BLOGG-oktober.2020

Muodoslompolo kyrka

Bananflugor', flera gånger i rad i höst när jag har köpt bananer så har jag fått dessa små flugor som flyger kring diskbänken och trivs i lampljuset. Så de måste komma med bananerna har jag och det är väl därför de kallas för just Bananflugor?!

Covid-19

Bild: Fortum

Jonas Sjöstedt      /Googlefoto

Tor Jonas Sjöstedt, född 25 december 1964 i Oscar Fredriks församling i Göte- borg, är en svensk politiker  och författare. Han var parti- ledare för Vänsterpartiet  mellan januari 2012 och oktober 2020. Han var ledamotEuropaparla- mentet åren 1995–2006 och är sedan valet 2010 riksdags-   ledamot.

                                       /Wikipedia

OKTOBER

MÅNDAG                 Vecka 43 av 52 

OKTOBER

MÅNDAG                 Vecka 44 av 52 

Har haft ett långt bild/samtal via 'Whats upp' med döttrarna vid havet i Långsand utanför Skutskär. Det var full aktivitet där och barnen verkade trivas ihop.

De här skrämmande pumporna har Elis och Sunniva gjort. Dom skulle man inte vilja möta i skogen :/

Det prasslar ute när folk går och bilar kör i det tidigare blöta och moddiga vädret som nu har isats till när det blivit minusgrader.

OKTOBER

LÖRDAG             Alla Helgons dag                         

Vicepresidenternas natt!

Inatt ska vicepresidenterna Kamala Harris och Donald Trumps vice- president Mike Pence debattera och intresset och förhoppningarna om en bättre debatt än deras presidentkandidaters lär vara stora både inom och utom USA. Särskilt denna gång blir det ännu viktigare med vem som blir vicepresident därför att båda presidentkandi- dater är så upp i åren komna att 'naturlagarna' börjat spela roll.

Mike Pence liksom Trump vill lätta på vapenlagarna i USA, medan Kamala Harris och Biden tvärtemot vill ha hårdare koll på vapnen bland vanliga människor.


Vi i Sverige har en kombination av både ock; För vanliga skötsamma svenska medborgare är det absolut förbjudet att varken ha skjutvapen eller knivar på sig, medan det å andra sidan nästan är fritt fram för kriminella att ha både det ena och det andra. Olika hinder är satta för polisen att visitera dem som de redan vet nonchalerar samhällets regler.


OKTOBER

LÖRDAG                

OKTOBER

SÖNDAG                

OKTOBER

TISDAG

OKTOBER  2020

TORSDAG                        LOKAKUU  2020               A

09.30 / +8 i Pajala, mulet

Här.. hittar du oktobermånadens Blogg! ..och som vanligt har jag lagt de gågna månadernas bloggar i fliken 'Arkivet' här ovan till höger.

Nu gäller det att komma igång igen med den nya bloggen och den nya månaden som kommer att kännas som en kännbar förändring i väderleken och naturens förändring som dimma och rimfrost om morgnarna, och kanske också får vi se 'första snön' någon morgon när persiennerna åker upp, brrr!

22.30 / +11 i Pajala, mörkt

Bybor var hit idag! ..och vi vidtog vissa försiktighetsåt-

gärder, allt enligt Tegnells föreskrifter :/ Eller.. hur det nu blev. Coronaläget lär vara bättre nu, åtminstone här i Pajalatrakten och i övriga landet, inga dödsfall det senaste dygnet, vad jag förstått. Finland har stramat åt igen vid gränsen här i Tornedalen trots att de själva har fler fall än vi på den svenska sidan. Egentligen borde svenskarna stänga för att inte få in smittan här, men det är svenska bilar som blir bespottade på finska sidan. Märkligt beteende, måste jag säga :/           //Godnatt!

OKTOBER  2020

FREDAG          

08.00 / +8 i Pajala, mulet väder

Yippee' det är fredag!

..får man väl stämma i

kören och utbrista igen

och igen och igen.

Och riktigt mulet är det

idag så att det är mörkt

inne och man får tända

en del lampor.

Idag ska jag.. försöka fullborda mina åtaganden när jag tog med mig en del utgången elektronik från Gällivare och lovade ta det till Återvinningen som borde vara öppen på fredagar, som exempelvis en gammal 'klump- teve, bläckskrivare och en del överblivna kablar. Och givetvis också något från mitt eget förråd, gissar jag :/

Lyssnade förresten på en svensk militärdykare som hade varit nere till Estonia bara några dagar efter förlisningen och han hade reagerat direkt att det hade varit en explo- sion i fartygsfören. Det ryktas ju mycket om än det ena och det andra när det gäller fartygskatastrofen. Det sades också att några hade passat på att råna andra med- passagerare på smycken och värdesaker när kaoset var igång.  Men så är det..

Nu ska jag fortsätta med min lugna 'morgonandakt' med en rykande kaffekopp bredvid och slöa tankar som för- söker genomborra segheten :)

22.30 / +9 i Pajala

En seg fredag! ..tyckte jag, men gjorde det som jag hade förutsatt att göra. En vända till Återvinningen och en snabb cykelrunda efter tidigare gjorda rutter. 

Nu ska jag ta paus över natten och ladda batterierna för morgondagens behov.       //Godnatt!

OKTOBER  2020

LÖRDAG          

10.30 / +7 i Pajala, mulet väder

Hur ska världen klara sig? ..om Mr Trump blir sjukare och inte kan deltaga i rampljuset och fotoblixtarnas bombarde- mang! Ja det kan man smått undra, för då dras mattan undan för världens journalister och deras penningpungar kommer att lida. Jag hoppas att Trump klarar sig och att världen får ha sin clown kvar, för har alla lite roligare på hans bekostnad så lättar också alla krigisar och krigsherrar sina fingrar från avtryckarna, är min tes och teori :/ Den allvarliga och upphetsade världen behöver sin clown precis som forna arbetstyngda kungar behövde sina hovnarrar, kan jag tänka mig. Och Mr Trump lider ju inte i sin roll som världsarenans stora clown, nej jag tror han rent av njuter av sin roll :)

20.30 / +6 i Pajala

Lyssnar på Max Rabe! ..som lördagsnöje. Han har ju en alldeles egen stil att sjunga. En stil som påminner om hur det sjöngs i gamla amerikanska filmer, bl.a. Gillar.. och har tidigare lyssnat när finska teven sänt hans konserter.

Annars.. har jag sällskap av tvättmaskinen och dennes pulserande vattenvispande. Tvättar kläder och skålar i rött.. med mig själv. GW:s röda :)

Fick välja mellan en amerikansk gammal film med bl.a. Peter Falk (Columbo) i en av rollerna, eller Max Rabe. Valde den senare.. och så GW :)

OKTOBER

SÖNDAG          

10.30 / +4 i Pajala, halvskumt väder

Så går det! ..när man ligger med

'plattan' i handen och lyssnar på

alla möjliga  slags intervjuer med

bl.a. Estoniadykare Bergman eller Bergmark

att  man somnar med 'plattan' i handen och

vaknar klockan ett och undrar vilken tid på

dygnet det är och vad klockan är :/

Nu måste jag sörpla i mig kaffe så att jag får någon ordning i huvudet och lite pli på tankarna.

