BLOGG.mars.2021

Sidan uppdaterad

16.50

31 mars 2021  i Pajala

Våran hund 'Sorry' från Pilkkasaivo som liten valp.

MARS  2021                     VECKA 9

MÅNDAG                                MAALISKUU  2021      

Tidigare månaders bloggar hittar du under fliken ARKIVET här ovan.

1

Pajalaugglan' vakar över pajalaborna vid busstationen.  

Mina äldre hemsidor

raderats:

www.rixmix.se     

upphört 2021-02-02

www.norrmix.se   

upphört 2021-01-18

Lunchmusik.

(Klicka på bilden)

Mina tidigare utgivna böcker

En klok man med kloka åsikter och förklaringar! Klicka på bilden och lyssna.

Roland Cedermark:

2 miljoner sålda skivor

12 guldskivor

enligt Wikipedia

Grillplatsen och badstranden i Naanki ännu under tjockt snötäcke.

Det är inte bara Charlotte Kalla och Zlatan som står som staty medan de lever, för denna bild föreställer mig som staty vid Kengisforsens enorma vårvågs- rullning! :/

Foto: Elisabeth Pemer

Foto: Martin Soutukorva

Foto: Någon av bröderna Soutukorva

20 år och livet tycktes vara på topp, men i själva verket hade det bara börjat,

Foto/färg; selfie på den tiden ;)

2

MARS  2021

TISDAG     

09.00 / -4 i Pajala, solig morgon

Då var vi redan här! ..jag menar, vi är på god väg redan i mars, och farten bara ökar. Mitt bekymmer är att det verkar gå så fort, och plötsligt någon morgon visar det sig att första snön har fallit igen och då stänger man persiennen så snabbt som möjligt för att bara en minut få leva kvar i en inbillad sommar!

21.40 / -1 i Pajala

Rundade 'Mikkos ängar' idag! ..och kände mig riktigt nöjd. Det blåste lite även idag så pass att ögonen vattnades i motvind. 

Satt och skrev ett par tre timmar på eftermiddagen och kände att jag hade iaf gjort något, inte bara slöat :/

Hoppas morgondagen också ger något annat än passivitet :I      /Godnatt!

3

MARS  2021

ONSDAG     

08.00 / -4 i Pajala


Godmorgon i Stugorna!

21.45 / -5 i Pajala

Suck suck! ..  man hinner ju knappt vakna förrän det igen är dags att sova. 

Solen sken också idag och jag 'luftade' mig i vanlig ordning. Sedan dess har jag inte gjort så mycket nämnvärt. Ringde och pratade med båda döttrarna, inte samtidigt utan i skilda samtal. Man måste ju ringa ibland och höra hur dom har det. Och det var bra, bara coronan som begränsar och ställer till det. Men så är det, vi får dras med den och vaccineringen går enligt svensk modell, alltså rejält med strul.

Kollade kvällens 'Uppdrag granskning' och begriper inte vart Sverige är på väg mot.  Strul på arbetsplatser, mobbning och 'håll bara käften' attityder och hot från myndighetschefer. Man undrar ju om vi är på väg mot det gamla Sovjetsystemet, eller vad är det som pågår i landet. Hurraa för tv-program som vågar fråga och ifrågasätta 'påvarna' på våra myndigheter. Mest problem och mobberier där högre chefer är kvinnor? Jag påstår inget, men undrar över samban- den!

- Men sov gott i alla fall!

4

MARS  2021

TORSDAG     

13.00 / -8 i Pajala

Godmorgon!

13.00 / -8 i Pajala, soligt

Dagen glider ur händerna! ..om man inte eldar på farten lite mer. Pratat med Haparanda via luften nu på förmiddagen. Där är det lite mer fart än här, och det är rätt ordning för det finns ju mer folk där.

Lite onödigt hård och kall nordanvind idag, det gällde att promenera söderut  så mycket som det var möjligt, annars hamnar man i Matarengi och Happis :)

Hann i kapp en man på byvägen som såg 'svensk' ut. Jag tilltalade honom således på svenska, och helt riktigt var han från Östersund. Vi växlade några fraser, som man brukar göra ibland med främlingar. Det var mer snö i Östersund än det är i Pajala, sade han.

I nästa gatukorsning svängde han mot höger och mot solen och jag girade mot vänster för att nå Strandvägen och älven. Ögat får mer space eller utrymme när man kan se från Jupukkaberget - ner till södra bron. Det är redan fullt med skoterspår på de vita fälten, undrar hur många liter bensin som ångats upp i luften, till vilken nytta?

