag i natt, men det var inte alls sådana drömmar som ovan. Det var helt andra drömmar som jag redan glömt vilka de var. Jag hade velat drömma exempelvis att viruset var borta och att det och att det var ständig midsommar. Omöjlig dröm??

Det bästa med drömmar är att de ofta är omöjliga, men ändå så starkt förknippade både med mig och min om- kringliggande miljö. Hur det nu kan tolkas!


I alla fall.. är det första april idag och den enda dagen på året då man med gott samvete får försöka lura någon att tro något. Jag ska inte göra det, för jag känner att glöden och fantasin inte riktigt räcker till sådana påhitt. Det kommer nog andra att försöka tuta i oss, kanske.. Kanske inte i dessa allvarliga coronatider, inte..

Nu överlåter jag denna nyöppnade bloggsida till läsar- nas bedömning eller avhyvling :)


- Ha en fortsatt god april!

 OO        O

Lite ovanlig annons, men helt i tiden. Tornedalsbladet. 

Undrar vad kubikpriset är hemkörd?

21.20 / -7 i Pajala

Läget med coronaviruset i landet har blivit allvarligare med brantare kurva vad gäller antalet insjuknade. Medierna rapporterar så gott som oavbrutet om coronan.

Fråga mig inte vad jag har sysslat med under dagen för jag vet inte riktigt själv heller om jag gjort något alls överhuvudtaget, annat än fixat lite käk åt mig.


En lite humoristisk annons i senaste annonsbladet där någon hade överskott av den varan. Priset var inte utsatt såh'.. /Godnatt!

Bild: Wikipedia

Barfota i parken gick faktiskt Robert Redford i filmen då de började gräla ordentligt efter den korta heta kärleks- inledningen.

En lite rolig film att se så här i coronatider :/

2

APRIL 2020

TORSDAG

10.15 / -3 i Pajala

En ny morgon för mig.. för många andra är det nog redan en ny förmiddag. Lyckades ta igen de tappade timmarna natten innan när jag låg vaken i timmar. 

             Låg och läste boken igårkväll, men orkade inte               läsa ut kapitlet ens innan John Blund kallade.                 Väntar och väntar på en tjock bok som jag                     beställt och den handlar om Stalin och Andra                 världskrigets slutskede i Berlin. 

Har förstås min julklappsbok oläst i bokhyllan med titeln 'Testamente' av Nina Vähä som är på ropet just nu. Hon var väl nominerad till något pris helt nyligen. Fick boken av min dotter Nina.

Jag beställer de flesta böcker som jag läser för det är bekvämt, särskilt nu i coronatider, för de kommer till brevlådan utanför min dörr. Nu har jag märkt att leveranstiderna blivit mycket längre, jämfört med tidigare ett par dagar, och nu ett par veckor.

Postgången har blivit nästan som på 50-talet, tack vare Maud Olofsson :/ ..anser jag.


I alla fall.. ska jag fylla på min kopp med påtåren för att försöka bli människa också idag. Det ständiga manglandet i medierna om Corona och Corona gör antingen att man stänger av nyhetsflödet, som jag gjort också, eller så hamnar man på psyket i sämsta fall :/

Skulle kanske börja sälja snö som han som annonserade i annonsbladet. Känner den tomten och skulle gärna försöka konkurrera med honom. :)

'Barefoot in The Park' gav lite underhållning för kvällen, tack vare att finsk teve kör gamla fina filmer då och då. Skådisar som Jane Fonda, Robert Redford, Charles Boyer, Ethel Banks, Herb Edelman, mfl. höjer förstås filmens status över många andra filmer av idag.  Medan Svt verkar helt ha slut på fantasi och upplåter deras verksamhet som lekstuga åt allsköns kändisar som inte ens är roliga när de försöker spela ständigt flabbande pajaser! :/ Godnatt!

3

APRIL 2020

FREDAG

HANTERAS

VARSAMT!

13.20 / -6 i Pajala

Tänk vilken lycka ändå!  ..att få ta en promenad i den friska vårluften med solen som följeslagare, fast på avstånd så klart i dessa coronatider. Var nästan ner till södra bron, inget att skryta med för det blev kanske knappt två kilometer, men ändå.

Gick förbi första affären, men tyckte att det var för många bilar på gården, så jag gick till nästa och där var det bara några, det såg lite öde ut, så jag tog chansen och handlade det nödvändigaste som är färskvaror. Tog förstås alla försiktighetsåtgärder i anspråk och tror inte att det var så farligt. Nu hade kassörskan också ett plexiglas mellan sig och kunderna, och det var bra, sade jag åt henne. Jag skulle inte ha velat sitta där oskyddad mot kunderna :/

Har hört via 'djungeltelegrafen' att det lär vara tre säkra smittade här i Pajala och de har förts till ett sjukhus i södra delen av länet. Hoppas att smittan stannar där!

20.10 / -7 Pajala

Hittade en opoppad.. popcornspåse i skåpet och satte igång. Det lät som krutet i popcornen hade blivit fuktigt för smällarna var bara puffar utan sting. Brände förstås dom och fick sätta fläkten på nästhögsta effekt. Ändå var jag lite ängslig över att brandlarmet skulle börja tjuta. Inte!  Kollade Bäst föredatumet: 12-08-2019, ujj!

Nu luktar det brända popcorn här inne :(

4

APRIL 2020

LÖRDAG

10.00 / -7 Pajala

Lördag, av allt att döma! ..men måste nog få mitt kaffe innan jag kan vara helt säker, för.. jag tycker att veckodagarna blir svårare och svårare att skilja åt med denna påbudade isolering :/

I alla fall.. kunde jag sova till tio och då känner jag mig väldigt utvilad, och mycket har jag varit med om under natten.. i mina drömmar :)

23.00 / -9 i Pajala

Nu blir det boken en stund och sedan Godnatt!