21.30 / +6 i Pajala

Stängde av teven! ..för en stund sedan. Orkar inte titta på Aktuellt och Agenda för det är bara samma 'nyheter' de rabblar hela tiden. Trumpen är alltid första nyheten och då måste han vara en väldigt omtyckt och viktig person, enligt svt. Han kanske blir utskriven imorgon från militärsjuk- husets presidentavdelning och flyttad till Vita huset.

Vi får se!  Jag orkar inte skriva mer för ikväll och inte tänka heller.. /Godnatt!

OKTOBER

MÅNDAG                Vecka 41 av 52

07.45 / +5 i Pajala, ljusnar

Kände mig tvungen.. att kika på rubrikerna hur följetongen 'Trump' har fortsatt denna morgon. Jo, tydligen hade han hoppat in i en bil och åkt till Vita huset! Med ännu större rubrik: 'Det är vansinne!' Men är det inte just därför som Mr Trump är hela världens clown och nallebjörn? Folk som säger sig 'hata' Trumpen älskar egentligen honom, och deras liv skulle bli mycket mycket tråkigare.. utan Trump. Så är det bara :/

På Expressens bild satt Trump på baksätet i en svart bil iklädd i ett svart munskydd och vinkade glatt åt sina fans som vilken popstjärna som helst. Skiljelinjen mellan pop- stjärna och president ser ut att vara hårfin. Läkaren lär ha sagt att hans tilltag nu senast var 'Vansinne'!  

Så frågan återstår: Hur tråkig skulle inte världen bli utan Trump!? Världen behöver sin clown i dessa mörka tider!

Det är mer sällan vi får skratta exempelvis åt Mr Putin, Kim Yong Un, Xi Jinping   ..eller Stefan Löfvén!

Eller.. världen behöver sin Trump nu mer än någonsin,

helt enkelt!

21.45 / +7 i Pajala

Trump är en kändisarnas kändis! ..för alla nyheter har bara pratat om honom i varje nyhetssändning idag. Men lite oförsiktig är han när han sprider viruset omkring sig i Vita huset. Men men.. han är ju ändå President! ..och förväntar sig säkert att folk ska hålla avståndet ..till honom :/

Trump Trump Trump...!                                 /Godnatt!

OKTOBER

TISDAG                

09.45 / +8 i Pajala, mulet

Godmorgon! ..och det tråkiga vädret fortsätter. En liten tillfällig ljusning kanske under nästa veckoslut.

22.10  / +8 i Pajala

Såg ett tv-program.. om polisvåldet på gatorna i USA! Visst behandlas minoriteter annorlunda av polisen, men det är också samma minoriteter som begår största andelen av gatumorden och våldsinslagen allmänt, var det en chef som sade. Slutar de kriminella begå brott så slutar också polisen att störa, försökte en mörk man förklara för de protesterande, och så är det ju. 

Nåja, det är kniviga frågor och mycket har gått snett i samhället när det blir så. En återgång till det gamla trygga är hartnär omöjlig när tiden saknar backväxel!  /Godnatt!

OKTOBER

ONSDAG                

10.20 / +8 i Pajala, mulet

Det gråa vädret fortsätter! ..och nu är hösten ett faktum. Bara vi skulle få väck den där hemska covid-19.  Men den dagen kommer väl också någongång.

Annars.. är det lugnt i Pajala, och det sk. Soltorget är närapå återställt med stående stockar i ring och en vatten- pöl i mitten. Tänker varje gång jag promenerar förbi där att de borde ha hittat på något finare och mysigare. Förstår inte politiker och byråkrater hur dom tänker. Samma i Gällivare när de bygger mastodontbyggnader just i centrum där folk alltid har träffats och trivts och umgåtts. Liknande åbäken borde med fördel byggas vid sidan om centrum, så klart!

22.40 / +11 i Pajala

"Sverige möts" ..med Janne Josefsson som programledare. Det var inte om 'Dalaupproret 1743' som programmet handlade om utan upproret och folkomröstningen 2020 om ja eller nej till vindkraften i Malugn. Upprörda känslor och osämja mellan folket där. Det är egentligen få som är emot vindkraften, men ingen vill ha snurrorna för nära inpå sig, var en slutsats som många höll med om. Fiolmannen Kalle Moreus deltog också i programmet men var väldigt försiktig i sina ståndpunkter, och det är klart, en artist och egenföretagare måste hålla tungan rätt i mun i så känsliga frågor när det gäller en hel bygd.

"Uppdrag granskning" körde sista och tredje avsnittet om Knutbysekten - i repris så klart. Man har svårt eller rent av omöjligt att förstå en del människor som hamnar så snett som de gjorde.       /Godnatt!

OKTOBER

TORSDAG                

08.20 / +11 i Pajala, gråmulet väder

Vaknade vid 04-tiden! ..och kunde inte somna om på timmar, men sedan lyckades jag slumra till ett par morgon- timmar. Drömde förstås och träffade folk som jag inte sett på länge, och sedan vaknade jag och folket var väck  :)

Undrar hur länge detta gråväder ska fortsätta? Det vore på tiden med lite sol och lite kråksång innan den försvinner helt :/

21.05 / +10 i Pajala

Det får gärna fortsätta.. att vara så här pass varmt ute hela denna månad.. minst. Om det inte är för mycket begärt. :/

En grå dag i duggregnets tecken, fuktigt med vattenpölar i asfaltsvackorna. Hade celebert besök från Byn med stort B.     /Godnatt!

OKTOBER

FREDAG                

08.00/ +9 i Pajala

Jag ser att..  grannen har tagit fram sin fina gröna spark-stötting och har den färdig på rampen utanför dörren. Det kallar jag för framförsikt.. vilket jag saknar i mycket :/ Men jag använder cykeln fortfarande tills dagstemperaturen börjar vara på minussidan om nollstrecket.

Annars.. är det fredag igen och även denna fyrtioförsta vecka har snart nått sitt mål. Tänk så fort tiden går och man ryser vid tanken att snart, mycket snart, bankar jul-tomten på dörren och man får sitta där och snabbt rannsaka sig själv hur snäll man varit under det gångna året. Bara Tomten vet det! 

+23.10 / +9 i Pajala

Skavlan var bra som vanligt! ..med gäster som 'Blondie Bella', världsmästaren i stavhopp, en spionexpert och en aktivisttjej. Mest intressant var förstås han som kunde mycket om spioner och spioneri.

Fick matkassar igen idag!    /Godnatt!

09.45 / +8 I Pajala, mulet

Jag har i minnet.. att förr brukade vintern börja eller komma kring den tionde oktober med tunna iskanter i älven och tunt genomskinligt is i vattenpölar. Och den 'hemska' morgonen när det var helvitt ute och första snön hade lagt sig under natten :( Som barn var det förstås tvärtom, då drogs skidorna och pulkorna fram och håret låg som fartränder i backarna :) Det var tider det!