Men den diskussionen är det bäst att överlåta åt Greta :/

21.30 / -9 i Pajala

Inte mycket jag fått gjort idag! ..precis lika lite som många andra dagar, dvs.  om jag skulle räkna bakåt. Ändå kan jag trösta mig med att jag gjort mer än många andra :)    /Godnatt!

5

MARS  2021

FREDAG     

11.00 / -11 i Pajala


Det var en solig dag och en sommar,
jag var femton år, kom åkande på min gamla moped
Jag var påväg till en kompis med vinden i mitt hår
och landsvägen den var så stor och bred
Även?? För mina fötter som om den väntade på mig
Hela framtiden hade jag i min hand
och i fickan fanns min plånbok med min allra första lön
Och så bodde jag i världens bästa land
Då var det enkelt att va ung bekymrerna var små
Hemma i klippan hände inte mycket då. 

                                                                    Text: Hasse Andersson

23.00 /-7 i Pajala

Så lägger vi också denna dag, denna fredag i arkiven!                                              /Godnatt!

6

MARS  2021

LÖRDAG     

11.00 / -6 i Pajala

Några vilsna snöflingor! ..faller från den molntäckta himlen. Solen gömmer sig någonstans bakom det gråa på västhimlen. Lika tråkigt lär Han ha också när han inte kan följa vad vi små krypen på den färgglada bollen sysslar med. Ett tidsfördriv som Han har när det är klart väder.

21.00 / -6 i Pajala

Tänker lägga mig tidigt! ..och inget sevärt är det på teven heller. Tror jag får se mer intressanta 'filmer' på natten i mina drömmar.     /Godnatt!

7

MARS  2021

SÖNDAG     

08.45 / -6 i Pajala

God söndagsmorgon! ..ingen sol ännu, men några enstaka snöflingor seglar ner från molnen som skymmer solen.

Ska försöka ruska om mig för att få liv i gubben och hälla i mig en hel del koffein, så ska vi se om det hjälper!

21.20 / -7 i Pajala

Slank in på Ica! ..när det bara var en eller två bilar på parkeringen. Köpte det nödvändigaste och slapp betal  hundratjugo kronor för hemkörningen. Hoppas det djävulskapet med Covid-19 snart får en ände, eller två, bara den försvinner. I Stockholm har massor med stockholmare demonstrerat mot covidbegränsningarna, och det är ju inte så intelligent gjort, utan det måste vara stockholmarte till sådant.                                                     /Godnatt!

8

MARS  2021                     VECKA 10

MÅNDAG                                MAALISKUU  2021      

08.45 / -7 i Pajala

Tyst i huset! ..bara datorfläkten som surrar smått då och då. Inget annat varken surrar eller bankar, kanske endast de enda som hörs är skvalpet av mina vilsna.. tankar:/  Som selens spegelblanka vatten till rullande rasande vågor som ilsket trängs och knuffas, till stilla rullande mjuka som vaggar båten medan sommarbrisen nynnar vindarnas och vattnets varma vaggsång!


Oj, vad tog det åt mig i denna måndagsmorgonens uppvaknande. Inte var det väl något tillsatt i första koppens mörkbruna vatten!

Men trots det...

14.00 / Sol i Pajala

En skön promenad till södra bron! Men jag tänkte närmast på den galna demonstrationen i Stockholm mot metoderna att bekämpa den livsfarliga sjukdomen som Covid-19 är. Det vet väl alla,utom möjligen de massor som var ute och demonstrerade. Jag hoppas att alla dessa inte kan räknas vara fullt hundra, om ens femtio, för en någotsnär tänkande individ måste väl veta bättre. Kanske de var stockholmare som inte kunde komma på något annat att demonstrera mot, för ut och demonstrera ska man tydligen till varje pris, utan att riktigt förstå vad man demonstrerar emot. Synd om människorna!                                                                               22.00

9

MARS  2021 

TISDAG 

07.30 / -20  i Pajala

Åh' se det snöar Idag! ..men inga glädjetjut här int'. Nu när det borde vara sol varje dag finns det inget utrymme för molnen... i härbärget.

Det är längesedan sist jag kollade på nyhetsrubriker, och nu gjorde jag det. Jag brydde mig inte om att läsa vad de skrev under rubrikerna för det är bara en massa elände och konstigheter. Man undrar bara om världens destruktiva krafter någonsin kan stoppas? Kan vårt lands onda krafter

någonsin få rätsida när det bara blir värre och värre. 

Inte i alla fall med dagens politiker, för ondskan bryr sig inte om god-

hetens försök att stryka med handen och fjäska och locka med slicke-

pinnar. Ondskan förstår bara större ondska, ingenting annat. Det har vi

sett i världen så många gånger. Värdegrund' och alla människors lika

värde' är bara floskler som vissa politiker använder som 'vapen' mot

allt som hotar deras maktställning. Många som tror sig ha dessa ord

som ess i bakfickan har urholkat betydelsen och tillintetgjort det grund-

liga värdet i fraserna.