5

APRIL 2020

SÖNDAG

08.15 / -7 Pajala

Kanske.. folk har slutat hamstra toalettrullar nu eftersom det fanns sådana på Ica häromdagen i alla fall. Jästen lär ju ha varit slut på flera ställen, och det tänkte faktiskt jag också köpa och baka några enkla bröd. Har faktiskt gjort det för längesedan men vet inte om kunskapen sitter kvar mellan öronen. Bakade också semlor en gång i tiden och mina döttrar tyckte att de var mycket godare än köpta. Troligen ville de väl bara göra mig glad och stolt :/  

Annars hade vi ju ett bageri mitt i byn, och varje fettisdag skulle vi skolbarn åka till Rööninkuoppa och åka skidor. När vi hade åkt färdigt skidade vi tillbaka till byn och fick gå in på Wennbegs bageri och avnjuta var sin stor semla med läsk. Skolan bjöd och det var smaskigt :)

Idag blir det inga semlor, och inte är jag heller lika förtjust i semlor som jag var på den tiden.

I alla fall.. skiner solen även idag och det känns inbjudande att gå ut när alla morgon- bestyren är gjorda. Kanske en promenad runt 'Mikkos ängar' eller neråt mot södra bron. Ska först bara känna efter om det blåser och från vilket håll :/

23.00 / -4 i Pajala

Livet går.. som på tomgång i virusets skugga! Godnatt!

 OO        O

6

APRIL 2020

MÅNDAG

10.50 / -3 Pajala

Kungen har talat! ..och folket har lyssnat, får man ju hoppas. Ett bra och neutralt tal! Inte som politikernas där det alltid finns en bakomliggande tanke om korrekthet åt ett visst håll, det egna hållet, kan misstämkas. 

Englands premiärminister Boris är väl på sjukhus, men Trump verkar vara i sina krafts dagar. Det var en lustigkurre som sade att Trump var som en seriefigur. Om det var menat som något positivt eller negativt får var och en bedöma själva.

Det sägs vara brist på respiratorer i Sverige, samtidigt som det tillverkas sådana i stora mängder och skickas till utlandet. Andra länder har direkt satt stopp för export, men inte vårt 'goda land'. Det kommer att behövas många fler respiratorer i vårt land, än vad vi har, säger de sakkunniga. Oansvarigt! I nödsituation blir människan superego- istisk, är en gammal sanning :/

21.35 /-1 i Pajala

GW och Geijeraffären som avslutning på kvällen. En gammal historia som jag läst om och sett teveprogram om. Den gången ljög Olof Palme åt hela svenska folket utan att blinka, enligt GW. Så var det nog. /Godnatt!

7

13.05 / +3 Pajala, mulet

.. och blött överallt! ..det är plus- grader igen och den myckna snön smälter som smör i solen. Konstig vinter, måste man erkänna.

Folk hade samlats igen både på Ica och Konsum, parkeringarna var kanske till hälften upptagna. Tisdag sägs vara pensionärernas köpdag för då är det 5% generell rabatt på varorna, tror jag.

Tove Janssons liv och livsverk skildras i radion just nu. Hon var rebellisk mot sin far i sin ungdom och konflikten pyrde och blossade, sägs det.

Bilden bredvid tagen för ca en timme sedan från Soukolovägen mot Pajala centrum. Bilden korsar Genvägen >

21.20 / +3 i Pajala

Regeringen.. fick utvidgade  befogen- heter idag för att bekämpa Corona- viruspandemin. Dock med krav om Riksdagens godkännande i efterhand, om jag förstod det rätt. /Godnatt! 

APRIL 2020

TISDAG

07.30 / -6 i Pajala, solsken, kall blåst

Påsken har kommit även till nordliga Muodoslompolo och detta färggranna påskpar har iakttagits på flera ställen i byn under dagen!

Välutrustat kylskåp i dessa coronatider, eller hur?

Tårna hör inte dit :)

8

13.20 Pajala, +6 mulet

Plusgrader igen! ..det är som vädergudarna inte längre kan enas och bestämma riktigt vilket väder det ska vara. Möjligen har det utbrutit någonslags maktstrid bland gudarna, och det är väl inte så konstigt som makthavarna på jorden också bråkar. Vi får väl hålla tummarna att de åter finner en gemnsam väg.. med vädret.

Jag rundade kärnan av byn och såg att det var rejält med folk i livsmedelsbutikerna. av alla parkerade bilar att bedöma. Folk följer väl mönstret och handlar över alla gränser när det stundar en helg. Ändå tror jag att de större affärerna håller öppet alla dagar runt klockan, så vad är vitsen att alla ska trängas just dagen före, frågar jag mig :/

Jag följer inte den flocken, och jag har så jag klarar mig; en brödbit, smörklick, friskt vatten, några konservburkar (datumet kanske är gammalt, men..:/)  ..man dör inte av det, men av viruset kan man tydligen dö av. Därför försöker jag vara försiktig och mina döttrar är som hökar på mig om de hör att jag fuskar ;)

22.10 / +2 i Pajala  /Godnatt!

9

APRIL 2020

TORSDAG      Skärtorsdag  (Kiirastorstai)

15.00 Pajala, +1 mulet

Brottades handgripligen.. med den isande kalla nordanvinden när jag gick norrut längs Genvägen. Det lättade vid Ringvägen när jag fick vinden mot ryggen istället. Det lättade stegen avsevärt när jag hade en 'hjälpmotor' på ryggen :/

Hyvää Pääsiäistä!

19.00 / -1 i Pajala

En mycket ovanlig påsk inleds idag, ett dämpat firande i mindre mått med familjer och 'säkra' cirklar, om det finns sådana. Många ensamma är extra ensamma i påsk. Att känna sig som fånge i frihet!

Kanske blir detta virus, när allt är över, en viktig och till och med en nödvändig tankeställare för framtida utmaningar som kan komma, men risken är också stor att allt återgår till det som var innan när faran blåses av. Så är vi människor kanske funtade.