Nu sörplar jag mitt morgonkaffe här och kaffedropparna trillar ner från hakspetsen, coronan lurar utanför som luriga vargar, milt sagt :/  Ähh' jag skojar bara för att försöka pigga upp mig efter nattens vila. Kaffet gör susen :

22.00 / +7 i Pajala

"Ty livet går ej i repris", men är det så säkert det? När man ska sätta sig ner en lördagkväll exv. och se på teve så visas det bara gamla filmer i .. repris!! Filmer som man sett tre fyra gånger. Ta t.exv. ikväll när TV4 visar 'Pretty woman' och finska teven '12 years a slave'!!! Hur många gånger har inte jag sett de båda filmerna!! Därför uppstår en  motstridig tanke hos mig om det ändå inte är så att 'livet har börjat gå i repris' ..för mig! Eller så har hela filmindustrin i världen kollapsat helt. Kan det möjligen ha ett samband med att den store filmmogulen Weinsberg hade tafsat på några tjejer och förpassats bakom lås och galler! Kan det förklaras på ett så enkelt sätt? Kan det vara så!! /Godnatt!

09.30 / -1 i Pajala

Jag hatar reklam.. som våldför sig på oss från alla håll! När jag ska kolla mobiltelefonen så stormar reklamen mot mig, och nu också högst upp till höger på skärmen så att man inte kommer vidare innan man öppnar reklamsidan. 

Det kanske finns några appar eller spärrar som 'käkar upp' reklamen innan den når fram, men.. borde finnas, absolut. 

Förstår inte varför reklamen ska ha sådan makt över oss att den inte ens behöver knacka på vår dörr innan den stegar in utan inbjudan och lov? Det är väl marknadens burdusa makt som inte följer några etiska råd på något område. Särskilt irriterande i mobiltelefonen när man först måste stå ut med reklaminslagen som inte ens går att bryta i förtid. Grrr...

19.50 / +   i Pajala

Frisk luft! ..blev det rikligt när jag cyklade runt

byn till övre avfarten och tillbaka. Pulsen kom upp

och 'åbäket' fick motion.

Sedan bytte jag från cykel till bil och åkta mot

finska gränsen. På finska sidan av bron lyste

den röda lampan ilsket, blev känslan. 

Jag var till Lahtis affär och handlade bland

annat sådant som inte finns här i Pajala. Det

var få kunder i butiken och det kändes tryggt.

Pratat i telefon med mitt äldste barnbarn som fyller 18 idag. Skäl nog att fira i dagarna två :) Grattis!

Intressant blir det ikväll att följa partiledardebatten på teven i Agenda. Hoppas den avgående Jonas Sjöstedt är karl nog för sin hatt och sätter hårt mot hårt mot denna 'marionettregering', som egentligen styrs av pyttepartiet nedanför 'existensribban 4%' :/ Det blir intressant! 

22.40 / + i Pajala

Ja, det var den debatten! Jag tror inte att väljarna blev så mycket klokare av den. Inte jag i alla fall. 'Stenhårde Stefan' tog i stenhårt när de kom till den ökande kriminaliteten och Kristersson menade att det räckte inte bara med ord utan handling behövdes. Jimmie Åkesson såg det som självklart att det måste stämmas i bäcken när det börjar svämma över, och menade givetvis invandringen och migrationen. 

Jonas Sjöstedt lät först säker men sedan kom den mjukare pladasken.

Annie Lööf orkar jag inte ta på allvar och Myanko Sabuni är för okarismatisk för att väcka lyssnarens intresse. Bolund är så övertygad om sin linje att han spänner upp sig och tar sats på tårna när han försöker tala för sin hjärtesak. Och Ebba.. hon är kul bara :) /Godnatt!

OKTOBER

MÅNDAG              Vecka 42 av 52 

10.00 / +6 i Pajala, molnigt

En ny dag, en ny vecka! 

Godmorgon! ..och en ny morgon har grytt för oss, inte direkt en solig morgon utan mer en försiktig morgon med dämpande molntäcke över oss.

Det var intressant att lyssna på politikerna igårkväll, samtidigt som det på samma gång är väldigt bedövande med samma 'valser' som alltid. 

Den politiska arenan i vårt land kommer att förlora mycket när Jonas Sjöstedt slutar. Även om hans ideologi inte stämmer med ens egen så ger han ett ärligt och trovärdigt intryck av sig själv. I många frågor håller jag med honom när han månar om 'den lilla människan' mer än vad 'gänget' av de andra gör. 

Numera är faran stor att politikerna fjärmar sig ännu mer från folket när de har så frikostiga löner och trippla ersättningar att de i slut- ändan blir multimiljonärer och diverse 'slottsherrar'. Då måste det vara svårt att försöka förstå 'vanliga' människors villkor och förhållanden.

Men men..

21.30 / +5 i Pajala

Det var tredje gången.. som jag skulle uträtta ett litet ärende på kommunalkontorets reception men det fanns ingen personal där nu heller, bara en jacka utslängd på en stol. Kollade öppettiderna på en skylt och det borde ha varit öppet, men ingen där. Det passerade annan personal fram och tillbaka där med ångande koppar i händerna. Jag frågade.. 'Hen är nog och fikar' och så ett leende fick jag till svar. Ok, tänkte jag, det verkar lönlöst att sitta där och vänta.. 'deras arbetsdagar verkar vara ett enda fikande' ;/

Den bybo vars ärende jag tagit över att sköta hade stött på samma 'fikande', innan, dvs, ogjort!                                             /Godnatt!

09.05 / +-0 i Pajala

Lyssnar på nionyheterna i radion! ..och inkompetensbristen lyser igenom våra myndigheter i jättefelräkningar när det gäller tågtrafiken den här gången. Trafikverket har räknat fel. Miljoner skattepengar försvinner i momsfiffel, osv.. Trump är på fötter och hans kaxiga tal ljuder genom morgondimmorna.. Ja, genom radion så klart.

Men världen går vidare ändå...

Låg och läste några avsnitt i min bok på kvällen, men lade ifrån när ögonlocken tyngde. Lasse Weirup, som skrivit boken, är journalist och författare och jobbar som kriminalreporter på DN. Han har tidigare skrivit flera böcker i ämnet.  

I Finland är myndigheter och expertisen oeniga om användandet av munskydd. De senare är mot.

Nu börjar 'Ring P1' i radion och jag får väl fylla på min kopp..

21.50 / -1 i Pajala

Kändes lite kyligare idag! ..och jag vet inte om det stämmer men just nu visar mobiltelefonen på -1 i Pajala. Brrr :( Sommarvärmen är därmed ett blekt minne blott. Annars visade sig den blågråa 'gammelhimlen' också idag med solen någonstans i väster. Cyklade en vända i byn, rundade kyrkan och tillbaka i mot en kall motvind.

Hade också besök av två bybor på förmiddagen. Ska läsa på min bok nu.  /Godnatt!

1

Det är inte bara Charlotte Kalla och Zlatan som står som staty medan de lever, för denna bild föreställer mig som staty vid Kengisforsens enorma vårvågs- rullning! :/

Foto: Elisabeth Pemer

Foto: Martin Soutukorva

Foto: Någon av bröderna Soutukorva

Grattis Viktor!

