BLOGG.NOV.2022

Vår hund 'Sorry' från Pilkkasaivo, som liten valp.

Sidan uppdateradaterad

20.15

30 NOVEMBER 2022

MIN BLOGG

NOVEMBER  2022

1

NOVEMBER 2022              VECKA 44 

TISDAG                                MARRASKUU 2022

Blåtiran och sista dansen'

    E-bok av Reino Larsson

    E-BOK, Svenska, 2022-11-15    71 - 85 kr          BOKUS, BOKON, STORYTEL, BOKBEAT..

Tidigare månaders bloggar hittar du under fliken ARKIVET här ovan.

Välkommen   NOVEMBER

             2022

Mot Pajalacentrum, över Genvägen och fyrvägskorsningen. Pajalaugglan vakar respektingivande och skarpögd över vilka som kommer och går. Ortsborna kan känna sig trygga, ugglan lämnar aldrig sin post på den höga stolpen!

Det är inte bara Charlotte Kalla och Zlatan som står som staty medan de lever, för denna bild föreställer mig som levande staty vid Kengisforsens enorma vår- vågor! :/

Foto: Elisabeth Pemer

Foto: Martin Soutukorva

Foto: Någon av bröderna Soutukorva

20 år och livet tycktes vara på topp, men i själva verket hade det bara börjat,

Foto/färg; selfie på den tiden ;)

'Livet är det som pågår

medan vi sysslar med annat!'

Lennart Hagerfors

Se tillbaka på

OKTOBERBLOGGEN!

Klicka här!

2

OKTOBER 2022 

ONSDAG             252:a dagen  

13.45 / +-2 i Gällivare

Nu har jag besiktat föraren! ..och senast jan -23 ska också bilen besiktas.

Körde i 'slasken' och dimman på morgon-en till Gällivare från M-Dokkas.  Lagomt med folk på lassa'.

En snabbvända till Dollastore är ett obligatorium när man en gång är hit till 'stora stan'.

Vädret är sådant att man slipper skratta ihjäl sig. Utetemperaturen har legat på ett par plusgrader.

22.00/ +2 i Gällivare

Blötvädret fortsätter! ..och det tunna snötäcket får 'skjuts'. Det kanske blir sommar igen ;)                      /Godnatt!

3

OKTOBER 2022 

TORSDAG         253:e dagen  

09.00 / +-3 i Gällivare

Bilar kör på Norskavägen! ..och det låter 'blött' och slaskigt. Dundret är höljt i dimmorna och på järnvägsstationen gnisslar ett tågset sakta framåt. Det var kanske mer inbillning än verklighet, men ändå. Gellivare har börjat vakna till liv igen, som så många gånger förr.

På tvärgatan går en påpälsad husse eller matte huttrande framåt med sin smuts-vita jycke nyfiket nosande i 'dofternas' djungel. I bådas huvuden far tankarna runt i cirklar, fyrkanter och trianglar i varierande banor, trots omfångens avse- värda skillnader. Ändå lever och verkar de båda i stark symbios med varandra, med dessa slaskiga gator och med denna plats här i fjällvärldens förgård och farstu.

En röd lokalbuss brummar fram på gatan och fyller mitt synfält i några sekunder, och försvinner sedan. Avskiljde några enstaka mössprydda huvuden glest för-delade i bästa covid-präntade försiktig-het längs de långa dubbla raderna av parsitsar i läcker färg och kromade rör.

Resans mål och mening för dessa yrvakna individer är för mig en total okunnighet, den är bara känd i varje enskilt tänkande passagerares tanke- labyrint ..omsvept av mössan!

Trevlig resa!       

21.20 / +2 i Gällivare     /Godnatt!

4

OKTOBER 2022 

FREDAG         254:e dagen  

08.30 / grader i Gällivare

Himlen är lite ljusare! ..och sinnet känns lättare när hoppet tänds om en Sol bortom bergen. Dundrets' bredsida blir påtagligare och vår tillvaro åter börjar få konturer. Dessutom viskar almanackan på väggen med uppmuntrande viskning att det åter är fredag. Inte vilken fredag som helst, utan en speciell dag då skräck -injagande pumpor och skelett kan dyka upp när som helst och var som helst.

'Halloween', ett 'spökande' och firande som tycks ha snuvat en fin gammal helg, Allhelgona, vilken åtminstone vi lite äldre hedrade och respekterade på ett fint och  anständigt sätt. Ett ännu glupskare monster som kallas för 'marknaden' har skapat och blåst liv i villfarelsens vindar även till oss här under Polstjärnans kupol och kung Bores beskydd!

20.45 / +5 i Pajala

Lämnade Gällivare efter tolv! ..och tittade in i Dokkas för att sedan fortsätta hemåt. Det var blött på vägen och de tjocka dimmorna gjorde att dagen mörk-nade snabbt. Vägen var bra att köra på för snö och is hade förvandlats till vatten och vägbanan gav optimalt grepp för däcken.

Såg 3:e och sista avsnittet av 'Appojaure- mordet' på Svt play, en sorglig historia.

/Godnatt!