Vad har egentligen hänt efter de stora skogsbränderna som härjade för ett par år sedan? Inte mycket som 'Uppdrag granskning' kunde visa, och så brukar det bli, tyvärr.

Kommer ihåg för decennier sedan när elströmmen var borta i 11 timmar mitt i smällkalla vintern.  Då skulle många skaffa sig diverse hjälpmedel och reservaggregat för att klara sig över liknande avbrott, men efter en ganska kort tid efteråt dog dessa innovationer ut och allt var som förr igen. Steget från planeringsstadiet till handling är långt, oikea harppa- us :)

APRIL 2020

ONSDAG

10

APRIL 2020

FREDAG    Långfredag

10.20 / +-0 i Pajala

Långfredagen.. firas inom  kristen tradition till minne av Jesu korsfästelse och död på Golgataberget utanför Jerusalem. Långfredagen är en allmän helgdag i vårt land och infaller fredagen närmast före påsk.

Namnet långfredag kommer av att dagen var lång och fylld av lidande för Jesus och av att gudstjänsten var längre än i vanliga fall. Högtidlighållandet av långfredagen började i Jerusalem under 300-talet på initiativ av biskop Kyrillos av Jerusalem. I Norden blev långfredagen helgdag på 1600-talet.   (Utdrag ur Wikipedia)

Annars..  en fin dag och solen lockar ut folk både från slott och koja, gissar jag.

Jag ska också snart ut trots oklarhet över till vilken kategori jag passar in av de två ovannämnda, men med uteslutningsmetoden kommer jag

nog närmast in i det senare alternativet :)


Synd med alla som hade planerat annat till denna helg inte kunde förverkliga planerna på grund av coronaviruset :(

19.00 / +-0 i Pajala

Egentligen.. kändes inte Långfredagen så lång som namnet säger;  Gjorde min sedvanliga 'solpromenad' och hetsades av Runkeepern i fickan som mätte hela tiden och mätte allt :I Skön promenad.

På eftermiddagen visades 'Änglagård II' på teven och det var lite kul att återse de gamla superproffsen ge sitt bästa, som Helen Bergström, Sven Volter, Ernst Gunther, Rickard Wolf, Viveka Seldahl, Reine Brynolf- sson, och inte minst Jakob Eklund, m.fl.

Tydligen finns det tre olika filmer av 'Ängla-gård, det visste jag inte.

Änglagård II

APRIL 2020

LÖRDAG    Påskafton

09.30 / -4 i Pajala, soligt

En gyllene stund varje morgon.. när kroppen får sitt koffein begär tillfredsställt efter nattens torka. Det händer att jag av bara farten fyller på en tredje kopp på morgonen. Sedan vid tre tiden på dagen blir det bara två och ibland stannar det vid en. Inget mer sedan! Känner mig lite stolt över att ha kunnat skippa kvällskaffet som jag höll på med en tid tidigare. Inte bra!

Det är påskafton och påsken räknas ju till en av de viktigaste helgerna under året i den kristna traditionen. Hoppas att de i övrigt också vänder så att vi börjar värna om det som är vårt på ett mer seriöst sätt, för nu har globalisterna kanske också fått en tankeställare om hur långt deras visioner räcker när internationella lojaliteter sätts på prövning. Det är alltid lätt att lova stora saker vid champanjeborden, men inte så lätt att infria sina löften vid kris. Egoismen är många gånger starkare än flummiga fantasier om en enad värld.

Ett lite komiskt tecken på hur vindarna snabbt svänger när samma herrar och damer plötsligt bär svenska flaggan på kavajuppslaget och bakgrunder vid tv-utsändningar pryds med samma flagga. Att kungen gör det är naturligtvis bara naturligt för han är ingen vindflöjel som dras med lättvindigt av tidens nycker. Och förresten.. kungen och jag fyller snart år!   

21.30 / -4 i Pajala

Godnatt!       

11

Påskens budskap

Pääsiäisen sanoma

APRIL 2020

SÖNDAG    Påskdagen

09.15 / -2 i Pajala, mulet och snöar, usch!

Påskdagen.. blev inte en solig dag som många hade hoppats på, och särskilt de som skulle komma hit upp och fira påsken på vita vidder och svindlande häftiga skidbackar. Nu blev det inte så på grund av viruset som vi alla känner till vid det här läget.

Just nu diskuteras i P1 det politiska läget i landet och virusets påverkan på opinions- siffrorna. Socialdemokraterna har gått upp ur gropen med 7% och det är inget konstigt i kristider, men att det skulle permanentas efter krisen tror bara Aftonbladets Anders Lindberg på. De andra deltagarna spår att när faran blåses över så kommer S att sjunka som ett såll till siffrorna de hade innan krisen. Det var stora problem på många samhällsområden också innan krisen som S var ansvariga för och de kommer också att finnas kvar när gröna flaggan viftas för viruset. Givetvis kommer alla tidigare brister att skyfflas och skyllas på viruset, men så lätt lurar man inte ett helt folk. 


Ett berömt citat av Abraham Lincoln lyder:

”Man kan lura hela folket en del av tiden och en del av folket hela tiden, men man kan inte lura hela folket hela tiden.”                         

                                                                                              - Ha en god Påskdag!

22.40 / -1 i Pajala /Godnatt!

13

APRIL 2020

MÅNDAG    Annandag påsk

10.00 / -1 i Pajala, snöväder

Busväder inatt! ..tydligen när fönsterrutorna nästan är ogenomskinliga på grund av snö och vattendroppar. Det har nog både blåst snöat och regnat, av allt att bedöma.

Och påsken fortsätter även idag som den ska med vädret som kompanjon. Det här är riktigt påskväder egentligen, det är så här det egentligen ska vara också, det är så här de brukade vara under påsktider, minns jag :/

Snö har det kommit och jag hör redan traktorn brumma och dunka med skopan en bit bort. Snart är den här på gården och då är det adjöss med snön - åtminstone den snö som ligger i vägen för oss fotgängare och fordon. 