OKTOBERTORSDAG

o

2020

1

Tidigare månaders bloggar hittar du under fliken ARKIVET här ovan.

2

3

4

Klicka på

bilden!

5

6

Inget bra förslag, SD!

..att skänka tiotusen kronor till varje svensk medborgare och femtusen till varje barn. 

Det skulle kosta alldeles för mycket för statskassan, runt 26-27 miljarder, och resultatet skulle förmodligen hamna likt en droppe i havet.

De flesta svenskar verkar ha för mycket pengar, helt enkelt, så som de flyger runt hela jordklotet som gräshoppor över fälten. Kanske med den skillnaden att gräshoppor inte släpper ut så mycket avgaser och förstör klimatet  ;/

7

8

Intressant om dagens polisrekrytering- och utbildning. (Klicka)

Polisen måste vara neutral och inte knäböja och deltaga varken i lagliga eller olagliga demonstrationer. Annars blir det en farlig väg för samhället som helhet!

För lika lite som vi vill ha en högervriden polis, lika lite vill vi ha en vänstervriden.

Det primära syftet med sänkningen av intagningskraven verkar vara att öka antalet nya poliser och sänka lämpligheten och minska kapaciteten för att utföra jobbet?

Vad blir resultatet? Plus minus noll!

9

10

MUCK! MUCK! MUCK!


Idag, för exakt 52 år sedan, muckade jag från det militära. Vi åkte med furir Lindberg (Limpan) från Vuollerim ner till Luleå och lämnade in persedlarna och sedan tillbaka. Jag tog min fina DKW AU 1000, (som kallades för 'Student-mössan' av tjejerna under 'raggarturerna' för den var svart med vitt tak) och åkte mot Dokkas och sedan fort hem, för jag var nykär

sedan en vecka tillbaka :)

Roslagens flygkår F2

Rrobs 

U/S kompani

Vilse??

11

12

Z

   Z

       Z

            Z

                   Z

                          Z

                                    Z

                                                             Z

Håller på att läsa denna nyutkomna bok av Lasse Weirup och som handlar om det svenska samhällets situation idag.

13

15.30 / +3 i Pajala, halvklart väder

Äntligen en 'lucka' i mitt dagsschema! ..och då ska jag passa på att skriva ner några rader här. Har ju eftermiddagskaffet klockan 15, dock inte med glass utan med bullar som jag fick igår. 'Mitt glass' är ju allt- för ofta slut i butiken, konstigt nog när det är så många som gillar just den glassen, 'Nogger.' Beställningarna och försäljningen synkar tydligen inte! 

Såg att det fanns mycket 'Nogger' glass i Lahtis affär men kunde inte köpa eftersom jag inte hade kylbagen med mig :( Jag brukar åka dit och köpa rödbetor som inte finns här på närmare håll.

21.30 / +1 i Pajala  /Godnatt!

Man undrar ju..

om inte det svenska överbelastade rättsväsen- det inte istället borde syssla med brottsbe- kämpning' och beivra riktiga brott och inte sätta enorma resurser på när två överförfriskade fullvuxna personer haft trevligt på en fest. Att sedan den ena tagit på på den andra utan ont uppsåt eller onda avsikter bör inte övernitiska myndigheter blanda sig i oväsentligheter. Annat hade det varit om den utsatta hade upplevt obehag.

09.30 / +1 i Pajala, halvmulet

Tegnells linje hårt kritiserad! ..läste just att ett 80-tal av världens främste epidemiologer har gått ihop och skrivit att Sveriges strategi med sk. flockimmunitet är en dålig väg. Skapar bara 'död och elände', som en skrev.  Vi får se vem som till syvende och sist spelat rysk roulette med människoliv.

En annan stor nyhet idag har varit 'Hamid', den av skolfolket rosade politikern (M) och skolministerns 'förlängda arm'. Hamid ångrar sig djupt, säger han, men frågan är om så djupa övertygelser kan bara suddas över. Vet inte!

Det blåser också kring myndigheten IVO (Inspektionen för vård och

omsorg) med fallet som visats på teven där en pojke har hållits frihets- berövad 24/7 , eller hela dygn i långa tider. Det strider mot svensk lag och den kvinnliga generaldirektören för IVO upprepar; "det är oacceptabelt' ! ..och ser med oskyldiga ögon på reportern. 

Var det inte ungefär samma sak med det sk. 'Lilla hjärtat' som mördades av sina föräldrar. Tydligen var det också 'oacceptabelt',

som allt annat i vårt land. Så går det när viktiga poster tillsätts efter partibok och inte efter duglighet och kvalifikationer.

Som sagt; 'det blåser i Sverige och vinden bara tilltar'! , trots att så mycket börjar vara just 'oacceptabelt!'                    /Godnatt!

09.30 / -6 i Pajala

Läser just på telefonen! ..där Tegnell menar att Covid-19 kom till Sverige på ett annat sätt än till andra länder. Det är märkligt; också där är Sverige utmärkande på eget sätt. Vi blev utsatta på ett annat sätt och därav tusentals döda i viruset! ..jämfört med våra grannländer. !!!

Annars.. var det många viktiga frågor som be-

handlades i dagens "RingP1" med Tomas Tengby,

som kommuners vetorätt mot vindkraftverk, varg-

avskjutningen, om smittspårningen och det var

faktiskt en pajalabo som ringde om det.  Hoppas

att Sverige blev lite bättre efter programmet :)

Och med det..

22.45 / -4 i Pajala

Nu är det dags igen! ..att slå ihop pinalerna för

idag och se vad den där John har att komma med.

John Blund alltså!                 /Godnatt!

19

20

21

22

23

24

26

27

28

29

30

 
 
 
 

18.30 / -4 i Pajala, mulet

En fin solig dag i Tornedalen! ..sades det på lokalnyheterna, och det kan vi alla här i Pajala vidimera på det starkaste. Pratade med en flyktig bekant under promenaden och njöt av den värmande solen mot ansiktet.

Såg nattens TV-debatt i repris mellan Biden och Trump på eftermiddagen.

Roligare underhållning kan man ju leta efter en fredagseftermiddag än dessa två herrars bollande med ord och åsikter. Dom var faktiskt roliga på olika sätt, slagfärdiga och uppträdde hyfsat. Ibland kunde jag inte hålla mig för gapskratt för Trumps förmåga att använda sin snabba verbala förmåga. Biden kontrade som en lika bra 'pingpongspelare'. Vem som vann debatten? Varken Trump eller Biden, utan båda vann genom ett anständigt uppträdande, tycker jag.

23.45 / -1 i Pajala, mörkt

Orkar inte komma med några längre utlägg! ..för jag har lyssnat hela kvällen på intervjuer och berättande vittnen som själva varit med på Estonia som förliste under mystiska förhållanden i 28 september 1994 klockan 00.50 - 01.50 med 852 personer som miste livet i 'olyckan'. Jag skriver 'olyckan' inom situationstecken därför att det inte är klarlagt om det det var en olycka eller en medveten sänkning från något håll. 

Det  finns utsagor och utlåtanden, också i bokform, från mycket kompetenta personer som ifrågasätter det framkrystade doku- mentet från den amatörmässiga utredningen som tillsattes av politikerna.