5

OKTOBER 2022 

LÖRDAG            255:e dagen  

10.10 / +4 grader i Pajala

När man vaknar hemma! ..i sin egen säng, så är det som när muttern hittar 'de rätta gängorna'.  Hur många gånger har man inte försökt få muttern att hitta rätt gängor så den börjar dra. Problemet är, att det sällan finns några 'fel gängor', varken i muttern eller bulten! ;/ 

Nåja, kanske ett konstigt dividerande om gängor en morgon som denna, då man främst borde ägna sig åt skräckinjagande varelser med rödglöd- gade ögon och sågtandad flammande mun. Det är ju monstrens dag idag, för tusan, och de smarta affärsmännen gnider sina händer och har ett fånigt självbelåtet leende i facet. Det är 'Halloween' idag, men vart försvann vår fina helg, Allhelgonahelg!?

21.45 / +3 i Pajala

Okay, det var den helgdagen! Nöjd med dagen, och promenaden längs snöfria vägar. Vattenpölar överallt.

Kvällen räddades tack vare finsk tv som visade en gamma klassiker 'Vilda västerfilm' med Clintan, Morgan Freeman, m.fl. (Unforgiven, USA 1992) Kvällen räddad!                                                                /Godnatt!

10.00 / -1 i M-Dokkas                  251:a dagen 

Godmorgon, November 2022!

Åter en ny månad i gammal form, när till och med vädret och snönivån verkar följa årscykelns mönster med bra precision. Olika inslag faller på sin plats som tidurets piggar på en modern timer!

-

10.05 / -1 i M-Dokkas

En solig förmiddag! ..lyser upp de kala björkstammarna och de svarta spretiga ¨kråkfötterna' från vilka de gulnade löven har flytt och flugit med kung Bores nordligt vilda andedräkt.

Likt naturen, djuren och fåglarna för- bereder också vi människor för det obönhörligt kommande bitande kalla vintern. Vi är beredda så låt snöfling- orna dala ner och vi tämjer snön och låter plogar och spadar bereda vägen! ;)


- Ha en bra början på ny månad!


21.30 / -2 i M-Dokkas

Nu har vi kommit till slutet! ..av den första dagen i novembermånad! 

Imorgon skriver jag bloggen lite senare på dagen för jag ska till Gällivare tidigt.

/Godnatt!

6

NOVEMBER 2022 

SÖNDAG                                   256:e dagen   

09.30 / +-0 i Pajala

Återigen, 'de såg det inte komma'! ..att dessa sk. Epa-traktorer skulle skena iväg bland ungdomarna. Barn kör runt med över ett ton tunga fordon bland övrig trafik. Hur ofta ser man inte dessa fordon följa övrig trafik i 'normal hastighet'. Förr hade dom stela bakaxlar utan fjädring, nu vet jag inte hur det är,

men med stel bakaxel blir dom livsfarliga

i högre fart.

För att inte tala om miljöproblemen. Tänk

om 50 000 vanliga bilar skulle köras runt på

1:a eller 2;ans växel! Hur mycket odörer

skulle de då spy ut i?

Det finns ju sk. mopedbilar med hytt och

värme.  Nej, våra politiker 'ser det inte

komma - innan det har kommit!

Det saknas konsekvenstänkande hos dem

som har ansvaret och borde tänka mer 'vuxet'!

21.15 / +grader i Pajala

Tunt lager nysnö på morgonen! ..en lugn och mjuk lunchpromenad runt byns centrum. Växlade några ord med en annan 'friskus' som jag inte stött på de senaste veckorna, annars brukar vi mötas huxflux under våra promenadstråk.

Snart är det dags för en avrundning av denna dag och denna Allhelg- onahelg.                                                                              /Godnatt!

NOVEMBER 2022 

MÅNDAG             257:e dagen                          VECKA 45 

10.30 / -3 i Pajala

God måndagsmorgon! ..och jag har lite bråttom till byn i andras ärenden. Tur att minnet fungerar någotsånär bra så man efteråt slipper stå och skämmas för att man glömt hela grejen ;)

Men först ska jag ha åtminstone en kopp kaffe, för annars räknar jag mig som 'farlig' ute bland en massa folk och bilar ;)

21.30 / några minusgrader i Pajala

Tänker... det hade räckt med en eller två kvällssmörgåsar, men ok, har man redan svalt dom så är det inte meningsfullt att ångra det :I

Ska ta 'plattan' och se om det kommit något nytt om Ukrainakriget, eller något annat som känns intressant innan man somnar!  /Godnatt!

8

NOVEMBER 2022 

TISDAG                258:e dagen 

09.30 / -2 i Pajala

God tisdagsmorgon!  ..en ny dag igen håller på att ljusna, hoppas det blir en fin dag. 

Fortsätter att lyssna på 'Ring P1', och väntar på kaffet..

13.10 / -2 i Pajala

Nu har jag gjort min runda igen! ..en fuskrunda, en kortare runda, en snabbare runda. Många hade tänkt som jag, inte som igår när Solen lyste upp 'världen' för oss. i alla fall halva världen ;/ 

Slog mig ner på soffan, som brukligt är efter friska luften, och slog på teven. Orkar inte lyssna på Riksdagsdebatten och politikerramsor på tvn. Såg att bensinen kostade som vanligt över 20 kr. 'Löften är till för att hållas', fick vi fyrtiotalister inprätat i oss som unga, tydligen bär politiker inga sådana hedersbegrepp i sina fina portföljer i oxblodets färger. 