Det kändes gott och uppiggande med första koppen kaffe så här på påskmorgonen, och påtåren kommer att göra underverk med gubben, hoppas jag :) , men tror inte så mycket på det :/

Ska försöka grabba tag i skjortkragen baktill och rycka upp åbäket

ur stolen och med spänning se om det hjälper :/

15.45 / +-0 i Pajala

Kikat på 'Änglagård III ' ...nu på eftermiddagen. Filmen slutar snart.

Det är en lång lantlig berättelse som dess tre filmer  kopplar ihop. Bra!

Glad Påsk!

14

APRIL 2020

TISDAG    Påsken bakom oss

19.15 / +1,5  i Pajala

Snöat också idag! ..men det var inte så kallt och promenaden blev behagligare på delvis nysnön från inatt och fläckvist med barmark. Vigår mot varmare dagar igen i denna meteoroliska berg- och dalbana som det har varit nästan hela vintern.

Över tusen människor nu döda i Sverige i coronan. Det är mer än i våra grannländer och nu höjs röster från den övriga proffesionen i ämnet som ifrågasätter Folkhälso- myndighetens och Anders Tegnells avvikande 'krig' mot smittspridningen. Det var tjugo forskare som hade skrivit under ett inlägg i någon tidning och ifrågasatt hanter- ingen soronaspridningen. Det had kanske varit klokast att tillsätta en referensgrupp av olika experter som skulle ha bistått Folkhälsomyndigheten, det menade uppsala- professorn Olsén på teven innan påsk. Det är alltid bra att ha en slags motvikt, vad det än gäller, som kommer med andra synvinklar och ifrågasättanden. Ingen är mäst- are i något som är helt nytt. Ytan är cool, men han har det inte så lätt, Anders Tegnell. Godnatt!

12

15

APRIL 2020

ONSDAG         i mitten av månaden

APRIL 2020

TORSDAG        

08.30 / +2 i Pajala, mulet

Sov färdigt, och sedan vaknade! ..inte mer med det. Läste till ganska sent igårkväll på min sk. E-bok som jag köpte och installerade i surfplattan. Gillar mer och mer detta sätt att läsa böcker, enkelt och lättläst. Pappersboken skickade jag tillbaka för det var alldeles för svag och liten text, och nästan femhundra sidor. 'Stalins hämnd' är titeln på boken och beskriver omänskliga grymheter som begicks när Tyskland befriades i slutet av Andra världskriget. Men kanske jag ändå föredrar en bra vanlig pappersbok som är lätt att hålla mellan tummen och fingrarna, och som sedan bara faller på täcket när sömnen tar över läsaren :)

Idag ska jag.. skicka iväg deklarationen för 2019. Inte mycket att deklarera och ännu mindre att kunna lura staten :/ ..så det är bara att raffsa dit en oläsbar namnteckning och dimpa ner det i brevlådan, och hoppas på tur för Postnord :/

22.35 / -2 i Pajala

Gäspar och sängen drar! .. dagen känns som en kopia av gårdagen och en rad andra dagar. Den stora 'kopiatorn' har tydligen börjat spotta ut kopior och repriser som Sveriges television har gjort på senaste tiden för att underhålla alla 'inspärrade' i hemmen. 

Den berömda kurvan som visar antalet insjuknade i coronan sägs ha lugnat ner sig lite och visar kanske ett litet försiktigt ljus i tunneln, åtminstone för stockholmarna. Hur det är i övriga landet har jag ingen koll på, men.. hoppas. De ansvariga har börjat nämna ordet 'flockimmunitet' redan, åtminstonen i storstadsregionerna, men det är kanske för vågat att tänka så.     /Godnatt!

16

18.15 / +2  i Pajala

Finansministerns vånda! ..hur pengarna kommer att räcka till. En ny budget lades fram idag och alla är givetvis inte nöjda; högern vill ha mer pengar till företagen och vänstern vill ha mer pengar till välfärden. Magdalena Andersson vill strama åt penga- pungen så mycket det går. Något förbryllar mig väldigt mycket.. varifrån finans- ministern har trollat fram alla hundratals miljarder till bekämpningen av viruset och pengarna till att stödja företagen, och dessutom en massa andra statliga utgifter bl.a. att flyga hem bortkomna svenskar ute i världen :/


21.50 / -1 i Pajala

Coronaviruset känns.. ännu mer skrämmande när en fd. kollega och nära vän sedan maj 1976 (44 år) somnade bort igår. Farhågorna fanns där när jag hörde att han fått detta virus, på allt det andra. Han var en stark personlighet, vacklade inte i sina ståndpunkter och var lika pålitlig som vän som urberget. Vi brukade fira nyårsaftnar tillsammans  med våra respektive en period i tiden, och var också till Rhodos samtid- igt. Många roliga minnen pluppar upp och just nu tänker jag den gången i huvudstaden när han föreläste åt hotellreceptionisten på hotellet med 400 rum hur en bastu skulle handhavas - bastuaggregatet saknade helt stenar och de trodde att det skulle gå sönder om man lade stenar ovanpå värmeslingorna. Receptionisten tackade min kollega för den upplysande och givande bastulektionen.

Det skulle inte förvåna mig om han just nu sitter med Sankte Per och diskuterar både jordiska och himmelska frågor i stort och smått :/                          /Godnatt!

PÅSKDAGEN

Jesus återuppstod enligt kristen tro på påskdagen och därför firas det ordentligt i den kristna världen. Fyrtio dagar senare for han enligt samma religion upp till himlen (vilket firas på Kristi himmelsfärds dag). Precis som de flesta andra kristna högtider har man valt tidpunkten för att det redan firades en högtid vid den tiden på året. Skillnaden mellan påsken och Kristi himmelsfärds dag (som följer påskdagen) gentemot andra högtider som kristendomen har lagt sina högtider på, är att dessa bygger på måncyklerna och således infaller vid olika datum olika år. Någon egentlig årsdag av Kristi återuppståndelse kan man då alltså inte tala om.