09.00 / -2 i Pajala, rimfrost

Ryser vid tanken! ..att vi snart ska in i vintermörkret och snömodden. Om man ska se något positivt med det så är det väl närmast det att man då lämnar sina skoavtryck i snön och kan tryggt återvända hem - om inte någon annan har gått och trampat där under tiden :/ 

Nåja, vintern kommer hur som helst och när den väl har kommit så har vi vant oss vid den och det har blivit 'normaltillståndet'.

Låg igårkväll och funderade på.. Estonias förlisning varför det är så många konstigheter kring det, särskilt från svensk sida. Vi har ju hört de snabba svängningarna i hanteringen; först lovade Ingvar Karlsson stort att alla skulle plockas upp, sedan blev det nej och sedan började man snabbt 'cementera' hela fartyget i botten. Mycket sannolikt är att de visste om revan eller sprickan på Estonias sida som det först nu pratas om. En svensk militärdykare (Bergmark) som dök bara några dagar efter förlis- ningen hade upptäckt något konstigt, som en sprängning i fören. Nu har det ju framkommit att 'något' utifrån har orsakat sprickan och någon passagerare har sett ett långsmalt stort föremål i vattnet bredvid Estonia i förskedet.

Tjänstgörande tulltjänstemän vittnar om hemliga svenska militärtrans- porter med fartyget bara en ett par veckor innan. De fick order att inte visitera en särskild svensk bil och ordern sades komma från 'högsta ort. Tjänstgörande tullaren (i chefsställning) kunde inte låta bli att kika på bilen i alla fall och kunde konstatera att det fanns kartonger med militärmateriel i lådorna.

De ansvariga högre cheferna hade drabbats av minnesförlust, liksom dåvarande ÖB. Den svenska regeringen är mycket motvillig till en opartisk undersökning. Varför? Mycket märkligt gömmer sig i Estoniatragedin! Otydligheter skapar bara mer och mer spekulationer bland allmänheten.

23.00 / +2 i Pajala

Skavlan var bra! ..som vanligt. Gäster som Clas Elfsberg, Lykke Li, Noomi Rapace, och Trumps brorsdotter som skrivit en hel bok om sin farbror, presidenten. Hon sade att Trump var som en 14-årig rädd pojke. Det kanske låg lite i det även om det låter  som lite motstridigt jämförelse, han lär ju ändå vara stora amerikas president :/      /Godnatt!

11.30 / +-0 i Pajala, regnar

Martin ringde.. från Ruosteranta och sade att det snöade ymnigt (rikligt) där och att vattenståndet i älven inte varit nere i i den lägsta sommarnivån som det brukade vara förr i tiden, vad det nu beror på.

Här i Pajala regnade det ganska mycket för en stund sedan och kan förvandlas till snö senare. Hoppas inte!

20.30 / +- i Pajala

Det regnade först.. och klockan 14 började det snöa även här i Pajala.

Så vintern kom hit klockan två idag, kan man säga. Men inte riktigt, för jag tror inte att denna lilla mängd snö kommer att bestå, utan försvinner kanske redan imorgon, tror jag, men som sagt, tro är inte samma sak som att veta.

Jag var faktiskt och cyklade en runda i samhället trots att snön piskade mot mitt ansikte. Tänkte att.. vädret ska väl inte sätta käppar i mina välinarbetade rutiner. Nå int'! Det gick bra och efter turen kunde jag med gott samvete schlänga mig på soffan och knäppa på teven.

Har också haft en sk. telefondag. Har pratat i telefon i många timmar och vissa av samtalen ringde jag själv. Tänkte att.. man måste passa på när man redan övat och värmt upp talets gåva' :)

Börjat snöa i Pajala  kl. 14.00 idag!

14

OKTOBER

ONSDAG

15

OKTOBER

TORSDAG

OKTOBER

FREDAG

16

OKTOBER

LÖRDAG

17

Utredningen' finns på svtplay.

Har sett alla tre avsnitten av den danska serien 'Utredningen' som handlar om ubåten och journalisten Kim Walls mord. 

Tack vare de superbra danska skådespelarna är serien så nära verkligheten som den kan komma. 

Jag tror inte att en svensk skildring skulle ha blivit lika identisk' med verkligheten för de skulle ha haft för många sidoaspekter att ta hänsyn till för att 'balansera' mellan.

De danska 'poliserna' kunde gestalta riktiga poliser nästan till hundra procent. Inget 'överspel' som det ofta blir i liknande krimi- nalserier där tuffheten blir alldeles för genomskinlig.

Inte årets bild!  /RL

09.30 / -2 i Pajala, vitt ute från igår.

Nu begränsar oss både.. coronan och snön! Rörelsefriheten krymper ännu mer, men ok, hoppar man på ett par skidor eller på en skoter så ökar den. Men jag ger inte upp hoppet ännu att den här snön kommer att försvinna, första snön brukar inte ligga kvar. Vi får se!

16.30 / -2 i Pajala, blåser kallt

Hur motigt det än kändes! ..så bytte jag från sommar- till vinterdäck på kärran. Det var andra gubbar också som trampade vid garaget och hade samma tankar i huvudet, förmodligen. En liten sak att göra varje vår och höst men känns så oförståeligt motbjudande varje gång. Kanske på hösten därför att jag nästan alltid låter nysnön falla innan jag börjar byta.

Men nu är det gjort i alla fall, och en börda föll från axlarna ;/

22.15 / -2 i Pajala

/Godnatt!

OKTOBER

SÖNDAG

18

Räven på väg

Foto Raili K. 18/10 -20

DÄCKBYTE 18/10 -20

10.30 / -1 i Pajala

Godmorgon spegeln! ..eller 'Godmorning mirror..' kanske man ska säga när man ändå passerar den på nära håll i hallen :) Somnade först vid fyratiden av någon anledning. 

Det har kommit mer snö på natten så nu har vi vinter. Tur att jag bytte till vinterdäck igår, så det är gjort. Nu är det bara att plocka fram.. skidorna :))

21.30 / -3 i Pajala

Presidentmatchen i USA.. bollas av nyhetsmedierna som bollen i en pingpongmatch. Det är ju val snart där borta och alla korrespondenter håller på att stampa klackarna i backen för att sätta igång och rapportera direkt när det så är dags, fastän det gör dom ju redan.

/Godnatt!

Se bilderna i större format.

Tryck på tjejbilden här ovan.

Meddelande

Skriv ditt namn

din e-postadress

och meddelande.

Tryck på skicka

Ditt meddelande

kommer till min

e-post och ingen

annan kan läsa det.

OKTOBER

TISDAG

Den här  gamla fina timmerbyggnaden finns på campingområdet vid hängbrofästet. Tyvärr hade vandalerna varit också där och slagit sönder fönster-rutor. Helt onödigt!

OKTOBER

ONSDAG

11.15 / -5 i Pajala

De gånger man kan sova så ska man sova! ..är min enkla tes. Fast det blev inte så sent igårkväll för jag stängde av 'plattan' 00.20. Skulle se fortsättningen på 'Södermannen' efter att ha sett halva på teven, men jag lyckades inte hitta den på TV4 play.  ..så jag tittade på något annat, vad det var minns jag inte. Ok, så var det.