Nåja, ska slötitta på en gammal finsk svartvit film från förr. Lite nostalgi skadar inte i denna komplicerade tid ;/

17.50 / -3 i Pajala

Det känns tryggare! ..när landet Sverige har avlöst den gamla trötta kabinpersonalen mot en nyare och fräschare med tydligare och hand- fastare kabinpersonal, styrmän och kapten! Ja faktiskt känns det så! Trots att vissa löften ännu inte kunnat fullföljas av förståeliga skäl.

Dessutom har jag fått ändra mig i min åsikt om 'spelevinken' Kristoffer-sson och blivit överraskad av hans förmåga att fylla statsminister- manteln. Hittills har han varit bra!

Allvarligt talat, den förra regeringen var för 'konturlös' med konstiga kockar, diffust flygande drömmar, och med osund verkstad!  21.00/Godnatt!

7

NOVEMBER 2022 

ONSDAG                259:e dagen 

10.00 / -5 i Pajala

Gäspar, bara gäspar! ..natten är över och onsdagen gryr. Det blev lite sent igårkväll när jag hamnade i början av en finsk film från 1990-talet. Den hette 'Kullankaivajat' eller 'Guldgrävarna' och filmen hade spelats in i norra Finland. Mycket folk och många roddbåtar, den var bra som liknande finska filmer brukar vara.

Nu gäller det bara att få ett par koppar i käften så att gäspningarna kvävs av koffeinkickarna ;/

21.30 / -3 i Pajala                                                                                        /Godnatt!

9

NOVEMBER 2022 

TORSDAG              260:e dagen 

07.30 / -4 i Pajala

En tyst torsdagsmorgon! ..och jag tänker 'hur länge tänker pajala- borna sova egentligen denna torsdagsmorgon?' 

Visst låter det lite som övermodigt skryt när någon som jag säger sådant! En själv som brukar sova färdigt och inte efter vad klockan visar.  I nattens drömmar var jag ute i snömarkerna och i en tid som för längesedan var passerad. Det är synd att detaljerna i drömmar suddas ut så snabbt efter att man vaknat. Kortminnet är så kort!

13.00 / -2 i Pajala

EU skärper tonen! ..när det gäller privatbilismen. Utsläppen måste minska och även fordonens microplaster, gummiutsläpp. Industrins lobbyister har gjort ett bra jobb och omsättningen växer lavinartat. Funderar på vilken enorm kapitalförstöring det blir när allt det nuvarande ska till skrotupplagen. Bilar, lastbilar, bussar, motorcyklar, mopeder, gräsklippare, motorsågar, grästrimmer, grävmaskiner, truckar, bulldozers, osv. Tänk alla Putins pansarvagnar ska få elmotorer, fast det kan ju vara positivt för när batterierna tar slut på slagfältet, så är ju slaget över? Tänk alla krigen och världens krigsmakter hur mycket de spyr ut odörer i luften, för de kommer nog inte att ersättas med batteridrift. 

Hm, det kan man fundera på i alla evigheter. Lika bra att övergå direkt till hästtransporter, kanske oxar och apostlahästar. Men snart är väl EU där och mäter olika halter i deras pruttar!! Tänker på alla mopeder, mopedbilar, rickschaws och annat i världens länder, de spyr ut blårök för fulla rör, och de är många? För att inte tala om alla snöskotrar och båtmotorer, huvva!

Nåja, bra att det görs något..! - Ha en fortsätt bra dag!

20.30 / -3 i Pajala

Tänkte fördriva kvällen! ..med att se en Vilda västernfilm, men den var väl inte tillräckligt lockande så jag stängde av filmen och Netflix.

Ska kanske ligga och läsa någon av mina påbörjade men inte avslutade böcker som ligger på nattygsbordet.                                    /Godnatt!

10

NOVEMBER 2022 

FREDAG              261:a dagen 

10.30 / +1 i Pajala, mulet grått

Fredag, fredag, fredag! ..vad det nu är för roligt med det när nästan alla dagar är ungefär likadana!

Nåja, om man inte kan skylla det på någon annan, så får man väl skylla sig själv då, förmodar jag. Man (jag) kunde ju hitta på något som välte ner de osynliga stängslen och lossade de fiktiva 'bromsarna' som gömmer sig i knoppen på mig själv! Köra piprensare igenom de in- grodda gångarna som hindrar de bofasta tankarna att få vingar och hindrar nya att ta sig in. Jag tror faktiskt att jag har en hel påse oanvända piprensare i köksskåpet någonstans. Till vad jag har behövt sådana någongång har jag ingen aning om - har ju aldrig rökt pipa, men dom lär finnas där i alla fall ;/

21.30 / några -grader i Pajala

Kvällen lider mot sitt slut! ..och ukrainarna återvänder till sin stad Cherson som ryssarna har lämnat. Man får bara hoppas att det inte är något lurt med det, utan att ockupanterna lämnat stället med svansen mellan benen.                                                                       /Godnatt!

11

NOVEMBER 2022 

LÖRDAG              262:a dagen 

10.00 / +4 i Pajala, mulet regnigt

Klockan är tio! ..och då blir det nyheter i radions P1. Tydligen inga större nyheter idag, annat än det 'gamla vanliga'. +16 grader i Hudiksvall är en nyhet och att det blir plusgrader i hela landet. Också att Sven-Bertil Taube har avlidit.

Och nu är det bråttomt att stänga av radions P1 när svamlarna i 'Spanarna' börjar. Jag tål inte det programmet! Vrider om till finska radion och hör om de har något vettigt utbud.  Men trots det...

22.30 / +3 i Pajala

Det var blött och halt ute! ..men jag gjorde min runda i alla fall. 