Man kan inte spotta ut liknande 'värdeord ur munnen och samtidigt ha

hat i blicken mot några andra!

21.30 i Pajala

'Sverige möts!' ett bra samhällsprogram ikväll och av bara farten såg jag också 'Balkongfallet.'                                                           /Godnatt!

10

MARS  2021 

ONSDAG 

07.30 / -23 i Pajala, soligt

En helt ny morgon!  ..frisk och fräsch! Mitt i veckan, eller är det torsdagen som är det.

Coronan begränsar och det pratas nu om vaccinet som ska komma kanske i april eller maj. Nå okey , det är egentligen fantastiskt att 'världen' fått fram, eller får fram, så enormt mycket vaccin att det ska räcka åt alla människor på jorden.

Visst har det gnällts och otåligheten är enorm, men det hör till, vi människor är ena gnällspikar när det gäller, det är samtidigt en 'säkerhetsventil' för många att orka med. Tänk, vilket är skönare än att få sitta och gunga i sin gungstol och gnälla och domdera över det ena och det andra - vi mår bra av det, vi släpper ut det mörka oset ur oss, som kan jämföras med det som kommer ut från stekpannan när vi bränt något i botten. Sådant kan man ju inte hålla inombords, eller hur?

22.15 / i Pajala

/Godnatt!

11

MARS  2021 

TORSDAG 

07.45 / -13 i Pajala

Kvinnan som blev.. kastad från sjätte våningen efter ett bråk i lägenheten av den andra som fanns i samma lägenhet, hennes man, blev dömd till långt fängelsestraff i tingsrätten, men senare friad i hovrätten. Polisens undersökning visade klart hur allt hade gått till, det fanns blodstänk i hela lägenheten, men var extremt välstädad efter bråket så att alla synliga tecken på bråk var borta. Polisens undersökning med bl.a. en specialkamera som kunde avslöja blodfläckar visade på helt annat, det fanns nämligen blodstänk överallt i lägenheten men var noggrant synligt borttvättat.

Trots en övertygande bevisning mot mannen frikände hovrätten honom som hade flytt till sitt forna hemland.

Sådant börjar vara den vanliga rättsskipningen i vårt land, att folk döms i lägre rättsinstans och nästa instans frikänner förövaren. För övrigt är den ordningen nödvändig för alla svenska fängelser är fullbelagda och överbelagda.

Första delen av 'Balkongfallet' visades i TV4 på tisdag och andra delen kommer väl nästa tisdag. Det är sorgligt men sant att vårt lands polis- och rättsväsende alltmer blivit 'politiserat' efter politiska utnämningar i högsta ledningar. I bästa amerikanska 'Trumpstil.'  Tråkigt!

Men trots det..

17.30 / -10 i Pajala

Fhm och rysk roulette med människoliv?  Återigen går sverige sin egen väg trots larm om att ett vaccin kan orsaka blodproppar, Astra Zeneca. Grannländer som Norge och Danmark slog på bromsarna direkt efter larmet, precis som man ska göra, svenskarna urskiljer sig igen, som sagt, och följer sin egen linje med riskerna. Hade denna strategi resulterat i att Sverige klarat sig bättre än våra grannländer så skulle det givetvis ha varit bra, men med dödstal på 13 111 idag borde de ansvariga ha börjat klia sig bakom öronen för längesedan, och i alla fall inte ta nya risker, som de gör nu.

12

MARS  2021 

FREDAG 

11.15 / -8 i Pajala

Äntligen fredag! ..som jag har väntat :) Vet inte varför, men ungefär samma känsla som när man fullgjort ett dagsverke klart, en arbetsvecka i hamn, hehe, ska en pensionär säga.

Men i alla fall, är det fredag och redan den 12:e dagen i mars, vilken hissnande fart det är och håller vi samma fart hela våren så får vi ju börja vänta på första snön vilken morgon som helst :)


- Ha en god fredag!                                                 22.10 / -7 i Pajala Godnatt!

13

MARS  2021

LÖRDAG     

10.25 / -5 i Pajala

Godmorgon världen! ..eller hur man nu ska säga det, men skit samma, det lär väl ändå vara en lördag nu eftersom det var fredag igår. Jag såg inte Carina Bergenfelts program (Skavlan) när jag hörde att det bara skulle handla om idrott och idrottare, har ju redan varit så irriterad på den senaste tidens tv utbud som bara varit idrott idrott skrik skrik. Jag orkar inte se sådant eller höra, eftersom jag rent av skiter i vem eller vilket land som vinner. Annat vore om jag själv deltog aktivt, då vore det intressant :)

Nej, nu ska jag ha min lugna morgonstund med kaffedoft och tankeupp- start för att sedan bli en slags människa igen.