Damp ner ett litet paket igen i brevlådan, den här gången från 'Batteri- experten' med de vanligaste batterityper som man behöver. Coronan gör att man beställer för att slippa springa i byns butiker.

Idag.. är det igen lite grått väder, ingen sol, men det får väl duga ändå. Några minusgrader gör att det inte är blött och snöslask i alla fall.

Första morgonkoppen står och ångar bredvid på bordet, och lockar med sina aromer. Ska bli bra..

<<

Snyggt! ..under sommaren har Lapland Hotel (Lappland hotell) i Pajala centrum piffats upp ordentligt. Vilken skillnad alltså.

Det gröna huset inrymmer bland annat en pizzeria, hårsalong och bostäder. Kanske en uppsnoffning nästa sommar i samma fina vita färg?

Bensin- och dieselpriser i Pajala den 21/10 vid lunchtid.

st1   Bensin 95 13.73 kr, Diesel 13.73 kr

OK   Bensin 95 13.88 kr, Diesel 13.88 kr

Märkligt, både diesel och bensin har samma pris på öret!

21.45 / -5 i Pajala, 21/10

Snabbt in på Ica! ..när jag såg under promenaden att parkeringen var så gott som tom. Kunde handla själv äntligen och snabbt. Sedan hem med varorna och ut igen en snabb promenad. Det gjorde susen och då kunde jag slappna av på soffan igen :)) Njaa, lite raljant sagt kanske.

Kvällens 'Uppdrag granskning' handlade om en iranier som 'fastnat' i Sverige fast han är utvisad. Ett fall som var knepigt och där hjärnan och hjärtat var oense. Han hade ett utvisningsbeslut på livstid av domstol sedan 22 år tillbaka. Ett orimligt fall även för ett land som Sverige!

/Godnatt!

OKTOBER

TORSDAG

09.00 / -3 i Pajala, mulet

God senmorgon! ..en mulen dag lär det bli igen, och mer snö har det kommit. Nu är vi här i alla fall och snart är det väl Alla Helgonsdag och

den hemska Halloween.

Rör om kaffet med skeden och hoppas att det svalnar en smula..

22.30 / -2 i Pajala             

/Godnatt!

OKTOBER

FREDAG

Nana Mouskouri, 

en sångerska som kan sjunga

i motsats till många andra sångerskor.

Torneälven idag 23/10 i höjd med Pajala

OKTOBER

LÖRDAG

Alltför många menar att det finns för många konstigheter och brister i den sk. haveriutredningen som i egentlig mening inte fyllde sjölagens krav på haveriutredning till sjöss.  Frågan lär väl fortsätta att svälla och trycket bara ökar exempelvis i Estland. Förhoppningsvis dras sanningen fram till slut även om det kommer att svida i många svaljer, enligt de tvivlandes sida  :/

OKTOBER

SÖNDAG

25

09.25 / -2 i Pajala

En teori är.. att det kanske var en en amerikansk ubåt som olyckligtvis rammade Estonia under en Natoövning just då. Ett par veckor senare hade den tagits in i England för reparation av frontskador. Även namnet på ubåten nämndes men jag kommer inte på det nu. 

Ett ögonvittne på däck hade sett ett långsmalt föremål i vattnet vid Estonia innan olyckan.

Andra teorier är en eventuell sprängning på bildäcket eller i fören. En militärdykares privata uppgifter. Att kaptenen hade legat skjuten i huvudet på däcket, osv.

Låg till midnatt igen och gick igenom olika utsagor med bl.a. en skäggig vindbiten styrman tillika senare jobbade han som direktör åt Sjöfarts- verket.

Det känns ändå lite främmande att ett civiliserat land som Sverige skulle hålla på med sådant, en mörkläggning och desinformation av något så allvarligt där 852 människor miste livet, men tyvärr pekar en del uppgifter åt det hållet och i Estland är folk upprörda och kräver nu riktiga svar. De svenska ansvariga har dessutom behandlat de över- levande och anhöriga på ett 'styvmoderligt' sätt, med arrogans, som vi hörde bl.a. i fredagens 'Skavlan' av överlevande Sara, en kvinna som visste vad hon varit med om.

Men nu ska jag fylla på min tomtgapande brunrandiga kaffekopp som håller på att svalna bredvid på skrivbordet :)

22.00 / -1 i Pajala

En nation i kris! ..säger reportern i 'Dokument utifrån' eller 'Vägen till

Vita huset' som just började på teven. Jag vet inte om

jag orkar bry mig just ikväll om presidentvalet i USA

för vi börjar ha enorma problem på närmare håll i vårt

eget land och i Europa. Just nu är det väldigt rörigt i

Frankrike pga det brutala mordet på en lärare som 

visat några teckningar inför klassen i undervisnings-

syfte. Den 'självklara' rätten att var och en får yttra

sig fritt och uttrycka sina åsikter är på vågen idag.

Vår regering försöker konstruera lagar som får folk

att tänka efter vad vi säger i offentligheten, och har

tydligen inrättat någon slags 'polis' som söker över-

trädelser av yttrandefriheten. Frida Boisen och Hamid

Zafar skulle vara någonslags 'spårhundar' som skulle

finkamma vad som sades i det 'offentliga rummet'

digitalt för att kunna straffa och 'boja' syndarna.

Nu blev det inte bättre än att den ena av de två själv drabbades av egna tidigare synder.

Jag tycker att vårt land håller sakta men säkert på att glida mot en slags 'putinism' med denna regering som försöker med alla medel täppa till en alltmer växande kritik mot dess styre och förda politik. I stället för öppenhet, som det snackas mycket om, går vi i själva verket åt motsatt håll, dvs ett 'uppdämt' samhälle där människor inte längre vågar uttrycka sina fria tankar, utan nicka med efter 'dirigentens pinne'. Det godkända offentliga 'samtalet' som fått stämplat 'Godkänt' av de granskande.                                                  //Godnatt!

Observera.. att klockan flyttas alltid närmaste sträckan mot sommaren; bakåt på hösten och framåt på våren.

När ska detta eländes påhitt ta ett slut!?

'Det som göms i snö, kommer upp i tö..

I alla fall när Allhelgona tövädret sätter igång, här lite tidigt i Muodoslompolo. Foto: RK -20

07.30 / +1 i Pajala

God måndagsmorgon!

Skriver ner mina tankar.. när jag åtnjutit en verkningsfull dos koffein som förhoppningsvis gör att slöfockarna på loftet får en rejäl spark i bakarna ;)

Jag måste nog börja 'korrekturläsa' vad jag skriver och framförallt hur jag skriver här i morgonmössan, för kollade igår några texter och upptäckte en massa bokstäver som inte stod där de skulle stå, (nå inte en massa men några): eller så var ordningen en annan än den var tänkt att vara. Ja hoppar ungefär som ekorrarna i Arne Weises julprogram på den tiden. Ska försöka bättra mig - om det inte är alldeles för sent ;(

Ser också att dagarna i denna månad börjar gå mot slutet. Snart har vi november och sedan december - den tiden brukar gå fort, men nu vet jag inte hur det blir när döttrarnas med familjer inte kommer 'hem', hit upp till riktiga jullandet hur det blir. Kanske en ovanligt stillsam jul, som för många andra. Hoppas att det inte fuskas för mycket med covidför- siktigheten. 