Sedan gick resten av dagen med automatik, middag och tv-tittande snuttvis. Just nu pågår en film om nazisternas hemskheter mot kvinnor i Ravensbruck. Obegripligt grymt!                                  /Godnatt!

12

NOVEMBER 2022 

SÖNDAG              263:e dagen 

10.15 / -1 i Pajala

Farsdag! ..de levande ljusen tänds, lågorna fladdrar vinkande, medan applåderna ekar mot bergen så att granarna skakar av sig de tunna snötyngderna som lyckats klamra sig fast efter det kraftiga töandet den senaste tiden. 'Bosse-bildoktorn' härmas i radions humorinslag.

Nåja, så är det idag denna söndag, en ljusare dag och Solen kan anas över västhorisonten mot Korpilombolohållet.

21.15 / några minusgrader i Pajala

Månen på sydöstra himlen! ..lyste spöklikt över värmeverkets ljus- gråa rökpelare. Det kändes kallare ute och snöresterna knastrade ljudligt under skosulorna och bildäcken. Det lovas kallare väder!

Kvällens Agenda Special ska handla om Energiutmaningen, men jag tror nog att jag hoppar över det. Känner att den svenska havererade energipolitiken börjat nå upp i halsen. Medan finnarna säger att de har inga problem med energin, den räcker, för att inte tala om Norge.

Varför verkar alla världens problem ha drabbat vårt land på bara några få år!? ..medan våra grannar seglar med fulla segel och utstakade mål!

/Godnatt!

13

NOVEMBER 2022 

MÅNDAG              264:e dagen            VECKA  46

08.45 / -4 i Pajala

Måndagmorgon, godmorgon! ..lite 'fastare' väder bort från sörjan och blasket. Om vintern menar allvar nu kan man inte vara säker på, men vi får se vad tiden lider.

Annars.. är det lugnt, förutom på nyheterna, men man behöver ju inte lyssna på dom, En tyst morgon med en ångande kaffekopp bredvid på bordet, jag menar, kan man begära något annat?

20.30 / -10 i Pajala

Vinterkriget! ..yle TV2 visar film om kriget mot Ryssarna på 1940-talet. Vet inte vilken film i ordningen om samma krig. Alla, eller dom flesta känner ju till filmen 'Okänd soldat' som för övrigt fortfarande visas i Finland varje Självständighetsdag 6 decvarje år.      /Godnatt!

14

06.30 / -12 i Pajala

Så kallt! ..det måste vara vid södra bron de har sina mätare! Hos mig visare det bara hälften, men har ju också en trådlös digitalmätare här på skrivbordet med givaren ute på väggen. Dessa digitala mätare visar ibland vad som helst, tycker jag. Har en gammaldags tempmätare med 'spritpelare' utanför dörren, men känns för kallt att innan kaffet sticka ut näsan och kika på den ;/

Annars... är det grymt när man vaknar så här tidigt, eller rättare sagt redan vid fem-tiden. Började fundera på en sak och kände mig tvungen att gå till datorn och kolla. Det löste sig, och nu har kaffet också puttrat färdigt :)

21.15 / -grader i Pajala                                                                    /Godnatt!

15

NOVEMBER 2022 

TISDAG              265:e dagen 

16

NOVEMBER 2022 

ONSDAG              266:e dagen 

14.30 / kallt i Pajala

God eftermiddag!


21.00 / minusgrader i Pajala                                                               /Godnatt!

St1 Bensin 95 19.79 kr Diesel 24,87 kr

OK Bensin 95 19,91 kr Diesel 24,99 kr HVO 30,29 kr

En Julgumma har setts i

Muodoslompolo häromkvällen!

Foto: RK

I våra hjärtan..

TORNEDALEN


Bilden föreställer mig sittande på stranden vid

Muonioälven.

Visantoforsen brusar en bit uppåt med det

stora berget i bakgrunden på finska sidan,

Mielmukkavaara.

Gud, Du allsmäktige; Var är Du?

Gömmer Du dig bakom molnen,

eller har Du vänt bort Ditt ansikte

för att slippa se?

Det brinner i Ukraina och ondskans

krafter lever rövare!

Hör Du inte Dina barns hjärtskärande rop?

Många tror på Dig,

och förlitar sig på Din godhet.

Vad säger Du till dem som börjar tvivla?

Du tappar sanna själar! Dags att vakna!


För ser Du; även många tror på ondskans ord

och litar på ondskans falska uppsåt.

De spottar på rättvisans hjältar,

och skändar varje bud som är Ditt.


Gud fader, nu har Du chansen att visa 

Dina tvivlande själar,

att Du inte tillhör sagornas värld,

utan bekräftar Dina ord med gudomligt sigill!

Ty Riket är Ditt, Makten och Härligheten.

i Evighet!