22.30 / -5 i Pajala

/Godnatt!

14

MARS  2021

SÖNDAG     

08.00 / -5 i Pajala

God söndagsmorgon! Midfastosöndagen' står det i almanackan och Chrustjov har myntat dagens ordspråk:


''Du kan inte koka en halv höna

och låta andra hälften lägga ägg!'


Kanske en visdomsfras för den som har hönor.


- Ha en god vilodag!

15

MARS  2021                     VECKA 11

MÅNDAG                                MAALISKUU  2021      

09.15 / -2 i Pajala

Godmorgon!

Det verkar bli en fin dag idag, och det ger ju en bra början på nya veckan.

Vi hoppas det!

13.45 / +-0 i Pajala

En härlig lunchpromenad! ..rundade 'Mikkos ängar.' Kändes nästan konstigt när det knappt var någon vind. Det har ju blåst.. jag vet inte hur länge, men hela vintern ungefär :/  

Mötte en glad tant som längtade efter våren, och jag i min enfald gick och lovade henne att våren skulle komma imorgon. Hoppas att jag får rätt, annars blir hon besviken. Stannade och pratade också med en farbror som bor här i närheten. Det blev prat om våren och annat. Den här gången lovade jag inget utan vi skulle bara hoppas på en sommar med lagom antal mygg. de bör ju också hålla avstånd till varandra, tyckte vi :)

16

MARS  2021  

TISDAG             

19.00 / -5 i Pajala

Det är kväll! ..efter en fantastisk fin dag med sol, vita ytor och lite vind. Den dagliga promenaden blev kort och bara runt centrum och genom kyrkogården. Resten av dagen har jag väl bara... pysslat med ett och annat, mest annat. 

Ska faktiskt se på teve ikväll, andra och sista delen av 'Balkongfallet', såg ju första delen förra tisdagen, baserad på ett riktigt fall där förövaren fälldes men är på fri fot. 


                                                  *********

Är det föräldrarna eller staten som ska uppfostra våra barn? Är det en mänsklig rättighet för föräldrarna att få utforma en sund grund för sina barn inför vuxenlivet -  inte av staten som vill ideologisera barnen?

16/3 2021

Införandet av förskolor och daghem var givetvis motiverat så att även mammorna skulle kunna deltaga i arbetslivet när Sveriges industrier ropade efter folk. Då uppstod också frågan vilket som var viktigare; en bra uppfostran för barnen eller att tillfredsställa marknadens behov av arbetskraft. En mer långsiktig tanke bakom var självklart att staten skulle övertaga föräldrarnas roll och på det viset säkra en rättorienterad 'plantskola' som skulle ge avkastning i form av likformade individer. Daghems- och förskolepersonalen blev nyckelpersonerna i den statliga uppfostran.

Så ser det ut idag när allsköns experter utformar teorier och experiment-erar med våra barn som de   lagligen 'kidnappat' från barnens föräldrar, grovt uttryckt. Läs mer..

17

MARS  2021  

ONSDAG             

13.30 / plusgrader i Pajala

Nästan en vårdag! ..som jag lovade åt en kvinna igår, att våren skulle komma idag. Det kändes nästan så, vägarna börjar släppa dess isbeläggningar och vattnet sprutar. Folk var i farten mer än vanligt, och det var ingen tvekan om att det var Solen som hade lockat ut många av dom. Vi stannar till och pratar oftare i förbifarten när det är fint väder, än vi gör mitt i snörusket. Då vill vi bara komma fram dit vi ska. En kvinna från grannhuset gled fram som en prinsessa på sin sparkstötting och en man hölll på att backa ut sin bil ur garaget.

Jag lurade på ett tillfälle när det var lite folk på Ica och smet in snabbt och hämtade två aviserade paket. Det är sådana chanser vi måste ta i dessa förb... coronatider!  Men trots det..

22.30 / -17 i Pajala

Kvällens 'Uppdrag granskning' var bra men sorgligt att se alla dessa människor som lidit när de kastats ut av samhället, bara för att de haft oturen att bli riktigt sjuka och långvarigt sjuka. Dåvarande socialminister Annika Strandhälls penndrag förändrade livet över en natt för många sjuka svenskar. Där var det inte tal om 'Alla människors lika värde' och 'värdegrunder' och annat tjafs de försöker slå i folk. Grovjobbet överlämnades till dåvarande nyutnämnda generaldirektören Ann-marie Begler som sedan sparkades när trycket från folket blev för stort.