Nåja, men det är ju en bit kvar till julen och nyåret. Längtar till våren när vårsolen börjar kika fram igen och ger oss hopp om ett liv bortom mörkrets tid :/

21.45 / +2 i Pajala

Det var slaskigt på vägarna! ..och i övrigt också en dimhöljd dag, beroende på de plusgrader som var och är. Hade besök av bybor idag som hade plöjt genom snösörjan på vägarna ända hit och tillbaka.

I övrigt.. verkar världen vara oense om det mesta på många fronter om bl.a. mordet på läraren i Paris och det förestående spännande valet i USA.

Människan är en farlig varelse på detta jordklot, främst för sig själv.  Men.. kanske ser det lite ljusare ut om vi sover över natten och försöker se morgondagen med ljusare ögon. :/                 //Godnatt!

Det var längesedan..

man lyssnade på norske Jan Höiland som sjöng denna låt. Det måste ha varit på 60-talet då man ännu kunde urskilja orden framför musiken.

Idag är det annorlunda, en artist behöver bara kunna hoppa skutta och skrika något obegripligt så jublar publiken, utan att veta vad de jublar för ;/

Nåja, det var årtionden som skiljde sig som dag och natt från nuvarande årtionden. Folk levde sina liv, var nöjdare med sin lilla plats på jorden, utan att behöva oroa sig för vad som hände bortom oceanerna för nyheterna därifrån dröjde innan de nådde hit att de hade förlorat nyhetsvärdet.

Idag engagerar vi mer för vem som blir president i Amerika.. än för vad som händer runt omkring oss, på vår lilla plätt på jorden!

När dagen gryr, jag ber för dig och Laila,

då går min tanke till de tusen sjöars land

Där livet ej är någon lek för Laila,

där fjäll och norrsken binder dig med starka band.


Den stora vidden är din enda lyckovärld,

så är ditt liv där under midnattssolens brand

När dagen gryr, jag ber för dig och Laila,

då går min tanke till de tusen sjöars land.


När dagen gryr, jag ber för dig och Laila,

då går min tanke till de tusen sjöars land

Där livet ej är någon lek för Laila,

där fjäll och norrsken binder dig med starka band.

Ray Adams

OKTOBER

TISDAG                 

08.30 / +3 i Pajala, gråmulet

Inte så kul med tövädret! ..när det tunna snötäcket försvinner och allt är så blött och slaskigt, moddigt. Men men, detta töväder hör till års-cykeln (sykeln) som ventilen i cykelhjulet och återkommer lika regel-bundet till 'gaffelläget'. ;/

Så.. idag tänker jag inte springa huvudet i väggen, utan följa de välnötta rutinerna precis som ventilen på cykelhjulet. Nu har jag ställt min cykel i vinterförvaringen och tar inte fram den innan solen står i 'majläget' :)

22.10 / +1 i Pajala

Är det verkligen sant!? ..att det mäktiga Amerika inte kan hitta bättre och riktiga presidentkandidater, utan låter två helt olämpliga tävla om det viktigaste ämbetet för landet och folket.

Jag såg ett intressant tv-program ikväll som 'tecknade' båda kandi- daters karaktärer och livsberättelser. Båda är tydligen opålitliga, fast på olika sätt: Trump är en notorisk lögnare och Biden har ljugit om sina utbildningar och förbättrat bilden av sig. Dessutom beskylldes Biden att ha kopierat en talramsa från en fd. politiker utan att nämna det. En är helt oberäknelig och egocentrisk och den andra är en svag personlighet som försöker kompensera sina brister på 'konstgjort' sätt.

Men men.. vi får se vem det blir. Bäst vore att ingendera av de tvenne kandidaterna fick 'krona på huvudet' :/                            //Godnatt!

Tidigare påstods det att Trump är amerikas bäste komiker, felet är bara att han har knapparna och koderna till alla deras kärnvapen ;/

På bilden.. är höbärgningen i full gång någongång i början av 60-talet. Hästen känner jag igen, 'Isku' eller 'Blixten', och namnet beskriver inte alls hästens temprament för den var lugn och bra. Vilka de två bakom hästen är kan jag inte urskilja, men troligen mina bröder. Älven med Visanto- forsen och Mielmukkavaara syns i bakgrunden.

/Fotografen okänd.

Knepen att få bort banan- flugorna är tydligen många, läste jag på nätet.

Man ska tömma soppåsarna varje dag, inte ha maträster framme, eller annat i matväg för de små krypen. Vin i odiskade vinglas gillar dom särskilt och mycket annat som de kan mumsa på.

Så finns det förstås medel att köpa som man kan spraya på dom. Jag sprayade rengöringsmedel och det kanske chockade dom lite :)

OKTOBER

ONSDAG               

09.00 / +2 i Pajala, grått

Töar så in i kaklet! ..som det nya kraftuttrycket låter. Var det inte moderaten som kom först ut med det sättet att stärka sig, så något.. har även moderaterna bidragit till och inte bara skattesänkningar.

Skatter är bra.. om de sedan används rättvist åt folket och så länge de stannar under 50% av inkomsten, hellre mindre. Istället borde de sanera utgiftssidan och inte strö miljoner och miljarder som de gör nu. De borde halvera 'kammaren' och halvera biståndet så att mindre gick till krigföring och flera mercedesbilar. (Och just när jag skrev det så säger de samma i radion P1 att biståndet borde minskas allmänt):

Nu ska jag ta påtåren och lyssna vad folket har på hjärtat i 'Ring P1'.

Det var mycket åsikter från folk.. om vindkraften och vindkraftsparker i vår natur. Visst är det fult med snurrorna och de hör absolut inte till landskapet, men vi måste ju tydligen ha mer och mer energi av alla slag för det finns ju inte på kartan att vi kunde spara in en massa energi.

En del påstår att vindsnurrorna låter för mycket och det kan ju hända att de susar lite vid vissa vind- och väder situationer. Jag bodde en gång i tiden tio veckor i hotellrum med Essingeleden under fönstret. Det var ett himla dånande dygnet runt, lite mindre vid 3-4-tiden på natten. Jag höll på att bli tokig, stoppade bomull i öronen, men.. Bara efter en vecka hade jag vant mig vid det hemska ljudet från trafiken och kunde sova resterande veckorna som vanligt, utan bomull.

Jag menar, att man vänjer sig ganska fort ändå vid olika ljud. Är född vid en fors som brusade hela tiden, men jag hörde den inte.. om jag inte stannade till och lyssnade :/

21.30 / +3 i Pajala       Godnatt!

OKTOBER

TORSDAG             

08.20 / +2 i Pajala, mulet och regnar

Ja det regnar faktiskt! ..regndropparna sitter utanpå fönsterrutorna och är ett faktum. Hur länge detta ska pågå står säkert skrivet i stjärnorna, men..