- Så tag Ditt ansvar!                /Tankar som flög/RL maj -22 

Jessicas dikter..


jag ser hur ondskan greppar tag,

hur ont vill kuva gott

jag hör mitt hjärtas orosslag

när stort vill skada smått


när händer tvingas släppa tag

och hjärtan slits isär

när ingen vet hans nästa drag

och vad det innebär


när tårar fälls och pojken får

ett vapen i sin hand

när mor och barn i natten går

på flykt mot okänt land


det är så lätt att hata då

bli kall av upprördhet

det är så lätt att förebrå

bli fast i bitterhet


så hjälp mig få mitt hopp att gro

om världens ädelmod

och hjälp mig finna tröst och tro

att segraren är god


JessicaMarieOlsson2022

Bild: Pixabay.com

Jessicas dikter.. · 


allt är inte sockersött,

fjäderlätt, rosenrött

allt går inte som en dans

idyllen brister någonstans

allt är inte mys och pys

gulle-dig och fredagsmys

allt går inte som på räls

nog händer det att tårar fälls

bråk och tjafs och hårda steg

en blick så vass, en mun som teg

allt har inte sagoslut

ibland så längtar hjärtat ut

tjat och gnäll och ekorrhjul

stök och bök och vardagsstrul

egentid som aldrig finns

förälskelse man bara minns

nej allt är inte rosenrött,

fjäderlätt, sockersött

allt har inte guld i mund

jag älskar inte varje stund

men glimtar finns av lyckorus

ömhetsblick och glitterljus

trygghetslugn och vardagsro

det ljuset ger mig kärlekstro.


©JessicaMarieOlsson2012

ur diktsamlingen "När tusen tankar far",

Viberg förlag

En bärplockares välförtjänta 

rast på de mossiga markerna

med provisoriskt matbord!

Foto: E Pemer

(Klicka på bilderna)

Passerade

Ullatti. Tärendö, m.fl. för en tid sedan!

'Snabbköpskassörskan

i kvarteret där jag bor,

hon är så vacker,

och min kärlek är så stor..' trallalaa..

Bombning i Pajala  21 febr 1940

Bilden 'lånad' från

Tornedalens Historia'.

Fotograf: ?

Nu är det dags att tända några ljus

när kvällarna blir mörkare och mörkare 20/10

Nu kan jag väl inte...  önska någon god morgon vid den här tiden, utan att bli utskrattad i halva bygden! Men ändå är min enkla filosofi den att kan man sova ordentligt så får man krafter av det och mår bra. Jag skäms inte, och det är inte heller reglerat enligt grundlagen hur länge man får sova på morgnarna. Jag sover färdigt, sade jag åt Martin och han skrattade gott! ;)

Men i ärlighetens namn måste jag också säga att det finns nätter då jag sover som en 'hackmaskin', och då är jag inte pigg på hela dagen efter. Så allt har sina förklaringar.

Posten damp ner i brevlådan just och jag fick ett handskrivet tjockt kuvert med tomtar påritat. Tänker, vad har nu mina döttrar hittat på?

22.00 / minusgrader i Pajala                                                                        /Godnatt!

18

NOVEMBER 2022 

FREDAG              268:e dagen 

Som sagt; jag fick ett brev idag med posten! Spännande, och sedan fick jag ett gott skratt när jag hade öppnat det. Det var verkligen en glad överraskning, och dessutom mitt i prick, Madde. Jag skrattade högt med fingret instucket i kaffekoppens öra. 

Förstår bara inte.. men självklart kan benämningen "regnbågskillen" också vara seriöst menat. Jag har väl alltid värnat om de människor som inte är precis.. som jag :/  Fast också i ärlighetens namn måste erkännas att vi 40-talister ibland har lite svårt att hänga med i ungdomens olika nycker. Det har väl alltid varit så.

Kanske har jag någongång uttryckt en önskan att 'myndighets- personer, poliser i tjänst, inte ska deltaga och knäböja med knuten näve i luften vid demonstrationer och liknande. Poliser från min tid uppträdde 'neutralt' och tjänstemannaaktigt i varje situation. Den synen av poliser är inbyggd i mig och säkert i många i min generation, tror jag. Jag stödjer självklart dem som inte är skapta.. exakt som jag :))  (kanske tur för dem )):  ..om ni förstår vad jag menar! Värnar om varje människas rätt att få vara.. som han/hon är!

NOVEMBER 2022 

TORSDAG              267:e dagen 

08.50 / -20 i Pajala

God morgon! ..och en kall morgon. Riktigt 'knasterföre' om någon vågar sig ut i denna kyla. Egentligen ingen riktig kyla, men så här plötsligt känns även minus 20 som väldigt kallt. Snart blir man van vid kylan och då.. då är det som vanligt igen :/

Det var normalt i min ungdom med över -40 grader. En gång var det över minus 50 grader och då fick barnen ledigt från skolan och Kalle avled i astmattack när han öppnade fönstret. 

Om jag minns rätt så hade Karesuando -54. Min far berättade att det var -55 under beredskapsåren. Han mötte med hästen några avlösande beredskapsgubbar från Skåne som kom med bussen till vägskälet. De hade huttrat och frågat förskräckta om det alltid var så kallt här uppe. Alltid var det ju inte det, som tur är :)

20.15 / -20 i Pajala                                                          /Godnatt!

17

NOVEMBER 2022 

LÖRDAG              269:e dagen 

19

09.30 / -13 i Pajala

Kylan verkar fortsätta! ..och vintern göra sitt intåg som 'Nordpilen' för längesedan i förra seklet. Åkte ett antal gånger med det tåget mellan Boden och Stockholm. Det tog en hel natt, precis som det gör idag med tåg som byter namn som någon byter skjorta.

Då fungerade tågen och man behövde inte vara professor för att skaffa sig en biljett. Sin klocka kunde man ställa in efter tågens avgångs- och ankomsttider.  Så var det bara!