(Utdrag ur Wikipedia)

Hungrig ekorre upp- och ner  i Muodoslompolo.

Foto: RK 2020

APRIL 2020

FREDAG        

13.10 /  +4 i Pajala, halvmulet

Väntar på min första kasse! ..som jag beställde från butiken igår för hemkörning. Hela kedjan ska fungera så att ingen fysisk kontakt behöver ske för minimal smittorisk Jag försöker vara så försiktig som möjligt för att undvika den hemska sjukdomen. Mina döttrar har, tack och lov, inpräntat i mig vad som gäller för oss äldre, och det är jag tacksam för. 

Hör att alla inte är lika vaksamma. Mötte en man som jag brukar möta på mina prom- enader och frågade om han var i 'frivillig' karantän hemma. Ja det var han, men till affären var han tvungen att gå!! Han tänkte kanske inte på att dit går nästan alla som bor i bygden och många sägs vara smittade.

Ute i byarna verkar folk vara 'immuna' mot Corona för de viftar bara bort och säger att 'Int kommer viruset hit till oss',  och fortsätter att umgås tajt, spela Bingo och dricka kaffe. Utanför butiken här är det samma tongångar när byborna är och handlar, 'inte har vi något virus i vår by', och sedan går de in i butikerna och trängs mellan hyllorna.. där alla går.


- Ha en god och virusfri fredag!

17

18

APRIL 2020

LÖRDAG        

08.00 / +0,5 i Pajala, halvklart väder, tror jag

Att samla sina tankar.. på morgonen tror jag har många likheter med samernas när de ska samla sina renar efter att kanske ha skingrats under natten. Eller kanske det är tvärtom att renarna håller ännu tajtare ihop om natten. Är tyvärr ingen expert på det området ;/

I alla fall.. har också denna lördag börjat ljusna redan för flera timmar sedan. Vet inte riktigt när, för jag sov hela natten efter att ha läst på 'plattan' till över midnatt :/ Inte bra när den vakna tiden börjar förskjutas eller vridas medsols alltför mycket.

Någon tyckte att texten om Coronaviruset i det gula fältet var skräckinjagande och brutal, så jag förminskade bokstäverna så mycket att ingen ids läsa den. Ändå tror jag att den beskriver en verklighet som många har drabbats av. Ibland behövs liknande sanningar komma till uttryck för att folk ska vakna och komma till insikt om just verklgheten. Vi vill gärna putsa och finslipa otäcka sanningar, och det är inte bra, för det vilseleder oss att fatta felaktiga beslut. 

Nu är det lördag i alla fall, och det är en sanning som tål

strålkastarljuset. Såh'..

21.30 / +-0 i Pajala, skymmer

Blåste kallt också idag, från norr. Gick i motvind och med-

vind. 

Såg del II av Pilgrimsvandrarna mot Rom. Ett trevligt gäng

med vitt skilda trosuppfattningar och skiftande 'bagage'.

Kommer ihåg när min dotter Nina och Tobias vandrade till

Santiago de Compostela för några år sedan. Vilken bragd

alltså!

Nu slår jag ihop pärmarna för denna lördag. /Godnatt!

19

APRIL 2020

SÖNDAG        

08.00 /  +4 i Pajala, halvmulet

Hade fullt upp inatt! ..och det var tömning och flyttning av grejer från en arbetsplats i svenska Pello. Kollegor från Haparanda var där och hjälpte till, det var en båt också med.. nyfikna bybor så klart, och..

Grr.. att drömmar ska lagras i korttidsminnet bara, men annars vore det väl fullt kaos om de lagrades i det andra :/

Men Ok, nu hoppas jag att jag är vaken i verkligheten och att detta inte är någon dröm. Jag litar på de första kaffeslurparna att de är riktiga och att de är banden mellan dröm och verklighet :/

Idag.. är det alltså söndag och vilodag, därför tänker jag inte sätta två pinnar i kors. Borde så klart stoppa tillbaka alla grejer som jag dragit ut ur garderoben, bara för att sedan stoppa in dom igen. Vilken logik som styr över sådant är svårt att veta, men eftersom det är återkommande och slår till slumpvist så lär det inte finnas någon högre tanke bakom :/


Nu ska jag fylla på min kopp och hoppas att hjärnan och dagen ska klarna upp ytterligare ur nattens dimmor och drömmar. Det ska jag..

20.20 / +5 i Pajala,börjat skymma ute

Fick hemlevererat glass idag! Det plingade på dörren och där stod en tjej med tre glasspaket i handen och sa att de var beställda till mig. Kanhända att jag klagat åt någon att jag inte hade glass till eftermiddagskaffet och det hade några öron registrerat. Gott var det till kaffet! :/ 

Det ringde också en trevlig dam som sade sig vara från Hyresgästföreningen och frågade hur jag klarade mig som näst intill isolerad i mitt hem. Joda, det gick bra och affären levererade mat på fredag som jag beställt via datorn på torsdag. Det blev en hel del ytterligare trevligt prat och vi hittade några gemensamma 'knutpunkter' som knöt ihop samtalet på ett smidigt sätt. Hon hade jobbat och bott i Luleå tidigare, men sedan flyttat ut på landet till lugnare liv. Någon menade att det nog var huvudsyftet med telefonsamtalet att ringa runt till äldre så att vi får ventilera våra tankar med andra. 

Nu är det ju inte så farligt med min 'isolation', för jag råkar trivas med det till en viss gräns, och telefonen har börjat ringa mer än vanligt nu under coronan, ibland måste jag prioritera bort samtal för att.. få jobba i lugn och ro :/ 

Ja ja, jag sa faktiskt jobba i lugn och ro! /Godnatt!