Men nu är det torsdag i alla fall med alla dagens förpliktelser och måsten. Så det är bara att kavla upp ärmarna och sätta igång :)

21.45 / -2 i Pajala, mörkt

Man blir förvånad! ..för varje dag som går att världen ändå håller ihop på något knakande sätt, så oroligt som det är på de flesta ställen i större och mindre skala.

Här hemma balanserar Löfvéns regering på en sliprig lina och riskerar att klyvas i skrevet eller falla av. Fransmännen är förbannade på terro- risterna som de tagit 'ombord' under falska förespeglingar om att de flytt för sina liv från sina hemländer, medan Trump.. Ja vad håller han på med egentligen, försöker han överleva maktkampen mot Biden eller ...? Det ska bli en intressant kamp mellan två Bisonoxar :)   Godnatt!

TORSDAG

29 oktober

2020

OKTOBER

FREDAG             

08.35 / -5 i Pajala, det blir soligt idag

Undrar lite här ..om det är Halloweenafton eller Allhelgonaafton idag? ..för någon 'afton' lär det väl vara. Ska bli spännande att se om någon av mina grannar spökar ut sig till något 'monster' ikväll :))

Det kanske inte är det ultimata föret nu varken för en promenad eller cykeltur, men ska nog  kolla läget bättre innan jag bestämmer mig.                                                                                                          ----- >>

22.10 / -11 i Pajala, ojjsan!

Bruce Willys, det är en kille det! ..strökollade på en film med honom där liken staplades i högar, kan man säga. Finska teven visade den långa filmen som rymde också 'Skavlan' inom början och slutet.  Skavlan' är alltid bra och det blev en lämplig rast när han intervjuade fotbollsgurun Hamrén för då kunde jag slinka in i köket och fylla på :)

Nu återstår väl bara att knyta ihop 'säcken' för idag och dra ut alla kablar och stänga alla persienner. Imorgon stundar en ny röd dag.    /Godnatt!

31

10.40 / -5 i Pajala

Efter viss villrådighet..  om vad som är vad har jag nu rett ut att det idag är den fina helgen Alla Helgons dag och inte monstrets dag. Undrar bara vilka ljushuvuden som klumpade samman dessa två där den ena bara är ett marknadsjippo från amerika. Dessa två borde ligga så långt från varandra som man kan komma. Varför inte i januari då det är annars som lugnast efter julruschen och plånböckerna gapar tomma hos många :/

Nåja, inte mitt bord, som politikerna brukar säga för att slippa besvärliga frågor.

Det är småkallt idag också och det vore avslöjande att försöka smyga ute när varje steg knastrar under skosulan som när en häst käkar knäckebröd.


- Ha en lugn och fridfull All Helgona!


22.00 / -2 i Pajala

Nu har vi förbrukat också denna månad! ..och denna Alla Helgons dag. Kom aldrig iväg ut idag, kände kanske att jag hade förtjänat en 'ledig dag', eller så kändes det bara lite kallt och ruggigt när jag stack ut näsan i morgonrock :/

Lite har jag dock gjort idag när jag flyttade över ca 1500 bilder en och en från gamla hemsidan till en mapp i nya datorn vilka ska sedan pulas in i nya hemsidan med största noggrannhet. Jag är alltid ytterst kon- centrerad och mycket skärpt när jag pysslar med sådant. Då hör jag inget och ser inget.. annat än mig själv och det jag håller på med :/

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt gjorde troligen sitt sista pass som politiker idag på deras partikongress. Jonas var den mest populära partiledaren av dem alla, enligt undersökningar. Han var nio år i den befattningen och höjde antalet medlemmar från 12000 till 25000 enligt partiets egna siffror. Han var en snäll person men med hårda 'nypor' om det behövdes i politiken, var den allmänna uppfattningen.

Det kändes ibland att en sådan person inte riktigt hörde hemma i en sådan ideologi vars bakgrund är helt annat än snällt.

Idag valdes också enhälligt en ny kvinnlig partiordförande vars namn jag inte ens försöker bokstavera och inte har i huvudet just nu.

Oddsen att hon ska lyckas hålla opinionssiffrorna på Jonas nivå är små. Av sina partikamrater fick hon väldigt fina vitsord, men det är nog helt annat än att kunna fortsätta att behålla väljarna. I mitt tycke saknar hon den karisma och utstrålning som behövs för att få en nödvändig stabil positiv uppskattning för att hålla kvar samma antal väljare.

Vi ser hur väljarna har svikit liberalernas Myanko Sabuni till den grad att partiet skulle falla ur Riksdagen om det var val idag. 

I en orolig värld kräver folket karismatiska ledare som kan skapa en känsla av trygghet bland medborgarna. 'Någon att hålla i när det stormar', brukar man säga.  Tyvärr saknas det sådana ledare i vårt land, som jag ser det, och hör folks missnöje dagligen om hur landet leds, eller inte leds alls. Enbart starka ord  eller välsmort munläder räcker inte utan istället ökar otryggheten. Likt en polismakt som vi vet finns någonstans, men kommer inte när folk behöver dem.

Ett land kan inte ledas av lycksökare eller bolibompa folk med egna 'hetshärar och falska' flaggor. 

Givetvis önskar jag att  Nooshi Dadgostar lyckas i sin svåra uppgift och blir minst lika omtyckt av folket som Jonas Sjöstedt är/var :/

Sidan uppdaterad 

22.00  /  31 oktober

2020

Till nya sidan

Vårt samhälle

Tack, för att du besökte

min nya hemsida www.norrmix.nu

Till gamla bloggen

Men med denna modernare vindruta med vinkel vid dörren.

Baktill var den snygg med panorama bakrutan.

OBS! Tidnings- och Googlebilder.

Min allra första bil som jag köpte för pengar som jag tjänat i flottningen samma vår. En Audi AU 1000 -62 (DKW:en på bilden är lite äldre,för min hade en vinklad framruta). Jag har för mig att jag betalade 600 kr för bilen som stod i vårt garage när jag kom hem efter flottningen. Mina bröder hade 'levererat' bilen.

Det var en mycket bra och pålitlig bil och mycket kul hann jag och mina polare ha med den när vi raggade på finska sidan om älven. Men plötsligt blev det slut med raggningen och jag muckade samtidigt.

Bilden föreställer någon annan ägare på en veteranbilsut- ställning någonstans, tidnings-bild.

DKW AU 1000

med 3-cylindrig tvåtakts motor, egen tändspole för varje cylinder, kylfläkten fungerade också som kupévärmefläkt (blåste svagare vid tomgång)

''Det är dyrt att klä sig så att man ser billig ut'

                                           Dolly Parton

Många S-väljare har tydligen fått nog.

Läs och begrunda!

Sundsvallstidningen.

Bra tänkt och skrivet!

webadm.

Till  Salu / Myytävänä  strandtomt   16 115 kvm

Just nu.. 

                           för hela rasket!

'Om man inte

känner sin historia,

kan man inte heller känna sin nutid!'

Visdom eller vishet är ett ord som har en djupare innebörd än all intelligens, kunskap och förstånd'.                   /Wikipedia

35 SEK/kvm

inkl.byggnader

..för tusan!

ÖVERRASKNING!

Tryck på lotten!