- Ha en bra lördag! ..och sköt om er så vi andra slipper läsa i Haparandabladet och skämmas!  ;)

Foto: 'Lennatåget' i Uppsala

20.30 / -15 i Pajala

Oo Herregud! ..utbrast Lasse Kroner i Doobidoo när Tareq och kocken Tina sjöng 'När en flicka talar skånska', så stelnade jag till för det lät så bra. Danne Stråhed har jag alltid gillat av någon orsak, vet inte riktigt varför. Klicka här! Rösten, dialekten, musiken..

Annars.. har lördagen glidit mig ur händerna. En lunchpromenad blev det också denna dag, och några bilder med Solens hjälp.

Knappt haft teven på, men råkade komma in just när de två skulle sjunga, och de var riktigt bra, fast Tareq hade varit himla nervös innan.

Normalt tittar jag inte på sådana program.

NOVEMBER 2022 

SÖNDAG              270:e dagen 

20

10.00 / -16 i Pajala

Jag var mitt i en dröm! ..när jag plötsligt bara vaknade och drömmen bara klipptes abrupt av. Det var en vanlig alldaglig aktivitet som jag med andra höll på med ute, men jag får inte fatt i 'tråden' vad den egentligen handlade om. Så är det med drömmar, man har svårt att spinna fram den efter att man har vaknat och det tycker jag är förargligt. Oftast är mina drömmar trevligare och mer aktiva.. än dagarna ;/

Nåja, drömmen handlade i alla fall inte om.. tåg. Annars är det min dotter och mitt barnbarn som står vid ångloket på bilden. Det var ett antal år sedan.

20.15 / -grader i Pajala

Fick 'annonskorrekturen' idag.. från förlaget! Tyckte om den, så det är bara att köra. Började ikväll redan med nästa projekt. 'Bortom Rostmyren' som är tänkt att också bli en E-book. Läsare har sagt att den är min bästa bok, så.. Min favorit är en annan som redan är en

E-book. Just det, se nedan;                                                    /Godnatt!

21

NOVEMBER 2022 

MÅNDAG              271:a dagen            VECKA  47

09.30 / -20 i Pajala

Så var det kaffekoppen igen! ..och att slå på P-ettans 'Ring P1' för att höra vad svenska folket har på hjärtat.. idag! Nu är det Belinda från Göteborg som är programledare.  Första samtalet gäller rese- bidragens vara eller icke vara.

Annars.. fortsätter vintervädret tydligen och det fortsätter att knarra under skosulorna på folk som är ute. Mer snö lär det väl komma tills Jultomten ska iväg med sina renar och släden fullpackad med paket.

21.00 / -23 i Pajala

Ok, 'Vinterkriget'! ..sett just ett avsnitt om finska vinterkriget, en film som sänds i delar.

Annars.. är nöjd med dagen. Ett nytt projekt blev nästan klart med idogt arbete. Mer än nöjd! 

Kylan ute drar 'tumskruvarna' ytterligare, enligt väderprognosen, men på torsdag blir det mildare. Tjohoo!                            /Godnatt!

22

NOVEMBER 2022 

TISDAG              272:a dagen      

10.00 / -20 i Pajala

Måste man, så måste man! ..säger dom på radion, och det gäller väl snöovädret i söder. Måste man ut, så måste man, helt enkelt. Annat var det med vikingarna, de begav sig ut oberoende av väderleken, gissar jag :)

En herre ringde in och sade att han stött på sk. epa-traktorer på motorvägen, hör och häpna, där får dom ju inte vara. Jag undrar, varför har Sverige så konstiga problem som inte hörs att dom har i våra grannländer och andra länder överhuvudtaget? Kan man skylla på andra än våra inkompenta politiker vid styrrodret!

Nu fick jag sagt det!

17.30 / -18 i Pajala

Nästan så att jag vill kräkas! ..när jag slår på radion eller teven. Jag tål inte längre ljudet från fotbollsläktarna. Jag förstår inte tjusningen i att se en klunga unga friska män springa efter en och samma boll på fotbollsplanen. Med allvar prata om spelet som om det gällde livet eller ett döden. Förstår bara inte..!    >>>

Min karriär som fotbollsspelare tog slut redan innan det knappt hade hunnit börja. Det var på fotbollsplanen i Övertorneå på 1960-talet. Jag var ung och full av entusiasm, mitt lag skulle vinna, så klart! Mina storartade drömmar fick ett abrupt slut när mina lagkamrater började tokskrika; 'Larsson, du sparkar ju bollen till det egna målet!!' Ja det gjorde jag, för logiskt sett så ska man givetvis sparka bollen i målet som ligger närmast, tänkte jag.

Nej, mitt råd till alla fotbollsdomare är: Ge alla spelare varsin egen boll så att de slipper springa efter en och samma boll hela klungan!

Så får vi andra lite lugn och ro! :)

Men allvarligt talat; Sporten ger så mycket för så många människor, så om några lider av skränet... är som en piss i Missisippi, eller hur?