Det var människokyla och obryddhet för medborgarna som jobbat och betalat skatt. Tydligen gäller deras meninglösa ramsor om värdegrunder och alla människors lika värde alla andra utanför Sveriges gränser.

Men Svt hade tajmat bra när de direkt efter Uppdrag granskning' sände 30 minuters intervju med Stefan Löfvén som är den högst ansvariga syndaren. En eloge till intervjuaren Anders Holmberg, han är bra och brukar klämma åt på slutet. Toppen!):  (Fortsättning följer ev imorgon):

18

MARS  2021  

TORSDAG             

13.30 / -5 i Pajala

Torsdag! ..egentligen pannkaks- och ärtsoppedag, eller rent av våfflor vore gott, men jag misstänker att jag saknar någon ingrediens som behövs till det. Jag gick förbi affären men det var så många bilar utanför så jag vågade inte gå in på grund av coronafaran.


Jag lovade en fortsättning till det som jag skrev igår, och det gällde intervjun med statsminister Löfvén och hans stora oro för demokratin om 'den andra sidan' får makten i nästa val. Är han så orolig så borde han rimligtvis börja med att se om sitt eget bo, dvs, makten som han har använt till att omvandla stora delar av samhällsbetjänande myndigheter och institutioner till det egna partiets politiska tentakler som genomsyrar hela offentligheten. Tillsättningar och utnämnanden till ledande poster med 'eget folk' med följden att de som ska betjäna hela folket företräds och kontrolleras huvudsakligen av bara ena sidan. De få medarbetarna som kanske inte delar ledningens och majoritetens åsikter på en arbetsplats tvingas till tystnad, och tystnadskulturen lär ha ökat enormt mycket de senaste åren. Folk som inte delar ledningens åsikter mobbas eller får sluta helt enkelt. Det har skrivits många böcker om det, bl.a. inom polisen.

Läs mer..

22.40 / -11 i Pajala

Godnatt!

19

MARS  2021  

FREDAG             

Godmorgon Fredag!

Det blåser hårt idag! (också): Vi får nog lära oss att leva med vindarna och de vilda stormarna. Är det jordeklotet som har ökat varvtalet så att luftströmmarna blivit rappare eller.. kan det vara klimatet som har förändrats? Frågan har tusen svar!

Idag ska jag försöka lev a förnuftigt... och inte göra någonting :) Att göra ngenting är att göra någonting - då gör man något! ..enligt min enkla filosofi :)   Men hur som helst...

22.30 / -5 i Pajala

Godnatt!

20

MARS  2021  

LÖRDAG             

10.40 / +1 i Pajala


Godmorgon Lördag!

21

MARS  2021  

SÖNDAG             

17.00 / -2 i Pajala

Vet inte.. vart den där lördagen bara försvann. Hade väl fullt upp med annat och då gällde prioriteringsordningen som rangordnade, kan man ju dra till som fingerad orsak :)

Nu är det i alla fall söndag.. och jag har gjort min promenad och boxats med den hårda kalla blåsten. Tidvis gjorde den ett fult trick och kom bakifrån och stångades hejvilt. Ojusta naturkrafter, får man säga.

Försöker fundera ut vad jag ska käka till söndagsmiddag, samtidigt som jag skriver detta, så förvånas inte om det dyker upp några köttbullar och makaronspiraler i texten. Det beror i så fall på att tankarna i mitt huvud stångas sinsemellan, tror jag :/   

Nu ska jag..

22

MARS  2021                     VECKA 12

MÅNDAG                                MAALISKUU  2021      

08.30 / -17 i Pajala, solen på väg upp

'Alla kan inte vara vänliga.. för då händer ingenting!' 

..läser jag ordspråket från min fickalmanacka för veckan och lyssnar samtidigt på den suveräne dragspelaren Roland Cedermark, som tyvärr är borta sedan förra året.

Det blir en fin dag också idag, hoppas vinden från igår har mojnat eller rest vidare. Veckorna far som rullade lotter i tombolans roterande trumma och vi människor känner oss infångade i våra burar på obestämd tid. Inte ens staten kan ersätta den tiden som går förlorad :)

Men.. men vi kämpar på och lever på hoppet som gäckar bakom horisonten :)

21.20 / -2 i Pajala

Rundade Mikkos ängar under lunchpromenaden! Behagligt väder och lite folk på Ica, så jag slank in snabbt och plockade det jag behövde. Hade munskyddet på mig, men kände att jag måste säga åt tjejen som fyllde på hyllorna att jag inte skulle råna dom idag, inte idag i alla fall, men kanske imorgon, sade jag, och tjejen skrattade.  /Godnatt!