OBS! Nedan ; Kopierade detta inlägg från Facebook nyss! Allvar! Självklart drabbas folk olika hårt till lätt.

Jasså!

APRIL 2020

MÅNDAG        

09.00 / +5 i Pajala

Ett steg in i verkligheten igen! Jag menar till vardagen och surbrödet. På något sätt börjar dagarna, veckorna, månaderna och kanske året också kännas som bortkastade, och ändå har det inte varit så stor skillnad annat än att påskhelgen blev som det blev, eller som en kvävd brasa vid någon sjö med rödögda sikar.

Det är tydligen lätt att falla i ett tillstånd av 

'saamattomuutta' eller en viss grad av oför- måga att ta tag i det som står och väntar. Nu tänker jag närmast på alla mina grejer som 

jag dragit ut på golvet från garderoben som närmast börjat likna ett förråd! Kanske är det ett psykologiskt fenomen som är följden av att vi ska stanna inne så långt det är möjligt. Samma tankesätt som när man är kvar i yrkeslivet och tänker på allt man kan göra sedan när man blir pensionär. Istället är det ju så att man hann göra mer på sin fritid när man jobbade, än sedan man blivit pensionär, för då hinner man mindre, underligt nog ;/

22.30 / +3 i Pajala

Vilken tur man har! ..som har en alldeles egen varm sovplats på bara några meters avstånd, och som alltid är ledig för en själv. Att man slipper vandra ute i kylan och leta i trapphus och under broar att i bästa fall få lägga sig på en bit kartongpapper eller liknande som 'madrass' och kudde. Det är många som får göra det även i vårt civiliserade land, och det pratas väldigt lite i samhällsdebatten om dessa tusentals människor som fått denna lott i livet, tyvärr.   /Godnatt!

20

APRIL 2020

TISDAG        

10.10 / +6 i Pajala

Håller på att få ovanan.. att på kvällar ligga och titta på surfplattan allt från ryska krockar, farliga vägar till sketcher av Galenskaparna, dom bästa underhållarna i landet. Skillnaden mellan dom och dagens kändishumorister handlar om ljusår - svamla på kan vem som helst, men det är inte humor i mitt tycke utan det är rent svammel :/ ..säger torrbollen bakom tangentbordet :/

Idag tänker jag.. lyfta mig i kragen och få någonting gjort också. Det behöver inte vara mycket, utan bara så pass att känslan infinner sig och samvetet tämjs.. lithe'

Snart får jag bröd som inte kom med i beställningen sist. En snäll granne ringde från affären och frågade om jag behövde något. Och jag behövde bröd. Bra!

Nu ska jag..

22.45 / -1 i Pajala

En solig men blåsig tisdag! ..och kan inte skriva under på morgonens intentioner på konkreta resultat för tisdagen, utan det blev nog mer som att åka tåg som följde en för längesedan utlagd spårväg ;/ Godnatt!

21

APRIL 2020

ONSDAG        

15.15 / +5 i Pajala, mulet

Den som inte tar risker - dricker inte champange! Jag vet inte om det stämmer, men hörde av en rysk lastbilschaufför som körde på isen på teven. Det var ett ryskt ord- språk, sade han också. 

Man kan också vända på ordspråket och säga; 'Den som tar risker - dricker inte champange!'

Onsdag, och vi är mitt i veckan. Tänkte byta till sommardäck idag efter promenaden, men tänkte om efter att ha öppnat garagedörren; det kändes lite ruggigt och det är ingen panik ännu, så jag stängde porten igen och gick hem :/

Coronaläget hade förändrats till det sämre senaste dygnet, enligt nyhetsrapporter- ingen. Samtidigt som den avvikande metoden att bekämpa viruset börjar nämnas som ett bra exempel i många andra länder. Ingen vet dock ännu vad slutresultatet kommer att bli, men det får vi nog veta i sinom tid. Utvärderingarna kommer att bli många och djupgående när faran blåses över, kan man nog förvänta sig. Medierna kommer att mangla och frossa i erfarenheterna och statistiken. Och det är ju bra, intresset finns säkert hos konsumenterna, eller så vill de flesta bara gå vidare och njuta av friheten och de öppnade möjligheterna igen.

21.45 / +-0 i Pajala

Avslutar bloggen för idag.. med att säga; Godnatt!

22

APRIL 2020

TORSDAG        

10.10 / +2 i Pajala, mulet

Sovit färdigt! ..och nu är det dags för det andaktsfulla morgonkaffet :/ 

Det snöar lätt och det känns inte lika uppmuntrande som en solig morgon skulle kännas, men men.. som tur är så styr inte människan över vädret, det kanske vi gör en dag, vem vet, och det blir inte kul i så fall för vi vet ju i det här laget hur vi människor är, några skulle roffa åt sig och andra skulle bli utan :/

Har inte lyssnat på nyheterna ännu, bara på 'Ring P1', så jag undrar hur läget med coronan har utvecklats det senaste dygnet. Kollar på sådant först på eftermiddagen och första fem minuterna på nyheterna 'Efter fem..' i TV4. Först då vet jag ungefär var vi står idag.

22.55 / +1 i Pajala              /Godnatt

23

APRIL 2020

FREDAG        

09.15 / +-0 i Pajala, halvklart väder.

Ännu omtöcknad.. av natten och drömmarna Det tar sin tid att vakna upp till klarhet och greppa tag i den nya dagen. En fredag denna gång. Vi får invänta och se vad den har att bjuda på, annat än ett oförutsägbart väder med sol moln och en och annan svävande snöflinga i luften :)

15.15 / +2 i Pajala

Äntligen! ..tog jag sats efter promen-

aden och bytte till sommardäck på

bilen. Det blåste svinkallt och snö-

flingor flög utanför garaget. Men jag

gav inte efter utan provkörde runt

byn med 'sommartofflorna' på. 