Förresten; ..vek in till frissan under promenaden och fick håret klippt enligt en vedertagen kort frisyr. Jag önskade frissan både God Jul, Gott Nytt År och Glad Påsk. Det sista orsakade en del protester, men då var jag redan halvvägs ute ;/

Köpte ett par varma 'eskimåstövlar' från Sportringen. Hade ett presentkort som jag fått i julklapp för över ett år sedan från mina döttrar, avsedd till dubbskor. Nu blev det inte så för jag vägrar dubbade skor... tills jag ramlar ordentligt ://

23

NOVEMBER 2022 

ONSDAG              273:e dagen      

09.15 / -15 i Pajala

Godmorgon! ...och jag gnider ögonen för att få skärpa att tydligare se denna onsdags gråmulna morgon. Kylan har börjat ge efter och samtidigt har Solen fått backa lite, i alla fall i min tanke :/

Drar på mig mina fula tofflor och börjar lyssna på 'Ring P1'.

21.00 / -8 i Pajala

Man förstår inte! ..att vissa människor kan vara så djävulska och barbariska mot andra människor. Det går över allt förstånd!

Övriga nyheter känns som 'softversioner' för det som ukrainarna går igenom just nu. Människan är oerhört mycket grymmare än rovdjuren som jagar andra för att överleva. Bara för att överleva..!    /Godnatt! 

24

NOVEMBER 2022 

TORSDAG              274:e dagen      

09.00 / -6 i Pajala

Godmorgon! ..till denna gråmulna torsdagsmorgon. Eftersom det var onsdag igår och teven visade 'Uppdrag granskning', så måste det efter alla beräkningar vara torsdag idag.

Nu på morgonen låg jag kvar en stund och tänkte vad FN egentligen gör för nytta, annat än kostar en massa pengar och göder en väldig massa byråkrater. Flyger runt och smutsar vår luft! Den berömda flickstackarn Greta har ju gjort mycket mer och fått en hel del folk att 'vakna' till när det gäller klimatet. Fast det värsta utbrottet fick åtminstone mig att undra om flickstackaren var riktigt frisk. Men det var hon nog, hoppas jag. Nu vet knappt någon vad chefen för FN heter, trots att han försökte härma Greta med ett 'brandtal' och vifta med domedagsflaggan. Guerrere eller något.. har jag för mig.

Kanske hade FN större och viktigare uppgift efter Andra världskriget och särskilt med den tidens FN-generalsekreterare som exv. Dag Hammarsköld som omkom i Kongo när hans flygplan sköts ner.

Dessutom gör den sk. vetorätten för de större länderna att hela FN uppfattas som en papperstiger, när 'skurkarna' hela tiden kan kila in 'foten mellan dörren', som nu i Ukrainakriget.  Men trots det...

21.30 / -5 i Pajala

Men apropå! ..avslöjandet i 'Uppdrag granskning' för en tid sedan hur olika riksdagsledamöter tillskansat sig traktamenten och bostäder i huvudstaden på skattebetalarnas bekostnad på ett bedrägligt sätt. De var från olika partier och det gällde miljonbelopp bara de fallen som programmet hade valt ut. Det kunde vem som helst se att de ruckel där de var skrivna kunde ingen vettig människa bo i. 

Nu borde RÅ vakna till och skipa rättvisa, trots talesättet bland vanligt folk; 'En korp hackar aldrig en korp!', som sagt.

Det retar mig när jag samtidigt tänker på ett fall där en vanlig arbetare tvingades betala tillbaka en för honom ansenlig summa pengar där han bett FK hjälpa honom att fylla i pensionspappren och handläggarna hade gjort fel eller missat en uppenbar uppgift att han både var gift och hade bott ihop med sin fru i flera års tid. Skatte- skillnaden på några hundringar/mån gjorde att slutsumman växte med alla åren. Handläggarna ville låta det passera, men den nye drivna chefen ville antagligen kliva uppåt och krävde återbetalning, trots att den berörda mannen insett att blanketterna var för svåra för honom att fylla i. Så han bad om hjälp av den myndigheten som det berörde.   

Hoppas att 'Uppdrag granskning' gör ytterligare en granskning av ärendet och de parlamentariska 'skojarna'!                        /Godnatt! 

25

NOVEMBER 2022 

FREDAG              275:e dagen      

10.30 / -6 i Pajala

Även denna månad! ..verkar gå mot slutet med väldig fart, och då återstår bara den tolfte innan vi går mot ett nytt år.. igen!

Därför ska jag försöka komma igång också denna gråmulna fredag och få 'hjulen' att rulla, alltså mina egna små hjul :)

21.30 / -5 i Pajala

Återigen räddade finska Yle min fredagskväll! ..att visa filmen;

'Den siste gentlemannen' med en äldre Robert Redford vad vi är vana att se. 

Svenska Svt tror tydligen att alla svenskar vill se fotboll sju dagar i veckan och så tajt att man knappt hinner ta en pisspaus. Lite spänning och lite humoristisk film. Tack finska Yle Tema!  /Godnatt

26

NOVEMBER 2022 

LÖRDAG              276:e dagen      

Sovmorgon! ..men jag tror inte att jag missade något. I så fall var det sådant som var 'reparbart' tror jag.

Det är ju först ikväll klockan aderton som Första adventljusen ska tändas och Advent börjar med klockringning och tända ljus. 

Kanske jag också ska hissa upp en extra stjärna till ikväll för att inte svika 'flocken'. :/

21.30 / -2 i Pajala

Lördagen har glidit sakta framåt! ..knappat lite på teven fram och tillbaka. Såg filmen 'Speleman på taket', en gammal amerikansk film.

Och så snuttar av 'Carina Bergenfeldts program. Hon ser så ointresserad ut när hon intervjuar folk och jag är hela tiden orolig för att hon ska somna mitt i allt. Tänker på Skavlans finurliga leenden och de nyfikna ögonen. Ingen fara fanns att han skulle ha somnat under pågående program. Givetvis gör inte Carina heller det, det ser bara så ut ibland.  Nu somnar jag...!                                   /Godnatt!