22/3 -21

Med den historiska bakgrunden som socialdemokraterna har borde de skruva ner volymen ordentligt på sina smutsiga angrepp på 'andra blocket' och främst på sverigedemokraterna som de behandlar som 'icke människor' samtidigt som de förkunnar fraserna om 'alla människors lika värde' och deras sk. 'värdegrund'.

Statsministern hade redan på tungan i senaste intervju att beskylla även moderaterna för 'icke demokrater', men han blev rädd när programledaren krävde ett förtydligande av honom om han verkligen menade det som han höll på att säga. Då backade och lappade statsministern sin ansats till ytterligare en dumhet. Hatet lyste i ögonen!  Läs mer..


                                              ******

23

MARS  2021  

TISDAG             

08.20 / -2 i Pajala

Dagarna rinner iväg i pandemins klor! ..och tidvis tappar man hoppet om en återgång till det gamla och trygga. Ibland tvekar man om vaccinets till- förlitlighet när det larmas hit och dit. Tilltron till dem som är satta att 'vakta grinden' vacklar när budskapen krockar. Vi sitter i en rävsax, och det är inte så kul. 

18.45 / +4 i Pajala

Men det var väl bra.. att förre justitiekanslern, Göran Lambert, släpptes fri från häktet idag. Jag menar, han kan ju vara helt oskyldig och att tjejen bara har hittat på alltsammans om våldtäkten när hon sov efter lite festande. Och så måste Lambert vara en genomgod socialdemokrat eftersom 'drevet' inte har körts igång, knappast att Svt nyheterna alls nämnt ärendet. Han skulle ju aldrig ha kunnat klättra upp så många steg i den juridiska hierarkin och upp till landets högsta ämbete som kansler för juridiken i annat fall.

Men det kan också vara så att tjejen hade rätt, men det måste hon väl själv också förstå att hon inte kan börja smutskasta landets högsta lagkunniga, det skulle ju vara helt absurt, vad det nu betyder :/

För tänk om.. mr Putin hade gjort något liknande så skulle inget av hans alla tv-kanaler ha yppat ett knyst om saken i det stora landet i öster.  >>>


En annan aktuell och knepig fråga är den här 'rapparen' som visat sig vara/varit en grov kriminell och nu fått ett utnämnande och ett fint pris av det skattefinansierade folkets medier SR/Svt.

Självklart är det behjärtansvärt att försöka 'lyfta upp' sådana som fallit långt ner, men jag vet inte om det just är de skattefinansierade medierna som ska göra det, för de ska väl i första hand granska och gå sina uppdragsgivares ärenden, dvs. skattebetalarnas och landets medborgares. Eller är jag helt ute cyklar igen?

24

MARS  2021 

ONSDAG 

08.45 / +4 i Pajala

Godmorgon, i slott och koja! Inte riktigt halvvägs av veckan, men imorgon är vi det. Fick tänka till om det var idag för onsdag känns som mitt i veckan, men då kanske man tänker halvvägs på en arbetsvecka, och där stämmer det någorlunda. I alla fall halvvägs en pensionärsvecka :))

Vet inte vad den fingerade planen för idag är, får väl improvisera mig framåt och det blir inte så svårt, för det gör jag ju varje dag ;)

Nåja, nu hörde jag att vattenkokaren slutade bubbla och det betyder att det är kaffetajm!


- Ha en bra onsdag!

25

MARS  2021

TORSDAG     

09.15 / +2 i Pajala, soligt

Man kan inte tro! ..att våra politiker har alla hästar hemma i stallet när de beslutar binda sig att betala enorma summor pengar till något som andra länder slarvat med. Lika vansinnigt som att jag skulle ta ett lån för något ospecifierat och osäkert vart pengarna går och lasta det på mina döttar att avbetala fram till 2058 ! 

Dom är inte kloka, helt enkelt, och Sverige borde gå ur denna  europeiska 'sandlåda' fortare än kvickt. Nu får EU också möjlighet att börja beskatta oss, och det kommer att bli en ständigt stigande börda för svenska skattebetalare. Istället skulle vårt land behöva en skattesanering så att våra skattepengar skulle gå till samhällets basfunktioner, och inte delas ut som det görs idag. Ett ofattbart slöseri till de mest vansinniga projekten som i nästa steg går rakt emot det svenska samhällets behov! Skattebetalarnas pengar som används av partier för att stimulera och säkra röster i nästa val, vilket givetvis är en slags kamouflerad korruption. 