Det gick så tyst och smidigt när dubben inte knastrade längre. Det kändes

skönt att komma in i värmen efter att ha utfört en sådan bragd och schlänga sig på soffan och se 'Don Matteos' bravader med poliserna, alltid steget före dem :)

24

Bara så du vet...
När du blir sjuk av Corona virus kommer du att ha feber, hög feber, den högsta feber du någonsin haft i ditt liv.
Det kommer inte att bli som typiska influensan & febern. Du kommer att andas
långsamt, som om du har haft en svamp fast i näsan. När du ska försöka fylla luften i lungorna genom att andas in kraftigt kommer du att känna att du fortfarande är andfådd och det skrämmer dig.
Du kommer att hosta mycket, så mycket så att du ska tröttna tills du nästan svimmar.
Varje gång du gör det kommer ditt bröst, armar, rygg, fingrar, tår att göra ont.
Du kommer att försöka fånga luft genom näsan och du kommer inte att kunna...
Så de kommer att ge dig syre och det kommer att bränna ingången till näsan, det kommer att göra ännu mer ont.
Om du inte kan andas, kommer en annan läkare och lägger några halvtum rör i halsen för att komma förbi bronchi och in i lungorna.
Det kallas konstgjord respirator.

Det är verkligen störande och irriterande, dessutom kan man inte tala eller äta.
Du kommer att vara ensam i ett stängt rum.
Du kommer inte att kunna träffa din partner, din mor, din far, dina barn eller barnbarn som du älskar så mycket. För du kommer att infektera dem med samma sak som långsamt dödar dig.
Du kommer att känna dig så ensam att du kommer att börja gråta och du kommer att vara rädd för att dö.
Du kommer att tänka på de du älskar och du kommer att gråta ännu mer som kommer att förvärra allt därav andnöd.
* DET ÄR DET HÄR DU SKA förstå varför de sa till dig: "STANNA HEMMA!"
Så snälla stanna hemma för dig själv och dina älskade ❤
Kopiera och klistra in.
Jag gjorde precis!!!

Vinterdäcken av -

sommardäcken på

Svår sömnbrist tros vara den främsta orsaken till att allt fler sikfiskar med knallröda ögon fångats i Naankijärvi. Ingen annan trovärdig förklaring har kunnat lämnas av vana pimpelfiskare.

25

APRIL 2020

LÖRDAG        

08.30 / +1 i Pajala, mulet

Var på ett risigt tak inatt! ..på ett flervån- ings murket trähus. Det var spåntak och lite att få tag i, och högt var det. Jag lyckades hålla mig kvar och även hasa mig upp till nocken där jag fick tag i en fastsatt längs- gående järnstång. Huset var som Muonio- vaaras 'herrgård', på baksidan med de långa trätrapporna och jättehögt. Men jag klarade mig helskinnad och även den andra killen som också var där ;)

14.30 / +4 i Pajala

Sossarna kör i högerfilen! ..och kaparna' sitter på baksätet och dirigerar. Det låter som att det skulle handla om ett riktigt

brottsfall klippt ur en kvällstidning - men så är det inte. Kidnapparna heter faktiskt Nyamko Sabuni och Annie Lööf som dirigerar dem på framsätet, och det är ingen mindre än Stefan Löfvén som sitter på passagerarsidan medan Magdalena Andersson försöker köra och lyda antagonisterna där bak.

Jag menar förstås, lite raljerat, den senaste högersvängen som S tänker göra  för att tillfredsställa gökarna som tagit över bon, det vill säga, införa fri hyressättning för nybyggnationer. Är det någon vaken väljare som tror att det stannar vid det? Som allt annat tokigt som högern gjort med exv. privatiseringar har blivit fiaskon snarare än förbättringar. Skräckexemplet är exv. postens privatisering, apotekens, skolors, och en rad andra viktiga samhällsfunktioner.

Vänstern har helt rätt när de tänker stoppa planerna med fri hyressättning, de vet hur snedvridet det kommer att bli med bara välbärgade i attraktiva områden och mindre förmögna i yttersta kanten av samhällen. 

Hoppas att det inte bara är ett tomt hot från Vänstern utan ett skarpt tillrättavisande riktat till sina vilsna ideologibröder och systrar :/

APRIL 2020

SÖNDAG        

10.10 / +2 i Pajala, mulet

Hörs bara klockans tickande! ..och den ver- kar också lunka i en ardennerhästs takt. 

Det var längesedan när Arne från grannbyn

körde stora hölass från Finland. Det tog lång tid för ekipaget att förflytta sig de 700 metrarna över älvens is. Ardennern hade styrka, men med snabbheten var det lite si och så. Arne satt likväl tålmodigt på hölasset och tiden var inget han oroade sig för. De fem-sex milen fram och tillbaka tog sin dag. På den tiden hade väl folk inte så bråttomt som idag! 


I övrigt.. är det söndag och solen försöker tränga sig igenom de elaka molnen som gör allt för att hindra ljuset, fast molnen har givetvis också sin uppgift kring denna snurrande 'boll' i en ofantlig rymd :/

Nu ska jag lyssna på Finlands motsvarighet till vårt 'Ring P1' där folk får gnälla över det mesta.

22.15 / -2 i Pajala

Vänner kan inte köpas med pengar, är ju känt, men däremot kan man med pengar få fiender av högre kvalitet! Snappade upp detta från en gammal finsk komediserie. 

Det blir ganska mycket tevetittande nu när dagarna blir mer ensidiga och enformiga.

Så är det. /Godnatt!

26

/Wkipediabild

 Trevlig

Valborgsmässoafton!

 Grattis!

Kungen fyller år!

Så här ser en arg polis ut!

APRIL 2020

MÅNDAG        

10.00 / +2 i Pajala, mulet

Hm.. det blir kanske en solig måndag! ..som det ser ut just nu.