Andrea Berg

NOVEMBER 2022 

SÖNDAG              277:e dagen      

09.30 / -2 i Pajala

Gråmulen söndag! ..och nu är det adventstider.

Mycket prat i radion om fotbollen i Qatar. En slags bojkott pratas det om pga förhållandena för folk i det landet. Precis som det brukar vara i de flesta diktaturer där folket hålls som gisslan. Nu vet jag inte hur det är just i Qatar, men.. inte så trevligt för alla, hörs det som :/

21.15 / -1 i Pajala

Skyltsöndag! ..och det var en del familjer som var ute på byn, många barn var i farten. Annars brukar det vara ganska tomt på söndagar. Jag gick min runda och genade genom kyrkogården, stannade till vid min brors, ett par kollegors gravar, och sedan hemåt längs Genvägen. 

Pratade en stund med en flitig 'promenerare' som jag möter ganska ofta under mina rundor.

Nu börjar kvällens 'Agenda' på teven, ska kika om det är något utöver det gamla vanliga.                                                               /Godnatt!

27

NOVEMBER 2022 

MÅNDAG            278:e dagen         VECKA  48

10.15 / +-0 i Pajala

Morgonen gryr! ..och det är kring nollgradigt igen! Vintern tvekar att ta steget fullt ut till vintern. Vädergudarna verkar vara oense om vem det är som bestämmer, eller är det en kamp mellan Solen och kung Bore som pågår?

Nåja, till syvende och sisst lär kungen' få övertaget igen, men hans makt verkar ha blivit svagare de senaste åren med klimatproblemen och liknande.

22.00 / -1 i Pajala

Det är väl inte julstressen! ..som gör sig påmind när göro-målen börjar klumpa ihop så att de kör i varandra ibland, inbillar jag och låtsas. Nej, ingen julstress och inga julfobier här int', försöker jag ducka för.  Men nu...                               /Godnatt!

28

NOVEMBER 2022 

TISDAG            279:e dagen   

10.30 / +-0 i Pajala

Det droppar från taken! ..och återigen är det kring noll eller på plussidan. Stuprennan låter! Är mest orolig för hur Tomten ska ta sig fram med sina slädar, det är ju snart jul, med denna fart.

Kom upp lite tidigare idag och hunnit göra lite saker redan. Nu ska jag lyssna på Tomas Tengby i 'Ring P1' och första samtalet handlar om den knäppa plastpåseskatten.

21.30 / +-0 i Pajala

Det var halt där snön var packad! ..särskilt i bilspåren. Där rådde inte ens mina grovsulade kängor hålla greppet, så man fick vara på sin vakt för varje steg.

Såg på teven när Malou intervjuade  GW, en finurlig herre som spelar på sin speciella mansroll. Att han och Guillou inte längre är kompisar är lätt att förstå, två själar som är så fyllda av sig själva att knapparna brister i deras västar ;)                                                           /Godnatt!

29

NOVEMBER 2022 

ONSDAG            280:e dagen   

09.30 / +-0 i Pajala

Trettiodagar har november! ..april juni och september. Februari tjugoåtta. Alla de övriga trettioen!

Det är bra med ramsor som man har lärt sig redan i småskolan, som exempelvis denna ramsa. Lätt som en plätt att komma ihåg antalet dagar i varje månad!

Man ska inte gå händelserna i förväg, men imorgon börjar onek- ligen 'sista valsen för det här året, julmånaden December!

20.15 / -3 i Pajala

Nu ska jag runda av månaden! ..novembermånaden, den elfte på året. En bra månad på många sätt, framför allt det humana vädret mer tö än kyla och snö. Det gillar jag.. nog.    /Godnatt!

30

 Se upp och

TÄNK FRITT

 

 som katten

ELTON JOHN

- 'Sacrifice'

- 'Nikita'.

De oförglömliga...

(Klicka på bilderna)

Be Mine

La Traviata'

Juhani Markola

Spelas bl.a. i filmen 'Lapland Odyssey 2'

Med krut och kvinnor

ska man umgås försiktigt med!

Danskt ordspråk

Korrelation = överensstämmelse

Narrativ = berättande, beskrivande

Komplex = sammansatt, komplicerad

Stigmatisera = utmärka, brännmärka

Diskurs = Samtal. dialog, konversation..

Nya

- KÖP BILLIGT BRA GREJER

Om du är intresserad av..

Sidan uppdaterad

24-08-2021

Titta där...

   SLÖSA PENGAR!

   SPARA PENGAR!

Till salu!   >>>

Hemgården till salu. Vackert belägen vid Muonioälv och med Visantoforsen ständigt brusande utanför bildens vänstra kant. Finska Pallastunturi i bakgrunden. Tomten är på 1,6 ha, strandtomt.  Huvudbyggnaderna i dåligt skick. Två stugor och bastu i bra skick finns. Finska Ylimuonio på andra sidan och tre km till Karesuandovägen. Utgångspris: 395 000 SEK.   Fri prövningsrätt förbehålles. Priset kan alltid diskuteras.

Till nya sidan

Vårt samhälle

Tack, för att du besökte

min hemsida www.norrmix.nu

Min första bil, liknande denna.   Googlebild.