22.50 / -6 i Pajala

Finnarna kan sin sak! ..för de visade en gammal Vilda västern film också ikväll på teven. Svt visar aldrig sådana 'juveler', för de strider väl mot deras  'värdegrunder' och andra svamligheter. Ellert.. tittade faktiskt på 'Arvinge okänd' ikväll som var lite rolig när syskon hittade varandra. Programmet har så bra aktörer så därför blir resultatet också bra, Kattis och han som jag inte kan namnet på.

Nu ska det sovas här; /Godnatt!

EU:s återhämtningsfond:


750 000 000 000 kr

150 000 000 000 svenska skattebetalarnas kronor  -->  2058 !

Stöld från våra  barn = S C L MP


Heder och tummen upp

för  SD och V


Blää för M och KD


Våra barn får ta smällen!

En principlös människan 

är som en båt utan styråra!

                                                                              sagts av Reino

09.00 /   +1 i Pajala

Tänk vilken fart vi har.. Tänk vilken utförsbacke mot Solen och våren. Takdropp och små ras från taken har det redan varit. Det är sant faktiskt.. att vi sitter i en kälke och åker neråt med väldans fart på 'bollens' ljusa sluttning!

Även denna måndag, denna första dag i mars, verkar bli fin med Sol och inga grader, varken minus eller plus.

Och ordet sol ska man alltid skriva med stor bokstav, fast mitt i en mening, för utan Solen skulle vi inte finnas till. Det är nog Solen som är vår Gud! :)

22.10 / -1 i Pajala


Himlen är oskyldigt blå
Som ögon när barnen är små
Att regndroppar faller som tårarna gör
Rår inte stjärnorna för
Älskling jag vet hur det känns
När broar till tryggheten bränns
Fast tiden har jagat oss in I en vrå
Är himlen så oskyldigt blå


När vi växte upp, lekte livet
Vi var evighetens hopp
Det var helt självklart att vår
Framtid skulle bli
Oförbrukat fri


osv.  Ted Gärdestad        /Godnatt!

MARS  2021  

FREDAG             

09.00 /  -6  i Pajala, soligt

Godmorgon fredag! Hur står det till idag? Vädret verkar bli bra, medan virusläget blir sämre, våg efter våg rullar på och det gäller att ta skydd som i krig. Kriget mot det lömska viruset är som att jaga en fluga i mörkret med flugsmällaren, man bara slår och slår blint utan att veta om man träffat.

Nu är det fredag i alla fall och Emanuel har namnsdag. Grattis! 

Snart byter vi till sommartid, ett påhitt av de 'dumma', och tydligen har återgången till den gamla och riktiga normaltiden drunknat i EU:s slingrande konkuber. Det var ju kloka Finland som krävde en ändring.

Tänk om svenskarna hade varit lika kloka som exv. norrmännen och stannat utanför den europeiska unionen, eller byråkraternas sandlåda, som vi illvilliga brukar kalla den, och vi hade fortsatt att bygga vår välfärdsland på samma grund som de kloka politikerna en gång i tiden lade grunden till. Ett land för folket, istället för ett land enbart för lyxpolitiker och horder av byråkrater stänkta av maktens färg.

Vi skulle kunnat ha blivit ett mönsterland, precis som vi var tidigare när vi låg i topp på de flesta områden bland världens länder. Folket kände trygghet i vardagen och fest i högtiden.  Det sociala nätverket var starkt och omutbart. Det var inte skrämmande att bli sjuk eller att åldras i detta landet. Skolan var trygg för våra unga och framtiden hade höga lager av vingar' för dem att kunna förverkliga sina drömmar. Vi var stolta över vårt land på ett blygt och ödmjukt sätt. Vi kände att framtiden var vår och att våra företrädare hade respekt för oss och ville vårt bästa. 

Idag, får vi hela tiden vara på vår vakt så att vi inte blir 'hjärntvättade' och lurade, att brödbiten som vi lyckats spara i jackfickan inte blir lurad av oss!

Med god vilja och enighet kan vi bygga upp det land som vi en gång hade. Pusselbitarna finns kvar utspridda på golvet

Alla kan vi göra misstag,

men den kloke backar, medan

den envise stångas mot stormen!

                                                                              sagts av Reino

Tyvärr styrs landet av mer eller mindre principlösa människor som saknar den inre kompassen och styrs enbart av det fuktiga fingret i luften. Då går det exempelvis att placera sina privata pengar i aktier och fonder vilka går helt i motsatt riktning mot vad deras läppar pläderar och förkunnar... för andra! (från senaste dagarnas nyheter)

Hur är det man säger: 'Det går inte att samtidigt tjäna både Gud och mammon!'  (Matteus 6: 24-33) ..men politiken/erna tycks enbart tjäna sig själv/själva :/  ..och då går det självklart friktionsfritt att satsa sina slantar i både oljeindustrin och annat smutsigt.  Men trots det...