Lyssnade på 'Ring P1' med Sofie Eriksson

och de flesta samtalen in handlade om Covid-19. En man funderade över varför 'olydiga' restaurangägare i Stockholm fick ha öppet senaste fredag lördag medan kontrollanter går runt och antecknar, när polisen skulle ha kunnat stänga dom direkt redan på fredag. På två dagar kan smittan spridas väldigt mycket och förgrenas utåt lika snabbt. Andra länder använder polisen till sådant, menade han. Sverige skiljer sig mycket och avviker med sitt långsamma hanterande när allt ska ske i samförstånd  med  'silkeshandskar' och övertalning med dem som skiter i tagna beslut.

Nej, vårt land har inte bara rustat ner all beredskap, utan skulle förmodligen också stå lika handlingsförlamad och med resursbrist vid ett direkt angrepp utifrån mot vårt land. Det är så att man avundas våra grannländer med mer raka och resoluta 'samhälls kaptener' och ett folk som står bakom utan att försöka göra myteri i varje stund. Ett bra exempel är när exv den finska polisen agerar så hoppar inte medborgarna på polisen utan stödjer dem till 96%. Resterande fyra procenten utgörs väl då av dem som inte på ett eller annat sätt vill vara med i 'samhällsspelet'.

21.15 / -1 i Pajala

Blåste kallt också idag! ..och kalla nordliga vindar har härjat hela vårvintern faktiskt. Rolle lovade att varmare väder med mindre blåst snart skulle komma. Vi får se!

Annars.. har dagen varit lika tråkig som dagarna innan, utom under min promenad för då såg jag några andra människor på avstånd :/

Nåja, men det här fixar vi för vi är ju härdade och genomtåliga nordbor, för tusan :/ Godnatt!

Hungrig ekorre upp- och ner  i Muodoslompolo.

Foto: RK 2020

28

APRIL 2020

TISDAG        

11.15 / +-2 i Pajala, mulet

Tänk.. att nordanvinden äntligen lugnat ner sig och kittlar bara lite på trädtopparna. Ska bli trevligare att ta sig en promenad utan att

att behöva stångas och brottas med en besvärlig envis osynlig motståndare.. att räkna med. Som sagt, ska snart ut och göra min plikt som har blivit en vana lika stark som ett gift. Samvetet kräver sitt lika vanemässigt och krävande som en tam kråka som man matat dagligen en tid. Kommer ihåg från 'pojktiden' när man 'tämjde' kråkor så till den milda grad att de blev tama till besvär.

Nu ska jag.. lyfta mig från kragen och slänga ut

mig i den friska luften.

22.10 / -1 i Pajala

Guldfebern' andra delen.. visade på Svt ikväll. En otrolig

historia om myntstölder på Myntkabinettet. Högsta chefen

för myntsamlingen snodde värdefulla gamla mynt och sålde

vidare för tiotals miöljoner kronor. Så man vet inte var tjuven

lurar.

I övrigt.. min matbeställning leverearades till min dörr idag

på eftermiddagen. Vilken service alltså! /Godnatt!

29

APRIL 2020

ONSDAG        

Meddelande

Skriv ditt namn

din e-postadress

och meddelande.

Tryck på skicka

Ditt meddelande

kommer till min

e-post och ingen

annan kan läsa det.

 
 
 
 

10.30 / +2  i Pajala, mulet

Lyssnar på gnället.. i 'Ring P1', eller..? Nu kanske jag var avsiktligt lite provokativ, för de som ringer in kommer oftast med kloka åsikter. Ska fortsätta att lyssna..

21.30 / -1 i Pajala

'Den svenska modellen'.. när det gäller att bekämpa covid-19 och hur myndigheterna försöker parera med fingertoppskänsla mellan olika friheter och förbud för med-

borgarna får också erkännande från utlandet. Tidigare var det kanske oförstående yttran- den som 'den svenska modellen' fick. 

Hörde just vissa 'räknenissar' ha räknat ut att

det i vårt land kan komma att dö någonstans mellan 8 - 20 tusen pga coronan. De poäng- terade dock att det fanns många osäkerhets-faktorer i deras beräkningar. 

Vi hoppas givetvis att de har fel och att det inte blir så många till. Beror mycket på hur tålmodiga och försiktiga vi orkar vara i längden. Risken finns alltid att vanan för faran tar över och vi börjar nonchalera hotet, och det är alltid farligt. Om man vänjer sig vid ett hotfullt läge och slappnar av gäller förstås alla slags hot. /Godnatt!

30

APRIL 2020

TORSDAG        

09.45 / +2  i Pajala, halvsoligt väder

Glad Valborg! Glada Vappen! ..eller så glad som den nu kan bli under dessa corona om- ständigheter.

Här på landsbygden är det nog ingen större fara att folk ska klumpa ihop sig, men på större platser beror det helt på om folkmassorna kan hålla sig i skinnet. Det var i alla fall i någon park i Uppsala eller Stockholm som parkförvaltningen hade spridit ut skit från hönsen så att det skulle bli oangenämare för folk att lägga sig på gräsmattorna ;) Vilken storslagen idé alltså. Intressant att höra resultatet sedan :))     /22.35 /Godnatt!

27

Till nya sidan

Vårt samhälle

Tack, för att du besökte

min nya hemsida www.norrmix.nu

Till gamla bloggen

Den nya papperspåsen för frukt och rotsaker på Coop. Fungerar utmärkt och till och med jag kan med lätthet få upp den jämfört med den tidigare plastpåsen som var omöjlig :/

'Bortom Rostmyrens källor'  år 2000


'De tusen fotspåren' år 2003


'Blåtiran'  år 2006

Köper boken:

Om någon har min första bok och den är i bra skick och vb är villig att sälja den så köper jag för ett överenskommet pris plus ev porto vid utskick.

Lånade ut mitt sista ex för ett antal år sedan som jag  inte fått tillbaka, så jag tänkte ifall någon har tröttnat på att ha boken så köper jag?


Epost: mixarense@gmail.com

Så här mycket bränsle drar ett långdistansplan Se här..