- Ha en god fredag!

08.45 / -1 i Pajala

Det lovades mulet.. och nederbörd för söndagen, och idag vet jag inte vad det blir. Får väl bli vad det blir, persiennerna nere och kaffedoften bredvid, humöret suddig och sladdrigt. Kanske för att jag drömde om en fullastad timmerbil med släp som sladdade vilt och körde över isen där hemmavid. Pratade med bonden på finska sidan som undrade vad som var i görningen. Jag kände chauffören so bara hade bråttomt hem.

Ibland är nätterna mycket livligare än dagarna :)


Tydligen blev det lite fel med dagarna och färgerna för lördag och söndag, eller så var jag redan i söndagen igår ;/

28

MARS  2021  

SÖNDAG             

27

MARS  2021  

LÖRDAG             

09.45 / +2 och soligt i Pajala

Godmorgon söndag! Det är Palmsöndag idag och jag vet inte varför den heter så, men det har antagligen med palmer att göra. Dessutom har jag inte riktigt vaknat ännu, utan försöker skingra dimmorna i mitt huvud med att vifta med flugsmällaren, men det verkar inte hjälpa, så jag får väl kämpa mig framåt och få i mig ett par koppar kaffe som brukar göra underverk :)

Det kändes att jag sovit länge nu på morgonen, men klockan ljög ju om tiden. Den hade ju hoppat framåt en timme på natten när jag sov. Först nu inser jag att jag blev lurad. Datorklockan visar ju rätt, men de andra klockorna får jag ställa om under dagen. Vilket spektakel de hittat på, och tydligen går det inte att få rätsida på varken klockorna och tiden :(

22.20 / +3 i Pajala, mörkt

Två dagar.. har jag jobbat all vaken tid att sammanställa till kommande bok. Har inte haft tid att laga mat eller något, men promenaden gjorde jag, så klart. Felet med mig är att jag inte gör något och sedan när jag gör något så är jag inne i det och nästan okontaktbar, bara som en varning :) 'Mihin hullu rupea, siihen se repeä!' ..ett finsk talesätt som jag inte ens försöker översätta.  

Annars har söndagen varit bra, tror jag ;I ..och snart ska jag starta biografmaskinerna för nattens filmer, det vill säga nattens drömmar. Fast det sägs handla om några minuter egentligen som man drömmer per natt! Ibland känns de som de rullat hela natten.       /Godnatt!

29

MARS  2021                     VECKA 13

MÅNDAG                                MAALISKUU  2021 

18.00 /  +1 i Pajala

Fraktfartyget Evergreen fri! ..alltså fri från bottengyttjan i Suezkanalen. Ett mastodont fartyg, 400 m långt, med enorm påverkan på ländernas beroende av att handeln fungerar friktionsfritt varje dag. Som tur var hade jag inga paket på fartyget :)

Annars.. var det en grå dag här i Pajala, och temperaturen kring noll. Lite vind 'i seglen.'

På sätt och vis som en fridag för mig, och passade då på att prata i telefon för att lufta tankarna och träna käkmusklerna :/ 

Ser att också denna månad håller på att 'rinna ur händerna' och nästa står i tur med påsk och vita vidder.

22.00

/Godnatt!

30

MARS  2021  

TISDAG             

22.45 /  +1 i Pajala

Så var vi här igen! ..att det snart är läggdags. Det blev sol på eftermiddagen, efter att förmiddagen var lite ett frågetecken vädermässigt. 

Sedan blev det lite skrivande så att nu känns kroppen stel och huvudet tomt. Då är det klokast att ge upp..

/Godnatt!

Glad Påsk!

31

MARS  2021  

ONSDAG             

16.40 /  +5 i Pajala, soligt och blåsigt, så klart

Godmorgon eftermiddag!

Hårda blåsten i ryggen när jag gick genom centrum, och rakt mot nyllet på tillbakavägen, alltså rakt i ansiktet. Mycket folk i rörelse på byn, många var här för att vaccineras i Smedjan, Folkets hus. I samma ärende hit var Muodosbor som hälsade på hos mig innan sprutan.

Gatorna så gott som bara och torra, skönt. Vi fortsätter mot den riktiga våren :)

26

Till nya sidan

Vårt samhälle

Tack, för att du besökte

min hemsida www.norrmix.nu

Min första bil, liknande denna.   Googlebild.

Visdom eller vishet är ett ord som har en djupare innebörd än all intelligens, kunskap och förstånd'.                   /Wikipedia

..för tusan!